Меню Затваряне

Как да нанесем къна (и билкови бои за коса)

Нанасянето, разбира се, е от изключителна важност за добро покритие на къната – по възможност без тотално омазване на дрехите и банята. Много хора прибягват до помощта на партньор, приятелка или фризьор, за да улеснят максимално процеса; но с помощта на някой от триковете по-долу съм убедена, че ще се справите успешно сами 🙂

 1. Трябва да уцелите точната консистенция на сместа – ако е твърде гъста, нанасянето ще е трудно; ако е твърде течна – има опасност да протече по времето на престой под шапката. Идеална е консистенцията на кетчуп или кисело мляко. При нужда добавете още малко вода или къна.
 2. Можете да използвате за нанасянето пръсти, четка или празна бутилка от шампоан. За цяла коса аз лично предпочитам да нанасям с ръце (по-бързо е), но за корените по-прецизно е с помощта на четка за боядисване. Можете да пресипете сместа в бутилката от шампоан – и така ще нанесете директно там, където е необходимо.
 3. Използвайте ръкавици и стари дрехи и кърпи.
 4. Намажете линията на скалпа с кокосово масло – по този начин няма да се изцапа и кожата.
 5. Започнете с един кичур коса от средата на главата; покрийте го добре със сместа с помощта на четка или пръсти; оформете малък кок. След това вземете друг съседен кичур, намажете и него и го навийте върху първия кок. Така продължавайте, кичур след кичур, докато се получи един голям кок. В случай, че нанасяте само в корените: пак е добре да отделите готовите кичури с помощта на щипка, за да не се получава една голяма слепната буца от къна и коса, без възможност да достигнете косата под нея. Вижте илюстрирано във видеото по-долу:

Може би имате своя техника за нанасяне? Ще се радвам да я споделите 🙂

2 Comments

 1. Весела

  Здравейте! Бих искала да попитам дали черна къна може да бъде използвана върху тъмно кестенява коса, боядисвана със стандартна амонячна боя? Има ли вероятност от увреждане и как трябва да се процедира? Благодаря предварително! Хубав ден!

  • HennaFox

   Здравейте, избягвам словосъчетанието „черна къна“, тъй като то е подвеждащо – къната може да оцветява само и единствено в един цвят, червен. Билковите бои за коса, които предлагаме, са смес от къна и други билки, за да се получат различни цветове. Тях няма проблем да използвате след друг тип боя за коса – но все пак изчакайте 2-3 седмици след последното боядисване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.