Меню Затваряне

Тънкости и споделен опит при оцветяването с къна

Къна

В този блог има публикувани четири статии за оцветяване на косата с къна и индиго. Дотук те предизвикаха общо над 1500 коментара (ваши и мои); получавам също така ежедневни запитвания по имейл и телефон, затова си мисля, че е време за още една, по-специализирана статия за някои тънкости и детайли при оцветяването.
Къна

Измежду всички тези коментари има ценни идеи и споделен от вас опит, които никак не ми се иска да се изгубят. Затова ще се опитам да обобщя по-голямата част от тях, както и да отговоря на някои по-интересни въпроси и възможни причини за неуспех. 🙂
Ако тепърва навлизате в света на оцветяването с билки, препоръчвам да прочетете първо останалите  материали в блога по темата – списък и връзки ще откриете в края на тази публикация. Тук ще се опитам да не повтарям написаното в тях.

И така, започвам:

Възможни причини за недобро покритие

– Недостатъчно количество билки – обикновено са нужни към 100 гр. общо суха смес за средно гъста коса с дължина до и малко под раменете.

– Нанасяне върху мръсна коса или продукти без отмиване върху косата – най-добре е косата да е сравнително чиста, измита същия или предния ден.

– Смесване на индигото с гореща вода, амла, лимонов сок, някои видове чай и др. Индигото действа най-добре, когато се разтвори в хладка вода, изчака се 10-15 мин. – и след това се добавя към къната (или се нанася върху косата като втора стъпка след къна). Киселинните добавки по-скоро му пречат.

– Неизчакване на къната да отдели цвят. Различните къни и дори партиди имат различен интервал от време, в който отделят най-силно пигмент. Други неща като стайната температура и това, с което смесвате къната, също са от значение. Тествайте върху кожата преди да нанесете /трябва да оставя оранжево петно/,  макар че с времето ще познавате дори по начина, по който изглежда повърхността на сместа.

– Твърде дълго изчакване да отдели цвят

– Добавки – базови масла, жълтък, кисело мляко, мед – макар да подхранват допълнително косата, те малко или много пречат на пигмента да се захване добре.

За разликата между билковата боя и оцветяването с къна и индиго

Билковите бои за коса, които предлагаме, съдържат къна, индиго, амла, нийм и брингараж (последните две в съвсем малки количества). При отмиването си те придават по-скоро златист, отколкото червеникав оттенък. Причината е, че тъй като са смесени предварително една с друга, билките отделят цвят докато са върху косата – за къната времето на престой от 3 часа е недостатъчно, за да отдели силен цвят.

С къна+индиго оттенъкът ще е по-червеникав, но при по-упорити бели коси обикновено покритието е по-добро, както и трайността на оцветяването.

За преминаване от къна към билковата боя

Ако сте използвали смес от 100% къна, препоръката ми е да тествате боята върху кичур коса. Растителните ни бои са с високо съдържание на индиго (над 50%) и при пластове къна индигото от боята се захваща отлично – ефектът при 3-часов престой е почти като от рецептата в две стъпки. Т.е. доста тъмен, дори черен цвят.

За разреждане на боята с касия за по-слабо оцветяване

Боите се получават в по-тъмен цвят – дори светлокестенявото е най-често цвят светъл шоколад. Причината е, че те добавят цвят към вече съществуващ такъв – и резултатите върху бяла, руса, светло кестенява, кестенява, черна коса ще са много различни. Затова при естествено руса коса – ако искате да получите светло кестеняво, препоръката ми е да смесите боята с касия, в съотношение 1:1. Касията може да смесите с чай от лайка например и оставите да престои 2-3 часа за максимално извличане на ползите от билката. Боята в същото количество смесвате непосредствено преди нанасянето с топла вода и добавяте към касията.

Начини на приготвяне на къната

Къната може да отдели цвят много бързо при смесване с много гореща вода. Някои хора я варят и на водна баня, но пигментът, отделен по този начин, ‘умира’ много по-бързо, т.е. не бива да изчаквате часове преди нанасяне. Резултатът за мен е не толкова траен и наситен, в сравнение с по-бавното отделяне на цвят.

За времето на престой върху косата

За да получите по-златист цвят от къна, опитайте с кратко време на престой – до 30 минути. Това е цветът, който се получава малко преди оранжевото. 🙂 За възможно най-наситено/тъмночервено, удължете времето на престой на 5 часа или дори цяла нощ. Цветът също така ще става по-тъмен със следващите нанасяния.

За бели корени

По-добро покритие се получава, ако си приготвите две смеси за къносване: едната по-тъмна, с малко повече индиго в нея, за корените, а другата, по-светла – за дължината. Така например ако искате да получите кестеняв цвят, а имате голям процент бели коси, може да нанесете тъмнокестенява смес само в корените, и кестенява надолу по косата.

Варианти за суха коса

Оцветяването с билки не изтощава косата като обикновената боя, но косата ще се усеща по-суха и обемна няколко дни след боядисване. При някои типове коси това е добре дошло 🙂 – все пак, ако косата Ви е суха, може да опитате следното: 0.5-1 с.л. от следното по избор: чист сок алое вера; мед; любимото масло за коса. След боядисване може да използвате балсам за коса; 1-2 капки масло, нанесени само в краищата на косата върху влажна коса, също овлажняват добре и помагат за по-лесно разресване.

За по-червен цвят

Понякога помагат: чай хибискус/каркаде за разтваряне на къната; сладък червен пипер; сок от нар, червено грозде, или от червено цвекло.  Но не винаги! 🙂 Замразяване на отделила цвят къна (без индиго) и размразяване преди следващото къносване изкарва максималния цвят от нея и резултатът е малко по-малко оранжев.

Ако целта е да се намали първоначалното оранжево, опитайте със съвсем малко индиго (до 1 с.л.) в сместа.

Сърбеж на скалпа след боядисване

Понякога се получава пресушаване на скалпа, особено при добавяне на лимонов сок или друга киселинна съставка в къната. Друга причина за сърбеж и дискомфорт е, разбира се, недостатъчното отмиване – фини частици прах от билките могат да дразнят скалпа. Опитайте с 1 с.л. мед или сок от алое вера в сместа за овлажняване на кожата на скалпа; при отмиване нанесете по-голямо количество балсам и масажирайте скалпа, за да паднат по-лесно всякакви частици.

Главоболие при боядисване

За съжаление някои хора получават главоболие в деня на боядисването си. Тук нямам личен опит, но наша читателка сподели: охлаждащото и съдосвиващо действие на къната и амлата може да е причината за главоболие и сърцебиене. Противодейства се с изпиването на няколко глътки алкохол или тинктура от глог (от аптеките).

Ще се радвам да ми пишете, ако имате свои наблюдения, по-специална рецепта или метод за оцветяването с билки – със сигурност ще са от полза на още някой. 🙂

Вижте още:

Оцветяване на коса с помощта на естествени бои

Митове и истини за къната

Къна и индиго – оцветяване на косата в снимки

342 Comments

 1. Ники

  Здравейте!Моята коса е доста тъмна, почти черна с неголям процент бели коси. Взех си от билковата боя за тъмно кестеняв цвят. Трябва ли добавя още индиго към нея, за да се получи по-тъмен цвят или ще е достатъчно само да я оставя повече часове преди да я измия? Благодаря ви!

  • HennaFox

   Опитайте без да добавяте индиго към нея; може да я оставите да преседи малко по-дълго, но даже и без това би трябвало да се получи добре. Белите коси ще поръмнеят допълнително при следващо къносване. 🙂

 2. Жужи

  Здравейте , пробвах къната и индигото в една стъпка , изчаках къната да отдели цвят и после прибавих индиго , което престоя с хладка вода около 10 минути , след това стоях 4 часа , но нямаше очаквания ефект. В корените съм доста побеляла , а иначе косата ми е боядисана с много тъмнокестенява боя .Сега белите корени стоят посивели , странно , дори не са червени от къната Вашето мнение какво е и мога ли тази седмица отново да повторя процедурите ,

  • HennaFox

   Здравейте, наистина странно – звучи сякаш само индигото е хванало.. Няма никакъв проблем да повторите и сега само в корените.
   Напишете по-подробно за смесването на къната- с какво я смесихте, при каква температура и колко време е престояла, направихте ли тест върху кожата – може да ми хрумне нещо. 🙂

 3. Жужи

  Веднага отговарям , къната я смесих с нормално топла вода в събота към 11 и на сл ден към 17 пробвах , но в интерес на истината не ми се получи оранжевата следа на ръката , иначе къната потъмня , виждаха се леко червеникави ивици като я разбъркам . После смесих индигото – и накрая двете заедно . Днес на дневна светлина има лек отенък , но белите корени се виждат ,Косата ми не беше идеално чиста – т е нямаше стилизанти по нея , но не беше измита ,Нищо , дайте съвет сега отново ли на повторя процедурата или първо да сложа къна , да стоя с нея и след това отделно индиго

  • HennaFox

   Според мен е било много времето на престой на къната. Опитайте с 3-4-5 часа. Може и заедно да ги смесите за по-лесно. 🙂

 4. Ana

  Здравейте,
  дали добавянето на някакъв алкохол/1лъж.спирт или ракия/ към сместта от къна и индиго би повлияло на хващането или цвета? Зима е и престоят от 3-4 часа със студена смес на главата не ми понесе добре.

  • HennaFox

   Здравейте, извинявам се за забавянето. Много интересен въпрос задавате; нямам лични впечатления, нито успях да открия каквото и да е по темата. Според мен 1 с.л. алкохол добавена в сместа накрая (т.е. след смесването на къната и индигото) няма да е проблем?за оцветяването. Друго, което ми хрумна – може да редувате 2-3 хавлиени кърпи, като ги затопляте във фурна или на радиатор – недостатъкът е, че най-вероятно всички ще се изцапат. Времето на престой обаче може да се съкрати с такова загряване на 2-2.5 часа. Друг подобен вариант е периодично да загрявате със сешоар за коса за по 1-2 минути.

 5. Бу

  Боядисах се със светло кестенявата боя за коса. Косата ми преди това е боядисвана известно време по-рано с безамонячна боя (кестеняв цвят; оригиналният цвят е също светло до средно кестеняв). На два пъти свалях боя с витамин С (успешно), с идеята билковата боя да хване по-добре.
  За хващането – хвана. Боядиса много добре и плътно. Но цветът е изцяло като след къна върху кестенява коса, т.е. с тъмночервеникави тонове, на слънце откровено червеникави. Индигото в сместа като че ли изобщо не се е проявило…
  Полученият цвят е чудесен, но не съм го търсила, целта ми беше светло-средно кестеняво.
  Дали има смисъл от глос с индиго? Касия? Нещо?

  • HennaFox

   Здравейте, тези бои добавят цвят към съществуващия такъв и затова се получава по-тъмно, особено със светлокестенявото. Дори на светла, естествено руса коса, резултатът е по-скоро млечен шоколад; обикновено съветвам хората със светла коса да разредят боята с касия 1:1. От боите светлокестенявото съдържа и най-голямо количество къна, и разбира се, от там най-силен червеникав оттенък.
   Индигото може да не се е проявило, ако сте забъркали сместа с много гореща вода, или сте добавили лимонов сок или нещо друго; понякога е доста капризна билка. Но може и просто това да е цвета, който се получава при Вас с тази боя. Да – може да опитате с глос, 1-2 с.л. индиго + хладка вода + балсам за коса, престой върху косата 20-30 минути за туширане на червеникавото и малко по-кестеняво; по-светло дори с касия няма как да се получи.

 6. Бу

  Тъмният цвят го очаквах от коментарите, но не и силно червения отенък. Разбърках с вода 50 градуса, без киселина, по инструкция. Всички отзиви за тази боя бяха, че няма червени отенъци, а при мен се получи все едно е само къна, без индиго вътре.

  • HennaFox

   Хм, по мой опит има значителна разлика между светлокестенявото и кестенявото по отношение на оттенъците, т.е. с кестенявото оттенъка е по-златист, а със светлокестенявото – по-рижав. Но странно, че резултатът е като от само къна, наистина не съм сигурна защо.

 7. Ани

  Привет! Реших и аз да се боядисам. Прочетох доста за къната и за това се обръщам към вас.Естествената ми коса е тъмно кестенява. Искам да запазя същия цвят и реших да се къносам. Напоследък се прошари доста. Не искам да я горя с боя,защото се е изсушила и с цъфтящи краища. Какво ще ми препоръчате да взема? Има ли вариант да нямам червени отенъци, ако използвам кестенява къна?

 8. Magi

  Здравейте
  Много моля за професионален съвет. Къносах се 50/50 къна с касия, но след това косата стана твърда много, сякаш мия дървени стърготини, пробвах с какви ли не маски, пробвах също с амла, шикакай (добавих и тулси) но нищо не помага, много съм притеснена. Дайте съвет моля ви??? Пробвах с маската с мед, алое и малко арганово масло и масло от жожоба, пак никакъв ефект. Също така проблем с миенето. Трудно се махат маските и омазняването от скалпа. 🙁 🙁 🙁

 9. Magi

  Също така косата когато изсъхне става като слама, твърда и като перука без никакъв блясък. Какво сбърках, може ли някой да ми даде някакъв съвет моля ви ????

  • HennaFox

   Много съжалявам за неприятния опит; звучи сякаш косата ви изобщо не обича протеинови маски. Трябва да избягвате всякакви маски с жълтък; балсами с протеин, пшеничен зародиш, може би мед.. Косата сега има нужда от много овлажняване; опитайте с балсам за коса, по-голямо количество, + може 1 с.л. алое вера; нанасяте от корените до връхчетата; увивате с найлонова шапка и кърпа и оставяте върху косата за около час.

   • Magi

    Много благодаря за отговора. А да продължа ли да я къносвам? И преди съм чела че след първо къносване става доста твърда и суха? Чувала съм че блясъка и мекотата се постига чак след второ трето къносване. много си мечтая и аз да имам такава разкошна коса. А моята е суха след многобройни боядисвания и фризьорски интервенции. Дали ще успея след още едно къносване? Първото беше едва преди седмица. Но имам още много да уча.
    Благодаря

   • Magi

    Много благодаря за отговора. А да продължа ли да я къносвам? И преди съм чела че след първо къносване става доста твърда и суха? Чувала съм че блясъка и мекотата се постига чак след второ трето къносване. много си мечтая и аз да имам такава разкошна коса. А моята е суха след многобройни боядисвания и фризьорски интервенции. Дали ще успея след още едно къносване? Първото беше едва преди седмица. Но имам още много да уча.
    Благодаря

    • HennaFox

     Може да опитате пак къносване, но с по- разредена смес – по-малко количество билки и повече балсам за коса, той се добавя накрая, след като къната е отделила цвета си. Всъщност така и оцветяването ще е по-слабо; може да увеличите къната за сметка на касията като пропорция.

     • Magi

      Много ви благодаря за отговорът. Също така ви благодаря за пратката току що я получих. определено сте много съвестни и експедитивни. само още нещо искам да попитам? Колко време ще е удачно да се къносам пак след първото къносване??? Между другото косата ми е в много по добро състояние след супер подхранващите маски и балсами по ваш съвет 🙂
      Благодаря 🙂

     • HennaFox

      Радвам се, че косата ви вече е по-добре 🙂 За честотата на къносване – обикновено веднъж месечно; ако ползвате една по-разредена смес, или нанасяте само в корените ( ако израстват бързо) – може и по-често.

 10. Silvia

  Здравейте,
  всички статии са прекрасни и информацията е изключително полезна. Бих желала да помоля, ако е възможно да ми предложите смес за измиване на коса (боядисана с нормална боя за коса)която няма да промени цвета който имам в момента и няма да попречи на последващо боядисване. Желанието ми е да ползвам билките за коса за измиване и подхранване, а не за оцветяване.
  Благодаря Ви предварително!

 11. Радостина

  Здравейте, най-вероятно въпросът ми се повтаря, но все пак исках да попитам. Къносвам се с къна и индиго, като наблягам на индигото за по-тъмен цвят. Изчаквам къната да отдели цвят, след това смесвам индигото и изчаквам 10-15 минути преди да го смеся с къната, както е описано в инструкциите. След това нанасям на чиста (току-що измита и мокра) коса и стоя минимум 2 часа с найлонова торбичка и въпреки че мисля, че правя всичко по указанията, белите ми коси не се покриват добре – стават по-скоро рижави и след няколко къпания цвета почти се отмива. От къната косата ми става обемна, здрава и лъскава и не ми се иска да я заменям с боя, но все пак бихте ли ми дали някакъв съвет за белите коси… Да не би нещо да бъркам при подготовката на сместа?

  • HennaFox

   Здравейте, Весели празници! Извинявам се за забавянето. За белите коси за съжаление е обичайно да стават по-светъл цвят, и понякога са по- трудно податливи, но все пак ще предложа няколко неща за по-добро покритие. Опитайте с нанасяне върху суха коса, при някои хора има по-добър ефект така. Друго, което ми хрумва – използваната смес може да е недостатъчна? Може също да опитате с по-дълго време на престой, поне 3 часа; нанасяне по-често само в корените, рецептата в две стъпки (но с кратък престой на индигото върху косата – до половин час), или готовата билкова боя – изглежда за различните хора различните варианти дават добър резултат.

   • Радостина

    Здравейте и от мен! Много Ви благодаря за отговора. Послушах съвета Ви и последният път като се къносах го направих на суха коса и стоях 5 часа с къната. Цвета по белите коси малко по малко започва да се наслагва и вече не е рижав и най-важното което е – не се отмива 🙂 Подлагам косата си на термична обработна от години и е много изгоряла, но откакто започнах да ползвам Вашите продукти усещам че започва да се съвзема – затова престанах да ползвам преса и сешоар и чакам с нетърпение да изрежа изгорелите краища, за да стане косата ми здрава и жизнена. Много съм доволна, че Ви открих :))) Благодаря Ви 🙂

 12. Alex

  Здравейте, ще стане ли нещо на къната, ако престои повече от 12 часа? 1 ден например? Искам да питам и за престоя – правила съм се с къна, после с билкова боя (най-светлата), сега трябва да си направя корените – 2 часа и половина ще е ок ли да седя? Благодаря 🙂

  • HennaFox

   Здравейте, има и други фактори освен време, като температура на водата, с която е разжъркана, както и температурата на стаята, където е престояла. Но при такъв дълъг престой е много възможно оцветяващата сила да намалее.
   Ако смесите къна, но след няколко часа откриете, че нямате възможност да я ползвате, по- добре би било да я сложите във фризера и да размразите на водна баня или на 50 градусова фурна преди следващото оцветяване.
   Да, 2.5 часа би трябвало да стигнат – пак е важно да облечете цялата коса в найлонова шапка и кърпа, за да се затопля къната от кожата на главата; за по-добър резултат (а и за да не се охладите вие през зимата) може да загреете със сешоар на няколко пъти в корените.

 13. Румяна

  Здравейте!
  Бих искала да постигна средно кестеняв цвят,дори по-скоро в светлата му част.Естествената ми коса е такава с 10% побеляване, 5 години третирана с амонячни бои.Червеникавите нюанси бих искала да ги избегна и минимализирам.Прочетох доста неща от блога.Насочила съм се към стъпка 1 къна и индиго.Ако може да ме насочите коя от билките действа срещу заплитане.Това ми е основния проблем.Благодаря!

  • HennaFox

   Здравейте,

   За кестеняв цвят пропорцията е 1:1. По-светлият цвят за съжаление е свързан с повече червеникаво. Може да опитате и с готовата смес за кестеняво, отзивите са за по-скоро златист оттенък при нея.
   Срещу заплитане – очакваме да получим прах от алое вера – за съжаление чак след около два месеца. Той прави чудеса за по-сухата и заплетена коса, но 1 с.л. чист алое вера гел от аптека също ще свърши работа. Също щом нямате голям процент бели коси за покриване, може да добавите към сместа накрая и няколко лъжици от балсама си за коса – така ще нанесете и отмиете много по-лесно.

 14. Румяна

  Благодаря ви за отговора!
  Ако реша да добавя и амла,за леко туширане на червеникавите тонове заедно с индигото ли да ги разтворя или поотделно и после да ги смеся?

  • HennaFox

   Най-добре е да я смесите при къната, още преди да отдели цвят. Индигото не се разбира добре с кисели съставки като амла, оцет, лим. сок и др. 🙂

 15. Румяна

  Здравейте и благодаря за отговорите 🙂
  Днес си купих къна,индиго и амла от магазина на ул.Аксаков.Предстои ми тези дни да пробвам продуктите.Имам няколко въпроса:
  Косата ми е средно кестенява/боядисвана с амонячна боя/,дължина малко под раменете,средно гъста.При съотношение 1:1 къна:индиго какво количество да си забъркам 100 гр къна и 100 индиго дали няма да ми е в повече?
  Ако престоя цяла нощ или 3-4 часа каква ще е разликата в цвета.
  И послено -в аптеката освен чист алое гел/за пиене/не са чували за друг.Предложиха ми ампули за коса.Какъв алое вера гел да търся и като го намеря той се ползва след като се отмие къната като балсам или се разтваря в сместта още преди нанасяне.Ще съм благодарна да ми отговорите 🙂

  • HennaFox

   За тази дължина най-често 100 грама обща суха смес е достатъчна – т.е. по 50 гр. къна и индиго.
   Не мисля, че ще има кой знае каква разлика в цвета при преспиване със сместа; възможно е да е една идея по-наситен.
   За алое вера – да, точно този за пиене. Малко количество стига за дълго време. Добавяте 1 с.л. към готовата смес от къна и индиго непосредствено преди нанасяне. С него също така може да си правите тази маска например.

 16. Борислава Богданова

  Здравейте:) След като прочетох доста неща по темата леко се притесних. Преди месец си купих Билкова боя за коса – черен цвят и все още не се осмелявам да я пробвам. Проблемът ми е че аз харесвам цвета на косата си – черен, с малък процент бели коси. Не се боядисвам повече от 2 или три години и се притеснявам, че след като използвам билковата боя може да се получи някаква грешка и цветът ми да стане по-светъл. Възможно ли е това? Целта, която си поставям е косата ми да се подхрани и да придобие повече блясък. Ако стоя по-малко от указаното време, примерно час или час и половина мога ли да получа ефект като на маска, а не като на боя? Благо даря ви предварително за отговора. Светъл ден

  • HennaFox

   Здравейте, тази боя няма как да изсветли косата, защото е изцяло билкова. Може да стоите по-кратко време, просто ефектът върху белите коси ще е минимален. 🙂

 17. Румяна

  Здравейте!
  Искам да ви споделя,че съм изключително доволна от получения цвят.Косата ми беше средно кестенява,боядисвана.Приготвих си сместта с 50гр къна и около 30 индиго.Престоях 4 часа.В момента цветът е много приятен кестеняв,няма никакъв червен оттенък,по-скоро конячен.Белите коси станаха конячени и не се наложи да правя допълнително глос с индиго.Наистина косата ми стана суха,Но после реших на следващия ден да приложа и препоръчаната от вас маска.Направо съм възхитена-лъскава коса -без заплитане.Мисля да прилагам маската всяка седмица по веднъж,поне докато косата ми забрави третирането с амонячни бои.Наистина съм много доволна от продуктите ви и разбира се ще ги приложа пак 🙂
  Поздрави!

 18. Анита

  ЗДРАВЕЙТЕ!
  ОТ 10-12 ГОДИНИ СЕ БОЯДИСВАМ, НО ПРЕДИ ГОДИНА И ПОЛОВИНА ПОЛУЧИХ СТРАХОТНА АЛЕРГИЯ ОТ БОЯТА ЗА КОСА – РАНИ ПО СКАЛПА, УШИТЕ И Т.Н.БОЯДИСВАХ СЕ В ЧЕРЕН ЦВЯТ.ПОСЛЕДНОТО МИ БОЯДИСВАНЕ БЕШЕ НАЧАЛОТО НА МЕСЕЦ ЮНИ / 2013Г.СПОРЕД ВАС ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА ПОЛУЧА АЛЕРГИЯ И ОТ КЪНАТА ИЛИ БИЛКОВИТЕ БОИ, КОИТО ПРЕДЛАГАТЕ?

  • люба

   Здравей Анита!Мисля .че навреме си се ориентирала към билковите бои!Аз се боядисах август и се „сдобих „с „алопеция ареата“-от химикалите в боята.Опада ми цялата коса.Сега вече расте и е около 3 см.Ще почакам да порасне още и ще си поръчам от тук билкова къна.Съветвам те като препатила-никога повече боя и къна от магазините.В нея също слагат химикали.

   • АНИТА

    ЛЮБА, БЛАГОДАРЯ ТИ ЗА ОТГОВОРИТЕ.ТОЧНО ЗАРАДИ ТЕЗИ ХИМИИ В БОИТЕ И КЪНИТЕ ХОДЯ САМО С ВЪРЗАНА КОСА И ЧАКАМ МОЙТА ДА ИЗРАСТЕ, НО СИГУРНО ТОВА ЩЕ СТАНЕ СЛЕД ОЩЕ 1-2 ГОДИНИ.А И ИМАМ НЯКОЛКО БЕЛИ КОСЪМЧЕТА…

 19. Анита

  И ДАЛИ НАПРИМЕР ТЪМНО КЕСТЕНЯВАТА БОЯ , КОЯТО ПРЕДЛАГАТЕ ЩЕ МИ УЕДНАКВИ ЦВЕТА НА КОСАТА, КОЙТО В КОРЕНИТЕ 5-6 СМ СИ Е МОЯ ЕСТЕСТВЕН ЦВЯТ, А НАДОЛУ Е ПОЧТИ ЧЕРЕН?

   • АНИТА

    РАЗГЛЕДАХ ГИ, НО НЕ СЪМ СИГУРНА КОЕ Е ПОДХОДЯЩОТО ЗА МЕН.ПРИТЕСНЯВАМ СЕ ДА НЕ СТАНА ШАРЕНА?А И ОТ ТОВА ДА НЕ ПОЛУЧА ПАК АЛЕРГИЧНА РЕАКЦИЯ…

    • HennaFox

     Здравейте, не би трябвало да имате проблем с нашите бои – имаме поне няколко клиентки с алергия към конвенционална боя, които ползват тези билкови смеси без проблем. Все пак, за всеки случай, винаги препоръчвам да направите предварителен тест за алергия; понякога след реакция към съставка в боите се отключва повишена чувствителност на кожата.
     На втория въпрос – тъмнокестенявата боя няма да уеднакви цвета, защото няма как да изсветли боядисаната в черно коса; така че ще има известна разлика между корените и дължината.

 20. dob

  Здравейте, косата ми е кестенява-махагон. Интерисува ме, ако се боядисам със светло кестенявата ви боя, какъв цвят е възможно да се получи?

  • HennaFox

   Здравейте, няма да има драстична промяна в цвета – не и към по-светло – може би малко по-малко червеникаво.

   • dal

    Здравейте, искате да кажете, че ще бъде слабо червеникаво ли – не ви разбрах? За да се получи червен цвят без рижави отенъци, какво е нужно да смеся. Мислих си, какво ли ще се получи, ако смеся къна със кестенява или светло кестенява къна. Къната изправя ли чуплива коса? Благодаря!

    • HennaFox

     Със светло кестенявото цветът обикновено отива към шоколад.
     С натрупване на къносванията се получава красив тъмночервен цвят – бих добавила и 1-2 с.л. индиго – все пак на слънце е възможно да има и леки рижави оттенъци – такава е природата на къната. 🙂 Този цвят например е получен с къна и индиго. А този – само с къна, но е от голямо значение основния цвят. Най-добре ми покажете със снимка точния цвят, който искате да получите, както и напишете какъв е естественият цвят, който ще израства в корените.

     • dal

      Благодаря, за нагледния отговор. Искам да получа като първия вариант червено/къна+индиго/-третата снимка. Моят цвят е тъмно кестеняво с червеникави отенъци останали от предишни боядисвания. Ползвала съм кестенявата ви боя и ми става тъмна. Затова мислих, дали да се боядисам само със светло кестеняво или да комбинирам 1:1 св. кестенява боя+къна. Косата ми е суха и къдрава. Благодаря, още веднъж! Продуктите са ви много добри и с удоволствие ги ползвам.

     • HennaFox

      Първият вариант е от един ден, на различна светлина 🙂
      Само със светло кестеняво няма да се получи такова наситено тъмно червено. Единият вариант е наистина да го смесите с къна – а другият е да смесите къна и съвсем малко индиго, може би 2 с.л. индиго към 100 грама къна.

 21. Белла

  Здравейте,косата ми е боядисана ,цвета е медено червен ,много си го харесвам ,но от боята ми се лющи скалпа и като цяло мисля ,че къната е по-добрият вариант.Та въпросът ми е колко трябва да изчакам след боядисване с боя ,за да мога да се къносам и какво да използвам за да запазя този медено червен цвят.Дори и малко да рижавее не ме притеснява

  • HennaFox

   Здравейте, добре е да минат 3-4 седмици след боядисването. Такъв цвят с къна може да се получи само върху естествено светла коса; опитайте с къна и касия в пропорция 1:1.

 22. Белла

  Благодаря за отговора естествения ми цвят е светло кестеняв без червени нюанси,силно се надявам да не се получи голяма разлика между израсналата коса и боядисаната,още повече че ще се постарая да са в една гама.Хубав ден!

 23. Александра

  Здравейте,преди 3 месеца боядисах косата си черна цветът се получи добре ноо косата ми се изтощи доста и ми се ще да започна да си потдържам цветът с някакъв алтернативен безвреден билков метод,видях че имате готова смес 100% натурална боя черен цвят и имам следните няколко въпроса;1-покрива ли белите коси 2ро-ще има ли проблем че косата ми е третирана с боя преди това,3-траен ли е полученият цвят и ще мога ли след няколко нанасяния да го потдържам като мажа само корените или винаги трябва да мажа цялата дължина.Предварително благодаря за отговорът!

  • HennaFox

   Здравейте, да – билковата ни смес е 100% билки. Белите коси може да останат малко по-светли – при по-често боядисване на корените и по-обилно и равномерно намазване покритието обичайно е много добро.
   Няма проблем, че преди това сте ползвали боя.
   Относно трайността на цвета: специално с черния цвят е много добра, но зависи от състоянието на косата – по-изтощената коса по-трудно задържа цвят, т.е. може да очаквате трайността да се подобри с времето. Може да нанасяте и само в корените, а от време на време и при нужда – цялата дължина.

   • Александра

    Здравейте отново!Бързам да се похваля с резултата,вчера намерихме магазин в Ст.Загора коийто предлага вашите бои,купих си и нетърпелива с малко помощ се намазах още същата вечер… така преди да кажа какъв цвят се получи искам да отбележа че косата ми макар боядисана преди 3 месеца с перманент,не беше черна вече а по скоро си беше светъл кестен (такъв е и естественият ми цвят) предполагам причината да се отмие толкова лесно бяха отдавна правени кичури тъй като на обезцветяван косъм почти нищо не се задържа..та за полученият цвят лошата новина е че черно не стана хубавата обаче е че се получи най невероятно приятният цвят който съм виждала и стоеше много естественно-тъмен кестен дори не е черно-кестеняво а тъмно кестеняво,имам обаче въпрос сега как да го запазя искам да го потдържам та въпросът ми е да си слагам пак смело следващият път от черната смес защото просто по тъмно от това няма как да стане и ще е същият резултат или да сложа от кестенявата смес за да се запази,какво бихте ме посъветвали…между другото отново искам да отбележа че цвета изглежда много естествен и жизнен толкова естествен цвят с перманентна боя ням как да се получи…

    • HennaFox

     Да, това е хубавото на оцветяването с билки – цветовете поне според мен винаги са много красиви, а косата – жизнена. 🙂 Всъщност с черна боя може и да може да се получи по-тъмно – при мен с няколко оцветявания и с натрупване на цвета беше доста черно, макар и не гарваново. Изчакайте да видите как ще се развие цвета до следващото боядисване – вероятно е, особено като за първо боядисване, да изсветлее малко. Също имайте пред вид, че е много по-лесно впоследствие да потъмните, от колкото да изсветлите цвета. Затова препоръчвам да опитате следващия път с тъмнокестеняво. Ако след няколко боядисвания решите, че става твърде тъмно – започнете да боядисвате само в корените, а само от време на време – цялата коса. 🙂

     • Александра

      Много благодаря за бързият и адекватен отговор!Ами аз мислех следващият път да е след 2 седмици (не би трябвало да има проблем косата ми е склона към омазняване)и мислех да се направя цялата само с къна имате ли идея какъв може да е резултата…ще го направя поради 2 причини 1во интересно ми е ако придобия червеникав акцент как би ми стоял и 2ро ако не ми хареса винаги мога да гго туширам с индиго или дори направо готова смес,само че дори мисля да ползвам светло кестенявата при този вариант защото след насложен пласт къна цвета би трябвало вече лесно да се хване и да е по интензивен а и повечето коментари за светло кестенявата смес в бг мама бяха че е по скоро кестеняво-тъмно шоколадов крайният резултат ,та още понеделник тичам към магазина да си взема къна и от светлата кестенява смес,повече никакви третирания с химия и най важното никакво ППД…след експеримента си след 2 седмици ще кача снимки и само с къната и евентуално ако не ми хареса ще кача и снимки след светло кестенявата боя 🙂

     • HennaFox

      Винаги съм за експериментите с цвета 🙂 Абсолютно – при твърде червено има лек- малко индиго. Така че ще стискам палци и много ще се радвам на снимки! Само с къна – дължината ще е по-червеникава, да; евентуално проблем ще са по- рижавите корени. Може да направите и някакъв такъв микс – отделна смес за корените, примерно – светлокестенява, и къна за дължината.. Няма проблем да боядисате сега след две седмици; в дългосрочен план е добре да разредите боядисването специално на дължината.

 24. Александра

  🙂 благодаря отново за отговора,и също да попитам бях чела в сайта henna for hair че къната за да е най трайна се приготвя 10-12 часа преди употреба и се бърка само със лимонов сок,лимоновият сок е слаб природен окислител така че е нормално цвета да е по интензивен,но след 5 часов престой дали това няма да се отрази на косата по някакъв начин и изобщо пробвали ли сте да го направите?

 25. Виктория

  Здравейте,

  Много бих искала да започна да си боядисвам косата с вашите смеси, но имам въпрос дали могат да се използват при бременност и кърмене? Благодаря!

 26. Виктория

  Здравейте,

  А при кърмене Касията има ли противопоказания? Аз поразгледах сайта и се указа, че имам като вашата естествена коса (тъмно русо). Ще пробвам само с касия за момента да я подхраня, а по-натам за белите коси ще добавя и малко светло кестенява боя. Надявам се да нямам червен цвят след това.

 27. Йорданка

  Здравейте! Купих си пакистанска къна Semira тъмно кафяв цвят от голям супермаркет в Кипър. Известна ли ви е тази марка и какво ще кажете,дали ще хване на бели коси? Благодаря!

 28. Румяна

  Здравейте!
  От първото ми къносване изминаха почти 3 седмици.Косата ми е израсла и съответно са се появили белите коси.Бихте ли ме посъветвали как точно да третирам корените.какво количество къна и индиго ще ми трябва.Първия път за цялата коса ми стигна 50гр къна,30индиго и 3 лъжици амла.Колко трябва да престои сместта върху корените и има ли някакви особености?
  Благодаря!

  • HennaFox

   Здравейте, извинявам се за забавянето. За корените – същите пропорции; трудно ми е да кажа количество, много зависи от техниката на нанасяне 🙂 но между 30 и 50 грама общо суха смес.
   Най-лесно се нанася, ако сместа е една идея по-течна и се пресипе в шише от стар шампоан например.
   Времето на престой е същото; косата пак се увива с найлон и хавлиена кърпа, за да се запази топлината.

 29. Мария

  Здравейте! Какви билки и как да ги смеся за да полу4а 4ерен цвят без 4ервен или син оттенък? Косата ми е тъмно кафява, но боядисана в 4ерен цвят, който леко е паднал ве4е. Дали с къна + индиго+ амла ще се полу4и желаният ефект?

  • HennaFox

   Здравейте, за черен цвят препоръчваме рецептата в две стъпки – т.е. оцветяване най-напред с къна, а след това – с индиго; другият вариант е билковата черна боя. С нея е по-малка вероятността за червен оттенък, но обичайно хваща малко по-слабо бели коси- причината е, че къната не се захваща така добре, както с поотделното оцветяване. Цветът и в двата случая за повечето хора е много тъмно кестеняво, не точно гарваново черно.

 30. Вени Атанасова

  Здравейте!
  Бих искала да Ви попитам с коя от готовите смеси – за светлокестенява или кестенява коса, бих могла да получа този ефект? http://www.hennaforhair.com/mixes/katharineg/
  Моят естествен цвят на косата клони към светло кестеняво, но преди седмица ми направиха несполучливи кичури със златист оттенък, който не ми отива достатъчно. Бих искала цялостно косата да се потъмни, но се колебая дали да избера готовите смеси, или сама да приготвя смес от къна и индиго?
  И още едно запитване – 2 седмици след кичурите достатъчно време ли са, за да къносам косата си?
  Надявам се да не съм Ви затруднила.
  Поздрави и искрени благодарности предварително!

  • HennaFox

   Здравейте, според мен опитайте със светлокестенявата смес – отзивите за нея са, че се получава по-тъмно, цвят светъл шоколад, според мен подобен на снимката.
   При кичури е възможно индигото да даде лек зеленикав оттенък при първото боядисване. Важно е да нанесете сместа равномерно и да използвате достатъчно количество, за да е наситен цветът.

 31. Зорница

  Здравейте!До сега се къносвах с къните,които продават по магазините.Искам да опитам нещо щадящо косата при вас.Със себореен дерматит съм.Косата ми е тъмно кестенява.Искам да постигна малко по-светъл цвят.Имам вече и доста бели коси.Какво ще ми препоръчате?

   • Зорница

    Ок,тогава.Стига само черен цвят да не стане.Искам възможно най-светлия цвят,който може да стане при мен.Препоръчайте ми,моля ви,защото въобще не съм наясно с това,а белите ми косми се показват вече….

    • HennaFox

     Възможно най-светло е поддръжка на тъмнокестенявото. Може да опитате с готовата билкова боя, или с къна и индиго, като индигото е повече като пропорция -2/3, а къната – 1/3.
     Ако искате по-червеникав цвят (няма да е червено, а по-скоро червен оттенък и цялостно затопляне на цвета) може и само къна, а за корените и там, където са белите коси – отделна смес от къна и индиго, за да не се получат те рижави. 🙂

     • Зорница

      Извинявам се,че съм толкова настоятелна,но пак имам въпрос.Какъв цвят ще се получи ако използвам билковата боя за коса-светло кестеняв цвят?Няма ли белите ми косми да станат светло кестеняви и с времето,цялата ми коса да стане с такъв цвят?

     • HennaFox

      Със светлокестенява боя може да се получат интересни кичури (зависи как са разположени белие коси 🙂 Цветът на останалата коса почти няма да се промени, може да се затопли леко или да добие златист оттенък – но няма да изсветлее. Тези билкови бои не са като стандартните – те добавят цвят, не премахват пигмент от косъма.

 32. евелина

  Здравейте и от мен.Искам да споделя с вас дългата история на косата ми.Аз съм на 25 и много обичах да експериментирам с цветовете но наскоро ми омръзна и реших да постигна цвят подобен на естествения пробвах с какви ли не скъпи ,евтини,амонячни,безамонячни бои резултатът беше винаги наситен в началото,но после лесно се отмиваше.А косата беше все по-изтощена и без блясък.Съвсем случайно попаднах на блога ви и реших да опитам с къна. Къносах се с 50 на 50 къна с индиго

 33. евелина

  Получи се по-светъл и червеникав цвят,от колкото исках. Опитах се да ходя така,но можах да се възприема,за това направих глос с индиго стоях около 15 мин. Резултатът е точно каквото исках-есетествен среднокафяв цвят. Косата я чувствам обемна и по-жива. Скоро отново ще си поръчам вашите вълшебни билки. Благодаря ви ще разкажа на всички мои приятелки които се боядисват за вас.

 34. Деяна Костова

  Здравейте,

  искам и аз да споделя опит, на този блог попаднах по съвет на приятелка, косата ми е кафява, боядисах се първо с боята светло кафяво, а след 2 месеца се къносах със смес по един пакет къна и индиго. получи се прекрасен ефект, много хубав блясък, лек червен оттенък на слънце, който обаче не ми пречи. Причината да пиша тук е друга, от 4 годишна имам псориазис (сега съм на 36), в относително лека форма, но който го има, особено в косата, знае какво мъчение е. вечно мазане, медицински шампоани, кортизон и какво ли не. та когато се намазах за първи път, имах струпеи в главата, не много, но особено около ушите се забелязваше. купих си и масло от жожоба и бадем, с тях си мажа лицето след маска с глина, или ги слагам в маските за коса. опитах и маската за коса с алое вераи балсам… т.е. доста неща мазах по главата и лицето последните 2 месеца. и днес с учудване забелязах, че нямам вече струпеи – нито в косата се рони пърхут, нито по ушите (там мазах бадемовото масло).
  Бих посъветвала всеки, който има тази болест, да опита… Поздрави и благодаря!

 35. Зорница

  След дълго умуване реших да пробвам с билковата боя за коса,само,че кестенявия цвят,а не светло кестенявия както мислех първоначално.После ще ви пиша какво е станало и дали съм доволна.Само последно искам да ви питам:има ли магазин в Сливен откъдето мога да си купя или трябва да си поръчам от тук?Благодаря за търпението! 🙂

 36. Зорница

  Здравейте!Бързам да ви пиша резултата.Косата ми си е същата,но белите ми косми станаха рижавички.Добре,че не се виждат много.За момента резултата ме задоволява,но ми се иска да знам нещо-с времето,когато белите ми косми станат много повече,с какъв цвят ще трябва да се боядисвам за да не станат рижави?Иска ми се постепенно косата ми да стане по-светла….
  Искам също да знаете,че за първи път след боядисване,не ми падна нито един косъм.За мен това е учудващо и много ме радва.Не мога да повярвам.Винаги ми е падала страшно много косата при боядисване,но сега….:)Не раздразни и скалпа ми(със себорея съм).Препоръчвам я на всички!

  • HennaFox

   Радвам се, че скалпът я е понесъл добре 🙂 Какво количество боя ползвахте и за каква дължина? Как са разположени белите коси? Може да се помисли за две отделни смеси- една идея по-тъмна за корените и там, където са концентрирани белите коси. Но по принцип по-светлите цветове означават повече къна – която си е рижаво-червеникава – за съжаление възможните цветове с билките не са толкова много. 🙁

 37. Зорница

  Използвах боя от 0.100кг.,а косата ми е малко под раменете.Беше ми предостатъчна.Белите ми косми са около ушите,над челото,и в корените…стават все повече и повече.

 38. Emilia

  Здравейте,

  До момента се боядисвам само с къна и съм много доволна, сега обаче бих искала да направя по шоколадов цвят, как мога да го постигна с билковите бои.

  • HennaFox

   Опитайте с кестенявата боя. Тя се приготвя лесно – разтваря се в топла вода и се нанася веднага.

 39. Цвети Димитрова

  Здравейте,

  ако добавя малко индиго към касия, дали ще мога да туширам червеникави остатъци от боядисаване с къна (касия+къна 3:1). В момента цветът е светло рус, нанасяне на хим. боя не помага (не покрива добре и не изтрайва дълго без да влизам в подробности за увреждането на косата).
  И кога очаквате доставка на амла? 🙂

  • HennaFox

   Здравейте, да – малко индиго би притъпило червеникавото. Може да го смесите с касия или да го разредите с балсам за коса. Кратко времетраене – 20-30 минути. Но съветът ми е, особено щом има изсветляване на косата, да опитате първо върху тестов кичур – понякога индигити дава зеленикав оттенък върху изсветлявана коса – може и да няма проблем, ако индигото е в малко количество, но все пак. 🙂
   Амла очакваме след две до три седмици.

  • HennaFox

   Здравейте, извинявам се за забавянето. Билковите ни бои са на основата на къна и дават по-топли тонове, т.е. пепеляво няма как да се получи с тях, а по-скоро цвят шоколад.

 40. agama

  Юпииииии!!!Да споделя и аз резултати 🙂 Имах доста страх от боядисване с каквото и да било, след като преди 2 години направих алергия към черната боя на Палете. След това много време не смеех да пробвам каквото и да било и вече се бях поотчаяла. Преди няколко седмици най-накрая се престраших да поръчам комбинация от естествена къна + индиго. Естественият ми цвят е светло-кестеняв, но ми идва малко миши и безцветен, та много исках да го потъмня с няколко тона по възможност без да червенее. Пропорцията, която ми препоръчаха от сайта беше 1 част къна и 2 части индиго – след пресипване, отсипване, бъркане и месене най-накрая обаче сместа от къна и индиго стана на око и с неустановена пропорция, та имах доста притеснения какъв цвят ще излезе. Държах я час и половина. Ами излезе перфектен цвета – точно каквото исках, наситено тъмно кестеняво тук там със леки златисти отенъци, което по никакъв начин не червенее и всъщност изглежда абсолютно естествено. Не мога да спра да си гледам косата сега, всеки път като мина край огледало 🙂 Много съм доволна, ще ми се да се бях престрашила по-рано. Притеснявах да не се получи пак алергична реакция, но слава богу такава нямаше, нямаше и дразнене. Скалпа беше малко по сух после само, но се оправи с балсамче. Просто исках да споделя че много се радвам, че си открих моята алтернатива за оцветяване, която ще си ползвам занапред :))
  Хубав ден и много усмивки на всички.

  • HennaFox

   Здравейте, много благодаря и аз за чудесния и подробен отзив! Ако случайно имате снимка на косата от преди и след – моля изпратете я; опитваме се да съберем на едно място възможните цветове и опит – в замяна ще получите подарък от нас. 🙂

 41. Румяна

  Здравейте!
  Вече три месеца използвам вашите продукти и се боядисвам с къна и индиго.Тъй като косата ми беше дехидратирана от химическите бои ми препоръчахте маската с алое вера.Правех я веднъж на 10 дни.Забелязвам,че откакто се къносвам косата ми се омазнява по-бързо,а по принцип не съм имала този проблем.Не знам дали е от къната или от маската с алое,да ми препоръчате да добавя нещо към въпросната маска,лимон или нещо друго.Утре ми предстои отново да се къносам,може би да добавя лимон към къната?!

  • HennaFox

   Здравейте, възможно е да има пренасищане от маската с алое – препоръчвам да я прекъснете, или да разредите до веднъж на 1-2 месеца. Лимон към къната е възможно да изтощи силно косата. Може да добавите няколко капки етерично масло от лимон- хем за малко по-свеж аромат, хем поради неговите балансиращи себума свойства.

 42. Антония

  Здравейте!Може ли е едно съветче за мен?
  Косата ми е доста бяла.Желанието ми е да бъде кестенява.Как може да стане това?Искам да ползвам само къна или билкова боя.Възможно ли е да постигна някакъв резултат?

  • HennaFox

   Здравейте, може да опитате с кестенявата билкова боя. Белите коси обикновено се покриват добре (стига да е използвано достатъчно количество боя, а нанасянето-равномерно) – все пак вероятно е да са малко по-светли от останалата коса.

   • Антония

    Благодаря ви за съвета! 🙂 Няма да ми е проблем ако белите ми коси станат по-светли от останалата ми коса.Само се притеснявам да не станат вместо кестеняви-червени или рижавички.

 43. евелина

  Здравейте отново, Искам да попитам нещо. Последния път се къносах с тъмнокестенявата растителна боя от вас, тъй като нямах време за къна +индиго. Намерих си рецепта за маска за коса с хума,но в нея пише,че освен да подхрани има и свойството да маха от цвета на боядисана коса.Знаете ли дали и растителната боя ще се повлияе и ще падне защото цветът ми се е получил разкошен с нея и не ми се иска да го повредя

  • HennaFox

   Здравейте, радвам се, че се е получил хубав цвят! Но хумата сваля от цвета на индигото, препоръчвам я обикновено, ако някой иска да премахне цвета.

 44. Радка Петрова

  Здравей,първо искам да кажа, че съм изключително доволна от тези продукти и съветът който ми дадохте. Ползвах касия, която вие ми препоръчахте и масло от репей косопадът ми изчезна и ми расте изключително много коса. Сега искам да ме посъветвате за цвета. Косата ми е кестенява към светло-кестеняв цвят,но до половината останалата част от нея е на кичури който изглеждат жълтеникави, та мисълта ми е ако си взема светло-кестенявата боя за коса ще успее ли поне малко да ми се уеднакви цвета на косата и да нямам рижави отенъци.

  • HennaFox

   Чудесна новина за новите косъмчета 🙂
   Относно цвета – светлокестенявата боя бие малко на рижо, особено върху изрусена коса, и обичайно се получава по-тъмно. Затова бих действала предпазливо с нея – може би 2 с.л. кестенява боя към касията (тя съдържа пропорционално малко повече индиго) – и впоследствие, ако не е достатъчно, е лесно следващия път да се добави още боя.

 45. petq veleva

  Здравейте!Моля ви,кажете ми кой вариант на боядисване да избера-косата ми е естествено средно,към тъмно кестеняв цвят,искам да добие рижо-меден нюанс.И ОЩЕ НЕЩО,АКО НЕ МИ ДОПАДНЕ ПОЛУЧЕНИЯ ЦВЯТ,МОГА ЛИ ДА ПОТЪМНЯ до тъмно кестеняво и как?

  • HennaFox

   Здравейте, да – с къна ще се получи такъв нюанс. След това лесно може да се потъмни с малко индиго – т.нар. глос всъщност е разредено индиго, 1-3 с.л. се разтварят в малко вода, добавя се достатъчно количество балсам за коса и сместа престоява около половин час. Глосът тушира леко червените оттенъци и потъмнява малко (а ако е по-голямо количество индиго с дълъг престой върху косата- 2-3 часа- може да се получи черен цвят).

 46. Зорница

  Здравейте!Може ли да използвам едно пакетче от билковата боя,два пъти?Като количество ми идва в повече и се чудех дали ако я отворя и разтворя само половината,другата ще може да се използва пак?

  • HennaFox

   Може, разбира се. Нужното количество много зависи от дължината и гъстотата на косата, а също и техниката на нанасяне. Ако имате бели коси, внимавайте да нанесете плътно и достатъчно количество в корените, за да има добро покритие.

 47. Юлиана

  Здравейте! Очарована съм от къната , обаче ароматът й не ми понася , направо ми се гади. Как бих могла да го подобря , какво мога да добавя в къната , без да попреча на боядисването (държа на червеникавите оттенъци)? Също така какво се добавяше в къната, за да се подсили червеното ? Благодаря предварително 🙂

  • HennaFox

   Здравейте, извинявам се за забавянето. Може да добавяте няколко капки етерично масло по избор – то ще промени миризмата. Някои етерични масла, например карамфил, се използват за подсилване на червения цвят при рисуването с къна върху кожата, но няма конкретни данни, че повлияват цвета на косата. За по-червено разбъркайте с чай хибискус/каркаде, сок от нар – а може да добавите и 1-2 с.л. хибискус на прах.

 48. Зорница

  А защо белите ми косми около ушите не хващат боя?Наслоявам много и въпреки всичко не хващат..А останалите бели,стават с червен отенък.Как да го избегна?

  • HennaFox

   Зоната около ушите е малко по-проблемна – трябва да внимавате върху къната да е опаковано добре с найлон и кърпа, за да се запазва топлината. На това място топлината бяга лесно; също така ако къната засъхва, не оцветява ефективно.
   За останалите бели коси – каква точно смес ползвате? Вариант е да използвате две смеси, едната с повече индиго за корените или там, където са концентрирани белите коси.

   • Зорница

    Аз даже се суша със сешоар след нанасянето на боята.Мислех,че така е по ефективно…И кърпа не съм слагала.Ще пробвам както ме посъветвахте.А иначе използвам билковата боя-кестеняв цвят.Ако сложа индиго няма ли да стане по-тъмна косата ми?Аз целя по-светъл цвят.

    • HennaFox

     Всъщност сешоарът помага, ако температурите са ниски. Но струята не бива да е гореща и косата трябва да е добре опакована, т.е да е на влажно и топло. Изсъхне ли сместа, не оцветява.
     За много хора поотделното смесване на къна и индиго покрива по-добре бели коси – може да опитате и този вариант. За кестеняво пропорцията е 1:1, като къната се смесва няколко часа предварително, за да отдели цвят.

 49. Антония

  Здравейте!

  Наскоро поръчах от Вашите био продукти и на първо време съм доста доволна. Опитах смес къна и индиго за светло кестеняво, къната престоя около 5 часа и доби кафеникав цвят, след което я смесих с индиго и малко амла. Тъй като косата ми е била боядисвана в по-светло по краищата, засега корените ми са по-тъмни, но съм доволна от цвета, евентуално ще пробвам или глос с индиго, или при следващото къносване ще проверя колко ще се натрупа и как ще се промени цветът, тъй като засега нямам хич опит с къната. Много съм доволна от това как косата ми се чувства след къносването, за разлика от след боядисване, което съм практикувала досега.

  Миризмата наистина беше изненадваща, доста силна, но не я намирам за толкова отблъскваща. С първите 1-2 измивания също доста се усеща, но стига косата ми да е здрава и щастлива, всичко е наред.

  Много благодаря, ще продължавам да препоръчвам, ако остана така доволна!

  • HennaFox

   Здравейте, благодаря за отзива. За миризмата опитайте с няколко капки етерично масло по избор към сместа. 🙂

 50. Диана

  Здравейте!

  Първо бих искала да Ви похваля за внасянето на билките на българския пазар. Ползвам ги от почти година и коста ми се чувства великолепно! Винаги в шкафчето ми има от Вашите билки.

  Аз обаче имам технически въпрос към вас. Решила съм скоро да се боядисам с къна. Изчетох доста информация по въпроса, но реших да се консултирам и с Вас.

  Четейки по форумите разбрах че доста хора смесват къна/амла/индиго с мляко от кокос за по-лесно измиване. Също така малко ме притеснява и миризмата. Какво е вашето мнение по въпроса? Когато имам възможност смесвам билките с розова вода , за да туширам миризмата – мислите ли че ще има подобен ефект и с къната? Дали къната ще си пусне боята в кокосово мляко или розова вода?

  Благодаря Ви предварително за отговора!

  П.С. Бих искала да Ви изпратя снимки и рецепта когато стигна до боядисването, затова Ви моля за и-мейл. 🙂

  • HennaFox

   Здравейте, няма проблем да добавите кокосово мляко – нека е накрая, след като къната е отделила цвят. Розова вода също може; друг вариант за аромат са етеричните масла. Пишете ни на info @ hennafox.com – благодаря и аз за обратната връзка 🙂

 51. Ели

  Здравейте,преди 4 месеца се бях къносала с къна и индиго’но до сега цвета доста падна и седеше светлокестеняв,аз си направих малко кичури,но те станаха зелени а не по светли както очаквах 🙂 въпросът ми е дали ако сега се къносам с вашата кестенява боя кичурите ще се покрият или ще станат още по зелени.

  • HennaFox

   Здравейте, зеленото се е получило заради изсветляването на индигото. Кестенявата боя би трябвало да покрие – но трябва да я нанесете равномерно и плътно.С обикновена боя също може да се получи, стига да е тъмна. И в двата случая е препоръчително да направите най-напред тест върху един кичур (с билковата боя смесвате 1 ч.л, наназвате, увивате кичура с фолио, а цялата коса – с хавлиена кърпа, за да се запази топлината).

 52. Ели

  Здравейте,бързам да споделя какво се случи с моята зелена коса.
  Намазах се с кестенявата ви боя ,но стоях 1.45 часа,защото се притеснявах да не стане прекалено тъмна.
  Резултатът е невероятен.
  Косата ми е шоколодова,а зелените кичури са златисто кафяви.
  Бях забравила колко много коса имам, сега сякаш е удвоила обема си. Много ви благодаря за съвета,а и за това че осигурявате толкова качествени продукти. Аз вече съм ви горещ почитател .

 53. agama

  Здравейте, току що изсуших косата си след поредното боядисване с къна и индиго и се любувам на ефекта. Цветът е приятен, леко шоколадов, но към краищата на косата със малко по-светли отенъци, отколкото ми се иска – докато в корените тъмнее. Може би не съм разнесла равномерно сместта, не знам защо така се е получило, крайщата по принцип и преди боядисването си бяха изсветлели от слънцето и се надявах да потъмнеят.
  Иска ми се да потъмня общия цвят с още няколко тона, за да стане много тъмно кестеняво. Добра идея ли е след няколко часа или утре да я мина още веднъж но само с индиго? Колко време би било препоръчително да го държа? Благодаря предварително 🙂

  • HennaFox

   Да, може само с индиго – не е нужно да чакате. Обичайно разтварям 2-3 с.л. във вода, добавям кисело мляко или балсам и нанасям; отмивам след 30 минути.

 54. agama

  Благодаря много! Спазих точно съвета ви. Това търсех като ефект. Изравни се тона навсякъде, потъмня като цяло косата и стана малко по студен цвета, изчезнаха въпросните топлите отенъци. Поздрави и успешна седмица 🙂

 55. Galina Ivanova

  Здравейте, бих искала да знам в каква пропорция да смеся къна и индиго (и/или други билки), че да се получи т.н. цвят „тъмен махагон“.
  С тъмна (да не кажа черна) коса съм. На слънце малко ми рижавее косата от къната, а това НЕ ми харесва.
  Правя експерименти- смесвам къна, индиго и/или касия, амла (закупени от вас), и всеки път получавам различни оттенъци. А сега искам „тъмен махагон“:)Моля, дайте съвет.

  • HennaFox

   Здравейте, за съжаление с билки няма как да се получи изсветляване. Тъмен махагон по принцип се получава с наслагване на къна (евентуално + индиго за светла коса), и пак е махагон само на определена светлина. Трудно е да се избяга от рижавия оттенък на слънце без достатъчно индиго, а така се получава единствено още по-тъмен цвят.

 56. Антония

  Здравейте, днес в един био-магазин открив ваши продуктии останах очарована от големия избор.
  Тъй като косата ми е мазна и с много тънък косъм, момичето в магазина ме посъветва да си взема Касия и Амла. Не може обаче да ми отговори дали мога да смесвам тези две билки и да ги нанасаям едновеременно на косата?
  Също така по какъв начин амлата ще промени цвета на косата ми? Не търся промяна на света а по-скоро заздравяване и уплътняване на косата 🙂

  • HennaFox

   Здравейте, да – може да ги смесвате. И двете билки могат да променят леко цвета на бяла, изрусявана или естествено светла коса – касията към златисто, а амлата – сивкаво. Дали ще има такова оцветяване зависи от използваното количество и време на престой, но на кестенява и по-тъмна коса така или иначе не би имало каквато и да е видима разлика в цвета.

 57. Галя

  Здравейте 🙂
  Току що се сдобих с моята Касия и нямам търпение да я пробвам.
  Момичето в магазина, от който я взех ми каза, че мога да си правя маска с нея веднъж в седмицата. Тук в сайта чета, че се прави веднъж на месец?
  Моля да уточните, дали може да се използва като маска веднъж седмично или е прекалено често ?

  • HennaFox

   Здравейте, много зависи от типа коса и начина, по който се ползва касията. Ако се използва в малко количество заедно с други съставки като мед, масла, балсам за коса и др. – може един път седмично; ако е само касия – по-добре да е на 2-4 седмици – но зависи също така от типа коса – при коса, склонна към омазняване, може и по-често.
   Препоръчвам да се ръководите от състоянието на косата: ако изглежда добре, значи всичко с честотата на употреба е наред 🙂 Ако се усеща малко по-суха от обичайно, има нужда от повече овлажняване; добре е да разредите употребата на касия, да увеличите овлажняващите маски и тези с масла, или да добавяте малко балсам за коса в сместа.

 58. Галя

  Благодаря за отговора. 🙂
  Косата ми е с мазни корени и сухи краища, така че ще пробвам по веднъж на 2 седмици, за да не изсуши още повече краищата.
  Мога ли към самата смес да добавям по няколко капки натурално масло от жожоба или чаено дърво ? И на каква коса е по-добре да се нанася сместа – на суха или на влажна?
  Съжалявам за многото въпроси, но досега не съм използвала тези продукти 🙂

  • HennaFox

   Може да добавяте етерични масла. Ако добавяте базови масла като жожоба, иама опасност косата да остава мазна след това, т.е. да трябва измиване с шампоан – разбира се, всичко е в количествата. 🙂

  • HennaFox

   Още нещо – друг вариант е – намазвате само краищата с няколко капки масло от жожоба, и след това нанасяте сместа. Т.е. маслото по този начин не отива към корените.

 59. Лидия

  Здравейте, аз съм от хората които винаги се сдобиват с все по зверско главоболие при боядисване с къна и индиго. Незнам на какво се дължи, но нито мога да се боядисвам с боя, нито с къна, а и бяла да ходя не мога. Чудя се какво решение да измисля за моя случай!! Може ли съвети?

  • HennaFox

   Здравейте, много съжалявам! Къната има охлаждащо и съдосвиващо действие, и вероятно на това се дължи. Ще изброя нещата, за които съм чувала, че помагат – за мой късмет нямам този проблем. Много ще се радвам на обратна връзка, за да знам дали има смисъл да ги препоръчвам:
   – няколко глътки тинктура от глог (от аптека) или друг алкохол преди къносването;
   – ако добавяте амла по принцип – по-добре да я пропуснете
   – нанасяне на сместа само в корените
   – затопляне на главата – след нанасяне и увиване с найлонова шапка може да затоплите две хавлиени кърпи във фурна например и да ги редувате; друг вариант е през 15-20 минути да затопляте главата със сешоар. Това ще намали и времето, което е нужно за боядисване – опитайте да го намалите на 1.5-2ч – може би няма да промени драстично покритието.

 60. Хриси

  Здравейте, искам съвет- косата ми е много тъмнокестенява в оригинал, вече побеляла, на 47 съм, досега се боядисвам с безамонячна боя -цвят дарк-браун /тъмно кафява/. Въпроса ми е КОЙ ЦВЯТ БИЛКОВА БОЯ ДА ИЗБИРА- черна или тъмнокестенява, за да запазя цвета който имам и сега?
  Усмихнат ден!

  • HennaFox

   Здравейте, черната боя се получава естествено черно (не гарваново или със сини оттенъци), но не смея да я препоръчам за дължините, за да не ги потъмни прекалено. Белите коси по принцип остават малко по-светли, но зависи и от тяхното количество – има вариант да ползвате черната боя за корените, а тъмнокестенявата – за дължината.
   При по-голямо количество бели коси и за по-траен цвят може да опитате с къна и индиго – 2/3 индиго: 1/3 къна.

  • HennaFox

   Здравейте, черната боя се получава естествено черно (не гарваново или със сини оттенъци), но не смея да я препоръчам за дължините, за да не ги потъмни прекалено. Белите коси по принцип остават малко по-светли, но зависи и от тяхното количество – има вариант да ползвате черната боя за корените, а тъмнокестенявата – за дължината.
   При по-голямо количество бели коси и за по-траен цвят може да опитате с къна и индиго – 2/3 индиго: 1/3 къна.

 61. Златка

  Здравейте , започнах да се боядисвам с професионална боя преди година, за което сега много съжалявам-косата ми е много суха и изтощена, а цветът в момента(последно боядисване преди месец) е нещо като светло кестеняво, златисто,оранжевеещо, което не ми харесва.Моля за съвет-кой от продуктите да си поръчам, за да постигна тъмно кестеняво, което е естествения ми цвят, а също да подхраня косата и да се справя със сухите краища и направо умъртвената ми коса?Благодаря ви!

  • HennaFox

   Здравейте, може да опитате с готовата смес за тъмнокестеняво – със сигурност ще подхрани косата и разликата ще се почувства още от първото нанасяне; а може да смесите билките и поотделно – за тъмнокестеняво пропорцията е 2/3 индиго : 1/3 къна. Щом косата е суха, много добре действа сок или прах от алое вера – може да се добави малко количество към билковата смес, или да се добавя към маски за коса, например по тази рецепта (тук с алое вера гел). Маслото с амла също е много подходящо.

   • Златка

    Благодаря много, поръчвам си я.Имам само един въпрос още, как се почиства, ако сместа оцвети кожата някъде при боядисването? Извинявайте, ако вече е коментирано, но не намерих информация.

    • HennaFox

     Извинявам се за забавянето. Къната оцветява повърхностния слой на кожата, т.е. с ексфолиация, лимонов сок.. Все пак внимавайте да не претриете кожата. Оцветяването се премахва от само себе си обикновено за 2 дни.

 62. Ели

  Здравейте.
  Имам въпрос и ще се радвам ако помогнете.
  Кестеняви корени и червено-рижа коса след къносване с турска къна.
  Купих си от Вашата къна и сега чуденката ми е как да изравня корените с краищата. Искам да си остана червено рижа. Но корените?
  Ако забъркам малко къна + касия + кислородна вода и намажа само корените, да постоя максимум до час, и веднага след измиване да намажа цялата коса с къна/касия 1:1, дали ще стане?
  Предварително благодаря

  • HennaFox

   Здравейте, а каква е историята на този цвят – предполагам е имало боя преди това? Не съм пробвала кислородна вода в смес с къна, но знам за сполучливи такива опити; в момента изсветлявам твърде натрупана къна по дължината с кислородна вода + зехтин + балсам за коса за около 2 часа; след 5-6 процедури има драстично изсветляване при добро състояние на косата (от тъмно бургунди към рижо). Предполагам, че ще се получи по начина, по който описвате; ще се радвам на отзив.
   Нашата къна дава доста силен цвят и дори разредена с касия може да се натрупа бързо, така че препоръчвам след това – само в корените, или още по-разредена.

   • Ели

    Да. Преди къносването се боядисвах. Но от тази рижата боя останах без коса и за това минах на къна но корените така и не хванаха.
    Да, и аз мислех след тази процедура да мажа само корените.
    След първата част с кислородната вода, колко да стоя намазана после? 2-3 часа?
    И касията се слагаше след като къната пусне цвят, нали? Мисля да ги разредя само с лайка и малко лимонов сок? Предполагам че това ще е достатъчно за по-светъл цвят.
    В събота ще го правя този експеримент и ще дам отзив 🙂

    • HennaFox

     Извинявам се за забавянето. Може би вече сте боядисали, но все пак – да, 2-3 часа; да и за касията. Лимоновият сок за много коси е доста изсушаващ, бих опитала без него.

 63. Тонни

  Здравейте, от около половин година мия косата си в вашите билки – касия и сместа за измиване, и съм страшно доволна.
  Все още нямам бели коси, но ми се иска да променя цвета на косата си, който е средно кестеняв.
  Това което искам е нещо малко по тъмно с лилав или червен (не оранжев) оттенък.
  Та въпросът ми е – с какво мога да постигна тези оттенъци на моят цвят коса?

 64. Светла Иванова

  Здравейте!
  Моята коса през последните няколко години се промени до неузнаваемост.След алопеция ареата ,с която уж се справих се сдобих с много мазен скалп/налага се да си мия косата през ден/,рядка и без обем,твърде мека и хвърчаща във всички посоки след едно денонощие и най-вече въпреки,че е къса не расте,изтънява в края и не може да порасне ,за да се оформи що- годе нормална прическа.Въпросът ми е какво бихте ми препоръчали от билките или маслата за справяне с тези проблеми?Купувам си все маркови и скъпи шампоани,но….те като чели допринасят за изтъняването на косъма.

  • HennaFox

   Здравейте, боядисвате ли си косата? Най-доброто, което знам за уплътняване и заздравяване на косъма, е къна. Къната се комбинира с индиго за кестеняви тонове, а имаме и готови 100% билкови бои на основата на къна. Касията (безцветна къна) донякъде също, макар че резултатът не е чак толкова добър и траен, но придава обем и заздравява косъма. Относно шампоаните, препоръчвам да избягвате на всяка цена шампоаните със сулфати като Sodium Laureth Sulfate и др. завършващи на Sulfate; балсами, съдържащи силикони (завършват на cone, като Dimethicone). Такива са био сертифицираните шампоани, те имат меко измивно действие без да пресушават скалпа. Съвсем отскоро при нас има такива шампоани на Khadi, може да ги опитате, но предупреждавам – ако не сте използвали шампоан без сулфати досега, може да е нужно малко време на косата да привикне; с времето ще изглежда все по-добре. Индийските билки за измиване също са подходящи – шикакай, прах от сапунени ядки, амла – както и билковата смес, може да ги редувате с шампоан.
   Относно маслата – масажът на скалпа с масла е чудесно средство за стимулиране на кръвообращението и подобряване растежа на косата, както и подхранване на дължината. Най-добре е масажът да се прави вечер, и ако имате възможност – да пренощувате с маслата, т.е. да измиете косата на сутринта. Видът на маслата е по избор; може да включите балансиращи себума и стимулиращи растежа на косата масла, като салвия, мирта, лавандула или розмарин. Особено подходяши базови масла са бадемово, репей, зехтин, кокосово масло.

 65. Гери

  Здравейте! От близо половин година използвам билковата боя за коса и по-конкретно Тъмно кестеняв цвят и съм много доволна /преди съм използвала индийска черна къна,но навреме преминах към билковите 🙂 / . Искам да премахна черния свят , т.е да израсте и се опитвам да съм търпелива . Естествения ми цвят е кестеняв,но не тъмно,а по-скоро светло. Иска ми се да опитам да докарам червеникав оттенък .Възможно ли е? Както казах от 6,7 месеца използвам тъмно кестенявата боя , както и брингараж , алма , шикакай за измиване . Има ли вариант да смеся тъмно кестенявата смес с др.продукти и кои са те ,или да премина на къна с индиго ? Ще се радвам на отговор и съвет 🙂 Благодаря!

  • HennaFox

   Здравейте, с отделното смесване на къна и индиго се получава по-червеникав оттенък, тъй като къната отделя предварително цвят и се захваща по-добре за косъма. Колкото повече къна – толкова по-червено 🙂 Може да опитате две смеси – само с къна върху черната дължина, и къна + индиго за корените. Къната няма да повлияе драстично на черното, но ще затопли цвета леко, и след няколко нанасяния може да има лек оттенък на слънце.
   За корените може да опитате 2/3 индиго : 1/3 къна – за тъмнокестеняво, или повече къна за по-светъл цвят и повече червеникав оттенък (1:1 къна и индиго е пропорцията за кестеняво).

 66. Светла Иванова

  Здравейте!
  Косата ми е много слаба и тънка цвят тъмен шоколад.Има нужда от подхранване и заздравяване.Купих си шампоана с амла и сега след няколко измивания мога да кажа,че съм доволна.Изчезна сърбежът ,който имах.Моля ви, да ми помогнете да избера къна или боя от сайта ви ,с повечко разяснения как да ги използвам!Цветът ,който искам да се получи е тъмен шоколад или естествено черно.Ако може да ми разясните и колко време да стоя ,за да се получи желания цвят,без да навреди на косата ми.Благодаря ви!

  • HennaFox

   Здравейте, най-лесно за начало е да опитате с тъмнокестенявата боя; тя се смесва с топла вода и се нанася веднага; времето на престой върху косата е 3 часа. Другият вариант, който дава по-траен цвят и по-добро покритие, е като смесите отделно къна и индиго. За тъмнокестеняво пропорцията е 2/3 индиго : 1/3 къна. За коса с дължина около и малко под раменете са нужни общо 100 гр суха смес, т.е. около 1/3 пакетче къна и 2/3 пакетче индиго за едно боядисване. Къната се приготвя предварително, като я смесите с топла вода, покриете съда и оставите да престои няколко часа; щом е отделила цвят, смесвате индигото с хладка вода и добавяте към къната (къната е готова за употреба, когато повърхността е станала по-кафеникаво-оранжева, а ако намажете малко върху кожата и отмиете след 30 секунди, ще остави оранжево петно.) Времето на престой върху косата и при този вариант е около 3 часа.

 67. Светла Иванова

  Здравейте!
  Благодаря за бързата доставка!Днес ще се боядисам,но не знам билковата боя на суха или мокра коса се нанася?
  Весели празници !

  • HennaFox

   Здравейте, по-добре е на суха; ако е на мокра, е по-вероятно сместа да протече, докато е върху косата.
   Весели празници!

 68. Katia

  Здравейте! Имам питане – на скоро си взех от къната за руса коса с отблясъци и шикакай, който да замени употребата на шампоан. След като преседях с къната изплакнах обилно само с вода и нанесох вече разтворения по описание шикакай за 15- тина минути и изплакнах. Косата ми потъмня и си мисля, че се дължи на шикакай. Самата билка имам чувството, че съдържа йод или поне изглежда така. Питането ми е какво да използвам от вашите продукти за измиване на косата, което да замени измиването с шампоан и да не променя цвета. Цвета на косата ми е светъл лешник.

  • HennaFox

   Здравейте, зизифус със сигурност няма да потъмни или придаде какъвто и да е оттенък на косата. Получавали сме отзиви и за успешно измиване на косата с касия, но е възможно да придаде лек златист оттенък.

 69. мирта

  Здравейте, от известно време се боядисвам с вашата светлокестенява смеска, харесва ми като цяло, получава се много близък до естествения ми цвят със съвем леки на слънце ръждиви отенъци, но искам да попитам има ли как да постигна по-интензивни ръждиви/оранжеви/едени отенъци… мислех за чиста къна, обаче никак не искам да стана махагонено червена, което мо се струва по-вероятен резултат от чиста къна.

  • HennaFox

   Здравейте, може да опитате с къна, разредена с касия – 50:50 дава доста ярко рижаво; за начало може и 1/3 къна. За да не се натрупа към махагоново, следващите пъти оцветявайте само в корените – дори да не е съвсем прецизно, не е проблем.

   • Мирта

    Благодаря за отговора.
    А 50:50 със светло кестнявата ли или ще е по-добре с касия (това всъщност подходящо ли е при по-тъмни, не руси коси)?

    • HennaFox

     Касията не изсветлява, а само разрежда цвета на къната. Може също и боя + къна, но резултатът ще е малко по-тъмен и по-малко ярък заради индигото в боята и по-голямото общо количество къна.

     • мирта

      Мерси, значи с боята ще тествам за по-ярък резултат, днес ще си ги купя и утре ще се мацам, пък да видим с какво ще ме изненада резултатът 🙂

     • Мирта

      Здравейте, още едно въпросче от мен по темата. Забърках каната да пусне цвят…преди час, за да мога по обяд да я ползвам, понеже за първи път с къна борява и с този престой, нормално ли е, че се сгъсти кашичката и направи нещо като коричка отгоре или нещо се е прецакало и трябва наново да забъркам прясна?

     • HennaFox

      Нормално е; за да не се образува коричка, трябва да я покриете с найлоново фолио или чиния. Може да добавите още малко топла вода и да разбъркате пак. Стига да отделя цвят, няма какво да се прецака; преди нанасяне намажете малко петно върху кожата, и отмийте след 30 секунди – ако оставя ярко оранжево петно, значи е готова за употреба.

 70. НАДЕЖДА

  Здравейте,
  бих искала да закупя от вашите продукти за оцветяване и подхранване на коса.
  До сега съм боядисвала косата си с безамонячна боя,за да покривам 10-15 на бр.бели косми,не за да сменям цвета.Естественият ми цвят е средно кестеняв,леко златисти отенъци,дължина малко под раменете,тънък косъм, средна гъстота.Желая да запазя този цвят, не харесвам червникаво-оранджеви отенъци ( косата ми беше червеникаво – оранджева преди пубертета) не харесвам и черни отенъци.Какво да закупя като цвят и как да направя пропорциите и съответно боядисването.Искам да съживя косата си,липсва и блясък.
  Благодаря Ви!

  • Мирта

   Моята е подобна на твоята коса, също с малко бели, не знам с нещо, съдържащо къна можеш ли да очакваш да няма червеникави отенъци, аз се боядисвам от година със светлорусата боя, леко ми е потъмняла общо косата, не много, но отенъците са ми ръждиви вече, не златисти, чисто белите – виж те станаха някакви по-златни, не се изравниха като тон в никой случай… Иначе косата ми е жива, лъскава, хубава с къната, почти спря и да цъфти.
   Ще ми е интересен отговора на HennaFox възможно ли е хем да имаш ефект върху белите коси, хем да не червенее…
   Освен да пробваш със златисторусия цвят, колкото да покрие/или поне матира само белите коси, а да подхрани останалата коса. Но и в нея има малко къна, та пак не знам дали няма да ти зачервенее леко като лек отенък на слънце поне.

  • HennaFox

   Да, къната си червенее; когато е силно разредена, или не е отделила достатъчно цвят, оттенъкът е по-скоро златист.
   Златисторусото е вариант, а впоследствие – нанасяне само в корените, за да не се натрупва към ръждиво. С този вариант белите коси ще са златисти, без промяна в цвета на останалата коса.
   Може да опитате и с кестенявата боя – http://blog.hennafox.com/product/115/bilkova-boya-za-kosa-kestenyav-tsvyat.html – в готовите ни бои къната не се оставя предварително да отдели цвят, затова и оттенъкът е по-скоро златист, от колкото червен. А може да разредите кестенявата боя и касия, 1:1, за по-слабо оцветяване и по-малка вероятност за червеникав оттенък.
   За тази дължина необходимото количество е 100 гр. боя – а ако решите да разредите с касия, по 50 гр. от двете. Смесва се с топла вода и се нанася веднага.

 71. geri

  Здравейте! Може и да ми е страничен въпросът ,но тъй като се опитвам всячески да щадя косата си , използвам за измиването и сода . Доволна съм , но дали няма по-лесно да се отмива къната ? Знам , че по-принцип къната е доста трайна , но все пак….как мислите ? Става въпрос за използване на разтвор от вода и сода веднъж седмично, рядко два пъти…

  • HennaFox

   Здравейте, наистина къната е доста трайна; ако имаше и индиго в сместа – тогава да, вероятно отмиването ще е по-бързо със сода. Но не вярвам да има проблем с отмиването, особено при наслоена къна /т.е. след няколко къносвания/, практически нищо не може да я махне.

 72. Мегън

  Здравейте, от скоро използвам билковата боя в черен цвят и съм много доволна- цветът наистина се получава черен и наситен, а косата ми не е изтощена.Истинският ми цвят е много светло кестеняво и направо се изумявам от резултата- не вярвах че ще стане толкова тъмна.С всяко следващо боядисване цветът ми става по наситен.Имам няколко въпроса обаче:
  1 съотношението на разреждане с вода- с колко вода е правилно да се смеси една стандартна опаковка от боята.
  2. Колко често е нормално да се боядисваме-при мен цветът е наситен три седмици и после се налага да го подновя.Прекалено често ли е и има ли някакъв трик за запазване на цвета по- дълго време.
  3.Относно миризмата първите няколко дни след боядисването- доста е силна има ли нещо с което мога да я намаля.
  И също така оцветяването на врата и рамената няколко дни след боядисването от допира на косата ми до тях. Ако вместо да я изплаквам само с вода веднага след боядисването я мия с шампоан- това ще се отрази ли на цвета.
  Благодаря ви предварително :)) 😛

  • HennaFox

   Здравейте, радвам се, че резултатът Ви харесва 🙂 Минавам на въпросите:
   1. Не съм засичала количество, но трябва да се получи гъста каша – може би гъсто кисело мляко. Ако е твърде рядка сместа – ще протича под шапката, а и покритието може да не е толкова добро… Ако е твърде гъста – нанасянето е трудно. Може да погледнете тази и тази статия за нанасяне и нагледна представа за гъстотата.
   2. Честотата на боядисване много зависи от самата коса /изтощената или боядисваната преди с други бои коса задържа цвят по-трудно/; от честотата на измиване, шампоана и др. Веднъж на три-четири седмици е нормална честота; с времето цветът вероятно ще се задържа по-дълго време.
   3. С етерични масла! По избор – какъвто аромат Ви харесва; не помагат 100%, но доста намаляват неприятната миризма.
   4. Може да опитате измиване с балсам първия път. Нанасяте балсам, но по-обилно количество от обикновено; от корените до връхчетата – правите лек масаж на скалпа. Изчаквате 5 мин. и отмивате. Това ще се справи с дребни частички/остатъци от билките. В краен случай може и с шампоан; от гледна точка на цвят е малко по-безопасно да изчакате 48 часа преди неговата употреба. 🙂
   За оцветяването на врата и раменете – хм, не съм имала такъв опит и ми е трудно да дам съвет; може би наистина по-обилно изплакване и балсам/шампоан ще помогнат… Смятам, че с времето косата ще задържа по-добре цвят и този проблем ще намалее.

 73. Диляна

  Здравейте, ползвам Билкова боя за коса и понеже знам, че трябва да се използва на чиста коса, искам да попитам дали може да си измия косата и да нанеса сместта на мокра коса. Другият ми въпрос е , подходящо ли е използването на тази боя при бременност.
  Благодаря !

  • HennaFox

   Здравейте, не препоръчвам нанасяне на мокра коса, тъй като има голяма опасност сместа да се разтече неприятно под шапката. 🙂 Косата не е задължително да е съвсем чиста – може и измита предния ден; важно условие е да няма стилизанти и др. продукти по нея.
   Билковата боя може да се използва при бременност.

 74. Мария

  Здравейте,
  Днес се къносах за пореден път и съм много доволна. С всяко следващо къносване косата ми е все по-подхранена. Забелязвам обаче, че всеки път косата ми добива конячни оттенъци, а след толкова пъти вече трябваше да е добила така желания от мен тъмно червен цвят. Следвам всичките иструкции за престоя на къната, отделянето на цвета и пр., но когато намажа малък участък от китката ми и оставя на престои 30 сек., че и минута дори, оцветяването е минимално. Дори мога да го пусна по течаща струя и веднага изчезва. Предполагам, че къната не отделя цвят. Смесвам я само с топла вода и я разбърквам в метален съд. Възможно ли е да е заради метала или някъде другаде бъркам?

  • HennaFox

   Здравейте, не би трябвало да е от метала… но за всеки случай може да опитате и в стъклен/порцеланов съд. Покривате ли сместа с къна? Колко време я оставяте да престои? Понякога, ако е твърде дълго (12-24 часа), оцветяването започва да намалява.
   Къната отделя максимално цвят при замразяване; може да опитате и този вариант. Т.е. замразявате я 2-3 часа след смесване и я размразявате преди боядисване.

 75. Мария

  Покривам я с чиния, стои около 9, 10 часа, не вярвам да е от самата партида нещо, защото друг май не е споделял този проблем. От това изхождам, че грешката е в моя телевизор 😀 .

  • HennaFox

   А колко къна използвате и за каква дължина? Как е като гъстота сместа? Добавяте ли нещо друго като масла например? Освен във фризер, по възможност опитайте и по-кратко време на престой; при мен конкретно тази къна е готова за 3-4 часа дори.

 76. Ангелина

  Здравейте, Ваш фен съм от доста време. Ползвам доста продукти и за коса и за лице. Доволна съм безкрайно много от всичко. Имам само едни въпрос. защо когато си смесвам къната с хладка вода в стъклен съд, ми става винаги на топчета. След като престои и отдели цвят вече е гладка, но преди това е на топчета. И да споделя още нещо, когато преценя, че къната е готова и се изцапам някъде докато се къносвам, не остават петна по мен. или по- скоро , остават но мноого светли. Ръкавиците също не се боядисват много. Защо ли е така?

  • HennaFox

   Здравейте, опитайте с по-топла (дори към леко гореща) вода, и не оставяйте къната да преседи повече от 5-6 часа. Относно консистенцията – и при мен в началото не се разбива съвсем добре; след като отдели цвят се получава гладка смес.

 77. Mer

  Здравейте! Искам да споделя моя опит с билковата боя и другите билки. Имам тъмно кестенява, къдрава и много гъста коса до средата на гърба. За съжаление е много суха и краищата лесно изсветляват и цъфтят. Бели коси нямам. Смесвам половин пакет от билковата боя за тъмно кестенява коса с по две лъжици амла, бриганаж и касия. Първо касията, след час с гореща вода амлата и след това другите съставки. Правя сместа доста гъста. Добавям супена лъжица зехтин и супена лъжица розова вода. Получава се една голяма купа. Със сместа стоя само два часа с шапка за баня и хавлия отгоре. След като отмия сместта, слагам балсам. Косата ми става фантастична. Цветът се насища без да е неестествен. Няма никакви оранживи нюанси. Косата е мека, лъскава и жизнена.

  • HennaFox

   Здравейте, за черен цвят е по-дълъг и трудоемък процеса – най-напред – оцветяване само с къна, а след отмиване се нанася индигото.

 78. yana

  Здравейте, искам да попитам нещо. Купила съм две пакетчета касия, сега ползвах едното (3 ч. с топла вода) на изрусена коса с 2 % амоняк, преобладаващо растителна. Наистина се промени нюанса, но не ми хареса и стана жълтеникав. Ако ползвам професионален тониращ шампоан (виолетов), ще въздейства ли на цвета? Тониращ крем с оксидант ще въздейства ли? И гланц (само за блясък) с 1.9 % оксидант въздейства ли върху цвета сега? Ако ползвам същата боя след един м. дали ще хване?

  Другия вариант мисля да си взема кафява „къна“ от вас и да приключа с мъките 🙂 Аз съм светло кестенява

  • HennaFox

   Здравейте, цветът от касията не е траен и бързо ще се отмие.. С тониращ шампоан би трябвало да се получи. Със сигурност ще хване боя след месец.
   Само имайте пред вид, ако решите да пробвате боята – поради това, че косата е изрусена, може да се наложи повече от едно нанасяне /може и в един ден/ – първия път вероятно ще има тук-там зеленикав оттенък и по-светли участъци и няма да е съвсем равномерно…
   Иначе светлокестенявото ни е доста рижаво; с кестенявото може да има червеникав оттенък, но си е кестеняво.

 79. yana

  Да, получи се с тонираща пяна (виолетова), шампоан и балсам за руса коса. Просто беше ужасно патешко жълто 🙂 Сега ще ползвам втората опаковка за маски за 15 мин. Бях се намазала с масло от жожоба и стоях 3 ч с касия. Косата стана мека и хубава и отне и мазнината на маслото, затова смятам, че може да се ползва и като билка за измиване.

 80. Dar

  Здравейте!
  Косата ми е светло кестенява с тук таме бели косми-не повече от 10%. Не искам да променям естествения си цвят. Колбая се за покриване на белите коси между билковите ви бои златисто русо и златисто медно. Какъв ще бъде ефекта върху белите коси-притеснявам се да не стана цялата рижава 🙁

  • HennaFox

   Здравейте, за начало може да опитате със златисторусото; смятам, че покритието ще е достатъчно. Иначе има вариант да се смесят и тези две бои. 🙂

   • Dar

    Здравейте!
    Много благодаря за отговора. Използвах само златисто русата боя. Резултатът е доста добър. Цветът на косата ми не се промени, белите косми станаха естествено рус цвят 🙂 А косата ми след това въобще не пада при ресане 🙂
    Много съм доволна – пак ще я ползвам 🙂

 81. Jane

  Здравейте,

  вчера се къносах, но не съм доволна от резултата, явно нещо бъркам в техонологията. Естествения ми цвят е тъмно кесетеняв, боядисвам се с италианска боя на растителна основа цвят медено-червен, който след месец пада и става риж около година вече, сега реших да опитам къна.

  смесих къна + касия 1:1 около 120 грама общо се получи
  косата ми е малко под раменете.
  сместа престоя около 3 часа, захлупена с найлоново фолио, на стайна температура около 23 градуса.
  Стоях с къната 4 часа
  резултата
  корени – не покрити, личи си моята тъмно кестенява коса, бели коси имам около 2%
  по дължината върху боята, цвета е риж.

  Идеята беше да се получи кестеняво червен цвят.
  още един въпрос за тъмно кестяняво/червен цвят индиго ли трябва да се добави.

  благодаря за отговора предварително.

  • HennaFox

   Здравейте, билките не изсветляват косата и върху тъмнокестеняво е трудно да се получи кестеняво-червен цвят.
   Касията разрежда къната и оцветяването като цяло става по-слабо. Може да опитате само с къна за възможно най-червено в корените, но пак ще е по-скоро оттенък и няма да се получи уеднаквяване на цвета с дължините.. С натрупване на къносванията разликата ще се позаличи (макар и не съвсем).
   Ако добавите и индиго, дължините ще се потъмнят. Колкото повече индиго – по-тъмно и по-малко червено.
   Като обобщение – ако държите на червеникавото, предлагам да продължите само с къна.. Евентуално следващия път може да си направите две смеси – едната само с къна за корените, а другата – с къна и индиго (1:1) за дължините за поуеднаквяване, а при следващи къносвания – само с къна цялата коса.

   • Jane

    Благодаря за съвета.
    колко време трябва да мине за да нанеса къна+ индиго както сте описали?
    друго което ми хрумна е ако върху така полученото рижо с кестеняви корени сега сложа само индиго, дали ще стане по равномерен цвят и горе долу какъв ще бъде – черен или червеникаво черен?

    • HennaFox

     Не е нужно да изчаквате, може да нанесете къна/индиго още сега.
     Ако сложите само индиго.. трудно ми е да преценя заради боята – индигото понякога дава зеленикав оттенък на отделни кичури при изсветлявана коса и може да има нужда от още къна. Иначе би трябвало да поизравни цвета. Чак черно не вярвам да се получи, тъй като къната е била разредена с касия; по-скоро тъмнокестеняво с червеникав оттенък.. Може да опитате върху кичур коса, като смесите 1 ч.л. индиго с хладка вода, нанесете върху един кичур, увиете в прозрачно фолио, а цялата коса – с хавлиена кърпа, за да имитирате възможно най-добре реалните условия при боядисване.

     • Jane

      Здравейте,

      благодаря за полезните съвети още веднъж:)
      Прецених че корените ми не са много пораснали (2-3 см), така че щеше да е трудно да се нанасят 2 смеси за корени и дължини.
      Вчера приготвих следната смес къна престояла 7 часа + индиго 1:1 и намазах пък каквото стане 🙂 Стоях около 4 часа. Резултата ми хареса – косата е почти равномерно тъмно кестенява с леки червени оттенъци , като слабо зеленият оттенък от индигото, придава леко матиращ ефект.
      Много сходна на естествения ми цвят коса се получи който не бях виждала от 18 години….

      Бих пратила и снимки,преди и след, ако ви е интересно ,но не зная къде да ги закача.

      следващото намазване , мисля да го направя само с къна или къна + индиго 2:1.
      Понеже забърках малко повече къна, остатъка прибрах във фризера, сега въпроса е може ли да се смеси следващия път с прясно забъркана престояла къна и по-скоро да го изхвърля?

     • HennaFox

      Здравейте, разбира се, ще се радвам на снимки на info @ hennafox.com (без интервал). Радвам се, че се е получил хубав цвят; от тук нататък ще е доста по-равномерен.
      Къната можете да размразите и добавите към прясно разбъркана къна.

 82. Avin

  Здравейте,
  канех се да Ви пиша отдавна и да благодаря за страхотните продукти, които предлагате, както и за изключително точната и подробна информация, която споделяте тук. Толкова много внимание и грижа за всеки отделен пост, за всяко питане, за всеки проблем. Наистина съм впечатлена!
  Лично аз ползвам от готовата билкова боя за коса – кестеняв цвят, вече година и половина. Естественият цвят на косата ми е долу-горе същият, с бели коси нак-вече по слепоочието, поради което я боядисвах с химически бои десетина година. И ставаше все по-пършива и ошмулена. Трудно се реших да почна с естетвена боя, най-вече защото не знаех какъв ще е резултатът. И голямо четене падна в блога Ви. Отделих сигурно една седмица да разглеждам всички коментари и Ваши обяснения. И много съжалявям, че не почнах по-рано с естествените бои. Сега няма нищо общо с преди – просто е жива и красива косата ми, дори сама си я харесвам. Белите коси, естествено пак се показават към дванадесетия ден, но свикнах на 15-17 дена да я къносвам само в корените и няма никакъв проблем. А най-много ми харесва, че с постепенното отмиване на боята, цветът става още по-хубав и в меки нюански.
  Та това е засега. Още не съм „узряла“ за следващото ниво – смесването отделно на къна и индиго, но и на този етап съм много, много доволна.
  Освен това исках да споделя и личен опит за друг Ваш продукт, по-скоро за друга употреба. За амлата, оказа се, че действа страхотно при проблеми с венците и зъбите – поради там безбройните си антисептични и т.н качества. Прави се гаргара вечер след измиване на зъбите от една супена лъжица амла + вода, примерно 1/4 чаша. Жабурите си зъбите колкото може по-дълго. И след това нищо не се пие или яде. Много силно стяга, вкусът е стипчив, но не неприятен. Естествено не е тип лечение това, по-скоро спомагателно към останалите неща, които правите за венците си. Това е. Може да помогне на някой 🙂

 83. доволен клиент

  Здравейте,
  интересувам се от боята за коса Khadi цвят лешник. Бихте ли ме посъветвали как да се използва за най-добър резултат върху коса, която е посивяла на места, а на други е побеляла. Косата е боядисвана с някакъв светъл цвят, планира се къдрене, като се очаква след къдренето да падне и боята, и след това евентуално да пробваме с лешника на Khadi. От указанието оставам с впечатление, че е добре към част от боята да се прибави малко индиго, с което да се намажат корените на побелялата част, а с останалата смес да се намаже и дължината. Необходимо ли е друго предварително намазване с нещо преди това. Също така бих искала да попитам къдренето има ли отношение към това дали ще хване цвета на билковата боя-дали боядисването да е преди или след къдренето. Относно остатъците от старата боя върху косата (която е по-светла от лешник), необходимо ли е да е отмита напълно или може и върху нея да се сложи лешника. И последен въпрос-веднага след като е разтворена ли може да се нанася боята или подобно на къната трябва да отлежи, за да пусне цвят. От описанието, разбирам, че не се чака, но питам за всеки случай.

  Също така бих искала да споделя личния си опит от първото ми боядисване с къна /половин пакетче/+2 с.л. индиго /смесено отделно и добавено към отлежалата къна след 10 минути/ и 1 с.л. амла. Нанесох посочената смес върху моята коса, която дълги години е къносвана с къна цвят „виолетово червен“ (никога не съм се боядисвала с боя), престоях около 2 часа и половина и се получи чудесен резултат. Косата изглежда много жива, подхранена, обемна,с много по-естествен цвят с по-меки тонове, които не мога да опиша. Резултатът е нещо между махагон, кестен, лек червен отенък и не знам още какво. Не е много по-различен от предишния, каквато ми беше целта, но определено изглежда по-добре и по-естествена. Напоследък от старата къна ставаше суха и без блясък, с Хенна фокс е доста по-добре. Радвам се че Ви открих. Беше ми трудно да се ориентирам как се ползват и как се съчетават билките, но след като най-накрая се спрях на някаква формула съм доволна от резултата :-). Сега се надявам с Ваша помощ да открием по-сложната формула за побеляла,посребрена,боядисвана коса, която освен това ще бъде къдрена. Предварително благодаря за отговора, с пожелание за приятен и успешен ден!

  • HennaFox

   Здравейте, извинявам се за забавянето, бяхме в почивка предната седмица. Не препоръчвам къдрене по две причини: 1) с растителните бои последващо къдрене е вероятно да хване по-слабо; не винаги, но за доста хора къна и къдрене не са добра комбинация. 2) къдренето изтощава косата, което ускорява отмиването на растителната боя. По принцип след боядисване/къдрене, при по-изтощена коса, често е нужно повече от едно нанасяне за добро хващане и по-трайно задържане на цвета.
   Иначе не е нужно да е отмита старата боя, но при изрусявана коса е възможно първия път да има зеленикав оттенък от индигото, така че да трябва повече от едно нанасяне за добър резултат.
   Относно добавянето на индиго за корените – зависи колко светла е косата в момента; ако разликата между корени и дължина не е голяма, няма да е необходимо. Може да изпратите снимка на info (at) hennafox.com, за да добия по-добра представа.
   И благодаря за отзива за къната! Действително косата е много по-здрава и жива след употребата на растителна боя / къна.

 84. доволен клиент

  Здравейте, много благодаря за отговора! За съжаление към момента нямаме възможност за изпращане на снимка, с която би било по-лесно. От отговора разбрах, че за белите коси(които са изцяло бели, не само в корените)е необходимо повече от едно нанасяне. В тази насока кой би бил по-добрия вариант – в два последователни дни да се нанесе обилно боята с цвят лешник, или първо да се намаже само с къна и на следващия ден с боята(Имам предвид след измиване и подсушаване след първото нанасяне,а не да се стои цяла нощ с билките). Оставам с впечатление, че къната е добра основа, върху която на следващия ден би хванала по-добре боята. Уточнявам, че цялата коса не е с един и същи цвят, тъй като на места е изцяло бяла, а на други е посивяла (посребрена). Абстрахирам се от боята, с която е в момента и която ще се отмие до момента на къносването. Косата не е изрусявана, а цветът е светъл. Надявам се и къдренето да отпадне в името на билките:-).
  Сетих се да споделя и още нещо относно нанасянето на сместа за тези, които все още не са пробвали. Някъде пишеше, че не става с четка за боя. При мен обаче се получава и то много лесно и успешно, като за по-добро разпределяне използвам и гребен. Косата ми е с дължина малко над раменете. Без четка ми се вижда сложно, дори невъзможно.
  Също така бих искала да Ви попитам къде мога да открия таблицата с цветовете-върху каква основа какъв цвят се получава след нанасяне на къна. Веднъж бях попаднала на тази таблица в сайта, но вече не мога да я открия. Таблицата е много добър ориентир за хора, които не знаят с какъв цвят да опитат.

  • HennaFox

   Здравейте, ето я и таблицата.
   По принцип къната е добра основа; зависи дали имате против червения оттенък – ако направите основа от къна, вероятно ще е по-силен този оттенък… Иначе може да нанасяте от боята лешник и само в корените при нужда на следващия ден.
   Може да изпратите снимка на info @ hennafox.com (без интервалите), действително ще помогне да се ориентирам с цвета.
   Погледнахте ли тази статия – в момента раздаваме мостри на нова боя, може да тествате и от нея. 🙂

 85. juju

  Здравейте. КОсата ми е много светло руса(изрусена с химически бои), а израсналият ми корен е много тъмно кестеняв – 1-2 тона преди черното. При боядисване с къна-отмиване-индиго ще се покрият ли русите дължини?

  • HennaFox

   Здравейте, би трябвало да се покрият с двете стъпки; този метод покрива и бели коси. Важно е обаче да използвате достатъчно смес за обилно и плътно нанасяне на всеки кичур. Хубаво е да имате и малко къна/индиго в резерва за всеки случай, ако нещо се наложи след отмиването. Имайте пред вид, че изрусената коса задържа по-трудно цвят и в началото индигото може да се отмива по-бързо; може да правите т.нар. индиго глос между боядисванията. 🙂

 86. Monika

  Здравейте, естественият ми цвят на косата е средно кестенява преди 6 месеца се боядисах в червено и сега са ми израснали корените около 5см а по дължините ми е с леко рижав отенък, вчера пробвах билковата боя кестеняв цвят с надеждата, че ще стане кестенява или поне да стане по тъмна и да намали до някаква степен отенъкът от боята, но от билковата боя косата ми нямаше абсолютно никаква промяна в цвета единствено стана по мека и плътна преди съм ползвала къна и винаги ме е хващало ето и снимка на косата ми след билковата боя такъв ми беше цвета и преди нея http://prikachi.com/images.php?images/301/8738301S.jpg . Бихте ли ме посъветвали как да си изравня цвета на косата или поне да стане леко по тъмна за притъпя малко рижавото от боята . Ако взема по тъмно кестенявата боя дали ще се получи. И ще мога ли да се къносам след 2-3 дни пак или е по- добре да изчакам седмица – две

  • HennaFox

   Здравейте, не е проблем да опитате с тъмнокестенявото след 2-3 дни, може дори да наблегнете основно върху червените дължини или да намажете само тях. За съжаление не се сещам за друг подобен случай с този цвят върху червена боя и нямам добра представа дали ще се получи. А иначе понякога причина да не хване боята е, че използваното количество не е достатъчно, или инструкциите не са спазени съвсем.

 87. Светломира

  Здравейте, искам да попитам колко често мога да се къносвам или боядисвам с билковите бои, понеже домашните маски, които си правя дърпат много цвета?

  • HennaFox

   Здравейте, извинявам се за закъснелия отговор- имаше проблем в системата за нотификация. Може да ползвате боите на 3 седмици.

    • HennaFox

     Здравейте, боята на Cultivator’s ще се забави – в момента производителят довършва козметичното досие на продукта за Европа. Боя ще има – надявам се края на юни, за момента нямам нищо по-конкретно.

 88. Сия

  Здравейте, аз имам кестенява коса и искам да попитам какво трябва да смеся за да получа по оранжевеникав цвят и това дали изобщо е възможно

  • HennaFox

   Здравейте, извинявам се за закъснелия отговор- имаше проблем в системата за нотификация. Върху кестенява основа може да се получи рижав оттенък – не наситено оранжев цвят. Може да опитате със златистомедената ни боя например.

 89. Лидия

  Здравейте! Днес си закупих от био магазин тъмнокестенява къна на прах. От предната вечер бях си измила косата. Та днес се боядисах на опътването пишеше, че трябва да престоя 3 часа. След 3 часа чакане, измиване, изсъхнала коса виждам че няма никаква промяна на цвета ми. На какво се дължи това?

  • HennaFox

   Здравейте, извинявам се за закъснелия отговор- имаше проблем в системата за нотификация. Какво количество използвахте и за каква дължина? Покрихте ли косата с найлонова шапка? Какъв е цветът на косата?

 90. Ани

  Здравейте, естествената ми коса е тъмно кестенява, като към краищата изсветлява в по-светло кафяво. От години се боядисвам, но имам желание да опитам да се къносам. Изчетох материалите в сайта и определено ще опитам. Единствено ме притеснява, че от известно време съм изрусена и по цялата дължина на косата ми косата е максимално изсветлена. Идеята ми е да се боядисам с къна до максимален близък на естествения ми цвят, за да разредя боядисванията и така успея да си оставя по-дълга и здрава коса. Вече имам и бели коси, но трудно оставям косата си небоядисана и почти нямам избили корени. В какво съотношение и какви съставки на къна трябва да взема, за да получа естествен светло кафяв, без червени отблясъци цвят?

  • HennaFox

   Здравейте, трудна работа да се получи с билки светлокафяво без оттенъци – най-малкото в корените ще продължи да израства тъмнокестенявото, то няма как да се изсветли.. А върху изрусена коса индигото дава зеленикав оттенък и за изравняване на цвета ще трябва повече от едно нанасяне.

 91. pepa

  Здравейте 🙂
  От дълго време се каня да си поръчаам нещо .Направо искам всичко ,но няма да е сега а постепенно ще набавям продукти за себе си .
  СЕга ,аз искам да ми помогнете в избора .Имам мазна в корена ,но съха по краища коса.Тънка ,без обем и последно боядисване преди 5-6 месеца с безамонячна (наистина хубава боя ) и въреки всичко,косата ми е доста източщена .Ползвам сешоара а няма начин без него тъй като съм с малко дете и времето ми е кът . Та така за избора .Желая си едно хубаво измиващо средство и се чудя дали да не е билковата смес.Не желая драстична промяна на косата и особено да не ми се получват червени отенъци .Имам лош спомен от тях -няма махане и не е моя цветова гама .Искам здрава,обемна и лъскава коса и вярвам ,че ще го постигна.Една касия като маска за коса веднъж на две седмици ще подпомогне ли за укрепване на косъма ,освен с боята ?
  Мислите ли, че се спрях на правилния избор .
  Ах ,дълъг псот ,но се вълнувам и нямам търпение да опитам всичко 🙂
  Светли празници желая на вас и всички клиенти 🙂

  • HennaFox

   Здравейте, извинявам се за закъснелия отговор- имаше проблем в системата за нотификация. Билкова смес и касия звучат добре за подсилване и подхранване на косата. 🙂

 92. илияна

  Здравейте,
  От 15 години боядисвам тъмнорусата си коса по-светла/последните няколко пъти ставаше почти бяла/. Преди две седмици я боядисах с червена безамонячна боя, но се оцветиха само корените в оранжево. Преди два дни боядисах с натурална къна, но вместо червена косата ми продължава да е оранж!!!! Ефектът, като изключим цвета е поразителен-косата ми е бухнала, и естествените ми чупки се завърнаха! Има ли изгледи да получа красив червен цвят поне на естествената си коса/средно до тъмно русо/с наслагването на къната или винаги ще клони към оранжево? Моля, посъветвайте ме дали не е по-добре да мина на русите билкови бои! Приятна вечер!

  • HennaFox

   Здравейте, с наслагване на къната ще се получи хубаво червено. Само че имайте пред вид, че на определена светлина пак ще бие към оранжев оттенък. С къната цветът е много различен на дневна, изкуствена, слънчева светлина.
   Следващите 2-3 пъти може да добавите съвсем малко количество индиго към къната – 0.5-1 с.л. – за да ускорите потъмняването, а впоследствие само къна.
   Русите билкови бои няма да махнат оранжевото.

 93. Лилия

  Здравейте! Изчетох всички коментари и искам да изкажа най-напред благодарността си към това, че отделяте толкова внимание на всички и давате ценни съвети.
  Да споделя и моя опит: Аз дълги години съм се боядисвала с амонячни и безамонячни бои, но наскоро реших да мина към билкови бои. Понеже нямам никакъв опит с домашното боядисване и с къни, се спрях на готовата смес – боята Khadi, светло кестенява. Днес (с доза притеснение :)) я изпробвах, като се опитах да спазя всички инструкции. Резултатът е, че няма никаква разлика с предишния ми цвят (светло кестеняво с леко червеникави оттенъци), може би само в корените се изсветли. Но пък определено мога да кажа, че косата ми отдавна не се чувствала толкова подхранена – с обем, гладка, лесно разресваща се! Така че не съжалявам, а ще продължавам да опитвам. Всъщност аз искам малко по-тъмно кестеняво, нещо като какао (по възможност без червеникави оттенъци). Мисля, че трябваше да си взема тъмно кестенявото, макар че в магазина ме разубедиха. Отделно май не направих нещата както трябва – още докато нанасях, усещах, че сместта е някак суха, може би малко вода съм сложила, не знам.
  Ето и въпроса ми – може ли при следващото боядисване да добавя само индиго към сместта, която ми остана и в какво съотношение?
  Благодаря 🙂

  • HennaFox

   Здравейте, колко от сместа остана? Може да си вземете от тъмнокафявата боя и да я смесите с лешник. Или малко количество индиго (не повече от 1/5)

   • Лилия

    Здравейте, благодаря за отговора. Ами от сместа остана около половината. Понеже вече си взех индиго(май не трябваше да избързвам), колко горе-долу супени лъжици трябва да добавя към нея , за да се получи шоколадов цвят?
    Благодаря!
    П.С. Искам и да изкажа мнението си за измиващата смес – амла, сапунени ядки и шикакай. Скоро си я взех и съм много доволна. Днес към сместа добавих брингараж, направих си първо маска на суха коса, с която стоях около 1/2 час и след това измих косата с разредения остатък от сместа. Резултатът – обем и жизеност 🙂 Не вярвах, че само с билките мога да си измия косата, но е факт! Радвам се, че ги открих за себе си.

    • HennaFox

     Опитайте с 2 с.л. индиго. 🙂 Впоследствие винаги е по-лесно да потъмните, отколкото обратното.

     • Лилия

      Точно днес се боядисах наново и точно 2 с.л. индиго добавих 🙂 Резултатът – почти без разлика с първия път, даже ми се струва, че изсветля още 🙂 Не казвам, че не е хубав цвета, който се получи – естествен, топъл, но аз исках да стане по-тъмен. Нищо, като за първи път – добре. 🙂 Ще пробвам следващия път с тъмно кестенявото на Khadi (има вероятност и да не ми хваща индигото заради наслагването на химическа боя).
      Благодаря за отговорите и хубав ден!

 94. жужу

  Здравейте!От известно време използвам билковата боя,която предлагате/тъмнокестеняв цвят/ и искам да ви кажа,че съм възхитена!Боята се отразява просто чудесно на косата ми!Сега реших да експериментирам и да опитам златисторусия цвят/скоро не съм се боядисвала,а естествения ми цвят е тъмнорус/,въпросът ми е получава ли се някакъв оттенък и ако да,какъв?Много Ви благодаря !

  • HennaFox

   Здравейте, радвам се, че билковите бои се харесват на косата ви. 🙂 Златисторусата боя обаче няма да изсветли тъмнокестенявото. Тя има меден оттенък; за по-слаб оттенък може да я смесите с касия, но в момента по-скоро проблемът е, че косата по дължините е тъмна и няма да има промяна на цвета там.

 95. Симонина

  Здравейте! Имам нужда от съвет. Косата ми е (сравнително) тъмнокестенява. Искам с комбинация от билки да получа цвят … като чаша червено вино, гледана на слънце – не знам какъв е – махагон ли, рубин ли. За целта към естествена къна какво да добавя – касия, хибискус или индиго? Или нещо друго?

  • HennaFox

   Зравейте, бих ви препоръчала само с къна, с напластяване на няколко къносвания. Но ако е доста тъмна косата, ще си личи червеното само на определена светлина.

 96. maria

  Привет, моля за съвет. Боядисах си косата със светло кестенявата ви боя. Не съм доволна, след няколко измивания цветът е по-скоро рижо, отколкото кестеняво. Иначе веднага след боядисването стана кафеникаво-червеникав цвят. Преди интервенцията бях с кичури, доста напластени върху пепеливорусо – естествения ми цвят. Сега кичурите са откровено рижи, основата е нещо тъмно и доста неопределено Бих искала да туширам рижото, без да потъмнявам косата допълнително. Търсен ефект е по-скоро тъмно златист цвят.
  Четох доста из блога и си купих пак същата боя и касия, с намерение да ги смеся в някаква пропорция. Може ли за съвет дали това е ок или нещо друго ще препоръчате.

  • HennaFox

   При изрусена коса действително става доста рижо. Може да туширате с глос от индиго – 1 с.л. индиго се разтварят в хладка вода, добавя се по-голямо количество балсам за коса (според дължината, може и половин чаша – достатъчно, за да покрие цялата коса). Сместа се нанася върху косата и се оставя да престои 20 минути.
   Няма как да се тушира рижавото без някакво потъмняване – с индигото е така: колкото повече индиго, по-малко рижаво и по-тъмно. При следващо боядисване може да смесите касията с тази боя, а към тях пак може да добавите 0.5-1 с.л. индиго. Ще отнеме известно време, докато се поизравни цветът заради кичурите.

 97. maria

  Благодаря за бързия отговор. Мисля да не слагам индиго, за да не потъмнявам излишно. Касия и боята в съотношение 1:1 – какъв цвят би се получил според вас?

  • HennaFox

   Тази боя по принцип е с доста силен оттенък. Дори златисторусата има лек меден оттенък, и никоя от двете няма да намали оттенъците в момента. Т.е. без индигото няма да има кой знае каква промяна в цвета. Билковите бои не изсветляват, само добавят цвят.
   Скоро очакваме нови бои за коса, при тях има повече варианти за светли цветове, но ще отнеме поне 1-2 месеца, докато пристигнат.

 98. Ваня

  Здравейте! Извинете, ако въпросът вече е задаван, но ще ми бъде трудно да открия отговора сред всички тези коментари и дискусии! Харесвам червения цвят и последните 2 години се боядисвах с червена безамонячна боя, но искам да я оставя да почине от всички тези химии и пак да съм червена. Въпросът ми е дали, когато се къносам, ще имам проблеми с боядисване на дрехите, ако косата ми е влажна, ако завали и нямам чадър (колкото и смешно да ви прозвучи) например. Благодаря! 🙂

  • HennaFox

   Здравейте!
   Къната е с доста по-траен цвят в сравнение с червената боя. Цапане почти няма – освен първите няколко пъти при измиване е вероятно да изцапате светла на цвят хавлия – във всички други случаи не очаквам да имате проблем.
   Не върху всеки цвят обаче ще се получи наситено червено с къна – ако нямате естествено светла основа, може да се наложи да изсветлявате косата в корените, тъй като върху тъмнокестеняв цвят например с къна ще се получи по-скоро оттенък, от колкото червен цвят.

 99. Дори

  Привет!
  Боядисвах се вече два пъти със светлокестенявата боя на Хенафокс, и след второто боядисване глава започна да ме сърби… доста, но чак около две седмици след това. Харесвам ефекта на боята и бих продължила, но се чудя дали сърбежът не е точно от нея. Бих се радвала ако имате мнение или предположение.

  • HennaFox

   Здравейте, понякога веднага след боядисване има сърбеж – може да се дължи на не добре отмита боя или на пресушаване на скалпа.
   Не виждам причина да се появи сърбеж две седмици след боядисване.. Все пак е възможно да се получава някакво пресушаване; може да опитате с масаж на скалпа с някое масло веднъж седмично, или да нанасяте боята на не прясно измита коса.

 100. Desislava

  Здравейте, HennaFox,
  Искам да споделя въодушевлението си от резултата, който получих от оцветяването на косата си с вашите продукти. Откъде да започна – преди около 3 години ви открих, търсейки някаква алтернатива на амонячните бои за коса. Запознах се с информацията, публикувана в блога Ви и се боядисах с къна, индиго и амла в една стъпка. Тук трябва да кажа, че косата ми е гъста, с плътен, труден за боядисване и всякакви фризьорски манипулации косъм. Освен това расте бързо и дори и професионалните бои с амоняк се задържат най-много 10 дни. Като прибавим и това, че отпред и покрай ушите е почти 100 % бяла, ви е ясно, че на около 2 седмици максимум трябва да се боядисвам. И така първото нанасяне на комбинацията къна, индиго и амла (смесени според инструкциите в сайта Ви) доведе до сивкаво, рижави нюанси на белите коси и много тъмно, чернеещо кафяво по дължините. Както и да е, изразходих си всички закупени билки, но за съжаление нямаше подобрение. Наскоро отново си купих къна и индиго и пак четох. Направих си две смеси – една по-тъмна за корените и една по-светла – за дължините. Стоях цяла нощ и резултатът беше малко по-добър, но отново със силна разлика в корените, които си бяха откровено рижаво-черни прозрачни. Това, което направих сега е боядисване с къна и индиго в 2 стъпки. И … страхотен резултат. Смесих къната само с вода, изчаках около 8.5 ч., за да отледи цвят, тествах на кожата и я нанесох. Преспах с къната цяла нощ, измих се и още веднага изключително много ми хареса червения цвят, който имаше косата ми. Белите коси бяха станали наситено плътно червени – страхотен цвят. На още влажна коса нанесох индиго, смесено с около 3-4 супени лъжици масло от репей. Изчаках 30 мин. като през цялото време се притеснявах да не стане прекалено черно. Измих се и получих най-страхотния плътен, еднакъв навсякъде и топъл средно-шоколадов цвят, който скоро съм имала. И най-вече – белите ми коси са покрити идеално. „Зоркото ми око“ видя един малък кичур (явно бял), който сега е оттенък и в никакъв случай не е лош като цвят. Извинявам се, че стана много дълго, но считам, че заслужавате благодарности за продуктите, които предлагате, а и исках много да споделя с Вас и с хората, които имат като моята коса опита си. Сега вече знам, че на 2 седмици няма да се чудя с какво да се боядисам, за да не си изтормозя прекалено много косата. И в същото време, освен цвят, ще имам и подхранена коса. Благодаря Ви!

  • HennaFox

   Здравейте, много благодаря за споделения опит – със сигурност ще е полезен на много хора! 🙂 Наистина с билките понякога са нужни експерименти, за да открие човек точната за неговата коса рецепта 🙂
   Понякога с натрупване на къносванията цветът става по-тъмен от желаното – може да редувате с боядисване само в корените например, за да не е на 2 седмици цялата коса.

 101. Светломира

  Здравейте, боядисвам косата си с черната билкова боя от доста време. Този път реших да направя двете стъпки- къна+ индиго. Сложих и малко сол и цвета стана супен лъскаво и наситено черно. С билковата боя няма такъв ефект. Та въпросът ми е, ако сложа сол и в боята, дали цвета ще стане по- наситен, понеже не всеки път имам време за двете стъпки?

  • HennaFox

   Солта помага на индигото да се задържи малко по-добре. И все пак с боя няма да се получи чак ефектът на двете стъпки, при които къната има време да отдели повече цвят и да се задържи по-добре за косъма. 🙂

 102. Деси

  Извинявам се за грешката.
  От няколко дена се опитвам да се образовам по темата „боядисване с къна“ и понаучих доста неща. Въпросът ми е според вас, колко количество къна(само сухата смес) ще трябва за пълно боядисване на коса, която е до средата на гърба като дължина, и средна гъстота, колкото да няма дупки по скалпа 😀 ?
  Силно ме интересува, тъй като в аптеката тази която имат е някакво количество от 30гр и ми изглежда доста смешно.
  Благодаря.

  • HennaFox

   Здравейте, зависи от начина на нанасяне, но минимум 150 грама за добро покритие. Може да смесите 200 грама за всеки случай и да замразите каквото остане за следваща употреба. Тук говорим за чиста къна. 🙂
   Разфасовка от 30 грама може да е „къна“, т.е. нещо, което реално е оцветител с добавена малко къна; вижте състава, за да сте сигурни какво е.

 103. Мирела

  Здравейте! Купих си от вашата къна преди няколко дни, защото и без това с последното боядисване с амонячна боя станах червенокоса и реших да пробвам по-полезния начин. Снощи се къносах. Тази сутрин доста от червените отенъци са заместени с оранжеви и косата ми е по-скоро тъмно рижа. Очаквах при първото къносване да не е много добър, заради боядисването с амонячна боя преди, но бих искала и вашето мнение, ако е по-различно. Дали втория път ще стане по-червено? Другото, което ме протеснява, са тъмните корени. От боядисването косата ми е изсветляла и когато корените израснат повечко… Знаете. Чудих се за прибавяне на малко индиго към къната, за да потъмня дължините, но прочетох, че го препоръчват за кафява коса, а аз целя червено. Съвет?

  • Мирела

   „Очаквах при първото къносване резултатът да не е много добър…“, извинявам се за грешката.

   Иначе самата смес се състоеше от къна, топла вода и няколко супени лъжици оцет. Оставих я за 6 часа и малко. Мацането беше джаста-праста, дори не я разбърках добре, за да стане хомогенна. Стоях с нея 5 часа.

   • HennaFox

    Здравейте, вторият път дължините трябва да се получат по-наситено червени, но все пак къната почти винаги бие към рижаво като оттенък. Тъмните корени няма как да се изсветлят, и в зависимост колко тъмни са може да се получи червен оттенък върху тях – но не и ярък червен цвят.. При всички случаи за изравняване на цвета ще е нужно потъмняване на дължините с къна + индиго, а вече отгоре, върху поуеднаквеното кафяво – продължавате по-натам само с къна.

 104. Teodora Markova

  Здравейте, използвам от 2 години къна с хибискус за червеникави нюанси. Винаги е действала перфектно и е покривала белите ми коси. Последната партида, която си направих (замразявам си по няколко чаши за следващо къносване) не оцветява изобщо. Като казвам изобщо имам предвид наистина нулев резултат. По същата рецепта, която съм ползвала досега 2 години. Бихте ли ми помогнали да разбера къде е проблемът. Единствената разлика е, че оставих смеската няколко часа по-дълго от обикновено при отделянето на цвета. Благодаря ви предварително

  • HennaFox

   Здравейте, последната партида къна е с по-силен оцветяващ пигмент – дори няма нужда да изчаквате след смесването. Много вероятно е по-дългото време престой да е дало отражение.

 105. Атанаска Стойнова

  Здравейте, купих си билкова боя за коса Черен цвят Herbal Black Hair Colour.
  Питането ми е черното имали някакъв отенък(като син например),колко време е необходимо да седя с нея за да е по естествен цвета, а не наситено гарваново черно и има ли блясък косата после.Пропуснах да напиша, че косата ми е дълга тъмно кафява към черно, но корените са ми бели.

  • HennaFox

   Здравейте, черното е доста естествено черно, без син оттенък – за някои е по-скоро много тъмнокестеняв цвят.
   Добре е да стоите 2-3 часа с боята. Ако корените са съвсем бели, може да останат малко по-светли – не пречи при нужда да повторите само в корените.
   С използването на естествените бои косата постепенно става все по-здрава и има блясък. При много суха и изтощена коса обаче е добре да отмиете с по-голямо количество балсам за коса вместо шампоан, иначе има едно усещане за сухота, което обичайно трае до следващото измиване.

   • Атанаска Стойнова

    Благодаря за отговора.
    Бихте ли ме посъветвали при последващо боядисване как да постигна по лесно нанасяне.По точно необходимо ли е да добавя още нещо в боята тъй като ми беше изключително трудно самото нанасяне върху косата.

    • HennaFox

     По принцип не препоръчваме добавки към тази боя, тъй като те малко или много разреждат цвета и може покритието да е по-слабо; иначе 1 с.л. мед и/или балсам за коса може да помогнат за нанасянето.

     • HennaFox

      Маслата не са толкова удачни; ще се получи най-добре с мед, а може би и с жълтък за добро слепване на сместа. Относно нанасянето, много зависи количеството вода – нужната консистенция е като на кетчуп/кисело мляко, т.е. да не е твърде гъста, нито твърде рядка.

  • Атанаска Стойнова

   Благодаря за отговора.
   Бихте ли ме посъветвали при последващо боядисване как да постигна по лесно нанасяне.По точно необходимо ли е да добавя още нещо в боята тъй като ми беше изключително трудно самото нанасяне върху косата.

 106. Светломира

  Здравейте, от няколко месеца се боядисвам с двете стъпки- първо къна, после индиго. Преди това ползвах черната Ви билкова боя. Първият път, когато реших да пробвам двете стъпки, останах очарована. Цветът стана мн. плътно и лъскаво черно. Да допълня, че слагам и сол в индигото. От там нататък нещо не ми се получава. Косата ми не става черна. На слънце леко червенее. Последният път разтворих индигото в хладка вода, за да изключа варианта причината да е в температурата на водата. Пак не се получи. Не че не ми харесва резултата, но по принцип търся точно това лъскаво, гарваново черно, което се получи първия път. Иначе съм много доволна. Косата ми има страхотен блясък и от наслагването на къната, като че ли стана по- плътна.

  • HennaFox

   Здравейте, може би се е получило от по-голямото количество къна. Т.е. при двете стъпки всеки път има едно къносване на косата, което засилва този оттенък.. Интересна подробност, не сме имали такъв отзив досега. Може да редувате боята с двете стъпки, или два пъти боя – един път две стъпки. Или дори по дължините – само индиго.

 107. Надя Димова

  Здравейте, преди седмица се къносах , косата ми харесва, изглежда здрава и лъскава, но въпреки тъмният ми цвят коса, малко ми рижавее, иска ми се цвета да е по – тъмно червено, използвах 200 гр къна и стоях три часа , сложих една супена лъжица ябълков оцет, можете ли да ми дадете съвет как да постигна по- тъмно червено, без рижав отенък. Ако е с индиго как и колко да сложа към 200 гр къна. Благодаря ви, предварително !!

  • HennaFox

   Здравейте, с каква къна сте се къносали? С нашата къна се получава сравнително тъмно поради високата концентрация оцветяващ пигмент /lawsone/. А иначе 2 с.л. индиго ще са достатъчни да неутрализират рижавия оттенък; може да направите още сега глос от индиго /2 с.л. смесени с хладка вода + достатъчно балсам за коса – време на престой върху косата 20-30 минути/.

 108. Деси

  Здравейте, моля ви за съвет каква боя в русите нюанси бихте ми препоръчали. Моята естествена коса е тъмно кафява и доста твърда и трудна за боядисване. От години се боядисвам на две стъпки – първо с къна и след това с индиго, но цветът е почти черен и по-тъмен от естествения ми цвят. Освен това имам около 50% бели коси, които много си личат още първата седмица след боядисването. Затова ми си иска да постигна ефект с по-светли кичури на бялата коса, като съм наясно че естествено кафявата коса няма да се изсветли. Опитвала съм бои от по-светло кафявата гама и дори и тъмно кафяво, но за съжаление при мен ефектът е, че бялата коса става рижава, а аз не искам да имам червени оттенъци, и също ми се иска да избегна и златистите оттенъци, за да няма драстична разлика с естествената ми коса. Вероятно в боята не трябва да се съдържа къна?

  • HennaFox

   Здравейте, за съжаление къната е растението, което се захваща трайно за косъма и дава добро оцветяване върху белите коси.. Т.е. златисто-медения оттенък трудно ще се избегне за добро и трайно покритие на белите коси.
   Може да разредите кестенявата боя с някоя от светлите бои, за да има все пак по-отчетливо оцветяване и минимален шанс за оттенък. 🙂

 109. Ива

  Здравейте, за първи път се боядисах с къна след като прочетох съветите от сайта Ви. Резултатът беше много добър. Имам около 30% бели коси, но със смес от 75% къна + 25% индиго се покриха добре. Наистина станаха малко по-червени от останалата част на косата и стоят като червени кичури,но това не е кой-знае какъв проблем. Може би следващият път трябва да опитам да боядисам само тях, за да се получи по-голямо наслояване. Проблемът, обаче е , че косата ми е много тънка и мека. Когато започнах да се боядисвам с обикновена боя в началото косата ми беше много добре, защото се поизсуши и придоби обем, но в последстви е годините стана много суха – като метла, затова реших да започна да ползвам къна. Обаче след боядисването с къната стана прекалено мека и загуби обем. Може ли да ми препоръчате маска, която ще уплътни косата и няма да отмие цвета на къната. По принцип маските с жълтък ми действат добре, но не смея да ги правя, за да не разваля ефекта от къносването.

  • HennaFox

   Здравейте, може да опитате с прах от розов цвят като сух шампоан – придава чудесен обем на косата. 🙂 Пресипвате в солница, посипвате косата и разресвате. Билковата смес за измиване на косата, както и касията също са подходящи.
   За маска с жълтък – може да опитате, не ми се вярва да има промяна в цвета.

 110. Polly

  Здравейте!
  Преди 2 години започнах да се боядисвам с къна, която се намира в масовите магазини (както отскоро разбирам, с добавени химии) – „кестеняв“ цвят, който бие на черно, а на слънце докарва винено червени нюанси. Това се оказа доста по-тъмно от очакваното – моят естествен цвят е среднокестеняв със златисти нюанси. За щастие не се е налагало да го наслоявам и си поддържах само корените. Всичко това заради 3 бели кичура, които са точно на върха на главата ми. Сега ми се иска да се доближа до естествения си цвят, и предприемам мерки да разкарам това чудо – сесии с маска с вит. C, а от другата седмица с хума. Засега има минимален ефект.
  Че няма да се свали нацяло – няма, въпросът ми е с коя от вашите билкови бои или смеси мога да започна да третирам корените (и в последствие дължината) така че хем да прелее по-естествено, хем да не ги потъмни дотолкова че пак да изглежда черно. Белите коси са малко (под 10%) но на видими зони.
  Втори въпрос: възможно ли е да се постигнат златисти нюанси или поне да се смекчи червеното от старата къна?

  Отскоро проучвам блога ви (поздравления за изчерпателната информация и съвестната комуникация). Всякакви нови съвети за описаната ситуация са добре дошли! Поздрави!

  • HennaFox

   Здравейте,
   Може да опитате с нашата кестенява боя – за да не се получи твърде тъмно, може да я разредите с касия 1:1. С билковите ни бои оттенъкът е по-скоро златисто-меден (в зависимост от цвета); не винен/лилав.

 111. Беатрис

  Здравейте, имам един въпрос! Естествената ми коса е тъмно кестенява, боядисвам я в черно с боя, но искам да пробвам с къна и ми се иска да получа винен цвят, възможно ли е и как може да се получи?

  • HennaFox

   Здравейте, за съжаление върху черен цвят няма да се получи винено с къна. Косата първо ще трябва да се изсветли.

 112. Десислава

  Здравейте, косата ми е 70% чисто бяла,на 40 г. съм, боядисвала със се с какви ли не бои за последните 20 години. Последното боядисване беше с уж натурална боя Color and Soin,след боядисването белите корени бяха изцяло бели. Тоест ефект нулев. Поради ред причини не искам повече да се върна към химичните бои. Естественият ми цвят е тъмно кафяв.Но това е малък процент от косата. Косата ми расте доста бързо и се налага боядисване на 10 дни,уви. Просто не мога да гледам белите корени. Иначе остатъка от косата има доста добър светло кестеняв цвят, който не мърда, явно от напластяването с боя през годините. Целта ми е да постигна колкото се може по-светъл цвят, без червено или червен отенък. Цветът да е от естествено русо до светло кестеняво в студен нюанс.Приемам всякакави съвети за къна или боя от сайта, само и само да се отърва от тези бели коси и да получа естествен светъл цвят без химия. Благодаря предварително!

  • HennaFox

   Здравейте, за съжаление в състава на билковите бои къната е това, което оцветява най-добре и е най-трайно – особено при светлите цветове почти винаги има топъл златист-меден оттенък. И, разбира се, тъмнокестенявите коси няма как да се изсветлят, т.е. цветът няма да е равномерен.
   Radico имат някои по-пепеляви нюанси, но според мен не са подходящи за голям процент бели коси.

 113. Irina

  Здравейте!

  Боядисах се с естествена боя,за която се твърдеше че е синьо-черна. Май е имало единствено индиго, защото косата ми стана червеникаво-кестенява. Косата ми е боядисвана с химическа черно-синя боя. Дали цветът синьо-черно ще се получи, ако се къносам с черно и вече съм я третирала с индиго? Колко време след третирането с индиго мога да се къносам (не харесвам цвета си и искам да го променя)? Благодаря!

  • HennaFox

   Здравейте, с индиго или със 100% растителни бои няма как да се получи синьо-черно. Трудно ми е да дам други насоки без да знам името/точния състав на боята.

 114. Светлана

  Здравейте! Следя блога Ви от около месец и искам да благодаря за страхотните рецепти и съвети! Искам да Ви попитам нещо защото не съм използвала къна до сега, а от дълго време ми се иска да постигна един определен цвят, но не искам да използвам бои. Косата ми не е боядисвана с нищо до сега, а естественият ми цвят е светло кафяво, по светло по краищата с леки медени оттенъци. Пращам снимка на въпросният цвят, който желая, а въпроса ми е има ли някаква определена рецепта с която би могъл да се постигне? Благодаря предварително! https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/c6/72/13/c67213954ea3b93e84c10fe32c25b1b3.jpg

  • HennaFox

   Здравейте, извинявам се за забавянето. С растителните бои е трудно да се говори за постигане на ‘един определен цвят’, тъй като боядисаната с тях коса има склонност да изглежда различно на различна светлина. Т.е. на дневна да се получи сходен цвят, но на слънце – доста по-рижаво. Също така при първото боядисване резултатът ще е по-ярък, а с натрупване на къносванията цветът потъмнява и става по-тъмен и наситен.
   Може да опитате със златистомедената боя – според мен ще се получи сходен на показания цвят след няколко боядисвания, а ако все пак се окаже твърде светло, да добавите малко индиго, или с индиго глос след боядисването.

 115. Мария

  Здравейте!

  Цветът на косата ми е тъмнокестеняв, с неголям процент бели коси, основно над челото и около ушите, но без покриване с цвят не върви.

  Боядисвах се 4 години, а от 8-10 месеца насам ползвам билкова боя.

  Като процедура с боята действам по следния начин – нанасям върху измита коса, суха или влажна, със затопляне със сешоар, както и с добро покриване с найлонови шапки, стоене с къната 3-4 часа. Впоследствие измиване само с вода, по-скоро хладка или леко топла.

  Резултатът е, че едва на последното къносване покритието на косите беше много добро, иначе обикновено белите коси са все по-светли, червеникави, а от измиване на измиване къната пада до ръждиво, пък и повече. Но въпреки доброто покриване преди седмица, цветът вече е ръждив и риж…

  Днес попитах в магазина за съвет и отговорът на момичето беше, че при някои хора явно косата не задържа цвят (при положение, че се ползвам билковата боя от толкова време и резултатът е все такъв) и че всъщност всички билкови бои и всички видове къна при мен ще носят такъв резултат.

  При мен го няма това наслагване на цвета и от миене до миене на косата между двете боядисвания цветът пада.

  Много ми се иска да намеря действащ вариант с къна или билкова боя.

  Билковата боя, която ползвам и ползвах и последния път, е билковата боя за коса за тъмнокестеняв цвят. Дали все пак с някоя от другите бои има шанс да постигна задържането на цвета без отмиване и то на тъмен цвят върху белите коси?

  Какво бихте ме посъветвали? Къде бъркам? Или ако не бъркам, какво мога да направя, за да продължа да ползвам билкова боя и да не се налага да подновявам цвета още след първата седмица, а да издържа примерно 3 седмици?

  Благодаря!

 116. Катя

  Здравейте! Много харесвам сайта Ви 🙂 Имам следната ситуация: Имам себореен дерматит на кожата на главата и дерматологът ми не ми препоръчва боядисване със каквито и да е бои, освен такива изцяло на растителна основа. Аз никога не съм се боядисвала и харесвам естествения си цвят, но в последно време си мисля, че ми се иска малко промяна. На тази снимка http://www.img-share.eu/f/images/403/IMG_20170806_150546SCiuR0I_sredna.jpg е моят цвят (мисля, че е излязъл малко по оранжавеещ от колкото е) а на следващата снимка http://www.img-share.eu/f/images/403/madelaine-petsch-ucla-institute-of-the-environment-and-sustainability-gala-in-los-angeles-3-13-2017-1U1qGoxB.jpg е цветът, който искам да постигна (или поне подобен) Та бихте ли ме посъветвали коя боя или билкова смес от вашите да използвам за подобен резултат и в какви количества? Искам цветът да стане естествен и да не се различава кой знае колко от моя, просто да го подсиля. И малко ме е страх да не стана рижа 😀 Благодаря Ви предварително!

  • HennaFox

   Здравейте,
   Желаният цвят ми прилича на Карамел на Cultivator’s (вижте ревю тук). Растителните бои изглеждат много различно на различна светлина – на светкавица или слънце да е по-рижаво, а на дневна светлина – не, и е трудно да се предвиди точния цвят. 🙂

 117. Svetlomira

  Здравейте, мисля че оставих къната да отделя цвят прекалено дълго време. Стоя около 10- тина часа. Отгоре беше отделила цвят, като я разбърках вътрешността беше зелена. По принцип винаги имам отделен цвят само най- отгоре. Този път къната почти не цапаше, затова мисля, че съм я оствила прекалено дълго време. Оставих я на главата си цяла нощ. Получи се леко оцветяване на косата. Искам да попитам, дали въпреки това къната действа подхранванващо на косата, или губи това си действие, когато престои повече време.

  • HennaFox

   По-скоро губи от подхранващото си действие, то е свързано с оцветяващата молекула Lawsone. 10 часа е доста за тази къна, особено през лятото, и особено ако е била смесена с по-топла вода.

 118. Биби

  Здравейте,
  ползвам къна и индиго, за да поддържам цвета на косата си, както и за да оцветявам появилите се вече единични бели косми. Иска ми се да не използвам шампоаните които се предлагат в парфюмериите. Четох за миене на косата с хума, но пък тя отмивала цвета, дали е вярно. Помогнете със съвет, моля

 119. Гергана

  Зравейте, дълго време използвах къна, но заради червените оттенъци реших да мина на боя в тъмно кестеняв цвят. Постигнах желания цвят, но от боята ми се появи косопад и скалпът ми се раздразни. Затова пак се връщам на къна. В момента разполагам с египетска къна. Купих си пакет индиго и пакет амла, за която разбрах, че убива червения оттенък. Въпросът ми е какво количество къна, индиго и амла да смеся и в каква последователност, или пък индигото да ползвам отделно от къната. Моля дайте съвет за постигане на тъмно кестеняв цвят без червеникав отенък. Косата ми е с дължина до раменете, не много гъста…след косопада 🙂 Благодаря!

  • HennaFox

   Здравейте, египетската къна обикновено оцветява по-слабо и ми е трудно да дам съотношение, тъй като нямам опит с нея; обикновено за тъмнокестеняво съотношението е 2/3 индиго:1/3 къна.

 120. marito

  Здравейте,изчетох доста във този форум.Проблемът при мен е следния :имам много голям процент бели коси (в корена ). На всеки 10 дни боядисвам с обикновенна боя ,но започа много силен косопад.Искам да пробвам с билките за косопад (брахми брингараж,амла,шикакай и тулси).До колкото разбрах те имат и оцветяващо действие.Та въпросът ми е как едновременно да постигна ефекта на заздравяване на косата и намаляването на косопада и също така да покрия белите корени.цветът ми е близък до конячен и не се притеснявам от червеникави отенъци.Единствено желая здрава коса без бели корени.Моля за съвет!!!

  • HennaFox

   Здравейте, точно изброените билки не оцветяват – може да придадат съвсем лек оттенък на много светла коса. Може да опитате с готовите ни билкови бои, които съдържат къна, индиго, амла, нийм и брингараж; може да смесите и билки поотделно (къна и индиго за оцветяване), а такава комбинация шикакай, брахми, брингараж, амла, тулси да използвате веднъж седмично като маска при измиване на косата.

 121. Ивелина

  Здравейте. По рождение съм със силно къдрава руса коса, която впоследствие стана рижава. В последните години обаче, косата ми взе да потъмнява и в корените е почти тъмно кестенява. От 10 години я боядисвам цвят Ginger, но искам да пробвам с къна. Купила съм си златисто меден цвят къна, но прочетох, че ако коренът ми е така тъмен няма да се получи добре и че има вероятност косата ми да се изправи и да стане още по-суха от колкото е в момента. Все още не съм се престрашила да опитам да се къносам, но искам да знам има ли възможност да изгубя къдриците си и подходящ ли е този цвят къна за моята коса. Благодаря ви предварително!

  • HennaFox

   Здравейте, тази боя не изсветлява, т.е ако по дължините е светла, а в корените – тъмнокестенява, разликата ще си остане. Растителната боя не изтощава косата; може веднага след боядисване да я усещате по-суха от обичайно, но това обикновено се нормализира след следващото измиване; също така 1 с.л. мед или масло по избор в сместа помагат за сухотата. Относно къдриците – много е индивидуално; при някои има лек изправящ ефект, в други случаи – не.

   • Ивелина

    Благодаря ви много за отговора!
    Тествах къната върху един кичур – цветът стана по-златист, няма го толкова много оранжевото, а в корена също хвана – не толкова наситен цвят, но хвана. Има само един минус – получих ужасно главоболие и едва издържах 3 часа и половина. Ще направя цялата коса, но ще поизчакам малко.

    • HennaFox

     Здравейте, не е нужно да чакате 3 часа и половина. Може да опитате и с по-кратко време на престой; 2 часа ще са достатъчни.

 122. Евелина

  Здравейте. Преди години използвах вашата Касия върху естествената си светло кестенява коса и бях много доволна. Но заради белите ми коси ,сега съм боядисана с лешников цвят и имам няколко руси кичури. Косата ми я боядисват във фризьорски салон. Искам да попитам дали мога да ползвам Касия от време на време за да подхранвам косата си,или веднъж като се нанесе Касия върху нея няма да може да ми се слага професионалната боя. Благодаря предварително.

  • HennaFox

   Здравейте, касията не е трайна като къната и с времето се отмива; ако оставяте по 2 седмици между боядисване и касия не очаквам да има проблем.

   • Евелина

    Много много ви благодаря за отговора. Ще споделя какво е станало след като нанеса Касия. Искам да попитам тъй като видях че имате много хубави билкови бои дали ще подействат върху боядисана коса. Не целя изсветляване а по скоро да поддържам цвета си който е между светло кестеняв и тъмно рус. Бихте ли ми препоръчали кой цвят от вашите бои да избера . Още веднъж благодаря.

 123. Елисавета

  Здравейте, каносах се но преди това бях на кичури и има един синкав оттенък. Ако сложа следващия път алма и индиго дали ще го покрие? Ще се радвам за съвет

  • HennaFox

   Здравейте, извинявам се за забавянето. С каква къна сте се къносали? С чистата червена къна не би трябвало да се получи синка оттенък, той идва именно от индигото.

 124. Теди

  Здравейте, върху изсветлена (и предимно изгорена)коса мога ли да нанеса вашата Dark brown билкова боя? Колко време бихте ми препоръчали да изчакам преди да я боядиша (мина вече една седмица от обезцветяването), и колко време да престоя с нея? Да добавям ли нещо към самата боя? И още един въпрос- мога ли да си оставя половината пакет за по-късна употреба, понеже косата ми е доста къса? Благодаря 🙂

  • HennaFox

   Здравейте, може да боядисате и сега с боята. При такава коса първото нанасяне ще даде доста недобър резултат – шарено и със зеленикав оттенък заради индигото в боята, но пък може да нанесете повторно още същия ден и покритието ще е доста по-равномерно. Важно е да нанесете достатъчно и обилно количество, за да няма пропуснати участъци. Иначе да, част от боята в пакета може да използвате когато решите. 🙂

 125. Красимира

  Здравейте. Интересува ме подходящи ли са къна и индиго за боядисване на косата по време на бременност? Специално за индигото ме интересува, понеже понякога (не всеки път) ме заболява главата при употребата му.

  • HennaFox

   Здравейте, по принцип са подходящи – разбира се, стига да нямате непоносимост към някоя от билките.. При бременност може да има повишена чувствителност, особено при определени условия като горещо и влажно време; по-скоро е добре да избягвате индигото, или да го намалите като време на престой и количество.

 126. Велина

  Здравейте! Каква къна да си взема,за да стане много светло кафява. По-светла от снимките,който сте показали с касия и светло кафяво?
  Надявам се да отговорите съсипах си косата от химични бой и се надявам да помогнете.

  • HennaFox

   Здравейте, с билковите бои за съжаление няма как да се получи изсветляване на косата. Какъв е естественият ви цвят?

 127. Красимира

  Здравейте! От години се боядисвам с тъмнокестенявата билкова боя. Вследствие на напластяването косата ми стана черна. Целя кестеняв оттенък. Изчаках шест месеца малко да поотрасне и се боядисах с кестенявата билкова боя. Отначало косата беше много естествено кестеняво, но понеже не я измих с шампоан на сутринта беше отново много тъмна. Мога ли да направя глос- например къна и касия или къна и амла, за да се получи кестеняв оттенък. Възможно е с леки червеникави оттенъци.И в какво съоношение? Косата ми е малко под раменете. Благодаря ви.

 128. Красимира

  Ако използвам светлокестенявата билкова боя, след като малко се поотмие индигото, би ли могъл да се получи кестеняв цвят на тъмна коса?

 129. Красимира

  Последен въпрос. В момента цветът на косата е тъмнокестеняво към черно. Бих искала само малко да затопля цвета.Може би глос от къна и касия ще помогне (или само касия)? Сърдечно благодаря!

  • HennaFox

   Здравейте, най-добре е да изчакате малко с билките. Може да опитате с шампоана с хума на Авиа или маска с хума; тя сваля от цвета.
   Щом кестенявото ви идва тъмно, може да опитате с по-кратко време на престой, или да го смесите с касия например. Светлокестенявото също е опция, но няма да покрие добре бели коси. И разбира се по-натам да боядисвате само в корените, за да избегнете напластяване на цвета.

 130. Мира

  Здравейте! От известно време започнах да използвам продуктите, съчетавам къна и индиго за кафяв цвят. Преди това се боядисвах с бои за рус цвят, от което предвид, че косата ми е с тъмна основа се отрази неблагоприятно на същата. От смяната с къносване и другите билкови продукти успях да съживя косата си. Интересувам се, в случай, че променя цвета на изцяло черен, пак с тези комбинации къна-индиго, после мога ли пак да постигна кафяв цвят? Благодаря

  • HennaFox

   Здравейте, с билките няма как да се изсветли черния цвят. Възможно е с домашни маски за коса да се махне част от индигото и косата да е 1-2 тона по-светла, но много зависи от броя на боядисвания в черен цвят и натрупване на цвета – като цяло премахването на черно е трудно.

 131. Коко

  Здравейте! Мисля да пробвам да сваря кафе на джезве и да го смеся без да го прецеждам с къна, да я оставя да престои една нощ и утре да се намажа и да стоя поне 6-7 часа. Дали ще ? стане нещо на къната, ако изобщо не я смесвам с вода, а само с кафе? Преди да я нанеса мисля да добавя и малко кокосово масло.

  • HennaFox

   Здравейте,
   Може да смесите къната и само с кафе. Ако не го прецедите обаче, утайката ще се отмие по-трудно от косата (къната е смляна много по-фино).
   Нашата къна отделя цвят бързо и няма нужда да престои цяла нощ; може да се каже, че след един момент и оцветяването става по-слабо – кога точно е този момент зависи и от температурата в стаята и температурата на течността, с която се смесва къната. Ако не търсите възможно най-добро оцветяване – това не е проблем. По същата причина е добре да внимавате и с количеството кокосово масло; в по-голямо количество може да повлияе на оцветяването.

 132. MO

  Здравейте, боядисвам се с тъмно кестенява билкова боя. Оригиналния цвят на косата ми е тъмно кестенява с малък процент бели коли. Имам 2 въпроса:
  Боята, по-скоро индигото в нея, се отмина почти изцяло след първото измиване, т.е. седмица след боядисването. Ползвам био шампоан, без сулфати и т.н. По този начин още след второто измиване косата си е като преди боядисването, което си е средата на месеца. Възможно ли е на моята коса на не хваща добре такава боя/къна? Косата ми е естествено къдрава, суха, което води до втория ми въпрос:
  2. След боядисване отмивам само с вода, косата е супер като цвят, но много суха. По принцип е суха, а след боядисване се изсушава допълнително. Какво да направя, за да избегна това? Някакви добавки към боята? Какво бихте ми препоръчали, което не би пречило на цвета, който и без това пада много бързо.

  Благодаря!

  • HennaFox

   Здравейте,
   Сухата коса задържа по-трудно цвета. Може да опитате с къна и индиго поотделно (за тъмнокестеняво пропорцията е 2/3 индиго : 1/3 къна) – важното в случая е да смесите къната с топла вода няколко часа предварително, за да отдели цвят. Този метод дава по-добро покритие на белите коси именно защото къната е отделила цвят предварително. Не можем да направим същото с боята, защото индигото в нея пък спира да отделя цвят сравнително бързо след смесването с вода.
   Оцветяването с билки действително дава усещане за сухота – но не изтощава косата. Сухотата идва от натрупването на фини частици недобре измит прах от билките. Може да отмивате боята с по-голямо количество балсам за коса (добре да е без силикони в състава) – нанасяте балсама и в корените на косата също, както и по дължината, и той спомага за по-доброто отмиване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.