Меню Затваряне

Оцветяване на косата с къна

Защо оцветяване с къна?

Повечето бои за коса в търговската мрежа далеч не са безобидни за здравето. Тяхна типична съставка – Paraphenylenediamine (PPD), е известен алерген и дразнител, преминаващ през кожата токсин, вероятен канцероген. Алергична реакция към PPD е възможно да отключи чувствителност към различни продукти, влизащи в допир с кожата – лосиони, червила, дори черни дрехи. Полезна информация за PPD може да намерите в ето тази статия.

За поддържане на красива и здрава коса химията е съвсем излишна. Природният инвентар крие богато разнообразие от натурални оцветители за коса, някои от които с невероятна трайност.

Внимание!

Преди да използвате каквато и да е билка, най-добре потърсете повече информация за нея. Някои растения са отровни при вътрешна употреба; други може да имат странични ефекти. Когато възнамерявате да използвате природни бои, винаги проверявайте за алергична реакция. Препоръчителният метод е да нанесете малко количество от сместа по вътрешната страна на ръката и да покриете мястото за 24 часа. Ако няма реакция, би трябвало да е безопасно да продължите.

За да постигнат точен нюанс, много от боите на пазара предварително обезцветяват косата. За разлика от тях, растителните бои работят заедно с цвета на вашата коса и полученият резултат е уникален. Макар че е възможно да създадете илюзията за по-светла коса, и дори да добавите ефектни естествени кичури, няма как с боя без химикали да преминете от черна към платинено руса коса.

Резултатите ще варират в зависимост от качеството на билките и другите съставки, началния цвят на косата, състоянието на косата, и от самия метод, който прилагате. За да няма грешка с цвета, най-сигурно е да боядисате първо един кичур коса (като спазвате съвсем точно процедурата, която бихте приложили и на цялата коса). Такава предпазливост никак не е излишна; в някои случаи е трудно да се поправи стореното.

При нанасяне на боята използвайте ръкавици. Добра идея е да намажете линията на косата с вазелин или мазен крем, за да избегнете нежелано оцветяване.

Природни оцветители за коса

Къна (Lawsonia Inermis)

Натуралната къна е изключително полезна за косата. Тя оцветява косата в червени тонове, но и много повече от това: с нейна помощ ще постигнете красиви, естествени цветни нюанси – различни оттенъци на червено, кестеняво и черно, като добавите билки като касия, индиго, амла. Цветовете са изключително трайни, с много добро покритие на бели коси.

След боядисване с къна косата ще остане бляскава, обемна и жива. От здравословна гледна точка къната има подхранващо, антибактериално и противогъбично действие. Действа отлично срещу пърхот и други кожни проблеми.

Внимавайте за къни, предварително смесени с химия за постигане на различни цветове. В природата няма естествена черна къна! Често използвана добавка за постигане на черен цвят е PPD – изключително опасен химикал. Къната има лоша слава именно поради изкуствените добавки в нея.

Приложение

– за изтощени, безжизнени коси
– за приготвяне на натурални бои за коса
– за лечение на косата: пърхот, засилено отделяне на мастна секреция

Рецепти с къна

Универсална рецепта за коса: смесва се с течност по избор (например топла вода, чай от лайка, лимонов сок, сок от портокал, червено вино) до консистенцията на каша, покрива се и се оставя да престои от 3 до 12 часа, докато отдели цвят. Лесно ще познаете кога е готова: повърхността ще потъмнее, а намажете ли вътрешната част на китката, след половин минута кожата ще се оцвети в оранжев цвят. Косата се разделя на кичури и се намазва обилно със сместа, покрива се с найлонова шапка и хавлиена кърпа, и се оставя на косата от 2 до 8 часа – повече за по-наситен цвят.

За коса до раменете – 100 гр.; за дълга коса – 200-300 гр. Повече е по-добре: косата трябва да бъде плътно покрита.

Съвет 1: ако ви остане от сместа след употреба, спокойно я приберете във фризера – цветът ще е още по-наситен при следващата употреба.

Съвет 2: използвайте стари кърпи и ръкавици. По-рядка консистенция на сместа се нанася по-лесно на косата, но има вероятност да протече.

Вижте още: митове и истини за къната

Касия (Cassia Obovata)

Cassia Obovata придава леки златисти оттенъци на най-светлите коси, а в комбинация с къна постига топли ягодоворуси нюанси. Касията има изключителни свойства като натурален балсам за косата; подхранва подобно на къна и оставя косъма уплътнен, бляскав и жизнен. Тя е изключително походяща за хора, които не желаят промяна в цвета.

Начин на употреба: подобен на къна. Най-популярна е ‘калната баня’, като касия се смесва с гореща вода или чай, оставя се да престои няколко часа и се нанася на косата. Възможно е да се смеси с други съставки, като балсам за коса, мед, малко къна (за по-топъл цвят). Съвет 1: ако косата ви е светла и търсите единствено подхранващите свойства на касия, не оставяйте сместа да престои повече от 30 мин. преди да нанесете. Съвет 2: касия, смесена с балсам за коса, се отмива значително по-лесно.

Рецепти с Cassia Obovata

За златист цвят – естествени нюанси за руса или бяла коса

 1. Смесете касия на прах с портокалов сок или чай от лайка до постигане на консистенцията на кисело мляко
 2. Покрийте и оставете сместа да престои 12 часа.
 3. Нанесете получената каша на суха или влажна коса, покривайки косата по цялата дължина. По-лесно ще е, ако разделите косата на участъци.
 4. Покрийте косата с найлонова шапка; изчакайте 3 часа
 5. Измийте косата с шампоан и повече балсам
 6. Повторете след месец за лъскава и здрава коса

За ягодово русо – при начален цвят руса или бяла коса

 1. Смесете 4/5 касия с 1/5 къна. За по-червени тонове увеличете съотношението на къна. Добавете лимонов сок или чай от лайка до постигане на консистенцията на кисело мляко
 2. Покрийте сместа и оставете да престои 12 часа
 3. Нанесете получената каша на суха или влажна коса, покривайки косата по цялата дължина
 4. Покрийте косата с найлонова шапка; изчакайте 2-3 часа
 5. Измийте косата с шампоан и повече балсам
 6. Повторете след месец за красива коса с ягодов цвят

За подхранване на косата без промяна на цвета

 1. Смесете касия с топла вода до постигане на консистенцията на кисело мляко
 2. Нанесете получената каша на суха или влажна коса, напълно покривайки косата по цялата дължина.
 3. Покрийте косата с найлонова шапка; изчакайте 1 час
 4. Измийте косата с шампоан и повече балсам
 5. Повторете след месец за лъскава и здрава коса

Индиго (Indigofera Tinctoria)

Индиго е често използвана за текстил растителна боя. Прилагано само по себе си на косата, индиго ще оцвети косата в син цвят. Заедно с къна и касия обаче се постигат кестеняви до черни тонове – според пропорциите и началния цвят.

 • Индигото е безопасна за бременни жени и кърмачки боя
 • Не съдържа химикали – изцяло растителен екстракт.
 • Може да се използва толкова често, колкото пожелаете
 • Покрива белите коси
 • Добавя блясък и плътност на косъма
 • Смесено с къна, индиго боядисва косата в кестенявия спектър (в зависимост от пропорциите и началния цвят: повече индиго= по-тъмна коса)
 • Нанесено върху косата след къна, индиго боядисва в лъскаво черно.
 • След смесването си индиго се използва веднага.

Рецепти с индиго

За кестенява коса – къна + индиго в една стъпка:

Пригответе паста от къна и оставете да престои 2-24 часа. Когато е готова, в отделен съд смесете индиго с хладка вода, без да оставяте да престои повече от 15-20 минути. Добавете готовото индиго към сместа къна и разбъркайте добре; може да добавите малко вода до постигане на консистенцията на кисело мляко. Нанесете на суха или влажна коса, като напълно покривате косата от корена до върха. Увийте в найлон и кърпа и оставете на косата 2-6 часа (колкото повече, толкова по-наситен резултат). Измийте с шампоан или само с балсам.

За черна или много тъмно кестенява коса – две стъпки:

Нанесете върху косата си най-напред къна, приготвена по обичайния начин, описан по-горе – за наситена червена основа. Изчакайте няколко часа, отмийте и подсушете леко косата. Смесете индиго с топла вода, а по желание добавете 1 ч.л. готварска сол на 100 гр. индиго на прах – за още по-тъмен цвят. Нанесете веднага сместа на суха или влажна, прясно къносана коса, като я покриете равномерно по цялата дължина. Най-лесно е да започнете от задната част, като постепенно разделяте косата на секции (използвайте стари кърпи и ръкавици!). Увийте косата добре и оставете за 1-2 часа; отмийте само с вода или с шампоан.

Съвет: за по-приятен аромат може да капнете няколко капки етерично масло в смесите къна/индиго.

Още от блога: Къна и индиго – оцветяване на косата в снимки

Амла (Emblica officinalis)

Амла има приложение в грижата за коса и за кожа. Тя съдържа естествени танини, витамин С, аскорбинова киселина; прави косата обемна и мека, и подчертава къдриците. Прибавена към къна/индиго смес, амла тушира червеникавите нюанси в полза на по-дълбоки кестеняви тонове.

Рецепти с амла

– за студено кестеняви тонове, без червеникави оттенъци; също за черна коса: смесете къна по обичайния начин и оставете да престои. Добавете амла и/или индиго, смесени с вода: повече индиго ще доведе до по-тъмни тонове. Разбъркайте добре и нанесете по дължината на косата; увийте косата с найлонова шапка и хавлия, и оставете така между 1 и 6 часа. Измийте косата и изплакнете добре.

– като ексфолиант за лице – за свежа и стегната кожа: смесете амла с гореща вода до получаването на гъста каша; оставете да се накисне за 5-10 минути. Нанесете върху кожата на лицето, като избягвате околоочния контур и разранени участъци по кожата. Нежно масажирайте и отмийте с вода.

– Амла често се използва и в билкови смеси за измиване на косата като естествен балсам. Вижте някои идеи за измиване с билки.

Тези и други индийски билки, както и натурални продукти за коса и кожа, можете да намерите в нашия онлайн магазин!

Разгледайте също и Таблицата на цветовете.

Save

Save

1 113 Comments

 1. Катерина

  Здравейте Уважаеми,

  Благодаря ви за полезните информация и продукти.
  Напоследък се интересувам сериозно от възможностите за използване на естествени оцветители за коса без абсолютно никакъв включен изкуствен химически компонент. Днес приятно се изненадах, след като попаднах на вашия сайт. Все още не съм ползвала предлаганите продукти, но скоро си мисля да опитам някои.
  Пиша ви с молба за съвет как да получа по естествен начин чист меден цвят(не само меден оттенък) на кестенява коса и същевремено да бъдат покрити ефикасно наличните бели коси.
  Благодаря ви!

  Поздрави,
  Светлина и Любов!
  Катерина

  • hennafox

   Здравейте, Катерина!

   Безкрайно се радвам на интереса ви към природните методи за оцветяване на коса. Индийските билки правят косата здрава, жизнена и цветна – какво по-хубаво от това!
   Ако косата ви е светло кестенява, меден цвят се постига с помощта на къна, или смес от къна и касия. Може да смесите поотделно равни части къна и касия с топъл чай от лайка, да ги оставите да престоят покрити няколко часа, да разбъркате всичко заедно и да нанесете на косата. Покрита, къната трябва да престои няколко часа, а след това да се измие обилно с много вода и балсам за коса.

   Колкото по-тъмна е косата, толкова по-тъмен ще е крайният резултат! Трябва да знаете, че с тези билки няма как да постигнете цвят, по-светъл от сегашния. Също така, че всяка нова апликация на къна допълнително задълбочава цвета – в момента, в който не искате по-тъмен цвят, ще е необходима поддръжка само на корените.
   Така при тъмно кестенява коса ще се получи много естествен наситено тъмно червен цвят.
   Белите коси най-вероятно ще бъдат по-светъл цвят от останалата коса – като естествени кичури, а за най-добро покритие оставете къната върху косата си по-дълго време – 3-4 часа или дори цяла нощ. Също така преди да нанесете на косата си, оставете сместта да престои покрита поне 3-4 часа.

   Препоръчвам ви да разгледате тема от любимия ми форум (http://www.longhaircommunity.com/forums/showthread.php?t=5987), посветен на дългата коса: там са публикувани множество снимки ‘преди и след’ къна, и ще се ориентирате по-добре кой цвят е близък до сегашния ви. При всички положения най-добре да тествате върху кичур коса, за да добиете точна представа за крайният резултат.

   Ако имате още въпроси, моля пишете ми тук или на hennafox (at) gmail.com.

   Поздрави,
   HennaFox

   • Ружа

    Здравейте,
    Имам тъмно кестенява коса и бих искала да я оцветя черна с помоща на естествените бой.Пробвах с билковата боя черна-много ми хареса,косата ми стана много плътна и лъскава,а цвета без червени отенъци(не ги харсвам,или по-точно смятам,че не ми отиват) Но след няколко измивания цвета падна изцяло.Искам да пробвам в две стъпки къна + индиго.Тогава ще има ли отенъци или ще е 4ерно ? След време като се отмие индигото,какъв цвят ще се получи(знам,че къната не се измива,а с ингигото как е?) Може ли после да се поддържа цвят само с индиго? Ще се радвам ако ми помогнете.По-лесно е да си купя една боя от магазина, но наистина ефекта ме впе4етли много. 🙂
    Благодаря

    • HennaFox

     Здравейте, при тъмнокестенява основа ще се получи черно, но с отмиването на индигото е възможно да има леки оттенъци на слънце. По принцип индигото има нужда от къна, за да се захване и оцвети, така че ще трябва да ползвате и къна; но може от време на време, за освежаване на цвета и премахване на евентуалните оттенъци, да правите ‘глос’ – т.е. 2 с.л. индиго + хладка вода + достатъчно балсам за коса, престой върху косата около 30 минути.
     По принцип билковите бои се задържат по-добре на небоядисвана коса, т.е. като поизрастнат корените – цветът ще е доста по-траен.
     Поздрави!

   • Asya

    Здравейте, ползвам вашите къна и касия за боядисване, но явно съм прекалила, защото последните няколко месеца косата ми много потъмня и вече не е с медени отенъци, направо си изглежда черна на тъмно, а на светлина не е както преди. Червенее, но е доста тъмна. Какво да направя за да падне малко цвета и възможно ли е да се оцветяват само корените. Как да върна цвета, който харесвам и как да го запазя после? Косата ми е тъмно кестенява и имаше един момент, в който беше супер с тази комбинация от билки. Явно се е натрупала и сега не ми харесва. Толкова години се опитвах да се отърва от черната боя и ето сега пак съм с много тъмна коса 🙁
    Налага се на 2-3 седмици да се боядисвам, защото имам малко бяла коса точно където най-много се вижда, а и се появява пърхот, ако пропусна къносване.

    • HennaFox

     Здравейте, можете да боядисвате само в корените, за да избегнете това натрупване. Имала съм успех с изсветляване на къна с няколко маски балсам за коса + кислородна вода (50 мл) + амла, за 30-40 минути. Може да потърсите с търсачката, имаше доста рецепти и отзиви в бг мама за кислородната вода. 🙂

 2. Валентина

  Здравейте, искам да ви поздравя за чудесния сайт пълен с полезна информация. Искам да ви попитам как мога да постигна тъмно червен и даже по-скоро лилав цвят?

  • hennafox

   Здравейте!

   С естествена къна със сигурност се постигат наситени тъмночервени тонове.
   За най-точен отговор ще се радвам да ми разкажете по-подробно за вашата коса. Какъв цвят е в момента и какъв е естественият и цвят?
   Ако косата ви е (тъмно) кестенява: пригответе смес от къна /за средна дължина – 100гр., за дълга, гъста коса ще са необходими 200) и топъл чай от лайка или червено вино в стъклен или керамичен съд. Трябва да се получи смес с консистенцията на гъста каша. Покрийте съда и по възможност го оставете на топло място за поне 5-6 часа – така ще сте сигурни, че се е отделил повече цвят.
   За следващата стъпка използвайте гумени/хирургически ръкавици, освен ако нямате нищо против оранжеви длани! Разделяйки косата на участъци, намажете обилно и равномерно сместа, най-добре с ръце, а не с четка.
   Покрийте с найлоново фолио и (затоплена) хавлиена кърпа. Оставете върху косата си по-дълго време – 2-3 часа поне. Отмийте обилно с вода, като за по-лесно отмиване на последните частички намажете косата с балсам, масажирайте добре и изплакнете.
   Полученият цвят може да ви се стори по-светъл от желаното: в следващите 2-3 дни къната потъмнява допълнително.
   Ако косата ви е светла или на кичури: може да отнеме повече от една апликация: всеки път цветът става по-наситен. На моята (тъмноруса) коса и трябваха 3-4 апликации, но най-тъмно червен и наситен цвят се получи с къна + индиго.
   Индиго тушира оранжевите нюанси на къната, и полученият цвят е по-скоро от студената гама. Може да се използва по много начини: добавено в сместа с къна (като индиго се смесва непосредствено преди боядисване – не се оставя с часове като къната), или допълнително, като тонер – глос от индиго: ако решите, че цветът е твърде червен, смесете 2 с.л. с вода, добавете балсам, нанесете на косата, изчакайте 20 минути – цветът ще е по-тъмен. Необходими са експерименти с времетраенето и количеството. С къна + индиго се получава и черен цвят, така че използвайте го пестеливо, започнете с малко количество индиго, и ако се наложи, може да направите глос!
   Видео за употребата на къна+индиго:
   http://www.youtube.com/watch?v=OObcuc6KpA4&feature=related

   Трябва да знаете, че естествената къна не се отмива като боя – тя е наистина трайна!

   Поздрави,
   HennaFox

   • Ружа

    Здравейте,ползвам билковата боя за коса черен цвят и съм много доволна.Този път ръкавиците не знак как се оказаха дефектни и след като се боядисах установих,4е ръцете ми са сини.Как мога да ги измия? Пробвах със спирт,не става,някак и идея как да отмия цвета,..А така съм като Шрек 🙂

    • HennaFox

     Здравейте, оцветен е повърхностният слой на кожата; няма бързо средство, което да премахне боята като с магическа пръчка – цветът избледнява и пада за 1-2-3 дни. Може да опитате с ексфолиация, както и натъркване на кожата с лимонов сок, ще ускорят процеса.

     • Ружа

      Благодаря ви,за няколко дни няма проблем,но мислех че е възможно да остане месец и направо се шашнах.Пробвах със сода,мед лимон,препарат за кухнята и какво ли не,но няма ефект,просто ще си почакам.
      Благодаря ви 🙂

 3. Anastasia

  Moga li da izpolzvam Cassia Obovata , za da dam pone leko zlatist otenuk na kosata si. Iskam vednuj za vinagi da se otarva ot himi4eskite boi, no sashto taka mi se iska da imam lek voal ot zlatist otenuk na kosata si, koiato kato estestven cviat e svetlo kesteniava. Sashto taka mi e lubopitno produktite, koito davate kato estestven shampoan i balsam, mogat li napalno da zamestiat otnovo palnite s himia shampoani i balsami, t.e. moga li da mia i podhranvam kosata si samo s tyah?
  Blagodaria predvaritelno za otgovorite i ot men sashto pozdravlenia za dinostta vi:)

  • hennafox

   Здравейте, Анастасия!

   Според мен Cassia Obovata няма да промени значително оттенъка на кестенява коса – освен на слънце, и то ако сместа е наистина силна: смес със силен чай от лайка, оставена да престои максимално дълго време.
   Ако имате тук-там някой бял или по-светъл косъм обаче, той ще блещука в златисто. Вижте снимката:
   http://www.mehandi.com/shop/cassia123.jpg
   1. – бяла коса; 2. – бяла коса, оцветена с касия; 3. – бяла коса, оцветена със смес от 80% касия и 20% къна; 4. – бяла коса, оцветена със смес от 50% касия и 50% къна.
   Може да опитате с Cassia Obovata най-малкото заради подхранващите свойства. Cassia ефектът не е траен като къна – както по отношение на цвят, така и по отношение на подхранване – и е добре да се повтаря един-два пъти в месеца.

   По отношение на естествените билки – традиционната грижа за коса в Индия включва измиване на косата само с билки. Всяка коса е индивидуална, но все пак ще ви дам няколко съвета:
   – сапунените ядки (Reetha/Aritha) са с по-силно измиващо действие, препоръчват се при предварително намасляване на косата с масла, а също и за измиване веднъж седмично
   – шикакай има естествено ниско pH, по тази причина е изключително щадящ за косата. По-подходящ е за суха коса / по-честа употреба.
   За най-щадящо действие ви препоръчвам следната рецепта, която може да се използва толкова често, колкото е необходимо:

   2 с.л. прах от шикакай
   2 с.л. амла на прах

   Добавете 4 чаши гореща вода към билките на прах. Оставете ги да се запарят леко докато сместта е приятно топла (поне 5 мин.), отцедете (с помощта на тензух, филтър за кафе или стар чорап), и излейте получения чай върху мокра коса, като масажирате добре. Внимавайте да не попадне в очите. След няколко минути изплакнете обилно с вода, като за допълнителен блясък може да изплакнете косата си с разтвор на ябълков оцет (1/3 ч.ч. оцет към 1 л. вода).
   След измиване, ако косата ви е много суха, може да я намаслите по следния начин: нанесете 2 капки масло (кокос, жожоба) на дланите на ръцете си, разтрийте ги добре и прокарайте по краищата на косата.

   Ако усещате косата си суха, преди измиване с билки е добре да правите маска на косата си от натурални масла – кокос, жожоба, зехтин – за поне 20-30 минути.

   За финал мога да препоръчам и нашите натурални сапуни. Те са с ниско pH (6-8) и често се случва да измия дори косата си с тях – като последвам с разтвор на ябълков оцет.

   Поздрави,
   HennaFox

 4. AДРИАНА

  ЗДАРАВЕЙТЕ.ИМАМ ДЪЛГА КЕСТЕНЯВА КОСА,НО С ДОСТА БЕЛИ КОСМИ.ИСКАМ ДА СЕ КЪНОСАМ И КОСАТА МИ ДА СТАНЕ ТЪМНО КАФЯВА.НАЛИ КЪНАТА ПОКРИВА И БЕЛИТЕ КОСИ?А СЪЩО АКО МОЖЕТЕ ДА МИ КАЖЕТЕ ОТКЪДЕ ДА СИ КУПЯ КЪНАТА?БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

  • hennafox

   Здравейте, Адриана!

   Къната наистина покрива белите коси. В случай, че използвате само къна обаче, те ще са по-светъл цвят – може да изглеждат като естествени рижави кичури.
   В случай, че белите коси са повече, и предпочитате изцяло кестеняв цвят, препоръчвам смес: 100г къна, 100г индиго (а по желание, за още по-добро туширане на червените оттенъци – добавете и-2-3 с.л. амла).
   Сместа се приготвя по следния начин:
   къната се смесва с топъл чай от лайка в порцеланов или стъклен съд няколко часа предварително, съдът се покрива с фолио, и по възможност се оставя на топло място – например до радиатора. След 4-12 часа (повече е по-добре) отделно се смесва индиго с топла вода и 1/2 с.л. сол и се оставя за не повече от половин час. Добавя се към сместа къна, по желание се добавят и 2-3 с.л. амла, разтворени с малко вода, и се нанася на косата. Косата се опакова с найлонова шапка или прозрачно фолио, отгоре – с хавлиена кърпа, и се оставя да престои няколко часа (поне 2-3).
   При следваща употреба по желание може да концентрирате нанасянето само в корените на косата.
   Ето нагледно видео за употребата на къна и индиго върху 50% бели коси /има го и по-горе/:
   http://www.youtube.com/watch?v=OObcuc6KpA4&feature=related

   Къна, индиго, амла, както и други билки за коса, може да откриете в нашия онлайн магазин:
   http://blog.hennafox.com/category/1/indiyski-bilki.html

   Поздрави,
   HennaFox

 5. ВЕРОНИКА

  Здравейте!Имам средно дълга коса,но много бързо цъфти.Искам да стане много дълга и да я заздравя,но без да променям цвета и.Има ли безцветна къна и какво ще ми препоръчате,за да постигна желаното.Благодаря!

  • hennafox

   Здравейте, Вероника,

   Косата може да се заздрави с помощта на Касия – още позната като безцветна къна: http://hennafox.com/product/20/estestvena-kasiya-na-prah.html
   Ефектът трае до месец, но може да се използва толкова често, колкото предпочитате. Косата е по-плътна, лъскава и здрава.

   За цъфналите краища /и ако косата ви е много суха/ мога да препоръчам още кокосово масло: преди баня – като маска за коса, а след баня – по следния начин: малко количество /около 2-3 капки, въпреки, че маслото обикновено е в твърдо състояние/ се размазва по дланите на ръцете; а след това дланите се прокарват леко по краищата на косата.

   Поздрави,
   HennaFox

 6. оля

  Здравейте! Много съм заинтригувана от вашия сайт. Всичко което пише тук е страхотно.
  Имама средно кестенява коса с пепелен отенък и бели коси окло слепоочията, бих искала да поддържам този цвят !Как да постигна този цвят ?

  • hennafox

   Здравейте, Оля!

   За вашия случай със сигурност ще са необходими къна и индиго, а също и малко амла – за по-студен, пепелен тон. Според мен подходящите пропорции са следните: 2 части къна към 1 част индиго /или опитайте 1:1 къна и индиго, но резултатът може да е по-тъмен/, + 3 с.л. амла.
   Стандартната рецепта за тази смес е следната:
   Смесете къна с течност по избор (топла вода, чай от лайка, червено вино) до консистенцията на каша, покрива се и се оставя да престои от 3 до 12 часа. В отделен съд смесете индиго с топла вода, добавете 1/2 чаена лъжичка готварска сол, разбъркайте добре и оставете за 10 минути. Смесете двете заедно; добавете 2-3 с.л. амла за по-студени кестеняви тонове. Разбъркайте добре, и при нужда добавете още малко топла вода. Нанесете на суха или влажна коса, като напълно покривате косата от корена до върха. Увийте в найлон и кърпа и оставете на косата 2-6 часа (колкото повече, толкова по-тъмен резултат). Измийте с шампоан или само с балсам.
   За коса до раменете е достатъчно 100гр. билки; ако косата ви е много гъста или по-дълга, може да са необходими 200гр.

   Съветвам ви да изпробвате предварително сместа на кичур коса, или на коса, събрана от четката. Понякога лека промяна в пропорциите дава различен резултат. Това се прави по следния начин: смесете 5 гр. билки в определените пропорции и според указанието по-горе /поотделно, къната трябва да престои няколко часа, и след това се смесва с индиго/, изчакате толкова, колкото бихте и за цялата коса – и нанесете по тестовия кичур, като увиете след това добре в целофан. След 2-3 часа измийте с вода. Ако резултатът е по-различен от това, което искате, опитайте отново – за по-тъмен и студен цвят увеличете пропорцията на индиго.

   Също така добре е да направите предварителен тест за алергии /нанесете малко от сместа върху кожата; изчакайте до 12 часа, и ако няма дразнене, е безопасно да продължите/.

   Поздрави,
   HennaFox

 7. Оли

  Здравейте! Много дълго си боядисвах косата с къна-турска.Ставаше чудесен медено -червен цвят.След това на пазара пуснаха каква ли не „къна“ и се отказах.Започнах с боя,но в момента косата ми е в плачевно състояние.Бихте ли ми казали как с вашите продукти,да постигна отново този цвят.Като косата ми в момента е тъмно руса с преобладаващо бяло:( ,за съжаление.Радвам се ,че попаднах на сайта ви!Желая ви успех с начинанието.

  • hennafox

   Здравейте, Оли!

   Благодаря ви за милите думи.
   И моята коса беше тъмно руса – сега е наситено тъмно червен цвят, като минах и през светло медено. На тъмно руса коса няма никакъв проблем да се получи медено-червен цвят от раз, но трябва да знаете, че белите коси ще са по-светли – по-скоро оранжеви. Всеки път, когато нанасяте къна, цветът ще потъмнява леко и задълбочава, и като постигнете цвета, който искате, може да продължите само с корените. Може да се експериментира с къна + малко индиго, за малко по-тъмен цвят. Съветвам ви да пробвате на тестов кичур коса, за да уцелите точното съотношение и цвят. 🙂

   Вече знаете за положителния ефект, който къната има върху косата – повечето хора откриват, че косата им е несравнимо по-здрава и плътна.

   Надявам се да съм ви била полезна!
   Поздрави,
   HennaFox

 8. Оли

  Благодаря за бързият отговор!Ще се възползвам от съвета и ще си поръчам къната.Косата с къна стои винаги по-жива.Поздрави от мен!

 9. Венелина

  Здравейте!
  Аз обичам червеникавите тонове, но тук май не пише за тях. Последният път използвах къна ярко червено на Арома. Не искам да използвам бои, но не зная дали червените къни са естествени? Или безопасни, поне сравнитлено. Косато ми е гъста, твърда и много чуплива – хваща по-трудно. Бихте ли ми дали съвет/ предложение с ваши продукти?

  • hennafox

   Здравейте, Венелина!

   Естествената къна е прах от билка – Lawsonia Inermis. Цветът, в който оцветява, зависи най-вече от естествения цвят, но е винаги в червената гама.
   Къната, както и всички билки, за които съм писала и се предлагат в нашия онлайн магазин, са 100% естествени, без ПФД (Парафенилен диамин), метални соли и подобни.
   Не мога да говоря за други къни – разгледайте съдържанието. Видите ли ‘p-Phenylenediamine (PPD)’, трябва да знаете, че продуктът е по-скоро боя с екстракти от къна, и не бива да използвате, ако сте алергични към PPD.

   Естествената къна със сигурност ще хване, но дали цветът ще личи, зависи от вашия първоначален цвят. Какво искам да кажа с това: ако косата ви е черна, почти няма да има разлика в цвета /освен на слънце/, но косата ще е подхранена, лъскава и жива. При кестенява коса ще се получи наситено червен цвят – който ще се задълбочава и потъмнява с всяко следващо нанасяне. При светла коса резултатът в началото ще е риж, но след няколко апликации – тъмно червен. Така че постигнете ли вашия цвят, може да нанасяте само в корените при следващи оцветявания с къна, за да не потъмнее допълнително. Трябва да знаете, че естествената къна е с невероятна трайност, и не избледнява след месец като боя!

   Като цяло резултатът ще е в рамките на рижо-медено-червено-тъмночервено- и лек оттенък на черна коса. Ако не сте досега – вижте снимки на моята коса, за да добиете по-точна представа за цветовете на къната.

   Поздрави,
   HennaFox

 10. Lilia

  Здравейте,

  Бих искала да ви попитам за съвет. Косата ми е светло кестенява, но имам тук таме бели косми и искам да я оцветя. От доста време насам отлагам, защото не искам да използвам боите, които продават…те много ми изтощават косата. Искам косата ми да стане или леко по-светла или леко по-тъмна, но не и червена. Какво ще ме посъветвате да използвам? Откъде мога да си купя вашите продукти, тъй като нямам възможност да пазарувам по интернет?

  Благодаря предварително!
  Поздрави,
  Лилия

  • hennafox

   Здравейте, Лилия,

   Косата ви може да стане по-тъмна, кестенява, с помощта на къна + индиго + амла. Всяка коса е различна, и точните пропорции могат да варират – във вашия случай според мен съотношението е 1:1 къна:индиго, + 2-3 с.л. амла. За да сте сигурна в цвета, най-добре е да приготвите малка част от сместа (5г) според рецептата и да тествате на един кичур коса.

   За момента нашите продукти се предлагат единствено по интернет. Предлагаме наложен платеж като най-безопасен за клиента начин на плащане.

   Поздрави,
   HennaFox

 11. нина

  Здравейте ! Косата ми е изрусена ,бих искала да попитам кака мога да постигна светло кафяво към кафяво като цват. ще стана ли рижа или огнено червена понеже съм изрусявана ? Колко време след боята мога дъ се къносвам ?
  И още един въпрос ! вашите продукти имат ли някакъв сертификат или нещо друго удостоверяващо ,че наистина са натурални продукти ?! Моля ,не ми се сърдете за въпроса !
  Благодаря за отделеното внимани е!

  • hennafox

   Здравейте, Нина!

   Ще започна направо с втория въпрос. Нашите продукти притежават сертификат от производителя за съдържанието си, оценка за безопасност, лабораторни изследвания и други придружаващи ги документи. Те не притежават сертификат от някоя от международните асоциации. Такъв сертификат значително оскъпява цената на продукта, и сме направили съзнателен избор да не внасяме продукти с ‘био’ или ‘еко’ сертификат.

   Също така ние не предлагаме готови, предварително смесени цветове. Ние предлагаме отделни индийски билки на прах. Всички билки имат специфични свойства, и за най-наситен цвят се смесват поотделно – така например къната трябва да престои няколко часа преди нанасяне, а индиго – не повече от 20 минути, за да не се убие неговия цвят.

   За вашата коса: използвайки само къна върху изрусена коса, със сигурност първия път ще се получи по-скоро риж, или дори оранжев цвят. За кестеняви тонове препоръчвам рецептата с къна, индиго и амла. Както често казвам, за да няма изненади по отношение на резултата, най-добре смесете 5 гр. от билките според рецептата, и изпробвайте върху кичур коса. За цялата коса направете нова смес – времето на престочване на билките ще е различно, и ще даде различни резултати.
   Може да използвате две седмици след боя.

   Поздрави,
   HennaFox

 12. Женя

  Много хубав и полезен сайт, поздравления! Искам да попитам относно къната и домашните маски за коса. На много места прочетох, че от тях боята и дори къната – падат и честно казано май има нещо вярно, защото моята къна се измива изключително бързо (на Арома е), още не съм разбрала какво е „трайна къна“. Та въпросът ми е – проблемът в марката къна ли е или че си правя дошмашни маски, които наистина свалят цвета, защото са силни?
  Имам и още един въпрос – косата ми по принцип се омазнява по-бързо, но от къната ( а и от боите) се изсушава много и се получава следният ефект: мазни корени, сухи краища.. Първо – нормлано ли е къната да ми изсушава толкова косата или отново опираме до некачествена къна? Второ – лайката не изсветлява ли още повече косата, моята по принцип е светла, а аз искам да е по-тъмна, не трябва ли да ползвам чай от коприва, вместо от лайка? И трето – вярно ли е че когато косата е къносана не трябва да се използва хининова вода, най-малкото защото изобщо няма да действа?
  Зададох доста въпроси и благодаря предварително за отговорите им.

  • hennafox

   Здравейте, Женя!

   Благодаря ви за многото въпроси – надявам се отговорите да са полезни и на други читатели на блога.

   По ред на въпросите:
   Естествената къна е изключително трайна, тъй като се свързва с кератина на косъма. По отношение на домашните рецепти, за някои хора единствено рецептата с мед спомага за леко изсветляване на оцветена с естествена къна коса.
   Естествената къна оцветява единствено в оранжево-червеникави нюанси, тъй като е прах от едно-единствено растение. Понякога се смесва с други билки за постигането на различни цветове; по-често, за съжаление, в къните в търговската мрежа се слагат добавки – като p-Phenylenediamine. Наистина нямам представа какво е съдържанието в къната, която сте ползвали – ако е нещо различно от ‘Lawsonia Inermis’, и ако съдържа съставки, близки до боя за коса, то вероятно и резултатът ще е подобен на боядисване с боя за коса.

   Ако искате червена коса и ползвате единствено естествена къна, можете да разчитате на нейната трайност. Ако използвате и индиго например за постигане на кестеняв или черен цвят, добре е да знаете, че това растение не е толкова трайно – т.е. след време червеният цвят на къната ще остане, а тъмният цвят на индиго – не, и домашните маски е възможно да му повлияят. В такъв случай е възможно освежаване на цвета чрез смесване на 2-3 с.л. разтворено във вода индиго с по-голямо количество балсам и престояване на косата за половин час – това ще тушира отново червеникавия цвят.

   По отношение на изсушаването – наистина къната има такъв ефект, но той обикновено отшумява след 2-3 дни. След къна е добре да използвате повече балсам за коса, но косата в никакъв случай не би трябвало да е изтощена, както при използване на боя за коса. Според мен за ефекта ‘мазни корени – сухи краища’ допринасят и агресивните шампоани за коса – те изсушават косъма, а скалпът е стимулиран да отделя в по-голямо количество мастна секреция. За измиване на суха коса мога само да препоръчам смес от шикакай и амла – с наистина нежно измиващо действие.

   Чай от лайка: в сместа къна могат да се използват най-различни неща, като чаят от лайка е най-разпространен. Разликата няма да е драстична, тъй като функцията му е стимулиране на билката да отдели по-бързо и в по-голямо количество цвят. Може да използвате още: черен чай, сок от портокал, червено вино – единствено не препоръчвам лимонов сок, тъй като наистина изсушава косата. Чай от коприва със сигурност също е вариант. 🙂

   За хининовата вода – не съм чувала за такава зависимост. Все пак хининовата вода се прилага най-вече в корените, т.е. по самия скалп на косата – а там къна не се задържа дълго.

   Поздрави,
   HennaFox

 13. lea

  Извинете ! Май не обясних добре. Моята коса е светла и искам да постигна цвят лешник. Не искам с къната да я изсветлявам !Няма ли някакъв вариант да постигна този цвят ?!

  • hennafox

   Щом косата ви е светла, бих опитала със смес 2/3 къна : 1/3 индиго. Но със сигурност трябва да се пробва предварително на един кичур коса, тъй като този цвят не се постига, или пък поддържа, лесно с къна. Възможно е да има леки червеникави оттенъци – и ако решите, направете пробата, и изчакайте няколко дни, за да прецените окончателния цвят. 🙂

 14. диана

  Здравейте! Очарована съм от Вашият сайт, продуктите и обясненията. Поздравления!
  В момента косата ми е в лошо състояние и бих искала да я подхраня. По принцип е светлокафява (леко рижи отенъци), но в момента съм с фини руси кичури+матиране, т.е. изсветлена до русо. Бих искала да подхраня косата си без промяна в цвета и кичурите или ако има промяна то да е с изсветляване в корените. По принцип боите ми действат много бързо при изсветляване. Какви са Вашите препоръки?

  • hennafox

   Здравейте, Диана!

   Много ви благодаря за думите и се радвам, че сайтът ви харесва.

   Ако косата ви е суха и се накъсва лесно, непременно пробвайте рецептата за овлажняваща маска за коса!

   По отношение на билките – къната, разбира се, е извън въпрос, но спокойно можете да използвате касия.

   Щом имате светли кичури, може да пробвате следната рецепта, като дори добавите балсам за коса в сместа – за по-лесно отмиване и допълнително подхранване:

   За подхранване на косата без промяна на цвета
   1.Смесете Cassia Obovata с топла вода до постигане на консистенцията на кисело мляко
   2.Нанесете получената каша на суха или влажна коса, напълно покривайки косата по цялата дължина.
   3.Покрийте косата с найлонова шапка; изчакайте 1 час
   4.Измийте косата с шампоан и повече балсам
   5.Повторете след месец за лъскава и здрава коса

   Касия в никакъв случай не пречи на последващо боядисване, но все пак най-добре е да минат две седмици.

   Поздрави,
   HennaFox

   • hennafox

    Няма да се промени. Касия би могла да придаде златисти оттенъци на кичурите, ако се остави по-дълго време преди да се нанесе, както и вече нанесена върху косата. Но с рецептата, която съм дала, това едва ли ще се случи.
    Касия няма да изсветли, нито да потъмни косата. За безвредно изсветляване с 1-2 тона може да опитате изсветляването с мед.

 15. Lora

  Здравейте,
  Боядисвам само с боя. Цвета на косата ми е много тъмно виолетово с лек червен оттенък, на тъмно дори седи черна.(Много приятен цвят).
  Косата ми има страхотен блясък.
  Купих си обикновенна (червена) къна и черна сирийска къна, тъй като знам че много подхранва косата.Моите въпроси са:
  1. Ако смеся двете къни, какъв ще е цветът? Ще постигна ли пак същия цвят?
  2. Ще има ли добра покриваемост на белите коси?
  3. Дали изобщо да започна с къносването, защото после къната няма махане, а ако не ми покрие белите коси, какво ще правя?

  • hennafox

   Здравейте, Лора!

   Това е първият ми отговор към вас – съобщението по-долу е в отговор на коментар 21 – по някаква причина коментарите са се объркали 🙂
   1. Какъв е естественият цвят на косата ви? Имате ли съдържанието на черната сирийска къна? Възможно е да не е изцяло натурална.
   Според мен полученият цвят няма да е съвсем същият. Ще се получи много тъмно кестеняво, с вероятни червеникави оттенъци. Няма да е по-светло от сегашния ви цвят.
   2. Къната има покриваемост на бели коси – с червена къна те стават по-светли от останалата коса, и затова в рецептата се използва и индиго за кестеняви тонове. В началото, докато цветът се наслоява по косъма, може да се къносвате по-често, за по-наситен цвят. По-нагоре съм дала следното видео за къна + индиго при 50% бели коси:

   3. Дали да започнете с къносването – винаги можете да боядисате косата в цвят, близък до получения с къна. Боята вероятно няма да хване там, където има къна, но със сигурност ще хване в корените.

   За да няма изненади в цвета – съберете малко коса от четката, или най-добре – направо на кичур коса, който съдържа и бели коси, и изпробвайте – като поставите билките в същите тестови условия: т.е. смесете по една лъжичка, оставете да престои точно определено време, и нанесете на тестовия кичур. Това ще ви даде добра представа за получения резултат.

   Поздрави,
   HennaFox

 16. Tanya

  А ако косата преди това е била третирана с боя къната ще „хване “ ли?Боядисвала съм се с кафяви тонове,сега съм решила да я къносам със смес от къна + индиго за получаване отново на кафяв цвят.Възможно ли е да се получи или ?

 17. dark angel

  Здравейте! Боядисвала съм косата си с черна индийска къна – от български магазини. Искам да променя цвета си в червено или да направя контрастни червени кичури. Възможно ли е това да се постигне отново с къна и как да премахна изобщо черната къна- задължително ли с перхидрол?

  • hennafox

   Здравейте,

   Естествената къна не може да изсветли косата – и според мен няма да има ефект върху черния цвят. Възможно е черната къна да се измие леко – нямам представа какво точно е било съдържанието – но според мен няма да стане без перхидрол. Резултатът е несигурен, и най-добре наистина опитайте първо на един кичур – и/или във фризьорски салон.

   Поздрави,
   HennaFox

 18. Катя

  през какъв интервал от време мога да ползвам касия , сложих вече веднъж и ми уплътни косъма доволна съм , но тъй като ми се иска още обем и ефекта знам че е с натрупване трябва ли да чакам месец за сложа пак или може след седмица пак да си сложа касия

  • hennafox

   Няма проблем – касия може и след седмица. Касия наистина не е трайна като къна, затова може по-често.
   Радвам се, че ви харесва!

   Поздрави,
   HennaFox

 19. Катя

  и още един въпрос косата ми е светлокестенява , но има леко червени медни оттенъци , ако използвам касия за промяна на цвета /след 12 часа слимон сок и повече време на косата / дали няма да започне да рижавее косата ми

  • hennafox

   Не, няма такава опасност. Дори на бяла коса най-много може да се получат златисто руси оттенъци. Рижаво няма как да се получи само с касия. 🙂

 20. Катерина

  Здравейте, любезни администратор на Hannafox!

  Благодаря Ви от сърце за отговорите и индивидуалните съвети.
  До края на месеца ще си поръчам от препоръчаните от вас билки.

  Сърдечни поздрави,
  Катерина

 21. Kathryn

  Здравейте, искам да знам как бих могла да получа меден цвят на косата си по естествен начин. Преди няколко месеца фризиорката ми ме боядиса с цвят 7.3 и изключително много ми хареса, но тъй като използвам бои от 9 годишна косата ми вече е изтощена и изпосена. Това е причината и да търся естествен начин за оцветяване на косата. Целта ми е добиване на светло руси или медни тонове, без червеникави отенъци. Моля да ми дадете съвет как бих могла да постигна това. Другият ми въпрос към вас е меда изсветлява ли косата наистина и с колко тона, какъв ще е резултатът след като сегашния ми цвят е светъл лешник?

  • hennafox

   Здравейте,

   Меден цвят по естествен начин би могъл да се получи само на естествено светла коса – тъй като растенията няма как да изсветлят косъма. Също така е вероятно да има червеникави оттенъци. Има причина къната и другите растения да не са чак толкова популярни – не всеки цвят може да се получи по естествен начин.
   За меда има чудесни отзиви във форуми извън България. Все още не съм чула за резултати от читателите на блога. Все пак ефектът, ако има такъв, ще е не повече от 1-2 тона.

   Поздрави,
   HennaFox

 22. Lora

  Здравейте,
  Знаете ли от къде мога да си намеря смола бензое? Доставя ли се изобщо в България? Питам Ви тъй като е тази смола се намира и в Индия.

 23. ivelina

  здравейте и от мен! Въпросът ми е може ли амла да премахне червения отенък който получих след като спрях да се боядисвам черна ? Минаха 7 месеца сега косата ми е тъмно кестенява с червен отенък на слънце който искам да премахна. Мерси предварително

 24. Ина

  Здравейте! Много бих се радвала, ако при вас намеря решение на проблема, който имам. От много години боядисвам косата си черна. Но в един момент получих алергия от боята. Цялата ми глава се подува, от чесане ми се подуват и лимфните фъзли, стигало се е до орбазон в болницата, защото аз съм много упорита и много се харесвах с черна коса. Пробвах с безамонячна боя, с къна, но няма никаква разлика, имам алергия и към тях. Докторите ми казаха, че няма как точно да определя от коя съставка е.. Има шампоани-оцветители, които ми придават лек пепеляв цвят. Аз си пуснах естествения, който е тъмно рус, до кестеняв. Много ми се иска отново да съм черна.. Ако има някакъв продукт при вас, който би постигнал този ефект, ще съм мнооого благодарна и щастлива! 🙂

  • hennafox

   Здравейте, Ина,

   Много съжалявам, че сте получили алергия към боята.
   Естествената къна оцветява единствено в червен цвят. Ако сте опитали с т.нар. ‘черна къна’, в нея най-вероятно е имало като съставка парафенилен диамин – който е основен алерген, съдържа се и в безамонячните бои – особено концентриран е в по-тъмните цветове. Такава къна не е естествена къна.
   Според мен е възможно да опитате с комбинацията къна + индиго, които предлагаме в сайта – в тях няма абсолютно никаква химия, и представляват прах от растения. Наситен черен цвят се постига без проблем в две стъпки: първа стъпка – само къна, и втора стъпка – само индиго. Отнема малко повече време, но би трябвало да ви даде точно желания цвят.
   Работата е там, че веднъж раздразнен, скалпът може да реагира дори на най-естествените неща, и със сигурност трябва да си направите тест за алергия, поотделно, към къната и индигото. За съжаление не мога да гарантирам липсата на реакция, но мога да гарантирам, че съставките са 100% естествени, без никакви примеси.
   Поздрави,
   HennaFox

 25. Таня

  Здpавейте!
  В момента съм с много тъмно кестенява, почти чеpна коса. ? Боядисвам се от 5-6 години всеки месец, имам много бели коси. С къна и индиго в последствие ще получа ли пълно покритие на белите коси? Или ще има разлика между корените и дължините?

  • hennafox

   Здравейте, Таня,

   В интерес на истината покритието на бели коси е индивидуално. Повечето хора нямат проблем и получават пълно покритие, без разлика с дължините. За съжаление има и изключения.

   Във вашия случай бих използвала повече индиго, от колкото къна в рецептата – съотношението трябва да е поне 2/3 индиго към 1/3 къна.

   Поздрави,
   HennaFox

 26. милена

  Здравей !
  Моля ,с риск да повторя казани вече неща да попитам пак!
  Боядисвам се с боя ! Бих искала да подхраня косата си с касия/знам ,как се приготвя , за да не променя цвета ми / и да мия косата си със сапунени ядки,амла и шикай ! Използвайки всички тези неща ще имам ли проблем след това с боядисването с хим.бои ? Колко време след като съм се боядисла мога да ползвам амла и касия и колко време след да се боядисам ?

  • hennafox

   Здравей, Милена,

   След използването на касия е добре да минат 2 седмици до боядисване. За амла, шикакай и сапунените ядки няма никакви ограничения – косата може да се боядиса и на следващия ден.

   Поздрави,
   HennaFox

 27. Красимира

  Здравейте,
  искам да ползвам вашите натурални бои и съответно имам няколко въпроса:
  1. Какво трябва да е съотношението горе долу между къна и амла. Естествената ми коса е кестенява с доста (30-40%) бели коси. До този момент се боядисвах с боя в цвят черно (много тъмно кафяв)-червено. По принцип харесвам ярко червеникавите нюанси, но се притеснявам да не стане много рязка границата между краищата, които са с тъмна боя и ново израслата коса в корените, и за това реших да прибавя амла, за да бъде по-плавен прехода в цвета.
  2. Обяснете по-подробно различното въздействие на това, с което ще разредим къната – топла вода, чай от лайка, лимонов сок, сок от портокал, червено вино. Може ли къната оставена да престои да се държи повече от 12 часа и когато се използва Амла – и при нея ли е необходимо предварително да се накисва или се приготвя непосредствено преди употреба като Индиго и после се смесва с къната.
  3. Може ли само с естествени билки да се поддържа чиста и красива коса. Моята цел е съвсем да изключа използването на продукти, произведени от съвременната козметична индустрия, които са пълни с химикали и консерванти. Вие доста често препоръчвате използването на балсам – него с какво бих могла да го заменя.

  • hennafox

   Здравейте, Красимира,

   Благодаря ви за интересните въпроси!
   1. По принцип се използват 2-3 с.л. амла при 100 г къна. Щом имате повече бели коси, амла няма да помогне много. Действието и е за леки разлики в нюансите, и наистина има опасност от голяма разлика в цвета. За кестеняв цвят с лек червеникав оттенък бих ви препоръчала съотношение 1:1 къна и индиго (и по желание – амла).
   2. Въпросът е малко спорен – твърди се, че къната се разтваря по-добре в киселинна среда, и много хора препоръчват лимонов сок (или сок, разреден с вода). Лимоновият сок в повечето случаи има изсушаващо действие, и нямам опит с него. Добри резултати са се получавали и с домашен ябълков оцет. Сок от портокал, вино, дори лайка имат леки киселинни свойства; специално виното се препоръчва за по-червеникави тонове. Според други – по-кестеняви тонове се постигат с къна, разтворена в кафе – лично според мен разликата не би била голяма, нито пък трайна. Разтварям къната си само във вода, или чай от лайка, но що се отнася до къна и коса – предпочитанията са индивидуални!
   3. Отговорът е да – сигурна съм, че в Индия точно така отглеждат дългите си красиви коси! За съжаление не винаги намирам време да посветя на косата си цялата грижа, която бих искала, и все още редувам измиването с билки с бебешки шампоан, без сулфати, но пък с консерванти.
   Наистина често препоръчвам балсам, най-вече за по-бързо и лесно отмиване – особено при по-суха, или гъста коса. В никакъв случай употребата му не е задължителна; просто трябва да се отдели малко повече време при изплакването. Друг начин за лесно отмиване е да потопите косата си във вода – например вана, или по-дълбок леген с вода.
   В рецептите с маски от къна и/или касия балсамът може успешно да се замести с кисело мляко.
   При суха коса, а и по древни източни традиции, преди измиването с билки е добре да се направи маска от естествени масла, а след измиване – съвсем леко да се намаслят крайчетата на косата (като капнете две капки масло в дланите, разтъркате добре, и леко прокарате по крайчетата). Това го казвам, тъй като за повечето хора къната има леко изсушаващо действие през първите дни след нанасянето.

   Не на последно място – моите искрени поздравления за желанието да изключите химията от грижата за косата и кожата на главата си! Много може да се говори за вредата от такива продукти.
   HennaFox

 28. ani

  Здравейте ! Преди време се правих с една друга къна на която спряха внос в България ! Понеже косата ми е светла и се правех само с червена къна и получавах този цвят ,това е и къната !
  http://www.frenchtop.com/Catalog_Frenchtop/Information.asp?SKIN=HPPowder
  Интересуваме с предлаганата от вас къна ще получа ли такъв цвят или по-оранжев ? Благодаря предварително!

  • hennafox

   Здравейте,

   Много зависи от цвета на косата. При светла /руса до светлокестенява/ първите няколко пъти резултатът вероятно ще е рижаво-оранжев. След следващите нанасяния цветът става по-наситен.
   При по-тъмна /кестенява/ коса цветът ще е много сходен, червен, но вероятно с леки оранжеви оттенъци на слънце – по-скоро махагон.

   Поздрави,
   HennaFox

 29. Росица

  Здравейте!Много се запалих да оцветявам и подхранвам косата си само с къна.Вече си поръчах от вашия сайт къна,но имам съмнения какъв цвят ще постигна.В момента косата ми е боядисана с боя в тъмно кестеняво ,което вече станало по-светло с малко червеникави отенъци.Искам да постигна бакърено червен цвят,който да не е оранжев и да не е ярко червен или като цвета на вашата коса-наистина разкошен цвят имате.Имам малко бели коси около 10%.Какво ще ме посъветвате-да използвам само къна или да добавя нещо за да постигна желания цвят?

  • hennafox

   Здравейте, Росица,

   Много се радвам, че ви харесва цветът на косата ми. Основата при мен е тъмно руса, и цветът не се получи веднага, а с няколко наслагвания къна и индиго.
   Не сте писали какъв е естественият цвят на косата ви – ако е кестенява, само къна ще свърши работа.
   Белите коси ще са малко по-светли от останалата коса, и обикновено изглеждат като съвсем естествени кичури – особено при 10% бели коси.

   Видях поръчката ви, но за съжаление ще мога да я обработя след 19 ти април – както е обявено на сайта.

   Поздрави,
   HennaFox

 30. Росица

  Много благодаря за отговора и отделеното внимание!Естествения ми цвят е светло кестеняво с малко червеникави отенъци.
  Чакам си с нетърпение къната!
  Имам още един въпрос искам да направя косата на майка ми ,но май е доста побеляла .Мога ли да постигна при нея кестеняв цвят,който да не е чак толкова тъмен,нейния естествен цвят е светло рус и се боядисва в русата гама, но белите коси не хващат почти никаква боя.

  • hennafox

   Здравейте, Росица,

   За косата на майка ви най-добре е да експериментирате първо върху кичур коса. Тъй като къната покрива бели коси, но не при всеки.
   Кестеняв цвят ще се получи с къна и индиго, но особено щом не искате да е тъмен, вероятно ще има червеникави оттенъци.

   Поздрави,
   HennaFox

  • hennafox

   Здравейте, Боби,

   Най-вече зависи от вашия цвят на косата – както моментния, така и естествения. Ако е средно към тъмно кестеняво, и само къна ще е достатъчна. Ако е по-светъл цвят – ще се наложи да добавите съвсем малко индиго, или да изчакате цветът да се наслои след няколко нанасяния.

   Поздрави,
   HennaFox

 31. Елена

  Здрвейте,
  Сайтът и продуктите ви са изключително полезни и редки, поздравления за което!
  Косата ми е черна, много гъста и къса (мах дължина 5 см). Блясък и обем си има, но тук там се появяват бели косми, които доста изпъкват. 3-4 пъти в годината ми идва музата да ги скрия. Първо ползвах индийските къни предлагани в търговската мрежа, но след като установих, че далеч не са това, което си мислех – престанах. 3 или 4 пъти съм ползвала безамонячни бои, но не са ми присърце – определено предпочитам натуралните съставки. До колкото разбрах от прочетеното мога да постигна черно с къна + индиго, и къна + индиго + амла. Въпросите са ми следните: С коя комбинация би могло да се скъси времето на третиране и колко би могъл да бъде минималния престой с шапка и хавлия на главата (детето ми изпада в ужас като ме види така)? Не държа цвета да е абсолютно равен – просто не искам този контраст черно – бяло. Какво количество билки ще ми е необходимо – общо и поотделно за да постигна желания цвят на моята коса?

  • hennafox

   Здравейте, Елена,

   Много благодаря за милите думи!

   Вероятно най-бързо би се получило с една стъпка, дори само къна + индиго, в съотношение 1/3 къна: 2/3 индиго. В този случай обаче белите коси ще са малко по-светли – кестеняви – но щом не са много, вероятно няма да е проблем.
   Ако къната е престояла достатъчно дълго време, препоръчва се да престои на главата поне 2 часа, така че това е минимумът.
   За количеството не съм съвсем сигурна – не повече от 50 грама общо – което може да значи 15 г къна : 45 г индиго. Възможно е дори това да е много – все пак важното е косата да е намазана обилно – и следващият път ще може да коригирате количеството.

   Поздрави,
   HennaFox

 32. милена

  Здравей ! Би ли ми казала на снимката където косата ти е ягодово руса / ти пишеш ,че си разреждала къна с касия и балсам/,какво беше точно съотношението , колко време отлежаваха билките ,с какво ги разреди и колко време стояха на косата ти ?

  • hennafox

   Здравей, Милена,

   Тогава си правех доста експерименти, и бях с подобен цвят известно време – и не съм съвсем сигурна снимката от коя точно рецепта е следствие. Вариантите са 2, със сходен резултат:
   1. Билки в съотношение 3/4 касия: 1/4 къна. Касията и къната се разтварят поотделно, престояват няколко часа, и после се смесват заедно, и се нанасят на косата.
   2. Половин купичка балсам за коса – към него добавени 2-3 с.л. къна, отново – предварително разтворена във вода. Нанася се на косата и престоява 40-60 минути. Тази рецепта може да послужи и просто за освежаване на цвета между две къносвания.
   Все пак важен е и цвета на косата – при по-тъмна коса може да има единствено много лек червеникав оттенък.

   Поздрави,
   Hennafox

 33. милена

  Благодаря ти за отговора !
  Моята коса е светла /един тон по-светла от твоята/ и много ми хареса получения при теб ягодово-рус цвят ! Ще опитам другата седмица и ще ти кажа какъв е резултата ! Желанието ми е да придам червено-златист блясък !
  До скоро ! 🙂

  • hennafox

   Ако искаш все пак, започни с по-малко къна, дори 1 лъжица ще повлияе на цвета – винаги може да добавиш още следващия път. 🙂 Втората рецепта може да се прави дори всяка седмица.

   HennaFox

 34. Илина

  Поздравления за идеята да създатете подобен сайт!
  Имам тъмно руса коса – харесвам цвета и и не искам да го променям. От скоро време ми се появиха бели коси, не много, но достатъчно, че да ме дразнят и да искам да им променя цвета без да използвам боя за коса, а чрез естествени оцветители ако е възможно. Страхувам се, че ако използвам Касия косата ми и белите коси ще придобият риж цвят! Какъв е вашия съвет?

  • hennafox

   Здравейте, Илина,

   Много благодаря за коментара!
   С касия няма никаква възможност белите коси да добият риж цвят. Той се получава само при смеси с къна.
   При повечето хора белите коси се оцветяват в приятен златист цвят – при други за съжаление не се повлияват – що се отнася до коса, резултатите са индивидуални. Съветът ми е да опитате – и изчакайте касия да престои разтворена в топла течност и покрита с найлон по-дълго време /до 10-12 часа/ преди да нанесете на косата, а след това оставете върху косата за още поне 2-3 часа.

   Поздрави,
   HennaFox

 35. Росица

  Здравей!
  Интересно ми е дали след къна мога да си правя подхранваща маска с касия?Това ще промени ли цвета получен от къносването?

 36. Ина

  Здравейте отново! Скоро ви попитах как мога да постигна наситено черен цвят и вие ми писахте:
  „Наситен черен цвят се постига без проблем в две стъпки: първа стъпка – само къна, и втора стъпка – само индиго“
  Реших да пробвам и искам да ми кажете точно как да изпълня процедурата и в каква пропорция. Искам да е много наситено черно. Направих си регистрация, за да мога да поръчам продуктите от този сайт, само трябва да ме посъветвате кои точно 🙂 Благодаря!

  • hennafox

   Здравейте, Ина,

   За средно дълга коса, за двете стъпки са нужни 100г къна и 100г индиго – при следната рецепта:
   Пригответе предварително къната, като я смесите с топла вода, чай (може и черен), или друга течност по избор; покриете съда, и оставите да престои 4-12 часа. Нанесете я равномерно по косата си, покрийте с найлонова шапка и (затоплена) кърпа, и след няколко часа (поне 2-3) отмийте обилно с вода. Подсушете леко косата с кърпа; смесете индиго с топла вода и чаена лъжичка сол, и след 15 минути нанесете по косата. Покрийте я пак; след 1-1.5 часа отмийте обилно с вода.
   Използвайте ръкавици и стари кърпи!

   Поздрави,
   HennaFox

 37. rumi

  Здравейте, много ми се иска да опитам вашите продукти, за да избегна ежедневните химикали в козметиката. От години се боядисвам с боя, обикновенно с тъмно кафява или черна, в момента съм с много тъмно кафява гъста коса с дължина до брадичката и с известно количество бели косми. Четох доста ваши съвети относно пропорциите, но все пак можете ли да ми кажете в моя случай колко къна/индиго и предполагам амла ще ми трябва, за да няма червен оттенък, за да получа черен цвят? И още – какво бихте ми препоръчали за измиване на косата (Шикакай, Амла или Сапунени ядки) при положение, че доста бързо се омазнява в корените, а в краищата е суха, а и от тях не се ли отмива бързо цвета? Извинете ме за многото въпроси, хубав ден Ви желая

  • hennafox

   Здравейте,

   За наистина черен цвят се препоръчва рецептата в две стъпки – първо къна, после индиго (и двете по около 100 гр в този случай). Това обаче отнема доста време – общо поне 5 часа (рецептата е в статията).
   Може да опитате и рецептата в една стъпка, при която белите коси вероятно няма да се получат черни, а кестеняви – малко по-светли от останалата коса. Пропорциите са: 2/3 индиго към 1/3 къна; към тях може да добавите и 3 с.л. амла. Общо ще ви трябват 100 гр къна+ индиго (в тази пропорция – 2/3 пакетче индиго и 1/3 пакетче къна).

   По отношение на измиването – и шикакай, и сапунените ядки са подходящи за бързо омазняваща се коса – и няма да изсушат краищата. Не би трябвало да повлияят на цвета повече от друг шампоан.
   Наистина индивидуално е кое ще предпочете косата ви – може да опитате първо само с шикакай, или да го смесите с амла (тя не е достатъчна за измиване сама по себе си).

   Поздрави,
   HennaFox

 38. rumi

  Извинете ме, имам още един въпрос. При рецептата от 2 стъпки мога ли да добавя амла и кога и как, при индигото ли?

  • hennafox

   Може да добавите, да – тя се смесва заедно с къната, в един общ съд. При индигото по желание се слага чаена лъжичка готварска сол – отново с цел по-тъмен цвят.

 39. Ина

  В момента съм намазана с индиго (2 стъпка след къната) и ми се струва че ставам зелена.. Има ли такава опасност? След къната станах рижава…

 40. Ина

  :)) Всичко е наред, не съм зелена! Станах тъмно кестенява, тук там – черна, много ми харесва там където е станало черно. Кога трябва да повторя процедурата и има ли начин да стана цялата черна от втория път? Трябва ли пак да слагам къна? След като се направих вчера ми остана малко индиго, но е разтворено. Има ли как да му намеря приложение? 🙂

  • hennafox

   Щом е разтворено индигото – за съжаление не – за разлика от къната, то губи свойствата си като престои.
   Какъв цвят ти беше първоначално косата? Според мен втория път трябва да стане черна, тъй като и сега основата вече си е доста тъмна.
   Може да повториш процедурата, когато пожелаеш – ако е скоро, няма нужда от къна, може и само индиго.
   По принцип индигото се захваща здраво за къна, или къносана коса – затова се препоръчват двете заедно – но в момента вече имаш това стабилно покритие. По-натам, като израстнат корени, тогава ще трябва и къна, но ако си доволна от цвета, може само в корените 🙂

 41. Ина

  🙂 Добре, скоро ще си поръчам пак индиго и ще се намацам 😉 Амии, косата ми беше кестенява, доста особен цвят, на моменти изглежда русо, на моменти по-тъмно кестеняво, тук там прошарена.. 🙂

 42. милена

  Здравей ,HennaFox !
  Аз ти писах във форума ,че цвета ми стана страхотен една идея леко златисто и медно прилича на светъл коняк.Сложих само една лъжица къна .Много съм доволна както вече казах !
  Все забравям да те питам , кои от сапуните предлагани тук за подходящи за коса ?!

  • hennafox

   Здравей, Милена,

   Много се радвам за получения цвят 🙂
   За натуралните сапуни ли питаш? Мила съм си косата с някои от тях, резултатът ми харесва – но предполагам и това е индивидуално. След сапун е хубаво да се направи изплакване с разреден оцет. Относно това кой вид – предполагам жожоба и мед, или бадем и шафран ще са подходящи. Ванилия и кафе ми е любим, но пък има по-груби частици, и затова не мисля, че е подходящ за коса.

   Поздрави,
   HennaFox

 43. милена

  Да ,за натуралните сапуни питах !
  Аз като вече писах при мен след ползването на амла ,шикай, касия ,къна,сап.ядки…..понеже косата ми леко се засушава много добре действа след билките да си сложа балсам с отмиване и изплакване както и ти казваш с оцетена вода . Това го разбрах по схемата проба-грешка !
  Благодаря за отговора на следващата поръчка ще опитам и сапуните!

 44. Ema

  Косата ми е светло кестенява. За да постигна хубав кестеняв цвят, без червен оттенък, може ли една опаковка индиго и една опаковка амла да разделя на три опаковки къна. Касия в къната ли да я поставя или отделна маска между къноването ще е с по добър ефект?

  • hennafox

   Здравейте,

   Честно казано не мога да ви обещая, че няма да има червен оттенък. Дори при съотношение 1:1 къна и индиго в началото резултатът е по-пепеляв, но по-нататък индигото често се отмива, и оттенъкът си го има. Амлата помага за намаляване на оттенъка, да, но не драстично. В момента на моята тъмно руса до светло кестенява коса, при вашето съотношение, получавам кестенява коса с оттенък през първата седмица, и тъмно червена коса през следващите.
   Все пак имайте пред вид, че резултатите са индивидуални – влияят се от състоянието и особеностите на косата – някои коси задържат индиго по-добре от други. Затова най-добре е да експериментирате предварително на кичур коса.
   От касия в къната няма смисъл – слага се, когато се цели по-рижав цвят – във вашия случай е по-добре отделно.

   Поздрави,
   HennaFox

 45. Милен

  Здравейте! Имам много тъмна коса с бели коси, които искам да покрия, но да не стана червен, а да ми е тъмна косата, както естествената. Има ли такова решение?

  • hennafox

   Здравейте,

   С къна и индиго се покриват добре белите коси. Подходящо е съотношение 1/3 къна: 2/3 индиго, или oще по-добре- рецептата в две стъпки.
   Най-добре е да смесите съвсем малко количество и да опитате на кичур коса, за да прецените точно какъв цвят ще се получи, и доколко естествено ви стои.

   Поздрави,
   HennaFox

 46. Sunny

  Здравейте! Имате невероятен сайт! Попаднах на него случайно, но веднага ме привлече. Интересува ме следното нещо (моля да ме извините, ако по-горе сте дискутирали подобен проблем, но не разполагам с достатъчно време, за да прочета всичко по-подробно) – косата ми е със средна дължина, малко под раменете. От доста време експериментирам с нея и явно тя сега ми отмъщава, защото расте много бавно, косъмът й е тънък, в корените се омазнява бързо, а краищата са сухи, заплитат се и цъфтят. Цветът й е светло кестеняв, сега започвам да забелязвам и някои бели косми. Дайте ми, моля, съвет как да се погрижа за нея, кои продукти биха били подходящи, като не искам да променям цвета й. Нямам нищо против в промяна на нюанса й – без значение към по-тъмно или към по-светло, но не искам червеникави и оранжеви оттенъци, тъй като не ми отиват. Благодаря предварително и още един път – поздравления за великолепния сайт!

  • hennafox

   Здравейте,

   Много се радвам, че сайтът ви харесва.
   По отношение на оцветяването – щом при всички положения не искате да рискувате с червеникав оттенък, къната не е подходяща за вас. Касия е добър вариант – тя няма да промени цвета, но при подходящата рецепта и по-дълъг престой върху косата може да оцвети белите коси в златисти оттенъци. Ефектът е временен. Друга полза е видимото уплътняване на косъма, придаване на обем и блясък. След измиването първите няколко пъти сухите краища обаче може да се усещат по-сухи на допир – затова слагайте балсам за коса.
   Маските с масла са незаменимо средство в грижата за сухи краища – препоръчвам ви кокосово масло – нанесено пак в по-сухите участъци, за час преди баня. Може да опитате и рецептата за овлажняваща маска за коса от блога (вижте ‘скорошни публикации’ по-горе).
   По отношение на измиването на косата – за много хора сместа от шикакай и амла се оказва чудесно балансиращо средство както за суха, така и за мазна коса. Винаги, когато можете, избягвайте пресата и твърде горещия сешоар – или поне опитайте по-ниска степен и по-студена струя. В никакъв случай не търкайте косата с хавлия, а изчакайте да попие излишната влага. Разресвайте внимателно, като избягвате да разресвате мокра или влажна коса – освен под душа, с помощта на обилно количество балсам за коса.

   Ще отнеме време и търпение, но в крайна сметка косата ще ви се отблагодари за грижите!
   Поздрави,
   Hennafox

  • hennafox

   Здравейте,

   Такива драстични промени няма как да станат по естествен начин. Нямам опит с боите за коса, и според мен най-добре е във фризьорски салон.

   HennaFox

 47. Sne

  Здравейте, изчетох почти всичко по темата за боядисване с къна във вашия сайт. Моята коса е кестенява, но цвета е постигнат с боя. Моля Ви да ми дадете съвет /рецепта/ за получаване на такъв или малко по-тъмен цвят с Henna. Благодаря Ви предварително!

  • hennafox

   Здравейте,

   За кестенява коса е подходяща сместа от къна+ индиго, в съотношение 1:1 – а за много тъмно кестеняво – съотношение 1/3 къна: 2/3 индиго. Рецептата е в статията – най-напред къната се разтваря в топла вода, покрива се и се оставя да престои; след това се разтваря индигото в хладка вода, двете се смесват заедно, и се нанасят на косата. За средно дълга коса са необходими около 100гр общо /т.е. ако е 1:1 – 50 гр къна, и 50 гр индиго/. По желание може да се добавят 2-3 с.л. амла разтворена едновременно с къната, за по-студен цвят.

   Поздрави,
   HennaFox

 48. Sne

  Здравейте, очаквам днес да пристигне поръчката ми. Мисля веднага да се къносам, но въпросът ми е има ли значение чистота на косата и след колко време ще е подходящо да използвам измиващата смес от алма, шикакай и сапунени ядки Ів каква пропорция за среднодълга мазна косаІ? Благодаря ви!

  • hennafox

   Здравейте,

   Къната е по-добре да се нанася на чиста коса, или поне измита предния ден. След нея няма нужда от шампоан, но по-лесно се отмива с помощта на балсам за коса.
   Измиващата смес може да се използва следващия път след къната – може да експериментирате с пропорциите, но равни части от трите сякаш е най-подходящо. Може да се смесят предварително в бурканче, което да се съхранява далеч от пряка слънчева светлина.
   Относно количеството- 4 супени лъжици може би са достатъчни, като нанасяте основно в корена, и след това разнесете по останалата част от косата.

   Поздрави,
   HennaFox

 49. Лиси

  Здравейте!Няколко пъти съм се боядисвала с руса боя,иначе съм светлокестенява.Изтощена е.Започнах изсветляването с мед, доволна съм.Искам да подхраня косата си, която е суха и къдрава.Как да съчетая продуктите Ви,като запазя светлия цвят,добавя блясък и подчертая къдриците си?Предварително Ви благодаря!

  • hennafox

   Здравейте,

   За заздравяване на косата и блясък най-подходяща е маска от касия + няколко лъжици амла, като маска – веднъж-два пъти месечно. Ввъзможно е първите ден-два дни след процедурата да усещате косата си още по-суха, и е добре след касия да се направи овлажняващата маска за коса /с балсам, мед и алое вера – рецептата е в блога/ – може не веднага, а след седмица, но най-добре е да се редуват.

   Може да опитате и измиване с шикакай и амла – не винаги резултатът е добър от първия път , особено при суха коса – но косата най-често се регулира след няколко измивания, и сухотата намалява. След измиването е добре да изплакнете със слаб разтвор на оцет с вода.

   Поздрави,
   HennaFox

 50. Вили

  Привет,
  От много време искам да си боядисам косата червена, но докато не попаднах на сайта Ви, изобщо нямах идея как може да стане (избягвам химиите, доколкото е възможно).
  Много ще ми помогнете, ако ми кажете какво (и дали) да добавя към Henna. Косата ми е тъмнокестенява (с доста бяло напоследък), дълга, гъста и по-скоро къдрава. Цветът, който бих искала е тъмномедено. И какво трябва да направя, ако след първото боядисване искам да стана по-червена (или по-тъмночервена) следващия път?
  Благодаря Ви!

  • hennafox

   Здравейте,

   Трябва да знаете, че няма как по естествен начин да се получи цвят, по-светъл от сегашния ви. При тъмно кестенява коса може да се получи тъмно червено, по-скоро с медни оттенъци – или цвят махагон.
   Във вашия случай бих използвала смес от къна (Henna) и 2-3 с.л. амла – като амла е в случай, че искате да запазите къдриците си /тъй като къната най-вероятно ще ги отпусне/.
   При тази смес обаче белите коси ще останат по-светъл цвят от останалата коса – според това как са разположени, вероятно ще изглеждат като естествени по-светли /рижави/ кичури. За потъмняването им – при което обаче ще се получи потъмняване на цвета на цялата коса – може да се добави малко индиго (2-3 супени лъжици в сместа).
   Ако косата ви е доста дълга, възможно е 100 гр. къна да не стигнат – за цялата дължина ще са нужни около 150-200 гр., като къната, която остане, и не е смесвана с амла или индиго, може да се замрази във фризер за следваща употреба.

   Рецептата е описана по-горе – къната се смесва с течност по избор, след което трябва да престои между 3 и 24 часа. Амла може да се разтвори в тази смес с къна, но както вече писах, след това ако остане от сместа няма да може да се замрази. Ако решите да сложите от индигото, то се смесва отделно, непосредствено преди нанасянето на косата.

   Ако искате да добиете представа какъв цвят ще се получи, най-добре е да смесите съвсем малко количество, и да намажете с него коса, останала по четката например. Увива се с найлон, и след няколко часа се отмива. Имайте пред вид, че първите два-три дни цветът ще е по-светъл от крайния цвят, поради естествения процес на оксидация.

   Поздрави,
   HennaFox

 51. Мария

  Здравейте! Искам да попитам за следното: Косата ми е класическо-кестеняво – нито светло, нито тъмно. Днес ще я къносвам с равни части къна и индиго. Въпросът ми е: четох някъде из чужди сайтове, че при равни части се получава меко кафяво, на други места, че тох, че се получава тъмно кафяво, а вие по-горе казахте, че се получава кафяво с леки червени оттенъци. Понеже червените оттенъци не ми отиват никак как мога да съм сигурна, че няма да се получат, но без косата ми да става черна? Също така мога ли в сместа да сложа няколко капки бадемово масло примерно и малко балсам или има вероятност заради мазното да не хване къната? И последен въпрос – може ли след като я къносам, след няколко дни да и направя обилна маска с масла, на цялата коса, включително на скалпа, тъй като страшно ми цъфти и е много изтощена и има ли опасност тази маска да повлияе на задържането на цвета?
  Благодаря предварително 🙂

  • hennafox

   Здравейте,

   Съжалявам, че отговарям с малко закъснение – бях далеч от интернет за няколко дни. Предполагам, че сте къносали вече, но все пак: различните коси имат различна способност да задържат индиго. Обикновено в началото цветът е по-студен, а след седмица-две-три индигото може леко да се отмие, и тогава да се появят оттенъците. На вашия първоначален цвят коса предполагам ще са съвсем леки и естествени; за освежаване на цвета може между отделните къносвания да направите следната маска за тониране на цвета: 2-3 с.л. индиго се смесват с малко вода, добавя се достатъчно количество балсам за коса, и се нанася по цялата дължина. Оставя се да престои 25-30 минути.
   Относно маслата:добавени в сместа, като цяло могат да попречат на наситеноста на цвета – освен ако не са етерични, добавени с цел по-приятен аромат. Това важи и за балсама за коса. Понякога смесвам по-малко количество къна и индиго, и добавям балсам, просто за освежаване на цвета; но не бих разчитала на тази комбинация за наситен, хубав цвят. След къносване обаче може /и е препоръчително/ да си правите маски с масла; може да опитате и рецептата за овлажняваща маска за коса с балсам и алое вера – особено при суха коса, резултатът ще е наистина добър. Може да пропуснете меда във вашия случай, тъй като той може понякога да изсветли леко.

   Поздрави,
   HennaFox

   Поздрави,

   • Мария

    Благодаря за отговора! Понеже може да е полезно на някой искам да споделя моя микс. Смесих 140гр. къна и 160гр. индиго, сложих една лъжица мед, 2 лъжици балсам и дори малко зехтин 🙂 Стоях 4 часа и цвета се получи много тъмно кафяво, като обелката на стар кестен. Сместа стигна за цялата коса, която е почти до кръста. Много съм доволна. Значи мога да я поддържам сега само с индиго и вода за 30 минути и няма да стана черна, така ли? И също, след колко време да я къносам пак, не за потъмняване на цвета, ами за подхранване на самата коса? Или ако не искам да сменям цвета е по-добре с безцветната къна да пробвам?
    Отново благодаря предварително 🙂

   • hennafox

    С индиго може лесно да се получи черно – затова е добре по-пестеливо с него, ако е самостоятелно. 2 с.л. обикновено са достатъчни; тъй като се нанасят трудно в такова количество, е добре да се разредят с кисело мляко или балсам за коса.
    За заздравяване на косъма без промяна на цвета може да опитате безцветната къна. Иначе за поддръжка на цвета в корените, когато израстнат, може да се забърка по-малко количество смес /къна, индиго, и др./, и да се намажат само корените.

    Поздрави,
    HennaFox

 52. Sunny

  Здравейте!
  Преди седмица случайно попаднах на вашия сайт и много се впечатлих, попрочетох още малко допълнителна информация, направих поръчка и вчера получих желаните вълшебни пакетчета. Без да губя и минута разтворих къната, поизчаках я няколко часа, след порядъчно цапане и скубене мъжът ми ме боядиса, а след неимоверна борба със себе си да не заспя, през нощта вече бях горда собственичка на нов цвят коса. Цветът ми се получи чудесен – много ми харесва. Косата ми е светло кестенява, тънка, средно дълга. Смесих 50 гр къна със 100 гр индиго, добавих сол и три супени лъжици амла, на дневна светлина нямам никакви червеникави оттенъци, на изкуствено осветление цветът ми клони към черно. Сега ме интересува каква е процедурата от тук нататък, за да запазя този цвят (без червени нюанси), с идеята да го потъмня още. Необходимо ли е отново да използвам къна, при условие, че косата ми расте доста бавно, или може да освежавам цвета само с индиго? След колко измивания горе-долу може да избие червеният цвят, защото прочетох, че индигото не е толкова трайно като къната.
  Благодаря Ви предварително за отзивчивостта и компетентното Ви отношение към питащите тук.

  • hennafox

   Здравейте,

   Може да се освежава цветът само с индиго /най-лесно като дозировка е като се разтворят 2-3 с.л. във вода, и се добави по-голямо количество балсам за коса/. Обикновено се държи на косата 20-30 минути. А ако сложите само индиго, в по-голямо количество, например 100 грама, като нищо ще се получи черен цвят.
   Стига да не са порастнали корените, няма проблем цветът да се поддържа с индиго и балсам.
   След колко време или измивания – индивидуално е, понякога се отмива след седмица-две, понякога и след месеци няма промяна. Възможно е и да се отмие леко първия път, а следващите пъти да е по-трайно. 🙂

   Поздрави,
   HennaFox

 53. Ина

  Помощ!!!!!!!!!!!!!!! Правих си косата с индиго и мачках с ръцете, сега целите са сини. Мих ги с какви ли не препарати, дори и с доместос. Няма махане!!! Какво мога да направя?????

  • hennafox

   Здравейте, Ина,

   За съжаление чак сега имах възможност да се включа. Много се надявам цветът да се е оправил вече; по принцип единствено ексфолиация след баня може да помогне, например разтвор от зехтин и захар. За друг път най-добре ползвайте тънки гумени ръкавици.

   Поздрави,
   HennaFox

 54. Ив

  Здравейте,
  Получих поръчаните къна, сапунени ядки, алма и шикакай.
  Косата ми е много тъмнокестенява, почти черна, никога боядисвана. Дълга е до кръста, чуплива, леко мазна в корените и суха в краищата. Омазнява се на 3-4-ти ден от измиването.
  Не искам да променям цвета, а само да я заздравя и да прекратя употребата на обикновени шампоани. Какво бихте ме посъветвали? И колко време да стоя с приготвената смес? (моля,ако ви е удобно, за по-подробно обяснение)
  Благодаря предварително и поздравления за сайта, търпението и доброто отношение!

  • hennafox

   Здравейте, Ив,

   Много ви благодаря за милите думи 🙂 Надявам се отговорът ми да е полезен.

   За измиване на косата смесите и пропорциите могат да са доста индивидуални. По-лесно е, ако сте си поръчали прах от сапунени ядки. За да откриете кое е най-подходящо за вашата коса, най-добре е да експериментирате – за някои хора сапунените ядки изсушават, а други наистина предпочитат да ги добавят в сместа.
   Вариантите за измиване са 3:
   – шикакай + амла
   – сапунени ядки + амла
   – шикакай + сапунени ядки + амла
   Амла не е задължителна, но на чуплива коса ще подчертае къдриците, и улеснява разресването на косата.
   Пропорциите също могат да варират – обикновено се смесват равни части от продуктите, по 1-2 с.л. от всяка (при смес от шикакай+сапунени ядки + амла е добре пропорцията на амла да е по-голяма). Смесват се с топла вода, до получаването на рядка каша. Нанасят се върху мокра коса; при мазни корени – сухи краища най-добре е да нанесете в корените, а след 5-10 минути леко да разнесете и по дължината на косата. След още няколко минути изплакнете добре; може да завършите измиването с изплакване от смес вода + ябълков оцет (разреден поне 1:6).

   Ако краищата са много сухи, може съвсем леко да се намажат с масла (жожоба, кокос или други) за половин-един час преди баня, както и след; това става, като капнете 1-2 капки масло по дланите, разтриете добре, и нанесете само в крайчетата на косата. Ако откриете, че тази смес изсушава косата, може да увеличите съотношението на амла, и да намалите времето на престой върху косата.

   По отношение на къната – щом не целите промяна в цвета, то е добре да я използвате като маска за коса. Малко количество къна (2-3 с.л.) се смесват по желание със зехтин, яйце, балсам за коса, кисело мляко – може да добавите и амла – според вашите предпочитания. Нанася се на косата, и след час се отмива.

   Поздрави,
   HennaFox

   • Ив

    Благодаря ви за точните и подробни обяснения. Ще се похваля с резултата.
    Пожелавам ви много успехи и все така позитивно отношение в този прекрасен сайт.

 55. Елена

  Здравейте! Поздравления за страхотния сайт. Поръчах си индиго,къна, амла и касия. Продуктите пристигнаха бързо. Днес реших да се къносам, обаче…Смятам да се правя тъмно кестенява с червеникави оттенъци, естествената ми коса е точно такава.Приготвих къната с топла вода и понеже не разбрах амлата кога точно се слага я сложих заедно с къната да престоява. С идеята после да сложа и индигото. Сега ще се получи ли нещо или да бъркам наново докато е време? Още един въпрос-пишете, че индиго губи цвета си след 30 минути, това значи ли, че ако не успея да се наклепам за 15 мин. няма да се получи кестенява? И последно-След като индиго губи цвета си след половин час колко точно трябва да стоя с приготвената смес?

  • hennafox

   Здравейте,

   Къната може заедно с амла, а може и отделно. По принцип амла се слага най-вече за намаляване на червеникавите оттенъци, или за запазване на къдриците при чуплива/къдрава коса – така че във вашия случай би могло и без нея.
   За индигото – важното е да не престоява дълго смесено отделно. Затова най-добре го смесете с вода, добавете го към къната, разбъркайте добре, и след това мажете по косата. Няма да има проблем с цвета му. С приготвената смес се стои поне 2-3 часа.

   Поздрави,
   HennaFox

  • Елена

   Здравейте пак. В петък се боядисах с приготвената смес, спах с нея увита в стреч фолио, обаче като си измих косата не видях никаква разлика с цвета, а няколкото бели косъма, които имах бяха съвсееееем леко русоляво, ягодово /странен цвят/. Възможно ли е къната да не ми е „хванала“?

   • hennafox

    Здравейте,

    Честно казано много рядко се случва /досега знам за още един случай/. Предполагам не сте добавяли в сместа неща като зехтин и други – те понякога пречат на цвета? Колко къна и колко индиго използвахте?

    Поздрави,
    HennaFox

 56. Елена

  Не съм добавяла нищо освен 50гр. къна, 50 гр. индиго, и 2 суп.лъжици амла. При измиването не съм ползвала балсам или шампоан, много лесно се изми къната. Повечето хора казват, че чувстват косата си суха след къносване, но при мен нямаше такъв ефект.

  • hennafox

   Друго, за което се сещам – косата е добре да е чиста, без стилизанти. Може да опитате още веднъж на току-що измита, влажна коса /но с по-гъста смес, за да не протича/.
   Стилизантите могат да попречат на покритието; ако и това е спазено обаче, може би – за съжаление – сте от този малък процент хора, за които къната не е решение 🙁

 57. Елена

  Косата ми беше току що измита и влажна. Доста изчетох преди да пристъпя към къносването…Ще пробвам пак след няколко седмици. Дано да има ефект, защото много искам да се възползвам и аз от благата, които носи къната. Много Ви благодаря за отделеното внимание.

 58. Дани

  Здравейте получих си продуктите и ще започна с маска от касия , понеже се боядисвам светло руса ще изчакам 2 седмици след боядисването ,но съм малко притеснена споделяйки във салона че ще ползвам касия като маска фризьорката ме предупреди че ефекта е обратен при боядисваните коси и за боядисвана коса не се ползва никакъв вид къна дори и безцветна ?

  • hennafox

   Здравейте,

   Досега не съм получила обратна връзка от клиент, че касия му е попречила на боядисването на косата, или се е получил такъв обратен ефект. Според мен – особено когато става въпрос за маска – няма никакъв проблем.
   Твърдението, че при боядисвана коса не се използва къна, е вярно единствено за къни с изкуствени добавки /метални соли/, които взаимодействат с боята, и действително не са за препоръчване. Когато става въпрос за естествена къна, няма никаква опасност от такова взаимодействие – знам за два случая, при които къната не е ‘хванала’, но отделно от тях, след всички коментари по блога и форуми, преминаването от боя към къна е било успешно.

   Поздрави,
   HennaFox

 59. Катерина

  Добър ден.
  Аз се къносвам от години – последните месеци ползвах черната и кестенява къна на Арома и Афродита. Реших да пробвам измиващите средства. Косата ми е нормална и здрава.
  Закупих си от сайта шикакай и амла. Смесих равни части от тях и си измих косата, без да ползвам други продукти, за да видя как ще изглежда. Косата ми изсъхна и остана някак мазна и немита, въпреки че се изплакнах много внимателно. Реших да бъда търпелива, но и следващите измивания със сместа пак дават същия резултат. Започнах да слагам и балсам, но косата ми пак не изглежда добре – все едно не съм я измила. Повечето клиентки (изчетох темата във форума на БГмама) пишат, че косата им се изсушава първоначално и после става много хубава, а при мен е обратното…
  Също може ли да ми напомните как е най-добре да се съхранява кашата?
  Бях чела някъде в блога, но сега не откривам. Може би прибързах, но вече използвах и двете пакетчета и съм сложила сместа в непрозрачна пластмасова кутия, а трябваше си остава и да ги пробвам поотделно… Както и да е… Може би при следващата поръчка.
  Проблемът е, че в кашата се появи мухъл, може би защото я забравих в банята (в която обаче никога не е имало мухъл). Дори и в друга стая и само покрита, а не със завинтена капачка, пак се образува мухъл, който изчегъртвам, преди да ползвам. Освен да я преместя в буркан да видя дали процесът ще спре, защото не ми се хвърля количеството, което не е малко. Но може би щом мухълът се е образувал веднъж, вече да не мога да се отърва от него. Дали ще бъде по-добре, ако я съхранявам в хладилника?

  • hennafox

   Здравейте,

   Кашата не се съхранява – освен може би за няколко дни в хладилник. Суха смес от амла и шикакай може да се пресипе в буркан или кутия, да се държи далеч от пряка слънчева светлина, и непосредствено преди измиване малко количество от сухата смес се разбърква с вода. За съжаление не мисля, че нещо ще оправи мухъла, и тази каша е по-добре да не се ползва.

   За измиването: ще се радвам да ми дадете малко повече информация /какво количество слагате; каква е консистенцията на кашата; колко време оставяте да престои върху косата; на суха или мокра коса става нанасянето/ – изобщо по-подробно описание на процеса ще ми помогне да дам съвет.

   Поздрави,
   HennaFox

   • Катерина

    Много благодаря за отговора.
    Едното питане отпадна. Аз съм нетърпелива, признавам си, а хем четох, че и при други жени косата може първите няколко пъти да става „странна“ и после изведнъж придобива друг вид – сякаш й трябва период на адаптация. Е, след поредното миене (четвъртото мисля), косата ми беше невероятно мека и приятна на пипане. Не пропуснах и балсама за всеки случай, но не мисля, че само той е причината за тази внезапна промяна. Ще продължа да експериментирам.
    За кашата си вземам бележка…

 60. Адриана

  Здравейте!Косата ми е дълга и руса.В корените потъмнява става светло кестенява,а също така вече се появява и доста бяла коса.Бих желала да пробвам Cassia Obovata.От прочетеното разбрах, че тази къна трябва да използвам.Дали ще може да оцвети белите коси и да направи цвета на коста ми равномерено светло-рус?Поздрави

  • hennafox

   Здравейте,

   Cassia Obovata няма да изсветли цвета по никакъв начин. При подходящо смесване и оставяне да престои преди употреба може (но не винаги) да придаде златист цвят на белите коси. Този ефект е временен; може да трае до няколко седмици.

   Поздрави,
   HennaFox

 61. Марти

  Здравейте!Естествената ми коса е кестенява. В момента е боядисана в черно, изтощена много след като преди това бях руса. Искам да смъкна бързо черната боя , да я заздравя и да я направя светлокестенява, но не с бои, а с природни продукти.Какво ще ме посъветвате и кои ваши продукти да поръчам за целта? Благодаря предварително за вниманието!

  • hennafox

   Здравейте,

   За съжаление никой наш продукт няма да изсветли цвета на косата. За заздравяване на косъма и без промяна в цвета може да ползвате касия. За смъкване на черната боя може да опитате маски с хума, кисело мляко, лимонов сок; а също и изсветляването на косата с мед. Резултатите вероятно няма да са драстични – и се иска търпение и постоянство.
   Нашите продукти се справят по-успешно, когато целта е потъмняване на косата – светло кестеняво може да се получи само на доста светла естествена основа.

   Поздрави,
   HennaFox

  • hennafox

   Здравейте,

   Да – може да се ползва до две, дори три години след производство, но най-наситен цвят се постига с по-свежа къна – до една година. Опаковката също оказва голямо влияние – не бива да пропуска въздух и слънчева светлина.
   Ако питате конкретно за къната на сайта – тази, която се продава в момента, е произведена е през март т.г.

   Поздрави,
   HennaFox

 62. Анелия

  Здравейте,
  Много ме заинтигуваха вашите продукти, тъй като от едно известно време, си търся хубав, щадящ и мек шампоан без СЛС и всякакви такива химии.Пределно ясно ми е че на пазара няма такъв шампоан…Така попаднах на вашия сайт.Изчетох доста от съветите ви, както и от коментарите след статиите, но все пак реших че е по добре да попитам.Искам изцяло да спра употребата на шампоани и да мина на естесвено измиващи билки.Косата ми е средно дълга, колкото вашата (която виждам на снимките, поздравления страхотна е 🙂 ).Също така често си правя подхранващи маски за коса с жълтък, кисело мляко, разни масла и какво ли още не. Виждам че тук има билки, които също подхранват косата.Мога ли да продължавам да си правя моите маски, и да започна заедно с тях да си правя от маските с билки.Ако да, какво точно бихте ми препоръчали да използвам и като шампоан и като подхранващо средство, какви пропорции, и една опаковка от 100 гр. за колко такива измивания стига горе долу? А и да спомена че не искам да си променям цвета на косата, който е тъмно рус , но нямам нищо против златист отеннък, дори би ми харесал 🙂

  • hennafox

   Здравейте, Анелия,

   Няма никакъв проблем да се комбинират с домашните маски 🙂 Поздравления за грижите, които полагате за косата си! Що се отнася до измиването, впечатленията ми са, че шикакай/амла/сапунените ядки са най-подходящи за нормална към мазна коса – при суха понякога действат допълнително изсушаващо – освен ако не се добави чимен в сместа (ако имате интерес, ще пиша и рецепта с него). На някои коси допада комбинация от трите; на други – само амла и шикакай – добре е да се тестват поотделно /единствено амла не е подходяща за измиване сама по себе си./ Комбинациите и предпочитанията са различни – обикновено се ползват по 1-2 с.л. от всяко, най-често в равни части – като зависи точно как се разнесе (по-рядка каша = по-лесно разнасяне; набляга се най-вече в корените). Накрая измиването може да завърши с изплакване с разтвор на оцет и вода, или лимонов сок и вода.
   За уплътняване и заздравяване на косъма ви препоръчвам касия
   (безцветна къна) 1-2 пъти месечно. Ако се ползва самостоятелно – необходимото количество е цяло пакетче; към нея може да се добави малко зехтин, мед, дори кисело мляко или балсам за коса. Ако нямате против евентуален златист оттенък – то най-добре е касия да се ползва самостоятелно, разтворена в чай от лайка, и оставена да престои поне 3-4 часа преди нанасяне; време на престой върху косата е 2 часа (или повече).
   Ако имате още въпроси – ще се радвам да ви отговоря 🙂

   Поздрави,
   HennaFox

 63. Анелия

  Благодаря много за бързият отговор и съветите 🙂 Бих искала да видя и рецептата с чимен ако може 🙂 Аз всъщност всеки път като си мия косата завършвам с изплакване с разтвор на оцет и вода (1с.л. оцет на 500мл вода) и ми се отразява добре на косата.Държа да спомена че вече не си боядисвам косата, защото преди едно известно време се боядисах 3 пъти за 2 дена, единия път от които беше обезцветяване…Можете да си представите резултата.И оттогава си пускам естествения цвят да ми израсте , осъзнах колко е важно коста да е здрава.Също така вече не ползвам преси и маши, дори се опитвам да я оставя да съхне самостоятелно, но когато бързам ми се налага да ползвам сешоар.Другият ми въпрос е, мога ли изцяло да изхвърля шампоаните си или трябва да ги редувам с амла/шикакай/сапунени ядки?Предполагам че трябва все пак да имам шампоан под ръка, когато си правя домашни маски за да мога да ги измия хубаво, защото четох в форума на бг.мама. че други момичета не мога да измият домашните маски с билковите измиващи средства.И един последен въпрос, който ми идва доста неудобен…Снощи братовчедка ми си ровила из компютъра и без да искала ви изпратила поръчка, аз видях и веднага изпратих писмо в раздела „Контакт“ за погрешно изпратена поръчка.И сега в моите поръчки нямам нищо.Дали поръчката е анулирана или не е ? Извинявам се много за причинените неудобства, ако има някакъв проблем и все пак поръчката дойде ще я приема.Наистина се извинявам отново.

  • hennafox

   За другите въпроси вече говорихме 🙂 а за това дали трябва да се ползва шампоан – наистина, по-мазни маски с масла се отмиват по-трудно с шикакай/сап. ядки; иначе би могло да се ползва само тях – стига косата да се чувства добре.
   За чимена – копирам рецептата на dragon8 от форума:
   Чименът го разбърквам добре с вода (пиша добре, защото може да стане на бучици, ако се разбърка леко), та разбърквам го с вода да стане на каша и загрявам на котлона в подходящ съд, докато се получи хомогенна смес. На пипане (след като поизстине Very Happy) трябва да е гладко и хлъзгаво. Можеш да го нанесеш само така на косата или да го смесиш с касия за маска. Друг вариант е да го смесиш с амлата, шикакая и сап.ядки + вода на рядка каша и пак да затоплиш на котлона, тогава е подходящо за измивна смес. Трябва подгряване заради чимена, в суров вид на прах не е подходящ. Суровият вариант е по-скоро с цели семена, накиснати от предния ден и после пасирани. С добавката на чимен обаче, обезмазняващият ефект на другите съставки се намалява. За кондициониране това е ок, за контрол на омазняването не съвсем. Затова е по-добре той да е по-малко количество. Другият вариант е първо да се измие с шикакай, амла и сап.ядки и, след изплакване, да се нанесе чимен като балсам.

   Поздрави,
   HennaFox

  • hennafox

   Здравейте,

   Безцветната къна е по-нетрайна, и боята ще хване. Все пак оставете 2-3 седмици между къносването и боята.
   При суха коса може да добавите 1-2 с.л. зехтин, мед, или балсам за коса в сместа.

   Поздрави,
   HennaFox

 64. Руми

  Здравейте, поръчах си от вашите продукти, които много ми допадат, но не можах да се справя с шикакай за измиване на косата, предполагам че нещо съм объркала аз-просто не ми става на каша. Къде греша? Моля за съвет. Приятен ден!

  • hennafox

   Здравейте,

   А какво точно се получава? Към 2-3 с.л. шикакай добавям вода на око, и разбърквам, ако трябва малко по-енергично. :). Опитайте с повече вода. Няма проблем сместа да е доста по-рядка /вчера прекалих с водата, и сместа беше наистина течна; така се разнесе много лесно, а косата пак е чиста./ Рядка смес може да се пресипе в шише от стар шампоан или подобно, и да се нанесе така.

   Поздрави,
   HennaFox

  • hennafox

   Касия е подходяща – тъй като действа в посока заздравяване и уплътняване на косъма. Не подхранва като балсам – затова при суха коса може да се смеси с други неща, за да е като маска, и да няма изсушаване първите дни.
   По отношение на измиващите билки /амла, шикакай, сапунени ядки/ там предпочитанията са доста индивидуални – но като цяло са по-подходящи за нормална към мазна коса; при суха коса е добре да се добави и чимен в сместа (писала съм рецепта с чимен три коментара по-нагоре).

 65. Руми

  Благодаря много за съветите, справих се с шикакай този път-смесих го с амла. Къната е страхотна, много съм доволна! Поздравления! Весел ден!

 66. мария

  Здравейте,ако смеся касия и амла мога ли да разчитам на златисти оттенъци на белите кичури,които имам или трябва касия да се използва самостоятвлно

  • hennafox

   Здравейте,

   По-добре е да се ползва самостоятелно в този случай – а амла може да се прилага след това, като балсам.

   Поздрави,
   HennaFox

 67. Мария

  Вече два пъти се къносвам със смес от къна 2-3с.л. индиго и 2-3с.л. амла- допда ми цвета, който се получи- но белите ми коси по слепоочието имат риж отенък, а бретона е доста по- светъл от останалата коса. Какво трябва да направя за да се получи и там по тъмно -червено? Може би да увелича индигото!

  • hennafox

   Да – белите коси често остават по-светъл цвят. Едно решение е да имате приготвени две смеси – едната с повече индиго за слепоочието и бритона, а другата както до сега. Другият вариант е да направите лек глос от индиго само на тези участъци (или още по-добре – индиго+къна, но индигото да е по-голяма пропорция) – като смесите съвсем малко количество (половин с.л. щом е само за бритона) с балсам за коса или кисело мляко, и държите 20 до 30 минути.

 68. Мария

  Здравейте, поръчах си отново къна и индиго, но този път искам да сложа и амла. Понеже видях в описанието на амла, че се намазва и се оставя само няколко минути да престои на косата, се чудя дали има проблем ако я смеся с къната и индигото, но това значи, че ще престои примерно 4 часа, колкото ще оставя сместа на косата… Т.е вредно ли е амла да престоява по-дълго?
  Благодаря предварително 🙂

  • hennafox

   Здравейте,

   Няма никакъв проблем. Амла има най-различни приложения – едното е при измиване на косата, като балсам /смесена с шикакай или отделно/, а другото е точно при оцветяване, където престоява няколко часа – в комбинация с къна и индиго може да спомогне за леко туширане на червеникавите оттенъци. Обикновено се добавят 3 с.л. амла на 100 гр,. къна, и могат да се смесят предварително заедно с къната, или да се добавят накрая към къната, заедно с индигото.

   Поздрави,
   HennaFox

 69. Деница

  Здравейте.
  От доста време разглеждам сайта. Искам да поръчам къна, но не мога да разбера какви цветове има. Аз съм с черна коса, бих желала да имам кестенява, а после да я направя ягодово руса /като косата на Мария ;)/

  • hennafox

   Здравейте,

   Къната няма различни цветове – те се получават в зависимост от началния цвят, и при комбинация с други растения /индиго, касия, амла/. Никое от тях обаче няма да изсветли косата. Във вашия случай може единствено да се поддържа черен цвят на косата.

   Поздрави,
   HennaFox

 70. Слава

  здравей hennafox, вече за 3ти път си оцветявам косата със смес от къна и индиго 1:2 , първия път стана страхотен тъмно кестеняв цвят, втория и сега третия път стана доста по-светло в корените на косата, а по дължината по-тъмно. А между къносването минава 3 седмици. Сега след третото нанасяне на сместа, шампоана се оцветява от индигото, а първия път не беше така.Как да направя равномерен цвета ?

  • hennafox

   Здравей,

   Понякога дребни разлики могат да променят оцветяващата сила на индигото – например температурата на водата, в която се разтваря. Променяла ли си нещо в рецептата? Опитай нанасяне само (или основно) в корените, но по-обилно, така че сместа да покрие наистина добре. А дължината може да освежаваш с по-лек глос от къна и индиго /т.е. по-малко количество, същото съотношение, но разредени с балсам или кисело мляко/.

   Поздрави,
   HennaFox

 71. Красимира Станчева-Найденова

  Уважаеми администратори,имам един жизнено важен въпрос!Поръчах всички продукти за коса,но тъй като съм алергична,тест показа,че давам реакция и към къната,но към индигото-не!Има ли рецепта в която използвайки само индиго,без къна да постигна някакво оцветяване?Тук трябва да добавя,че тестувах и амла,шикакай и сапунени ядки-няма проблем!Има ли алтернатива или съм обречена на доживотно побеляване!

  • hennafox

   Здравейте,

   Като цяло индигото по-често дава реакция от къната. Без къна на бели коси то дава блед синкаво-зелен цвят (ето снимки):
   http://www.hennaforhair.com/mixes/jonathan/
   За съжаление най-често е и нетрайно без основата от къна, и не съм сигурна доколко е алтернатива.
   Понякога добър, макар също сравнително нетраен резултат дава касия, особено ако естественият цвят на косата е светъл – при някои бели коси се получава златист оттенък.

 72. Красимира Станчева-Найденова

  Да,знам,че индигото дава по-често реакция,но по ирония на съдбата при мен то не даде,а само къната.Аз постигнах страхотен цвят в комбинация с къна,но с къната трябва да се простя за жалост.Косата ми не е бяла,но се появяват бели коси в корените.Естествена брюнетка съм,така,че съм готова на всичко да подържам цвета си,който ми е по рождение.

  • hennafox

   За голямо мое съжаление за кестеняв цвят няма какво друго да предложа. Чувала съм за рецепти с оцветяване със зелени обелки от орехи; но набавянето им е сезонно.

 73. Жанета

  Здравейте на всички от Hennafox!

  Ползвах вече два пъти от вашата къна и съм много доволна от цвета и от трайността. Наистина страхотен продукт, чувствам си косата по-добре от всякога! Доста силно впечатление ми направи, че къната повлия и на цъфтящите ми краища, като ги заздрави и подхрани и сега косата ми не цъфти изобщо, а не съм я подстригвала вече 3 месеца.

  Имам няколко въпроса, надявам се да можете да ми дадете отговор:

  – Смесвам къната частично или изцяло с лимонов сок, което допълнително изсушава и след къносване имам лек сърбеж по кожата на главата, който минава бързо. Ако сменя лимоновия сок с червено вино, ще изчезне ли изсушаването?

  – Виното, което се продава в магазинската мрежа, често е пълен боклук, бъкан с оцветители и консерванти (особено по-евтиното). Ще има ли това негативен ефект върху косата ми? Ако вие имате опит, посъветвайте ме какво вино да си избера.

  – Колко често мога да къносвам косата си? Вече съм я къносвала 2пъти с около седмица интервал между тях. Колко да чакам до следващо къносване?

  – След като попаднах на вашия сайт и получих първата си поръчка доста се замислих за това какво слагам по косата си и след кратко „проучване“ в интернет и в местни козметични магазини и аптеки разбрах грозната истина – почти всички продукти за коса (шампоани, балсами, маски и т.н.) са пълни само с вредни и опасни химии – парабени, сулфати и какво ли не. Дори съм си събрала оттук-оттам списък на голяма част от вредните вещества и реших да отида на пазар със списъка и да си избера продукт, който не съдържа тези вещества. Е, оказа се, че такъв не намерих. Дори най-скъпата медицинска козметика беше натъпкана с парабени.

  Та мисълта ми е – реших (и току-що поръчах) да ползвам само вашите продукти за косата си, Дори не смея да си мия косата с друго, освен вода, докато не ми пристигнат шикакай и амла 😀 Добре ли е за моята мазна в корените и леко по-суха надолу коса смес от амла и шикакай от по 2 с.л. за измиване?

  – Мога ли да мия косата си 3 пъти седмично със смес от амла и шикакай?

  – Често пишете да се използва балсам за коса. Вие какъв ползвате? Има ли в него от гореизброените химически съставки? Ако да, с какъв естествен продукт мога да го заменя?

  – Колко пъти месечно може да се правят домашни маски за коса или да се маже косата с натурално масло (бадемово, жожоба или др.), без да има риск от пренасищане и от много грижи да се получи обратен ефект?

  Съжалявам за многото въпроси, просто тази тема живо ме интересува и не знам към кого другиго да се обърна. А на вас ви имам доверие и много бих се радвала да ме посъветвате в грижата за косата ми.

  Предварително ви благодаря и съжалявам, ако съм ви затруднила 🙂

  Желая ви успех!

  • hennafox

   Здравейте, Жанета,

   Много се радвам, че се интересувате и сте решили да полагате такава грижа за косата си! Ще се опитам да отговоря на въпросите, до колкото мога. 🙂

   – Лимоновият сок действително изсушава – както и оцетът, и може би в по-малка степен и виното. Има много други варианти: аз смесвам къната си само с топла вода, или чай /чай от каркаде е особено подходящ за червените тонове, а и често се добавя именно с цел намаляване на изсушаването/. Сърбежът първите дни е от по-сухия скалп; 1 с.л. зехтин в сместа също е вариант, но с него е възможно да се получи малко по-слабо оцветяване.

   – Съвет за вино не мога да дам – никога не съм го слагала в сместа. Но мисля, че домашно производство, от някой пазар, би бил много по-добър вариант от виното в магазинната мрежа.

   – За честотата на къносването: имала съм периоди с къносване веднъж на 2 седмици; в момента е по-скоро веднъж на 3 седмици. Самите корени няма проблем да се къносват през седмица, но е възможно да се получи по-значително натрупване по дължината на косата след време, и това може да доведе до по-чуплива коса. Като цяло коса, която се мие по-често, може да се къносва по-често, тъй като къната има шанс да се поотмие леко преди следващото къносване.
   В грижата за косата обичам да се ръководя от състоянието и: ако изведнъж я усетя необичайно суха, вероятно има нужда от повече овлажняване, маски с масла – и освен всичко друго, бих разредила малко къносването по цялата дължина, и бих наблегнала най-вече в корените.

   -Да – за съжаление парабените са навсякъде, дори в бебешките шампоани и продукти. Относно сместа за измиване – по 2 с.л. е горе-долу количеството, от което и аз имам нужда, за да разнеса по косата си. Според мен е подходящо; при мазни корени и по-сухи краища също може да се наблегне на корените, а след 5 минути например, или малко преди измиване, сместа леко да се разнесе и по краищата.

   – За честотата на измиване: отново нямам универсален съвет. Особено ако наблягате най-вече в корените при измиване, и косата се чувства добре, няма причина да не я миете с амла и шикакай толкова често, колкото е необходимо. Все пак косите реагират по различен начин; ако забележите неприятна промяна в състоянието на косата си, може да опитате с друга рецепта /например сместа да се приготви във вид на отвара, с която да се полее косата, да се добави чимен за повече подхранване, или да се опита последно изплакване с разтвор на вода и оцет (6:1) – за някои върши чудеса/.

   – За балсама за коса: разбира се, не е задължителен. Наблюденията ми показват, че по-сухите и гъсти коси по-трудно минават без него – било поради по-трудно отмиване, или навик /понякога е нужен по-дълъг период на адаптация: един балсам със силикон например просто замаскира истинското състояние на косата; прави я временно по-гладка и лъскава, но в момента, в който спре да се ползва, косата показва реалния си вид./ Мисълта ми е, че не всяка коса може лесно да остави балсама, и не всеки намира за себе си ползата от това, или е готов да промени драстично грижата за косата си, остави настрана пресата и сешоара, и други.
   Случва се да ползвам балсам, когато бързам; за по-лесно отмиване на къната най-вече, или пък след къна, ако косата ми има нужда от влага.
   Балсамите на Faith in Nature имат сравнително по-малко химия в състава, без силикони и парабени: например http://www.zdravosloven.com/magazin/naturalna-kozmetika/za-kosa/balsam-s-jojoba-1912.html
   А иначе балсамът донякъде може да се замени с кисело мляко, например в рецептите за глос от къна за освежаване на цвета, или като маска за коса, с добавен мед, сок от алое, или други съставки. При отмиване на къната пък просто е нужно по-обилно изплакване, за да се премахнат твърдите частици.

   – За маските за коса: що се отнася до маслата, те могат да се ползват всяка седмица. При това може да се експериментира с различните видове: за някои коси по-подходящи са по-леките масла – кокос, жожоба; други се чувстват добре с бадемово, рициново, или зехтин. По-сухите коси буквално изпиват маслото, ако се остави да престои една нощ например; за тях то е наистина благотворно. По-мазните /като моята/ почти не абсорбират нищо от маслото, и после мазното се отмива по-трудно /често сместа амла/шикакай не върши добра работа при мазните коси при отмиване на маслата/.
   Количеството също е от значение – вариант е вместо дълбоко омасляване веднъж седмично да се прави съвсем леко ежедневно омасляване на крайчетата на косата. Това се прави, като между дланите на ръцете се разтрият 1-2 капки масло, и дланите се прокарат леко само в краищата на косата.
   Пренасищане според мен няма да се получи, но при по-мазен резултат, или прекаляване с маски с балсам /с тях може да се получи прекомерно овлажняване/ може да се направи измиване със сода. Тя е с по-силен измиващ ефект, като не се препоръчва за честа употреба, а за по-дълбоко измиване при натрупвания по косъма. Също така може да поизсуши косата, затова след измиване е добре да се направи леко омасляване по краищата.

   Надявам се да съм била полезна 🙂

   Поздрави,
   HennaFox

   • Жанета

    Много ви благодаря за бързия отговор! Информацията беше доста полезна и пълна.

    Реших да къносам косата си пак след около седмица, така ще станат 2 седмици след последното къносване и като правя ежеседмично „маслена баня“ мисля, че няма да се изсуши. Просто честото къносване ми се налага, за да добият по-наситен червен цвят тъмните ми корени.

    Отново, благодаря за информацията, за вниманието към всеки клиент и неговите въпроси и за страхотните продукти, които предлагате. Убедена съм, че ще бъда ваш лоялен клиент дъъъълго време 🙂

    Много успехи във всяко ваше начинание!
    Жанета

    Успех

 74. Веселина

  Здравейте,
  Бих искала да разбера има ли начин да получа тъмно кафяво с пепелен отеннък. Косата ми е средно кафяво в момента, а естествената, която в момента е само в коренит е пепеляво средно кафяво. Като цяло косата ми е тънка, чуплива и бързо хваща цвят. Притеснява ме и да не стане прекалено тъмна, черна. Затова ще съм Ви благодарна ако ми кажете в какви прпорции мога да смеся къна, индиго и алма. Поздравления за прекрасния сайт!

  • hennafox

   Здравейте, Веселина,

   Като цяло е трудно да се обещае пепелен оттенък с къна. Тъмно кафявото е абсолютно постижимо, но е възможно да има червеникав оттенък – къната е по-силна и трайна от индигото. Амла помага да се тушира червеникавото, но като цяло препоръчвам да опитате първо на кичур коса – като смесите по съвсем малко количество в определена пропорция и според рецептата, нанесете на тестов кичур, увиете го добре, и изчакате определено време. Не смесвайте голямо количество за теста, тъй като това, което остане, ще е престояло по-дълго от тестовата смес, ако решите да го нанесете по цялата коса по-късно, и резултатът ще е доста по-различен.
   Пропорцията за тъмно кестеняво обикновено е 2/3 индиго : 1/3 къна, + 3 с.л. амла. Ако се получи твърде тъмно, опитайте с пропорция 1:1.

   Поздрави,
   HennaFox

 75. Жанета

  Здравейте,

  ползвам за измиване на косата смес 2:1 амла и шикакай, разтворени в малко топла вода, като я нанасям по корените и малко по дължината, чакам 10 мин и отмивам. Проблемът ми е, че ако не нанеса балсам косата ми става ужасно суха. Също и ако косата ми е предварително намазана с масло (бадемово или др.), то не се измива и остава по косата. Как да избегна проблема с изсъхването и възможно ли е със смес от амла/шикакай да постигна достатъчно добро измиване?

  • hennafox

   Здравейте, Жанета,

   Забелязала съм, че сухотата е по-често проблем в райони с по-твърда вода. Може да опитате няколко неща:
   – намаляване на времето на престой на 5 минути
   – последно изплакване с разтвор на вода и оцет /6:1/ – това помага за омекотяване на водата
   – добавяне на чимен в сместа. Копирам рецепта на dragon8 от bg-mamma/:

   Чименът го разбърквам добре с вода (пиша добре, защото може да стане на бучици, ако се разбърка леко), та разбърквам го с вода да стане на каша и загрявам на котлона в подходящ съд, докато се получи хомогенна смес. На пипане (след като поизстине) трябва да е гладко и хлъзгаво. Можеш да го нанесеш само така на косата или да го смесиш с касия за маска. Друг вариант е да го смесиш с амлата, шикакая и сап.ядки + вода на рядка каша и пак да затоплиш на котлона, тогава е подходящо за измивна смес. Трябва подгряване заради чимена, в суров вид на прах не е подходящ. Суровият вариант е по-скоро с цели семена, накиснати от предния ден и после пасирани. С добавката на чимен обаче, обезмазняващият ефект на другите съставки се намалява. За кондициониране това е ок, за контрол на омазняването не съвсем. Затова е по-добре той да е по-малко количество. Другият вариант е първо да се измие с шикакай, амла и сап.ядки и, след изплакване, да се нанесе чимен като балсам.

   Поздрави,
   Hennafox

 76. Jane

  Здравейте!
  Попаднах на вашият сайт още преди месеци и останах изключително впечатлена от прочетеното. Ясно е, че това е единствения за мен начин да поддържам косата си и да запазя здравето й едновременно…но, мога ли да ви изложа първо проблема с моята коса.
  1) Имам косопад, който според моето субективно мнение е повече от нормалното. Възможно е да се дължи на множество причини, но можете ли да ми кажете къната или някой от другите предлгани естествени продукти дали ще даде положителен ефект, дори и минимален.
  2) Другият ми въпрос е следния. Имам побеляване на косата от около 60-65% по думите на моята фризьорка. Досега съм боядисвала косата си в тъмно кестеняв цвят. Склонна съм да променя цвета си на червен, боядисвайки я с къна. Бих искала да попитам допустимо ли е да се изсветли тъмната вече боядисана част от косата, за да се приближи до червения цвят в корените, който би се получил при оцветяването с къна. Въобще имате ли информация това допустимо ли е, или бихте ми препоръчали друг подход или запазване на досегашния цвят, ползвайки и индиго.
  Много благодаря предварително :))))

  • hennafox

   Здравейте,

   Амлата може да даде добър резултат срещу косопада. Може да се използва на прах, като маска, или да се приготви масло от амла по следния начин (копирам рецепта от тема в bg-mamma):

   Как да приготвим масло от амла в домашни условия
   За това е необходимо неготварско сусамено масло 50-100 мл, прах амла, флакон или буркан от тъмно стъкло с плътно завиваща се капачка с винт, пластмасова или стъклена лъжица. Технологията е много проста — маслото леко се нагрява, не повече от 30-40 градуса, в буркана се слага 1 суп. лъжица прах от амла, залива се с топлото масло, разбърква се и се оставя на сухо и топло място за 1-2 седмици. Няколко пъти на ден се разклаща, така че съдържанието да се разбърка добре. След 2 седм. маслената настойка се прелива в чист флакон Към останалата утайка се добавя още масло, разбърква се и се оставя за още 1-2 седм. Първата и втората порция се смесват и се използват като средство за грижа за косата.: 20-30 мин преди измиване на косата се нанася върху кожата на главата, завива се с целофан и топла кърпа, след това се измива с обикновен шампоан.

   Като цяло е добре да избягвате агресивните шампоани /сулфатите също може да имат връзка с косопада, особено Sodium Laureth/Lauryl Sulphate/.

   Относно цвета: на бели коси къната дава доста светъл/риж/ цвят. Хубаво червено може да се получи с наслояване на цвета, след няколко апликации, но ако рижо не е цвета, към който се стремите, е добре да добавите и малко индиго в сместа.
   Няма как по естествен начин да се изсветли останалата коса; със съотношение 2/3 индиго: 1/3 къна може да постигнете същия цвят за начало, и постепенно, ако червеникавите оттенъци ви харесват, да увеличите съотношението на къната спрямо индигото. При съотношение 1:1 пък червените оттенъци ще са повече, а в зависимост от разположението на белите коси, те ще останат по-светли и може да изглеждат като естествени тъмно червени към кестеняво с червени оттенъци кичури.
   В сместа с къна може да добавите и 2-3 с.л. амла; тя леко намалява червеникавите тонове, и може да помогне за косопада.

   Поздрави,
   HennaFox

 77. Пламена

  Здравейте,

  Миналата седмица си поръчах естествена къна, тъй като вече се бях изнервила напълно от тънката си коса – не държах толкова да сменям цвета, но косъмът ми наистина е много пършив и след като четох дълго форума, реших, че къната е правилното решение за мен. След първото нанасяне естественият ми цвят (опушен лешник – светлокестеняв или тъмнорус, но не златист) стана много приятно червено, макар и по-светло, отколкото очаквах – предполагам, че в следващите дни цветът ще се насити. Сега съм доволна от промяната, която идва много в тон с есента :), а и мисля, че ми отива, тъй като съм със светла кожа и зелени очи и комбинацията е подходяща. Въпросът ми е мога ли да съхранявам по някакъв начин вече разтворената каша от къната, защото ми остана половината от количеството, което използвах за това боядисване (косата ми е над раменете) – мисля, че някъде бях чела, че може да се съхранява в камерата до следващото боядисване и да се използва отново. Надявам се, че след още няколко нанасяния, косъмът ми ще се уплътни и косата ще изглежда по-здрава и бляскава.

  Благодаря Ви и поздрави!

  • hennafox

   Здравейте,

   Каша от къна може да се съхванява дълго време във фризер /аз я пресипвам в торбичка/.
   Радвам се, че цветът ви е харесал; в следващите дни вероятно леко ще потъмнее, а при следващи нанасяния цветът ще става по-наситен и тъмен, до много тъмно червено. Така че ако в даден момент цветът е точно това, което искате, е по-добре в бъдеще да нанасяте само в корените.

   Поздрави,
   HennaFox

 78. Веселина

  Здравейте отново,
  Измих си косата с шикакай и алма в равни пропорции смесени с топла вода на не много гаста каша първо в корените за 5 мин след това по цялата дължина, след това нанесах касия смесена с гореща вода която престоя за около 20 мин, на главата я държах 45 мин. след измиването нанесах малко балсам и накрая понеже косата ми е малко суха я сресах с нялко капки кристали. Проблема е че ме сърби кожата на главата и се питам от какво може да е! Ще съм благодарна за отговора!

  • hennafox

   Здравейте,

   Сърбежът може да е признак за суха кожа на главата, или недобре отмит прах. Като цяло е по-добре да опитате нещата поотделно /измиване с амла и шикакай; а друг ден – касия – всъщност по-скоро смятам, че е от нея – отмиването и не е лесно; за по-лесно отмиване може да се сложи балсам по цялата дължина, включително корените, и да се масажира за няколко минути.
   За да избегнете пресушаване, може да добавите 1с.л. зехтин, кисело мляко или балсам за коса към сместа касия.

   Поздрави,
   HennaFox

 79. РОСИЦА ГЕНЕВА

  ЗДРАВЕЙТЕ,
  РАДВАМ СЕ,ЧЕ ПОПАДНАХ НА ТОЗИ САЙТ И СЕ НАДЯВАМ ДА ПОЛУЧА ТОЧНИЯ СЪВЕТ,ДЪЩЕРЯ МИ ОТДАВНА ИМА ПРОБЛЕМ С КОСАТА,ОМАЗНЯВАНЕ И КОСОПАД,БЯХМЕ ПОСТИГНАЛИ ДОБЪР БАЛАНС И ИЗВЕСТНО ВЪЗСАНОВЯВАНЕ НА ОПАДАЛАТА КОСА С АМПУЛИ И ШАМПОАН РАДИКАЛ,НО ПОСЛЕДНИТЕ10-15 ДНИ,СЪСТОЯНИЕТО НА КОСАТА,В РЕЗУЛТАТ НА СТРЕС,СИЛНО СЕ ВЛОШИ.ВИДИМО ОРЕДЯВАНЕ И ОМАЗНЯВАНЕ,БОЯДИСВА СЕ С БИЛКОВИ БОЙ В ЧЕРНО,ВЪПРОСЪТ МИ Е,КЪНА И ИНДИГО ,ПОДХОДЯЩИ ЛИ СА .СЛЕД БОЯДИСВАНЕ КОНТРАСТЪТ М/У КОЖА И КОСА НЕ Е ТАКА ГОЛЯМ И КОСАТА ИЗГЛЕЖДА ПО-ГЪСТА,С ВАШИТЕ ПРОДУКТИ ЩЕ СЕ ОЦВЕТИ ЛИ И КОЖАТА,В СЛУЧАЯ ЕФЕКТЪТ Е ТЪРСЕН.
  БЛАГОДАРЯ ЗА ОТГОВОРА,МОЛЯ,НЕКА ДА БЪДЕ НА ЕЛ.ПОЩА

 80. Мира

  Здравейте! От няколко месеца поръчвам продукти от сайта. Поздравления за него! Имам въпрос-на какви условия трябва да отговарям, за да използвам купон за поръчка и той дава ли някаква отстъпка? И още-преди, като съм използвала бои, различни от къната, съм се боядисвала на всеки 5 седмици. Сега забелязвам, че трябва да скъся този срок на 3 седмици. В този смисъл, нормален ли е този срок? Благодаря предварително и ви желая успехи!

  • hennafox

   Здравейте,

   За момента няма купони за поръчка. Може да се възползвате от безплатна доставка при стойност на поръчката над 50 лв.
   По отношение на срока: строго индивидуален е. Може да се налага по-често боядисване в корените поради по-бърз растеж; друга възможност е самият цвят да е по-различен, и така разликата да личи по-бързо. Ако използвате индиго, то също може да се отмива сравнително бързо.
   Може да разредите къносванията с глос между тях. При глос по-малко количество от сместа – 3 с.л. в обичайното ви съотношение – се смесва с достатъчно балсам или маска за коса, или пък кисело мляко. Нанася се на косата като маска, и престоява 1-2 часа – за освежаване на цвета между отделните къносвания. Ако ползвате индиго, и то се отмива по-бързо, може да правите такъв глос с индиго, без къна, за да възстановите цвета.

   Поздрави,
   HennaFox

 81. Mира

  Благодаря за отговора ви! Косата ми е къса, тъмно кестенява, с около 30 % бели коси. Ползвам къна и индиго в съотношение 1:1. Бихте ли уточнили дали същото съотношение да използвам и при глоса /целта е покриване на прорасналите бели коси/, или само с индиго?

  • hennafox

   Ако става въпрос за покриване на прораснали коси – трябва да има и къна в сместа /без нея индигото няма да се задържа добре/. Само индиго е, ако се е поотмило, и косата червенее повече от желаното.

 82. Vendella

  от къде може да се купи хубава и качествена безцветна къна/касия? живея в София ако ми кажете къде ще съм мн благодарна. Все още се чудя дали да се престраша но все пак поне да знам къде има! :))

  • hennafox

   Здравейте,

   Касия може да намерите в нашия онлайн магазин /blog.hennafox.com/, или на място в смесен магазин на zoya.bg, на адрес ул.Аксаков 22 (след градинката на Кристал, до Мотто)

   Поздрави,
   HennaFox

 83. rumi

  Здравейте, появи ми се проблем. Реших да си направя маската за лице с амла (нали пише, че почиства кожата), нанесох сместта, стоях с нея 1-2 мин и измих, но сега лицето ми е възпалено – гори и е много зачервено. От какво се получи това и какво мога да направя сега?

  • hennafox

   Здравейте,

   Предполагам, че кожата ви е по-чувствителна. Амла има високо съдържание на витамин C, и може да предизвика зачервяване. Искрено се надявам проблемът да е отшумял досега.
   Поздрави,
   HennaFox

 84. Ива

  Косата ми е светло кестенява, но си направих руси кичури.За да постигна тъмно кестеняв цвят без да увреждам косата си повече мога ли да използвам само кана или задължително трябва да я смеся с индиго?

 85. hennafox

  Само с къна ще се получи червено, а русите кичури – рижави. За тъмно кестеняво е нужно и индиго, дори в по-голяма пропорция от къната: 1/3 къна към 2/3 индиго.Възможно е първите 1-2 пъти кичурите да стоят малко по-светли от останалата част на косата.

 86. Tzveti

  Подходящо ли е след каносване , косата да се измие от къната с шикакай и амла?Или трябва да използвам само балсам , както сте описали по-горе?

 87. РОСИЦА ГЕНЕВА

  ЗДРАВЕЙТЕ,
  С КЪНА И ИНДИГО ПОСТИГНАХМЕ ЖЕЛАНИЯ ЧЕРЕН ЦВЯТ НА КОСАТА.СЕГА ЗА ПОТЪМНЯВАНЕ НА КОРЕНИТЕ,НУЖНО ЛИ Е ОТНОВО ДА СЛАГАМЕ КЪНА ИЛИ Е ДОСТАТЪЧНО САМО С ИНДИГО? ВСЪЩНОСТ,МОЖЕ ЛИ ИНДИГОТО ДА СЕ ПРИЛАГА САМОСТОЯТЕЛНО?
  БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО,НО ЧАКАМ ОТГОВОРА ВИ,ЗА ДА ПУСНА НОВА ПОРЪЧКА

  • hennafox

   Здравейте,

   За да ‘хване’ и да се задържи, индигото има нужда от основа от къна. Т.е. може да се прилага самостоятелно, стига корените да не са израснали – например седмица след къносване, ако има нужда от потъмняване на цвета, или само по дължината на косата.
   Поздрави,
   HennaFox

 88. Ели

  Здравейте,
  регистрирах се преди броени минути с решението малко,по-малко да стана редовен потребител на натуралните продукти за тяло и коса на hennafox. Искам да започна с подхранване на косата с касия и имам няколко въпроса. Като въведение ще опиша типа и сегашното състояние на косата ми : дълга до кръста, светло кестенява или тъмно руса (не съм сигурна за по-точното определение), с леки медни и леко червеникави отенъци на слънце. Преди около 5..6 месеца се боядисах с безамонячна боя (много тъмно кафяво,почти черна), боята все още не се е отмила изцяло от корените, до средата вече си е моят цвят коса, но от там до долу все още държи боята. До преди седмица имах проблем с некачествени шампани за коса, които ми докараха пърхот,косопад и бързо омазняване, в крайна сметка открих удовлетворяващ на първо време шампан, който нормализира положението. Така, и сега да задам и въпросите : мога ли спокойно да прилагам касия върху цялата си коса, без опасението, че ще изсуши прекалено или реагира по някакъв начин отрицателно на боядисаната част на косата ми ? Прочетох, че касия винаги първоначално изсушава косата и е добре да се прилага и растително масло, добре ли ще е да използвам например зехтин или масло от жожоба и каква е точната последователност на действията ( пример :на суха и г/д чиста коса се разнася зехтин,повече по краищата, след това без отмиване се нанася касия и се увива с фолио и затоплена хавлия, седи се час и накрая се отмива без шампоан..с вода и евентуално балсам(ако може да ми препоръчате подходящ балсам) ) ? Едно от най-важните неща, които ме интересуват в случая е как точно да процедирам. Целта ми е да няма никаква промяна в цвета, да избегна максимално добавянето на допълнителни светли тонове по вече изсветлелите ми корени, да избегна прекалено изсушаване особено по все още боядисаните ми краища и в крайна сметка, все пак да получа желания подхранващ и най-вече уплътняващ ефект, ако е възможно!?

  Благодаря предварително за отговора и се надявам да не съм досадила прекалено с дългото си подробно описване и безкрайните си въпроси. Надявам в скоро време да имам възможността да Ви разпитам и за оцветяващите в черно комбинации 🙂

  С голямо уважение и поздрави към целия екип на сайта, приятен ден и все повече успехи и доволни клиенти !

 89. hennafox

  Здравейте, Ели,

  Винаги се радвам много, когато човек иска да положи грижи за косата си 🙂 Минавам веднага на въпросите: с каквото и да смесите касия, при вашия цвят тя няма да изсветли косата, или да я оцвети в рижав или друг цвят. Тъй като за разлика от оцветяване с къна не се цели цвят, може да добавите към сместа с касия неща, които да неутрализират евентуалната сухота – като лъжица мед, 1-2 лъжици зехтин, кисело мляко или балсам за коса – това е по-добър вариант от предварително намазване на косата с масло. Така се получава хубава маска за коса.
  Нямам голям опит с балсамите за коса; изпробвала съм различни видове на Faith in Nature, и косата ми ги хареса. 🙂
  Сместа се нанася на косата, може и за два часа, като се увие косата с найлон и затоплена кърпа. За някои клиенти измиването и с шампоан е по-добър вариант, тъй като понякога остават частички, които дразнят скалпа – особено ако се добавят масла, косата може да не се измие добре.

  Поздрави,
  HennaFox

  • hennafox

   Здравейте,

   Няма строго ограничение. Не е добре твърде често /всяка седмица напр. за дълъг период от време/, но веднъж на две-три седмици няма проблем. Аз се къносвам веднъж на три седмици от поне година.

   Поздрави,
   HennaFox

 90. Маргарита

  Здравейте:) Днес получих Вашите продукти. А именно: къна, амла, индиго и сапунени ядки.
  До скоро се изрусявах, в следствие от което започна да ми се бели скалпа. Преди две седмици се боядисах при фризьор, с безамонячна боя на иноа, цвят кафяв. Искам да ми кажете, може ли да се нанася къна след боя? Защото не искам да се боядисвам с химикали и дали може да постигна цвят, тъмно кафяво може и с лек червен отенък? Да ми кажете в какви пропорции, като косата ми е с дължина малко под раменете. А естествената ми коса е тъмно руса. Моля за Вашата рецепта. Отговорете ми на емейла. Благодаря предварително.

 91. Жанета

  Здравейте,

  интересува ме по какъв начин може да се ползва индиго за оцветяване на текстил и има ли начин да се оцвети вече оцветена с химически багрила дреха?

  • hennafox

   Оказа се, че с дрехите е доста по-сложно, и все още не съм тествала рецепта. Резултатът би трябвало да е траен, няма значение дали дрехата е боядисвана преди, важно е да е от естествени материи. Превеждам ви една рецепта за боядисване на дрехи в тъмно синьо, която включва мая и амоняк – (с уговорката, че не съм я пробвала, и най-добре първо да се опита със стара дреха):

   Необходими са:
   – 1 ч.л. мая за хляб на прах
   – 1 чаша топла вода
   – 1 пълна с.л. захар
   – 2 ч.л. индиго

   Смесете маята, топлата вода и захарта и ги оставете да
   престоят на топло място за 2 часа. Междувременно разтворете 2 равни чаени лъжици естествено индиго в 1/2 чаша (непенлив,
   обикновен) амоняк и също оставете да престои 2 часа. След 2 часа добавете сместа от индиго+амоняк към разтвора от мая/захар в голям буркан (с вместимост 2 литра); допълнете
   почти до горе с топла вода, разбъркайте веднъж, покрийте с найлоново фолио, а отгоре – с гумена или друга мека капачка за
   запечатване. Не използвайте твърда капачка. Оставете буркана да
   престои няколко дни на топло място. Течността ще се избистри до хомогенно жълто, което означава, че маята е премахнала
   целия кислород, и е разтворила индигото. Ако течността в
   буркана остане синя, добавете още мая (ако пак не се получи – добавете и още малко захар).
   Когато сместта е жълта, потопете някакъв плат, предварително
   намокрен с вода, и оставете да престои в течността една нощ. Внимателно извадете, като се стараете да избягвате капки в
   буркана (това би добавило кислород), и окачете да виси 20-30 минути. Повече потапяния ще направят цвета по-наситен. След като сте получили желания оттенък, изплакнете добре.
   Неприятната миризма на амоняк ще изчезне от боядисания плат
   след финалното изплакване.

 92. Elena

  Здравейте! Имам няколко бeли коси, a бих искалa да ce боядисам c
  къна. Kak да покрия всичкaтa бяла коса и да постигнa уникален цвят на косата ми само с къна? Аз съм брюнетка.

  Поздрави, Ели

  • hennafox

   Здравейте, Ели,
   А какъв цвят искате да получите? Само с къна ще се получи червеникав оттенък, а белите коси ще останат по-светли, по-скоро рижави първия път – в зависимост от тяхното количество и разположение, и наслагване на къната, могат да изглеждат като естествени кичури. С всяко къносване ще добиват по-тъмен цвят.
   С къна и индиго /1:1/ ще се доближите максимално до естествения си цвят.
   Може да направите и така: къносване /за да видите резултата/ и ако не ви допадне – намазване с индиго – за 20 до 30 минути, за тъмно кестеняв цвят /при повече престой може да се получи и черно/.
   Поздрави,
   HennaFox

 93. Elena

  Zdraveite!
  Blagodarja Vi za byrzija otgovor! Da, taka shte napravja i shte si porycham kyna i indigo. Iskam da stane neshto kato tymen shokolad ili s chervenikav ottenak, no da e ravnomerno, da ne si lichi che e imalo beli kosi. :))))
  Pozdravi, Eli

 94. Венета Цанова

  Здравейте, от април тази година се боядисвам изцяло с Вашите продукти и съм очарована – косата ми възвърна силата и свежестта си, има невероятен блясък и обем, стои естествено…благодарна съм, че Ви има-никога повече няма да сложа химия върху косата си!Препоръчвам на всички които искат да имат жива коса…

 95. Ивон

  Здравейте! Продуктите които предлагате наистина са старохтни!
  Исках да попитам какъв резултат ще даде куркумата, ако се прибави към къната? И в какви пропорции може да се добави евентуално. Четох някъде, че куркумата или шафранът са много полезни за косата, но бих искала да знам как би се отразило това на цвета получен заедно с къна. Бих искала да постигна медено-рижав цвят. Косата ми е светъл кестен.
  Поздрави!

 96. hennafox

  Здравейте!
  По принцип казват, че куркумата и шафранът са за златисти оттенъци. Добре е да се използват заедно, за по-траен цвят, по 1-2 ч.л.
  Важното за медено-рижав цвят е да разредите къната – започнете с 2-3 с.л., не повече, за да не стане твърде червено, и като отдели цвят, я разредете с по-голямо количество касия или балсам за коса – когато бях рижава, и двете дадоха сходен резултат при мен.
  Ако полученият цвят е вашият, поддържайте го с нанасяне само в корените – къната има склонността да се натрупва, и цветът да потъмнява след няколко апликации.

 97. Ивон

  Още един въпрос. Извинете ме за отклонението…но дали имате наблюдения от сирийския сапун Алепо с дафиново масло 35%? Дали става за коса? Чудя се дали може да го редувам с амлата и шикакай…

  • hennafox

   Да – харесва ми, измива добре. Малко ми изсушава кожата на лицето, но за нормална към мазна коса е подходящ. Сапуните, както и всяко естествено средство за поддръжка на коса, дават доста индивидуален резултат – най-добре опитайте 🙂

 98. Ивон

  Здравейте,
  Много благодаря за отговорите! Ще се постарая да напиша резултата от къна+касия+ подправките. Още утре започвам експеримента:)
  поздрави!

 99. Eла

  Здравейте,
  може ли индигото да се използва за матиране на руса коса – за постигане на по-платинен отенък.. Повечето продукти за матиране на коса са със синкъва консистенция, също като индигото. Но тъй като тотално съм се отказала от всякаква химия, търся натурална алтернатива.

  • hennafox

   Здравейте,

   Мисля, че може – но е въпрос на уцелване на точната пропорция. Започнете със съвсем малко количество (1-2 ч.л.), разбъркани с вода и балсам; време на престой върху косата – няколко минути. Ако е малко, следващия път увелечете количеството и/или времето на престой.

   Поздрави,
   HennaFox

 100. Eла

  Благодаря за ескспресния отговор – ще опитам, надявам се само да не стана синя или зелена. Пробвала съм с касия – за златист утенък – получи се, много приятно златисто русо. Сега ще опитам и с индиго!

 101. Евелина

  Здравейте, съжалявам ако въпроса ми се повтаря с някой от предните,но наистина нямам време за да ги изчета всичките.Имам средно дълга коса, която до сега не съм я боядисвала и цветът й е тъмно кафяв и е къдрава =))) искам да стане възможно най-тъмна, тъмно кафява или направо черна.Как точно да процедирам? Първо с къна и после индиго или направо със смес от двете?

  • hennafox

   Здравейте, Евелина,

   За тъмно кафяво може и смес, в съотношение 2/3 индиго към 1/3 къна. Къната трябва да е престояла предварително няколко часа; индигото се смесва с вода и се добавя непосредствено преди нанасяне. Щом косата ви е къдрава и искате да запазите къдриците, добавете и 3 с.л. амла в сместа – къната сама по себе си има склонност да поизправя къдриците.
   За много тъмно кафяво към черно вече са двете стъпки – първо къна /евентуално – с добавена амла/ и след това – индиго. Но това отнема повече време. Може да опитате първо с първата рецепта, и ако цветът ви се стори светъл, следващия път ще направите двете стъпки.

   Поздрави,
   HennaFox

 102. Ади Ташева

  Здрашейте,
  Извинявайте за вероятно глупавия въпрос, но изчетох всички коментари и не видях конкретен отговор… за коса до средата на гърба, която понастоящем е със средно кестеняв цвят с остатъчен оттенък от червено(боядисвах я с боя в червено за последно средата на август), която спрямо вашите съвети смятам да боядисам в 2 стъпки с къна и индиго… за постигане на черен цвят… колко къна и колко индиго трябва да се използва? Другото което исках да попитам е … след като прегледах таблицата ви със цветовете, там пише, че с такъв тип боядисване се постига синьо-черен цвят, а се притеснявам че ще изглежда неестествено…

  Благодаря предварително за отделеното време :),
  Ади

  • hennafox

   Здравейте, Ади,

   Никак не е глупавв въпросът ви 🙂 Доста е индивидуално; някои хора използват повече, а други – по-малко количество. Като общо правило, ако косата ви е гъста, това значи по около 150 до 200 грама за едно нанасяне – т.е. 150-200 гр. къна, последвана от 150-200 гр индиго. За една стъпка общото количество би било наполовина.
   Ако косата ви е по-тънка, или има пластове, и по 100 гр от двете ще стигнат. Всичко зависи от равномерното нанасяне, за да се покрие цялата коса.
   Таблицата е директен превод, но честно казано – не съвсем точен. Черното, което се получава, не е ‘гарваново’ или синьо-черно, а съвсем естествен цвят.

   Поздрави,
   HennaFox .

 103. Маргарита

  Здравейте,
  Бих искала да попитам, имате ли къна която да не ми оцветява косата а само да я подхранва? Вече се къносвах 3-4 пъти и косата ми е доста червеникава, искам да е по кафява без червен отенък, или не толкова силно червено. Въпреки че спазвах метода и пропорциите, цветът ми е по – червеникав, затова искам да го избегна, с безцветна къна, ако има такава.

 104. Lil4o

  Здравейте,
  Днес открих вашия сайт, който много ме заинтригува и искам да си поръчам някои неща, но не съм сигурна на какво да се спра. Надявам се да ми помогнете. Моята коса е с мазни корени и сухи краища. Лесно цъфти и се изтощава. Бих искала да я заздравя. Първоначално се бях спряла на къна, но ми се иска да си остана със същия или подобен цвят на косата(тъмно кестеняв). Същи съм се замисляла и за шикакай.. а защо не и двете? Бих се радвала ако ми препоръчате нещо, тъй като не знам откъде да започна. Благодаря предварително !

  • hennafox

   Здравейте,

   Касия има подхранващи свойства, подобни на къна, и няма да промени цвета на косата. Друг подходящ вариант е комбинация от къна и индиго – тъмно кестеняв цвят се поддържа лесно с тях. За тъмно кестеняво се препоръчва съотношение 2/3 индиго: 1/3 къна, но на тъмна коса без бели коси и съотношение 1:1 ще поддържа настоящия ви цвят.
   И касия, и къна придават обем и плътност. Но ефектът на касията е по-нетраен от този на къната. Индигото има отношение най-вече към цвета на косата.
   Шикакай е подходящ за измиване на косата, като най-често се комбинира с амла /тя има кондициониращи свойства, и може да се добави и към сместа с къна/. Прахът от сапунени ядки също е предназначен за измиване на косата, като ефектът е индивидуален – някои коси предпочитат шикакай или прах от сапунени ядки, други – смес – тук може да експериментирате кое ще ви допадне най-много.
   Ако имате още неизяснени въпроси, ще се радвам да ви отговоря!
   Поздрави,
   HennaFox

 105. Мира

  Здравейте! Имам следните два въпроса: Възможна ли е подмяна на шикакай, поръчан на сайта ви погрешка от мен, с индиго-по куриер и с доплащане? Възнамерявате ли да доставяте и зелена глина, освен розовата? Благодаря предварително!

  • hennafox

   Здравейте, Мира,

   Разбира се – възможна е подмяна. Изпратете го до адреса на изпращача- офис Спиди, Младост 4, София – ХенаФокс ЕООД – тел. 0897766911.
   По-късно днес ще добавя следните видове глина:
   бяла, зелена, жълта, синя, червена, разул

   Поздрави,
   HennaFox

 106. Мария

  Здравейте,

  Аз също много се радвам, че попаднах на сайта Ви и така стигнах до Вас и естествените продукти, коите имаме удоволствието да ни предложите и разбира се, безценните съвети, за които много благодаря!
  Искам да попитам следното:
  Като казвате, че амла придава по-студени нюанси, какво точно имате предвид и дали за постигането на тъмно кестеняв цвят, при 20% бяла коса, е нужно да добавя амла или къна+индиго 1:1 е достатъчно?
  И още, маика ми е със 100% бяла коса. Има ли естествено оцветяване, с което да постигне светло кестеняв цвят без червени отенъци?

  Предварително много ви благодаря за отговора!
  Поздрави и успех,
  Мария

 107. Мария

  Искам да попитам и още нещо.
  Тъй като, вече съм си взела амла, мога ли да я добавя към къната за допълнителен подхранващ и укрепващ косата ефект?
  Как точно влияе амла върху цвета?

  • hennafox

   Здравейте,

   Амлата помага на къната да отдели цвят по-бързо. Смята се, че добавена в комбинация къна и индиго намалява червеникавите оттенъци. Може да я добавите за допълнителен подхранващ ефект също. Вижте тук на страница 7 разликата с и без амла: http://www.mehandi.com/shop/brunette/brunette.pdf – a на първа страница е показано и оцветяване на бели коси при различни пропорции.
   Какъв цвят е косата ви сега? Ако е тъмно кестенява, при съотношение 1:1 цветът вероятно ще се запази, а белите коси ще са с една идея по-светли от останалата част от косата. По правило това съотношение дава средно кестеняв цвят, но всичко е индивидуално – може да започнете първо с него, а по-нататък за евентуално потъмняване, ако търсите такова, е лесно с увеличаване на частта индиго.
   За майка ви: възможно е, но най-добре е първо да се експериментира върху кичур коса, като съвсем малко количество (чаени лъжички) се смесва в точната пропорция и рецепта, която ще се следва за цялостното оцветяване. Бих опитала като начало с 2 части касия: 1 част къна: 1 част индиго, и ако се получи цвят по-различен от желаното, пропорциите ще се нагодят съответно.

   Поздрави,
   HennaFox

 108. Диана

  Здравейте, опитах се да изчета всичко от прекрасния ви сайт и блог и възникнаха някои въпроси:
  Имам естествено кестенява коса, рядка и бързо омазняваща се. Желая да пробвам оцветяването с къна и индиго в две стъпки, за да стана чернокоса. Но ме притеснява това, че прочетох по-горе, че индигото е по-нетрайно от къната. Значи ли това, че червеният цвят може да избива постоянно? И при положение, че мия косата си през ден, на какви интервали ще трябва да се прави оцветяването и на цялата коса ли ще бъде, пак така в 2 стъпки? И тъй като явно от черен цвят трудно би се възвърнал естествения цвят на косата, тази процедува подходяща ли е да се използва в течение на години, примерно веднъж месечно, би ли навредило? Извинявам се за многото въпроси, малко ме е страх да не сгреша 🙂

  • hennafox

   Здравейте, Диана,

   Доколко червеният цвят избива е строго индивидуално; зависи много от способността на косъма да задържа цвета. Най-често изтощената коса не задържа толкова добре цвят; това може да се промени с подобряване състоянието на косата и с по-нататъшните оцветявания. По принцип при двете стъпки, при начален кестеняв цвят, индигото се задържа добре; най-много да се получи лек оттенък на слънце след няколко седмици, и то ако белите коси са в по-голямо количество. Може да се прави и глос с индиго между две къносвания, ако такъв оттенък ви притеснява. Той се прави, като 2 с.л. индиго, разтворени в хладка вода, се разбъркат с по- голямо количество балсам за коса – нанасят се на косата за около 30 минути.
   Най-вероятно интервалите на боядисване ще определите от това колко бързо израстват корените. Ако цветът е останал непроменен, може да нанасяте и само в корените, за предпочитане е в две стъпки, за да няма разлика с дължината. Пропорцията 2/3 индиго : 1/3 къна в една стъпка дава много тъмно кестеняво – може да опитате и този вариант най-напред.
   Няма никакъв проблем това оцветяване да се прави в продължение на години.
   Поздрави,
   HennaFox

 109. Martina Todorova

  Zdraveite,
  Boiadisvam se cherna ot skoro .. imam gasta kosa leko chupliva, no naposledak stoi prilepnala i bez obem, kakvo bihte mi preporachali za obemna i puhkava chupliva kosa, bez da promeniam cveta?
  Blagodaria

  • hennafox

   Здравейте, Ани,

   Да – 100% натурални са; доставчикът ни ги предлага като суровина за направата на козметични продукти, от там и по-ниската цена. Какаовото масло е 200 гр. (в твърдо състояние е.)
   Поздрави,
   HennaFox

 110. Яна

  Привет,

  Поздравявам ви за прекрасният и полезен сайт.

  Косата ми е тъмно кестенява с червеникав оттенък, къса до раменете и много изстрадала от всичките експерименти с нея. Боядисвала съм я в червено, черно, обезцветявала съм я с химикали и сега е доста изтощена. Искам да я боядисам в тъмно кестеняво и да туширам червеното. От прочетеното до тук разбирам, че трябва да смеся къна с индиго и да добавя алма, но не знам подходящата за целта пропорция и количеството билки, което ще ми е необходимо. Също така искам да разбера колко често трябва да се повтаря боядисването.

  Благодаря ви 🙂

  • hennafox

   Здравейте, Яна,
   По принцип за тъмно кестеняв цвят пропорцията е 2/3 индиго: 1/3 къна. За коса до раменете са нужни около 100 гр. обща смес, т.е. 60-70 гр индиго към 30-40 гр. къна. Към тях се добавят 2-3 с.л. амла.
   Честотата на оцветяване е индивидуална – по принцип цвета е доста траен, но след няколко седмици индигото може да се поотмие леко и да се получи червеникав оттенък. В други случаи си остава стабилен, и следващите пъти нанасянето е само в корените. Но при изтощена коса цветът сякаш се задържа малко по-трудно.
   Поздрави,
   HennaFox

 111. Алекс

  Привет и от мен! Имате интересен и уникален сайт.Научих за вас от една приятелка и от 5 часа не мога да се откъсна от компютъра.Изчетох доста коментари ,но просто нямам смелост да рискувам повече.Боядисвам се от 2 години и преди да започна косата ми имаше неопределим кестеняв цвят.Започнах с безамонячна боя,черна ,с която нямах желания ефект.След две седмици недоволна от резултата се боядисах с къна.Получих искания черен цвят и после спрях напълно да я боядисвам и къносвам в продължение на 1 година.Преди месец се боядисах с боя на GARNIER-Синя слива.Получих ужасен цвят ,червеникав в корените ,черно по краищата,направо ми се плаче.Искам да получа кестеняв цвят ,дори светло кестеняв ,ако е възможно и вече да спра с експериментите.Моля за съвет.Благодаря предварително!!

  • hennafox

   Здравейте, Алекс,

   Благодаря за коментара! Направо на въпроса ви – за съжаление индийските билки не изсветляват косата. Черният цвят по краищата няма как да се повлияе с тях, и най-вероятно ще трябва да израстне, преди да се получи напълно равномерен цвят. Не ви препоръчвам и обезцветяване, тъй като косата ще се изтощи много. Може да опитате да поизравните цвета със смес от къна и индиго за тъмно кестеняво или черно.
   Най-добре е да експериментирате първо върху кичур коса. Това става, като изберете рецепта, и забъркате съвсем малко количество билки, като спазвате точно пропорциите, времетраенето, покриете кичура с найлоново фолио, всъщност всичко според рецептата, за да се получи максимално реален цвят. Важно е да покриете коса от различните участъци /червеникавото и черното/.
   Ако имате и други въпроси или притеснения, ще се радвам да ви отговоря.
   Поздрави,
   HennaFox

 112. Алекс

  Благодаря ви за точния и полезен отговор!Ще опитам с къна+индиго за да изравня поне малко цвета си ! Ще пиша след като получа резултат,дано да е положителен!Отново благодаря ..

 113. Алекс

  Днес ми пристигна каната и много се зарадвах. 🙂 Веднага я отворих ,разтворих къната с топла вода и я оставих да престои 3 часа.Точно преди да започна с къносването разтворих 3-4 супени лъжици индиго ,постоя 5 минути и го смесих с къната.Към сместа добавих и 2 супени лъжици амла.Стоях с къната близо 3 часа.Ефекта беше добър,заличи ми малко остатъците от червени корени ,Има резултат ,но все о6те ми бие на черно и е доста тъмен цвета.Как мога да направя ефекта още по -светъл.Какво да добавя в повече и какво да премахна при следващото къносване за да залича по -малко черното.Благодаря предварително ,защото знам че ще имам отговор ,който ще ми е от полза.

  • hennafox

   Черният цвят се повлиява трудно. За уеднаквяване може да опитате и две различни смеси: само къна за черните дължини на косата, и къна и индиго за корените. Вероятно дължината ще има лек червеникав оттенък на слънце, но пък цвета ще се доближи повече до корените. За съжаление няма как да се получи върху черното от раз по-светъл цвят без оттенък..
   Междувременно, пак върху дължината, може да правите повече домашни маски – с масла, с кисело мляко, хума – в някои случаи те свалят цвета. Но много зависи от състоянието на косата, от точния състав на това, с което е оцветена – затова и няма универсална рецепта.

 114. Цветелина

  Здравейте !
  Искам да задам няколко въпроса.

  1.Какъв ефект има Амла върху косата,като балсам, ако бъде използвана самостоятелно ?
  2.Възможно ли е по някакъв начин да промени цветът на косата ми ?
  3.В какъв период от време мога да я използвам ?
  4.Може ли да използвам билката Шикакай самостоятелно, като шампоан и след това Амла като балсам ?
  5.В какъв период от време мога да използвам Шикакай ?

  Благодаря предварително ! Съжалявам, че Ви затрупах с толкова много въпроси. 🙂

  • hennafox

   Здравейте, Цветелина,

   Ще се опитам да ви отговоря, до колкото мога 🙂 Индийските билки не действат по един и същи начин на всички коси, и информацията за тях често е противоречива.
   1. Амла, използвана самостоятелно, добавя блясък на косата и подчертава къдриците на къдрава или чуплива коса. За много хора улеснява разресването и премахва нуждата от използването на балсам, освен ако косата не е наистина суха и изтощена.
   2. Промяна в цвета едва ли ще има. До колкото знам понякога се случва леко потъмняване на много светла, изрусена коса, но разлика от веднъж няма, а е ефект, натрупван във времето.
   3&5. Няма точни данни за това. Може да се използва продължително време, 2 до 3 пъти седмично. Все пак косата ще покаже, ако има нужда от още нещо – в някои случаи, ако се използват по-тежки стилизанти например, индийските билки не отмиват толкова добре като стандартен шампоан. Тогава е препоръчително измиване и с нещо друго, за да се премахнат евентуални натрупвания по косъма.
   Ако правите маслена маска преди измиване: тогава препоръчително е сместа да се нанесе на суха /омазнена коса/ и да престои няколко часа, за да попие и отмие добре излишната мазнина; в противен случай косата ще остане мазна.
   4. Шикакай може да се използва самостоятелно. Но с индийските билки ефектът е най-добър, като се комбинират. Всяка от тях действа по различен начин за най-добър баланс на кожата на скалпа и косата. В края на април ще можем да предложим билкова смес за измиване на косата, както и някои други билки.

   Поздрави,
   HennaFox

 115. Диана

  Здравейте, съвсем случайно днес открих вашия сайт, но съм силно заинтригувана от това, което прочетох досега. На 33 години съм, имах здрава, силна и естествено къдрава коса. Преди около 2-3 години косата ми започна да побелява на места, в следствие на преживян стрес, не е генетично, което ме накара да започна боядисване с какви ли не бои. Установих, че боите в масовите магазини са вредни, резултатът е налице, косата ми стана тънка, безформена, слаба, суха… Преди не се налагаше да полагам по-специални грижи за нея, сега харча доста пари за поддържането й, но понеже всички шампоани, балсами, маски и бои са с химикали, положителни промени няма. Попаднах на добра фризьорка, която се опитва да ми помогне, но за съжаление работи с бои на билкова основа, но с окислители и химикали. От известно време обмислям да престана да се боядисвам с бои, трябва ми обаче алтернатива за белите ми коси. В тази връзка искам да Ви питам, ако косата е боядисвана с бои, след колко време може да се боядиса с къна и трябва ли да израстне косата, боядисвана с боя, за да се повлияе от благотворното действие на къната? Тъй като искам да постигна естествения си цвят, светло кестеняв до наситено кестеняв, предполагам, че ще трябва да смеся къната с индиго и други добавки, вече прочетох няколко рецепти. Просто ме притеснява, дали ако е боядисвана преди около 40 дни, косата ми би се повлияла от оцветяване с къна, Трябва да взема решение до 1-2 седмици, защото корените ми започнаха да израстват. Благодаря.

  • hennafox

   Здравейте,

   40 дни са предостатъчно време, за да се повлияе косата от къната. Може да боядисвате без проблем 🙂 С къна и индиго единствено не може да се получи цвят по-светъл от сегашния.
   Поздрави,
   HennaFox

 116. Марияна

  Здравейте,
  Преди 8 години се боядисах за първи път с перманентна боя (преди това бях ползвала къна и безмонячна боя) и получих ужасна алергична реакция. По тази причина единственото, което мога да правя с косата си са русите кичури. Естественият ми цвят е кестеняв.
  Въпросът ми е мога ли с някой от вашите продукти, по безопасен начин, да получа лешников нюанс на русите кичури, за да стоят по-естествено и по-близо до моя цвят?
  Благодаря!

  • hennafox

   Здравейте,
   Според мен може да се получи с къна и индиго – но бих направила предварителна проба за цвета на някой кичур, а също за всеки случай и тест за алергична реакция, ако продуктите имат допир със скалпа. По принцип за светло кестеняво съотношението е 2/3 къна: 1/3 индиго; мисля, че при тази основа ще се получи търсеният цвят.
   HennaFox

 117. Екатерина

  Здравейте!
  Радвам се, че открих сайта ви и продуктите, предлагани от вас!
  Бях решила да използвам само къна за оцветяване на косата, но при положение, че и тази по магазините е пълна с химия, след време се отказах. Все пак, докато я ползвах, ефектът върху косата ми много ми харесваше, правеше я по-плътна и жива (косата ми е светлокестенява, къса, гъста е, но е много мека и с тънък косъм)
  Изчетох описанието на билките и имам следните въпроси:
  тъй като не целя наситено червен цвят, колко време трябва да оставя приготвената къна да престои, преди да я нанеса, т.е. по-продължителното изчакване има ли отношение към подхранването и „уплътняването“ на косата както към силата на цвета; чаят, с който ще разтварям къната, топъл или студен трябва да е?

  • hennafox

   Здравейте,

   Да – при къната оцветяването е свързано с подхранването на косата. При отделянето на цвят се отделя молекула (lawsone), която се свързва с кератина на косъма, като го уплътнява и заздравява.
   Може да опитате и касия /наричат я още безцветна къна/, макар че ефектът е по-краткотраен от къната. Или комбинация от двете, например 1-2 с.л. къна към 100 гр. касия, за лека промяна в цвета. Уплътняващ ефект пак ще има 🙂
   Поне според моя опит чаят най-добре да е топъл- нито студен, нито горещ, и сместа след това се покрива, и се оставя на топло място.
   HennaFox

   • Екатерина

    Благодаря за бързия отговор 🙂
    В такъв случай ще оставя сместа колкото е необходимо, мисля да пробвам и в комбинация с 1/3 индиго за по-кестеняв цвят.

 118. Мира

  Разполагам с една опаковка шикакай на прах, която ми е в повече. Ако някой желае, мога да му я изпратя на цената в сайта и без транспортни разходи. За връзка: elm_ira@abv.bg

 119. Силвия

  Здравейте, бих искала да помоля за Вашия съвет. Много искам да постигна тъмно винен червен цвят на косата с естествени продукти. Преди се боядисвах, но от близо година не съм третирала косата си с нищо и сега стои на два цвята- в корените съм с естествен кестеняв цвят, а в краищата косата ми е изсветляла, леко ръждива и суха.
  Какви рецепти бихте ми препоръчали за боядисване и подхранване на косата и тъй като в момента кърмя двумесечния си син могат ли да се получат някакви нежелани реакции най-вече за него?
  Благодаря предварително и Ви поздравявам за сайта и полезните съвети, които давате!

  • hennafox

   Здравейте, Силвия,
   При вашия цвят на косата мога да ви препоръчам само къна – ще се получи много тъмно червено. Къната е и незаменима за заздравяване и подхранване на косата. Най-простата и същевременно ефективна рецепта е смесването на къната с топла вода – трябва да се получи гъста каша, която се покрива и се оставя да престои за няколко часа, преди нанасянето на косата. За по-червен цвят може да се използва чай от каркаде, или червено вино.
   При по-суха коса може да се добави лъжица зехтин в сместа непосредствено преди нанасяне – понякога това възпрепятства цвета обаче.
   Аз също в момента кърмя 5-месечния си вече син 🙂 и както като бременна, така и сега, не съм спряла с къносването на всеки три седмици. Според всичко, което съм чела, не би трябвало да има проблем – освен с намирането на време, разбира се. 🙂
   Поздрави,
   HennaFox

 120. Нина Иванова

  Здравейте,
  Много ми харесва вашият сайт. Радвам се че ви открих! Бихте ли ми казали ако смеся Амла с вода или друга течност, без да прибавям Индиго, просто разтворена Амла, ще се получи ли някакъш ефект. Имам предвид този с подхранването и оформянето на къдриците?

  Благодаря,
  Поздрави

  • hennafox

   Да – разбира се, смесена само с вода може да се използва самостоятелно като балсам, след измиването на косата. Нанася се основно по дължината на косата и се оставя да престои няколко минути.

 121. Татяна

  Здравейте,
  Поздравления за прекрасния сайт и изчерпателните отговори.
  Години наред се лутах из безкрайно – многото фризьорски салони и боядисването им с така наречените съвсем „безвредни“, изключително „подхранващи“ и скъпи бои.
  Първоначално имах прелестна кестенява коса, в последствие реших да я боядисам в червено, след това в русо, така лекинко взе да се „поопърпва“ :), съответно минах на кестеняви кичури, които никак не бяха приятни за гледане с начупени и накъсани краища, а ма защо да спирам с великите бои и се докарах вече до проскубано оранжево 🙂 смешно, но факт. Та молбата ми е към Вас, Умолявам Ви посъветвайте ме как да си възстановя косичката.
  1.) Косата ми е кестенява (простете,но от толкова бои не си разпознавам цвета на косата изглежда средно кестенява, разбира се ако има такова понятие, тоест нито е тъмна нито е светла 🙂 ) , изключително тънък, сух и накъсан косъм, да не забравя да добавя, че вече е и много рядка. С какво мога да я подхранвам ?
  2.) Бих желала да постигна оранжево, може би първоначално по-светло, а в последствие по-тъмно оранжево.
  3.) Моля Ви, посъветвайте ме какви продукти да закупя от вас и ако може, подробно да ми опишете процедурата по самото „къносване „, защото ще ми е за първи път :).
  Благодаря Ви предварително, обещавам да спазвам написаното от Вас и съответно за благодарност ще ви изпратя снимки преди и след, при все, че за мен ще е огромен стрес да се гледа в снимката „преди“ :).
  Простете ме ако има правописни грешки, все пак до скоро съм била блондинка 🙂
  И на последно място : Честита Първа Пролет, пожелавам на Всички крепко здраве и безкрайно щастие.

  • hennafox

   Здравейте,
   Честита първа пролет и на вас!
   Много се радвам, че имате желание да се погрижите за косата си. За мен къната няма равна в постигането на здрава и блестяща коса; има обаче някои ограничения, свързани с възможния цвят. На първо място с билки и изцяло растителни бои няма как да се получи цвят по-светъл от естествения. Възможно е да се получи оранжево по дължината на косата, но не и в корените – те ще си останат тъмни. Вариантите при вас са – 1) изравняване на цвета и получаване на естествения ви цвят; 2) по-тъмно кестеняво към черно; 3) тъмен махагон. За целта се смесват къна и индиго в определена пропорция; ще ви опиша подробно как, в случай, че си изберете някой от тези цветове.

   Поздрави,
   HennaFox

 122. Татяна

  Здравейте, отново 🙂
  Благодаря Ви за отговора.
  Поръчах си всичките природни оцветители за коса, леко съм стресирана изглежда ми много сложно, все едно да направя фокус, та аз нищо не разбирам от къни.
  Всеки си прави разни миксове и си получава цвета който желае, леле представям си аз на какво ще се докарам 🙁
  Май сега, като се гледам на слънце косата ми изглежда светло кестенява, единственото което желая е да постигна наситен оранжев цвят.
  В предложените от Вас варианти, ми допадна това с получаване на естествения цвят (но не сега, може би в близко бъдеще 🙂 ), веднага отпада втория вариант: по-тъмно кестеняво към черно (пробвала съм черен цвят, досущ като вещица съм 🙂 ), за което Ви моля да ме разберете в избора ми на наситен оранжев цвят. С риск дори, в корените да не е така плътен цвета.
  С нетърпение очаквам къните и Вашите подробни наставления за начинаещ като мен 😉
  Благодаря Ви от сърце .

  • hennafox

   Здравейте,

   Възможно най-светло рижо към оранжево се получава със смес от касия и къна -2 до 3 с.л. къна на 100 гр. касия. С всяко следващо нанасяне цветът става по-наситен и тъмен, затова е добре следващите пъти да нанасяте основно в корените.
   Процедурата е – къната се смесва с топла вода, чай от лайка, или друга течност по избор /червено вино, портокалов сок, чай каркаде…- вариантите са много, но аз постигам прекрасен резултат и само с вода/. Покрива се, и се оставя да престои от 3 до 12 часа. Касия също най-добре да се смеси предварително и отделно от къната 2-3 часа.
   Накрая се смесват заедно, разбърква се добре. Косата се разделя на кичури и сместа се нанася равномерно с помощта на ръкавици. Покрива се с найлонова шапка и /затоплена/ хавлиена кърпа. След 2-3 часа се отмива.
   Постепенно при следващо оцветяване, за леко потъмняване и изравняване на цвета, може да добавяте 1-2 с.л. индиго, и да увеличите пропорцията на къната за сметка на касията.
   Изглежда сложно, но след първия път вероятно сама ще експериментирате и ще знаете кое и как да смесите за най-добър резултат 🙂
   Ако имате и други въпроси, ще се радвам да ви отговоря.
   Поздрави,
   HennaFox

 123. Татяна

  Едно голяяяяяяямо БЛАГОДАРЯ от мен.
  Стискайте ми палци, голямото цапотене скоро ще почне 🙂
  Щастлива съм че Ви има.

 124. Svetlana Dimkova

  Здравеите! Наскоро ви открих и сйм изчела почти всичките постове. Скоро си закупих нqкои от билките и се чудех дали ниакои от тиах като Амлата например не може да се използва и за подхранване на миглите? ( понеже вече иа изпорбвах на косата си и… ЪОЪ… само това мога да кажа..) Благодарq предварително и се извинqвам за странниа вапрос които задавам. :))

 125. Svetlana Dimkova

  Ох … чак след като пост-нах видях какво съм написала – сори , навик от латиницата. Та, исках да кажа че след като измих Амла-та от косата си, реакцията ми в огледалото беше просто WAW !

  • hennafox

   Здравейте,
   В никакъв случай не използвайте за миглите 🙂 Всички билки, особено амлата, дразнят много очите, а опасността да попаднат в тях е голяма.
   За миглите е подходящо бадемовото масло.

 126. Bogoeva

  Здравейте,
  боядисвам се с къна вече трети месец(един път на 3 седмици). Оказах се алергична към амлата и индигото и за момента съм само с къна- много съм доволна от резултата. Правя и редовно маски с някакво масло/ балсам от алое вера/ сок от цитрус. Имам следният въпрос- никога не мога да направя гладка смес от къната- винаги е леко на бучки и трудно се нанася- независимо, че е преседяла на топло място над 12 часа и смесена само с топла вода. Последният път я разбих с миксер и стана мнго гладка смес, която лесно се нанесе, а и резултата от боядисването е добър, но никъде не намерих препоръка къната да се разбива с миксер- вашето мнение какво е?

  • hennafox

   Здравейте,
   В интерес на истината не съм срещала и аз такава препоръка. Но щом резултатът от оцветяването е добър, със сигурност няма проблем.
   Може да опитате и с добавянето на малко (1 с.л.) сминдух/чимен на прах, ако имате под ръка – помага за по-гладка консистенция на сместа.
   Поздрави,
   HennaFox

 127. Ani

  Здравейте, косата ми е средно дълга, между средно и тъмнокестенява. Искам да запазя цвета. Вече имам бели коси, но все още не са на толкова много. Никога не съм се боядисвала. Правилно ли съм разбрала, че трябва да използвам пропорциите 1/2 къна + 1/2 индиго или 1/3 къна+ 2/3 индиго? И за моята средна дължина общото количество е 200 гр? Искам да попитам за рецепта за къната и индигото, зная, че къната се разтваря предварително и индигото едва накрая непосредствено преди боядисването? И последно ме интересува дали може човек сам да се боядисва, т.е. сам да нанася сместа на косата. Има ли някакви особености и трикове за по-добро нанасяне или е препоръчително друг да го прави? Накрая искам да ви благодаря за чудесния сайт. Освен с всичко друго се сдобих с какаово масло от вас, което е страхотен крем за лице, и освен това, когато ми остане парченце по пръстите е много вкусно.. Е, малко ще ми е соленичко да си го мажа на филия, но за кожата на лице, ръце и тяло е страхотно…
  Чудесни сте.

 128. hennafox

  Здравейте, Ани,
  И двете пропорции са подходящи. 1:1 дава малко по-светъл резултат, но има по-голяма вероятност за лек червеникав оттенък на слънце. 1/3 къна:2/3 индиго е за тъмно кестеняво. Все пак бих започнала с по-светлото: по-лесно е да се потъмни цветът впоследствие, а и според мен ще е по-близък до естествения ви цвят.
  Общото количество е индивидуално. За мен /средно гъста коса до средата на гърба/ за хубаво покритие трябват 200 грама. Някои хора успяват да разнесат равномерно и по-малко количество, но особено първия път за най-добро покритие добре е да има достатъчно смес.
  Разбира се, може човек сам да се справи 🙂 Непременно трябва да се приготвят ръкавици, стари дрехи и хавлиена кърпа – сместа цапа доста. Линията на скалпа се намазва с мазен крем или вазелин, за да не останат петна по кожата на лицето. Ето някои трикове, за които знам:
  – косата се разделя на четири части с помощта на щипки или дори ластик. При нанасянето всяка част се разделя допълнително на ивици с дебелина окооло 1 см и сместа се нанася плътно кичур по кичур. Аз започвам в горната част на косата, разделяйки косата на път. Намазаните вече кичури отделям с помощта на щипка. Може да се нанася с помощта на четка за боядисване; аз обаче просто загребвам с пръсти от сместа, и мажа с тях.
  – може сместа да се нанася с помощта на найлонова торбичка, като шприц – това е удобно за нанасяне в корените.
  – сместа е добре да е с по-гъста консистенция (на кисело мляко), за да не капе след нанасяне.
  – не оставяйте сместа да засъхне по косата ; добре е да нанесете в рамките на 15 до 20 минути, и да покриете с найлонова шапка.
  Май е това 🙂 Звучи по-сложно, от колкото е.
  Поздрави,
  HennaFox

 129. Svetlana Dimkova

  Здравежте отново!
  Доста добре огледах онлайн-магазина Ви, но не успях да открия Бадемово масло,може би аз не сьм догледала добре. Бихте ли ми помогнали с линк? Иначе Бадемово масло сьм си купувала от аптеката, но не забелязах ефект, вьпреки че доста време го ползвах, но може би това е и от сьдьржанието в шишенцето :Д.
  Предварително благодаря 🙂

  • hennafox

   Много съжалявам за недоразумението! Нямаме бадемово масло; чела съм, че помага. Каквото и масло да взимате, важно е да е студенопресовано – за да се запазят ценните му свойства.

 130. Svetlana Dimkova

  Много Ви благодаря!
  Имам още един въпрос- много ми харесва косата на девойката от заглавната страница на blog.hennafox.com ( с леко червеникавата къдрева коса ). Интересува ме дали е възможно да постигна такъв цвqт с къна и ако да- как точно да я смеся, що се отнася до пропорции и време през което трqбва да стоя с къната?
  Само да добавя че косата ми е тамно кафява а на слънцето е с леки червеникави оттенъци.

  Поздрави,
  Светла

  • hennafox

   Здравейте, Светла,
   За съжаление при тъмно кестенява основа няма как да се получи този цвят – никоя от индийските билки не изсветлява косата. Във вашия случай с къна може само да се подсилят червеникавите оттенъци.
   Поздрави,
   HennaFox

   • Svetla Dimkova

    Благодаря за бързият отговор! Мисля да пробвам изсветляването с меда и после с къната за постигане на тези цветове от снимката, понеже безумно много ми харесват. Бихте ли ми препоръчали колко време да стоя с къната и дали да я смесвам с някоя от другите билки или само с вода?

    Поздрави.

 131. Ani

  Здравейте, вече се боядисах, страшно съм доволна. Получи се тъмнокестеняво с тъмночервен оттенък. Отиде ми по-малко от 200 гр. Може би към 150 гр. (общо къната и индигото – косата ми е малко по-дълга от раменете, средно гъста).
  Искам да споделя и още един „трик“, който спомага за фиксиране на боята (да спре да оцветява, особено кърпите), освен това дава блясък, заздравява косъма, действа като балсам и при редовна употреба (т.е. при всяко миене на косата) избавя от пърхот. Значи – след измиването на къната/индиго, обливам с оцет косата. По-хубав е ябълковия и много трябва да се внимава да не влезе в очите. Разтърквам хубаво по скалпа и по дължината на косата и след това изплаквам обилно с вода. Веднага се вижда, че спира да пада оцветена вода от косата. А след това косата има невероятен блясък…
  Много ви благодаря за чуесния сайт.
  Мисля, че е хубаво този раздел на сайта да се сложи на по-видно място в началната страница – с нещо като банер или подобно. Все го търся и забравям къде беше линка…
  :))

  • hennafox

   Здравейте, Ани,

   Много благодаря за споделения трик – оцетът определено придава блясък на косата; действа добре и при проблеми със скалпа.
   Аз поне знаех само за друг вариант – силно разреден разтвор на вода и оцет /6:1/ без изплакване. Но докато косата е мокра, си има лека миризма.
   Най-добре е с домашен оцет, ако има под ръка. 🙂
   Поздрави,
   HennaFox

 132. Bogoeva

  Здравейте, след всяко боядисване ми се появява силен сърбеж за около 3дни(докато изсветлее и боядисването на скалпа). Косата изглежда невероятно, но този сърбеж страшно ме дразни, съпроводен е и с по-силен косопад, но няма зачервяване. Четох доста чужди форуми и много жени имат този проблем, като препоръките са да използват кокосово мляко, да не слагат киселина, да стоят до 2-3часа максимум, да не използват амла или индиго, да сменят къната, да се измиват с шампоан след къносване много добре и др. Пробвала съм повечето от тях и симптомите намаляват, но все още ги има-вече слагам само къна+вода и стоя 3 часа, като мия косата веднага с шампоан и плакна поне 10минути. Не искам да спирам да се къносвам, тъй като косата никога не съм си я чувствала по-здрава(без никакъв цъфтеж), жизнена и красива, но искам и да избегна сърбежа. Дали има чимена ще помогне и в тази насока?

  • hennafox

   Здравейте,

   Много неприятен проблем е сърбежа. За различни хора са помогнали различни промени в рецептата, ето някои от тях:
   – последно изплакване с разтвор от вода и ябълков оцет /6:1/ – помага за възстановяването на pH на скалпа
   – добавяне на 1 с.л. мед, зехтин, чимен, балсам за коса /не всички едновременно 🙂 /
   – отмиването на къната с балсам за коса – след първоначално изплакване на косата с вода се нанася по-голямо количество балсам от корените до връхчетата, и се масажира скалпа. Изчаква се 5-10 минути, и се отмива добре. Може да използвате и шампоан преди балсама, но нека да е по-щадящ /без сулфати/, за да не изсушава допълнително скалпа.
   Надявам се все нещо да помогне. 🙂
   Поздрави,
   HennaFox

  • hennafox

   Може да се измие с шампоан, може само с балсам, а може и без нищо. Важното е частиците да се отмият добре, за да не дразнят скалпа и да няма сърбеж. Ако ползвате шампоан, по-добре да е мек, без SLES, за да не пресуши скалпа.

 133. Марина

  Зравейте!
  Купих си билки от вас-шикакай,амла и сапунени ядки.Няколко пъти си мих косата с тях,но ми се струва,че не ги позлвам правилно.Забърквам средно количесвто каша и се мъча да я нанеса равномерно(имам средно дълга и суха коса),но май не се получава-косата ми веднъж е много суха,друг път-по-мазна след билките.Можете ли да ми кажете каква е най-подходящата рецепта за приложение?Благодаря

  • hennafox

   Здравейте, Марина,
   За съжаление няма най-правилен или подходящ начин; доста е индивидуално, а вариантите са безброй. Мога да ви предложа няколко идеи:
   – Да забъркате доста рядка смес – нанася се по-лесно.
   – Сместа се забърква с доста топла към гореща вода – необходимо за отделянето на сапонини в сапунените ядки
   – Да нанесете на суха коса – така лесно се вижда докъде сте стигнали. Нанасяйте предимно в корените.
   – Особено ако сте от район с твърда вода: последното изплакване с разтвор от вода и ябълков оцет /6:1/ е препоръчително
   – Може да увиете намазаната коса в найлонова шапка и кърпа и да изчакате 1 час; а може да отмиете и почти веднага.
   – Може да добавите чимен или сминдух на прах в сместа – също подходящо за суха коса
   – Традиционно за суха коса се препоръчва лека маслена маска преди измиването с билките. За да измият добре обаче е нужно и те да престоят на косата поне час-два; това е времеемък вариант, но все пак я споделям 🙂
   Надявам се някой от съветите да е от полза 🙂
   Поздрави,
   HennaFox

 134. Марина

  Благодаря ви много.Ще пробвам с по-рядка смес.А мога ли към гъста каша от билките да добавя масло-да се получи маслена каша.Ще бъде ли ефективно?

  • hennafox

   Не съм опитвала; като маска ще е ефективно, но вероятно ще трябва да се отмие допълнително. Пак зависи от количествата; може да нанесете първо в корените, а след това към сместа, която остане за по-сухите дължини, да добавите малко масло.

 135. В.Дукова

  Здравейте,
  изчетох всички въпроси и отговори, поръчах си билките и реших и аз да се пробвам по ваша препоръка първо на част от косата си.
  – първо
  разтворих къната с чай от лайка, престоя една нощ.
  – после я разделих на две
  – направих 1:1 къна и индиго и малко
  алма, и 1:2 къна и индиго и малко алма
  – намазах два кичура на косата си с двете
  смеси ( да видя кой цвят ще ми хареса повече)
  – стоях 4 часа и се измих ….. и нищо не стана накрая … същата си ми е косата като в началото без промяна.

  Последно съм боядисвана с
  без амонячна боя в тъмно кестеняво (какъвто е естествения ми цвят).
  аз ли сгреших някъде или понеже съм кърмачка къната не хвана или малко я държах. Къде греша?

  И втория ми въпрос:
  Как точно да използвам маслото от черен кимион, ако се намазва скалпа колко време се стои?

  • hennafox

   Здравейте,

   Боята и кърменето не би трябвало да имат нещо общо. Времетраенето също е достатъчно. Това, което ми хрумва – увихте ли кичурите в найлон и отгоре с хавлиена кърпа? Сместа не бива да изсъхва, тъй като губи оцветяващите си способности; също е от значение, че топлината подпомага оцветяването. При цялостното оцветяване косата е добре увита, и от топлината на скалпа се получава нещо като парна баня.
   Понякога е трудно да се пресъздаде точно ефектът от цялостното оцветяване; много се надявам да се получи желаният цвят.
   Маслото от черен кимион се използва за масаж на скалпа, например 20-30 минути преди измиване на косата.
   Поздрави,
   HennaFox

 136. Ваня

  Здравейте! и от мен.косата ми в корените е тъмно кестенява а в края светло. 3години не съм я боядисвала с боя, сега искам да я оцветя в леко по тъмен цвят, но не червен.имам купена къна и амла, искам да попитам дали е нужно да си закупя и касия или може само да смеся къна и амла? и за 200 гр къна колко амла да добавя ? мерси предварително 🙂

  • hennafox

   Здравейте, Ваня,

   По принцип за оцветяване в кестенявите нюанси се използват къна и индиго. Амла може да се добави, но не влияе съществено на цвета.
   На тъмно кестеняво с къна – или къна и амла – ще се получат леки червеникави оттенъци – не червен цвят. В зависимост от това колко светли са краищата те може да се получат червени. За по-добро уеднаквяване на цвета и тъмно кестеняво е необходимо да смесите къна и индиго – за тъмно кестеняво съотношението е 2/3 индиго към 1/3 къна + 2-3 с.л. амла по желание.
   За коса около раменете за добро покритие са нужни около 100 гр. общо суха смес, а за по-дълга коса – по-голямо количество.
   Касия не променя цвета; тя разрежда къната, като се използва най-вече при светли коси. На тъмно кестеняво касия и къна може и да не дадат разлика в цвета /зависи от съотношението/ и няма да изравнят цвета на корените и краищата.
   Поздрави,
   HennaFox

 137. Марияна

  Здравейте, видях новата растителна боя за коса в електронния ви магазин. Интересувам се защо не е подходяща за обезцветена коса? И дали е изцяло направена от натурални и безвредни съставки? 🙂 Благодаря!

  • hennafox

   Здравейте, Марияна,

   Да – боите са изцяло от безвредни растителни съставки, различни съотношшения на къна, амла, индиго, нийм, брингараж. Те са предварително смесени и имат по-слаби оцветяващи свойства от спазването на рецепта и смесването на билките поотделно – при обезцветена коса или по-голям процент бели коси покритието най-вероятно няма да е добро.
   Поздрави,
   HennaFox

   • Марияна

    Здравейте отново! Вече изпробвах новата растителна боя, направих пробите за алергия, оцветих и няколко кичура… И мисля, че мога да кажа – намерих решението на проблема с боядисването, след като от години съм алергична към традиционните бои и вече се бях отчаяла. Поръчах си светлокестенява боя. Покрива доста добре и изсветлените кичури и придава страхотен блясък. Реших обаче да изчакам с боядисването на цялата коса, докато израснат русите кичури, които имам в момента. Въпросът ми е – колко време след отварянето на боята, може да се ползва? И също върху този вид растителна боя, могат ли да се направят по-светли кичури? Благодаря за хубавия продукт! 🙂

   • hennafox

    Здравейте,

    Много се радвам, че резултатът ви харесва! Боята е трайна; ще се запази с месеци. Все пак добре е да затворите пакетчето с нещо, или да го сложите в кутия. Върху тази боя не мисля, че ще се получат много по-светли кичури; задължително е да се тества предварително, тъй като има опасност 1) косата да се изтощи много; 2) кичурите да добият зеленикав оттенък (заради индигото).
    Къната действа на по-различен принцип от боята – тя се свързва с кератина в косъма. Така косъмът е по-плътен, но и пигментът е много по-навътре – т.е. боята е трайна, но изсветляването може да се окаже проблем.
    Поздрави,
    HennaFox

 138. Лилия

  Привет ,
  Вече от около два месеца ползвам билките за измиване на коса и съм много доволна.Сега реших,че искам промяна и в цвета ,и Ви моля за съвет -имам светлокестенява до среднокестенява коса с малко бели коси в корените.Възможно ли е да постигна медночервен цвят с къна и касия ,и какво да е съотношението между двете билки?
  Благодаря ви.

 139. Маринела

  Здравейте, поръчах си билковата боя, светло кестенява. Косата ми е светло кестенява, но е боядисвана и краищата са по-тъмни. Дали ще има добро покритие тази билкова боя върху боядисана коса? И т.к. пише, че е светло кестенява, то ще има ли толкова силни червени отенъци от къната? Могат ли да се избегант или тушират с някои други билки?
  Благодаря ви.

  • hennafox

   Здравейте,
   Вероятно ще има разлика между цвета в корените и краищата. Може да има лек оттенък на слънце, но няма да е силен. Препоръчвам да тествате на един кичур коса, от корените до връхчетата, като следвате точно процедурата и го увиете добре в найлон, а косата – с хавлиена кърпа. Това ще запази топлината и ще даде най-точен резултат.

 140. Красимира

  Здравейте,
  Много се зарадвах когато попаднах на вашия сайт! Много се надявам да ми отговорите бързо – имам повод и искам да да се боядисам.
  Искам да постигна само червеникави отенъци-моята коса е тъмно кестенява, естествена и небоядисвана. Имам намерение да използвам само натурална къна без индиго. Цвета който искам да получа е червеникаво-кафяво, да е нюанс. В таблицата пише, че ще се получи махагон. Махагона по принцип е студен нюанс-червеникаво лилаво, а на мен ми трябва топъл нюанс.Възможно е да сте имали предвид червеникаво кестеняв цвят, а не махагон. Срахувам се да не ми стане косата с лилав оттенък, но смятам че няма от къде да дойде, ако не ползвам индиго също. Моля, бихте ли ми казали на тъмно кестенява коса какво се получава? Благодаря!

 141. Красимира

  Забравих да попитам къде в Пловдив мога да намеря вашите продукти? Зареждате ли в Био магазин Зелен или някъде другаде?

  • hennafox

   Здравейте, Красимира,
   С къна няма да се получи лилаво, а точно лек топло червеникав оттенък – по-скоро рижо-червеникав.
   В Пловдив има от нашата къна в Зелен Био.
   Поздрави,
   HennaFox

   • Красимира

    Благодаря Ви за бързия отговор! Поздравявам Ви за прекрасния сайт! Отивам да си купя! Ще пиша отново, ако имам още въпроси както и какъв е резултата.

 142. Красимира

  Здравейте,
  Купих си още днес оцветяваща къна от магазин Зелен Био в Пловдив.
  Не съм ползвала отдавна и не съм много наясно как да я приготвя точно. Дайте ми инструкции, за да се справя успешно!
  Косата ми е до раменете на пластове- ще стигне ли 1 пакет, понеже аз взех само един за сега.
  Ще я сложа в неметален съд-например буркан добре ли?Колко вода да сложа за 100 гр?
  Топла вода-температурата има ли значение? Например вряща, 80 градуса и т.н.? Задължително ли трябва да е с капак или може и с фолио например?През цялото време ли трябва буркана да е топъл-например да стои в тенжера с топла вода или да го оставя някъде. Трябва да стои около 12 часа, накрая ли да разбъркам или периодично? Как да позная, че е готова?

  • hennafox

   Трудно може да сбъркате с приготвянето на къната 🙂 100 грама ще стигнат. Аз използвам стъклена или порцеланова купа – може и буркан, разбира се. Разбърквам с топла вода (40-50 градуса). При вряща вода се отделя по-бързо цвят, но и ‘умира’ по-бързо (т.е. нанася се почти веднага след разтваряне, тъй като след известно време намалява оцветяващата сила). За мен поне цветът на къната приготвена по този начин не е толкова наситен. След това покривам с фолио, капак или каквото имам под ръка. Оставям я да престои най-често 3-4 часа; може и през цялата нощ. Познава се, че е готова, когато цветът се промени (особено повърхността е по-тъмна), а ако намажете върху кожата на ръката например, след около 20 секунди остава оранжево петно след отмиване. Разбърквам накрая.
   Не е нужно бурканът да е топъл през цялото време, но ако нямам време например го оставям покрит на слънце или върху радиатор през зимата – това ускорява отделянето на цвят. Ако сместа ще престои една нощ това съвсем не е необходимо.

 143. Красимира

  Благодаря Ви за бързия отговор! Разбрах как да приготвя къната. Налага се да изчакам малко преди да се боядисам. Преди седмица сложих балсам оцветител и получих нежелана реакция – сърбеж, щипене и изсушаване на кожата на главата. Маските с бадемово масло и хума- свалиха боята , но още имам раздразнение. Косата ми е вече с естествен цвят, но суха и клепнала. Смятам маските с бадемово масло ще ми помогнат и след седмица-две ще се боядисам. Непременно ще пиша какви са резултатите.

 144. Десислава

  Добър ден!
  Поъдравления за сайта!
  Имам въпрос: интересува ме къната на прах (тъмнокестенява), която предлагате, и разликата между нея и черната. Бих искала да получа тъмен цвят, който не е гарваново черен, но сам по себе си не червенее, не е светъл, а достатъчно тъмен, без да е като гореспоменатата птица 🙂
  Косата ми е боядисвана с амонячна боя, която като цвят ме удовлетворява – тъмна, но не „гарван“. Искам подобен резултат с къна, която предлагате. Какво бихте ме посъветвали – черната или тъмнокестенявата?
  Благодаря за отделеното време! Лек ден!

  • hennafox

   Здравейте,
   Според мен черното не е гарваново черно, но растителните бои са ни нов продукт и все още нямам достатъчно отзиви за цвета. Бих препоръчала тъмно кестенявото – при нужда то лесно може да се потъмни впоследствие. Може да направите и тест на кичур, като смесите 1 л. от боята, нанесете по кичура, увиете го добре в найлон, а цялата коса – с хавлиена кърпа. Така резултатът ще е ясен, но изчакайте няколко дни, преди да определите крайния цвят.
   Поздрави,
   HennaFox

 145. Красимира

  Здравейте,
  Моля, дайте ми съвет!
  Боядисах си косата с къна, разтворена само с вода. Косата ми стана много лъскава, но не харесвам получилия се цвят. Стоях 4 часа и станах много червена. Лицето ми е мургаво и изобщо не ми отива. Направих маска с бадемово масло и след това се измих с хума-цвета падна малко. Каква маска да направя, за да туширам още малко цвета? Видях че предлагате билкова боя тъмно кестенява. След колко време мога да се боядисам, за да покрие добре цвета? Благодаря предварително!

  • hennafox

   Здравейте,
   Може да туширате червеното с глос от индиго /2 с.л. индиго разтворени в хладка вода, и смесени с достатъчно количество балсам за коса – престой върху косата 20-30 минути/.
   Може и с боя също. Няма проблем да се боядисате с растителната боя и веднага след къносването.

 146. Красимира

  Здравейте отново!
  Интересува ме какво представлява билковата боя и какво съдържа?
  В магазин Зелен био в Пловдив видях кестенявата билкова боя( не тъмнокестенява- може би продуктът е нов и не зареждат всички цветове). Можете ли да ми кажете дали ще има резултат върху къносаната коса( остана само оттенък)
  Голяма част от къната падна след миене с хума и трябва спешно да я направя – изгуби блясъка си!

  На тъмнокестенява коса само с къна, разтворена във вода получих тъмно червено-лилав оттенък, а аз искам да е по-кестенява с червеникав оттенък. С какво бих могла да разреждам къната, за да се получи по-топъл кестеняв оттенък?

 147. hennafox

  Здравейте,
  Билковата боя е смес единствено от къна, амла, индиго, брингараж и нийм. Тя действа върху къносана коса без проблем. В магазин Зелен Био – Пловдив е възможно да е свършил точно този цвят; по принцип там има и от него.
  Честно казано не съм сигурна защо се е получил студен лилав оттенък; къната почти винаги дава топъл цвят. Може да се разреди с касия, балсам за коса, кисело мляко за по-слаб / оранжев/ оттенък.

 148. Красимира

  Благодаря Ви много за подробния отговор! Възможно е и на мен така да ми се е сторило – това е първият ми опит с тази къна.
  Мога да кажа обаче, че е с невероятно качество и не може и да се сравнява с тези изкуствените. Много време ползвах така наречената „черна къна“, съсипах си косата и дълго не ползвах нищо. Много се радвам, че има истински натурални продукти!
  Ще пробвам първо билковата боя, а после ще опитам да смесвам и сама билките – трябва повече практика! Поздрави!

 149. Калина

  Здеавеите!Първо искам да се извиня ако вече е имало подобен въпрос.Косата ми е леко изсветлена ссъс златист отенък.Имам малко бели коси които изключително трудно хващат боя.Закупих си от вашата касия но….ако не ми покрие добре белите коси мога ли след това да използавам боя?И как да поддържам рус цвят с вашите продукти без да ставам рижава?:)Благодаря ви!

  • hennafox

   Здравейте,

   Касията в повечето случаи няма добро покритие на бели коси – може да ги оцвети, но нетрайно. Няма проблем да ползвате боя след това, но за по-сигурно е добре да минат 1-2 седмици.
   За съжаление според мен няма как да поддържате същия цвят с билките; ще потъмнее, поне до естествения, и ще има лек конячен до риж оттенък.

   Поздрави,
   HennaFox

 150. Красимира

  Здравейте,
  Искам да споделя, че съм изключително доволна от билковата боя – тъмно кестенява! Цвета, който получих върху къносана коса е много тъмен натурален шоколад( без червени оттенъци). Намерих моя цвят – сташно съм доволна! Вероятно при по-честа употреба цвета ще се задълбочи, което е моята цел. Искам да попитам какво да правя,ако избива отдолу къната( има такава опастност, докато се наслои цвета) глос от боята ще помогне вероятно или глос индиго? Само с индиго да не се потъмни до черно.
  Благодаря Ви много за полезния сайт!

  • hennafox

   Здравейте,

   Много се радвам, че цветът Ви харесва! Той обикновено се променя към по-топъл цвят след първите няколко дни. При оттенъци ще помогне глос от боята, а също и от индигото (времетраенето е кратко – 20-30 мин.)
   При някои коси индигото може да се наслои до черно – а при други се поотмива и избива червеникавото от къната – така че най-добре е да следите как е при Вашата коса. Ако цветът се задълбочи съвсем до желаното може да боядисвате само в корените, за да не потъмнява допълнително косата, а по дължините – глос и от време на време – цялостно боядисване.
   Поздрави,
   HennaFox

 151. Красимира

  Здравейте,
  Цветът е наситено тъмно кафяво към черно с лек червеникав оттенък на слънце. Горещо на всички я препоръчвам!
  Oпределено това е боята, с която ще се поддържам!
  Благодаря Ви още веднъж!

 152. Десислава

  Здравейте отново!
  Поръчах тъмнокестенявата боя, а също и амла, понеже косата ми е къдрава.
  Днес използвах амлата. Страхотен продукт!!! Благодаря, чв го правите достъпен за толкова хора!
  Първоначално си направих маска с Extra Virgin зехтин (както винаги), след което измих с шампоан. После сложих амлата, като следвах инструкциите на опаковката. Не очаквах да ми подчертае и оформи къдриците толкова много! Така не съм се виждала от детските си години! 🙂 Много съм радостна. Отсега това ми е балсамът.
  Въпросите ми към Вас са:
  1) маскатата със зехтин за в бъдеще би ли повлията по някакъв начин на къната – цвят, трайност,…?
  2) за какво помага амлата, използвана на лицето? Може ли да се използва и за тяло? Колко често е препоръчително да се използва за лице, респ. тяло, и колко време се стои с маската?
  3) Интересувам се и от брингараж в качеството му на ускорител на растежа. Как се използва и колко често? Известно ми е, че всичко е индивидуално, но – женска суета – с колко би порастнала косата? 🙂

  Утре, след като се къносам с тъмнокестенявата боя от сайта Ви, ще пиша отзиви.

  Въпросите, които Ви зададох, са доста, но мисля, че ще са от полза и за други хора. Благодаря Ви за отделеното време!

  • hennafox

   Здравейте,
   Въпросите не са лесни за отговаряне, но ще се опитам, до колкото мога 🙂
   – За някои хора маската със зехтин влияе на цвета, при други няма разлика. Когато в сместа има индиго, както в тъмнокестенявата боя, е възможно индигото да се поотмие, т.е. да се засилят червеникавите оттенъци /те са видими най-вече на слънце/.
   – Амлата е богата на вит. С и действа като ексфолиант; има антибактериално, стягащо и тонизиращо действие. Може да дразни по-чувствителната кожа. Тук няма строги правила за употреба, но най-често се прилага два пъти седмично. Аз най-често я оставям да престои около 5 минути, или я смесвам с нийм и изчаквам сместа да изсъхне.
   – Брингараж е сравнително нова билка; след седмица-две ще се опитам да пусна по-подробна статия за употребата му. По принцип индийските билки се използват най-добре заедно, тъй като се допълват добре – например в измивна смес 1-2 пъти седмично. Има го в състава и на боята за коса. Може да се смеси например с амла и шикакай; може и отделно, разбира се. Не мисля, че могат да се очакват чудеса по отношение растежа на косата; той се използва по-скоро при косопад и за цялостно заздравяване на косата.
   Често се използва и под формата на масло. Ето една основна рецепта за направата на масло от Брингараж (може да се приготви и в по-голямо количество, стига да се спазят съотношенията):
   1 ч.л. билка се залива с 1 ч.л. вряща вода. Оставете да престои за 2 часа. Разбъркайте получената паста с 4-5 ч.л. масло по избор (на стайна температура) – билките ще започнат да се утаяват на дъното на съда. Започнете да загрявате на най-ниска температура – маслото трябва да е топло до леко горещо. Тази температура е добре да се поддържа 2-3 часа за най-добър резултат, като съдът е оставен непокрит. Оставете маслото да се охлади и прецедете. След това загрейте отново на съвсем слаба степен за около 20-30 минути. Оставете да се охлади и пресипете в подходяща непрозрачна бутилка.
   Може да се използват равни части от различни билки /напр. амла и брингараж/, а също и смес от различни масла
   Поздрави,
   HennaFox

 153. Мария

  Здравейте, билковата боя може ли да се нанася директно върху некъносана коса или първо трябва да се къноса? И може ли към сместа на билковата боя да се добави амла? Благодаря предварително!

  • hennafox

   Здравейте,
   Билковата боя може да се нанесе върху некъносана коса. В състава и има амла, но също може да се добави допълнително.
   Маслото трябва да е налично до две седмици.

 154. Десислава

  И отново имам въпрос.
  Очарована съм от мехнди и имам голямото желание да си нарисувам нещо.
  Ще се получи ли с малко от тъмнокестенявата боя, която имам?
  Благодаря Ви за бързите, изчерпателни и полезни отговори, както и за търпението и вниманието към всеки потребител!

  • hennafox

   За съжаление оцветяването от индиго (което преобладава в боята) върху кожата не е наситено и трайно, т.е. най-много ден-два. Мехнди се рисува с къна, но пък рисунката е доста светла; май няма естествен начин за наистина тъмна (кафяво към черно) рисунка.

 155. Martina Todorova

  Здравейте,
  Бихте ли ми казали нещо повече за черната боя. Например дали се получава гарваново черно и дали има някакво увреждащо действие върху косата. Видях съставките и виждам че са само естествени, но все пак е боя и искам да попитам.

  Благодаря

  • hennafox

   Здравейте,
   Боята няма увреждащо въздействие върху косата; дори напротив. Не мисля обаче, че се получава гарваново черно; по-скоро естествено черно. Покритието не е добро при по-голям процент бели коси или светла основа.
   Поздрави,
   HennaFox

 156. Martina Todorova

  Много благодаря за бързия отговор.Косата ми е тъмно кестенява.Преди 3 месеца е боядисана с черна боя,която почти падна.Много ми се иска да получа естествено черно,но да си е черно а не тъмно-кафяво,или нещо от тази гама. Поръчвам си от вас амла и касия вече половин година и много ще се радвам ако дори и боята има подхранващо и оцветяване в желания от мен цвят….
  Поздрави

  • hennafox

   Здравейте,
   Много съжалявам за забавянето – едва сега видях този коментар. Няма голямо значение; добре е косата да е сравнително чиста. Аз нанасям на суха коса, за да избегна протичането; на влажна коса е добре и сместа да е по-гъста по същата причина.

 157. Красимира

  Моля, кажете каква маска за да коса да изпозвам, за да не ми се отмива бързо къната от косата? Ползвам маска за боядисана коса с кокосово масло и от нея цвета мисля, че се отмива! Кои съставки задържат цвета? Чувала съм протеинова маска, а също и оцет?

  • hennafox

   Здравейте,
   Може да опитате с леки масла, например маслена маска с чисто кокосово масло или жожоба. Изплакването с разтвор на вода и оцет /или вода и лимонов сок/ също донякъде задържа цвета. Шампоанът е добре да е мек, за честа употреба, без сулфати.

 158. Svetoslava Stavreva

  Здравейте!
  Интересува ме ако сега си направя косата в 1 стъпка – къна + индиго, а по-нататък реша да се направя черна с къна + индиго в 2 стъпки ще се получи ли или ще е трудно вече да се заличат червеникавите оттенъци? Да добавя ли амла и просто е необходимо да изчакам повече време за да падне цвета?
  Благодаря Ви предварително!
  Съветите ви са много добри!

  • hennafox

   Здравейте,
   Няма значение дали косата е била къносвана предварително – при двете стъпки основата пак е къна. 🙂 Може да добавите амла, но към сместа с къна, не към индигото.

 159. Красимира

  Здравейте отново! Имам нужда от съвет за съоношението на боята. Направих се веднъж с тъмно кестенявата боя и косата ми стана кестеняво- черна, изглежда естесвено черна. Искам сега да смеся тъмно кестенява и кестенява боя, за да получа естествен тъмнокестеняв цвят, за да стои по-естествено. Смятате ли, че би могло да се получи, ако разликата е с тон-два с досегашния цвят?
  Единият вариант е: 1 пакет тъмнокестенява и един пакет кестенява, втори: 1 пакет тъмнокестенява и половин кестенява и трети 1 кестенява и половин тъмнокестенява.
  В момента е кестеняво-черна, искам да получа тъмнокестенява. Моята естествена е тъмнокестенява. Питам за боята, защото ми е по-лесно изпозвам нея и не знам какво е съотношението къна-индиго в тъмно и кестенявата боя, за да се ориентирам.
  Благодаря предварително!

 160. hennafox

  Здравейте,
  Опитайте само с кестенява боя. Индигото поотмило ли се е? Добре е да направите някоя домашна маска, напр. с хума, кисело мляко, за да падне малко цвета. Индигото се натрупва и ако опитате кестеняво върху сегашно черно най-вероятно ще се получи пак черно.
  Съотношенията са много по-различни от рецептите, които давам, понеже боята е предварително смесена, температурата на водата също има значение и влияе върху пропорциите. Разликата никак не е голяма. Като ориентир:
  Кестеняво – индиго 52%; къна 38%; амла 5%; брингараж 4%; нийм 1%
  Тъмно кестеняво – индиго 55%; къна 35%; амла 5%; брингараж 4%; нийм 1%
  В случай, че нямате бели коси за покриване, може да опитате дори светло кестеняво – при тъмна основа ще се получи тъмно. 🙂

 161. Красимира

  Здравейте,
  Благодаря Ви за бързия и изчерпателен отговор!
  Направих си маска с олио, зехтин нямах, но забелязах че от зехтина пада повече. С 1 тон изсветля, но неравномерно-около слепочията косата ми е кестенява, а на върха на главата-черна. Ще опитам със зехтин.
  Само веднъж се направих с тъмнокестеняво вурху къна, стоях 3 часа. Мислех, че малко ще изсветлее, но вече месец цвета е черен.
  Значи да разбирам, че ако смеся тъмно и кестеняво ще си остане пак черно? Ако е така ще пробвам само с кестенявото. Нямам бели коси, моя цвят е средно към тъмнокестеняво и искам да я направя в същия или подобен тон.
  Температурата на водата -топла. Да нанасям веднага, както пише на опаковката?

  • hennafox

   Смятам, че има общо с предишното къносване. При основа от къна + боя с високо съдържание на индиго се получава ефект като при двете стъпки. Имам пресен опит – наслагвана къна; опитах светло кестенявата боя. Получи се не точно черно, но някак неестествено тъмно кестеняво; на дадена светлина си беше черно. Мих косата си с шампоан с хума и индигото се поотми; косата ми стана много тъмно червена към патладжан.. Боядисах се отново със същата боя. Пак се получи доста тъмно, но не чак толкова; цветът е по-светъл и естествен.
   Та накратко – мисля, че следващия път ще се получи много по-добре 🙂
   Температурата на водата нека е топла към гореща (50 градуса) – при тази температура част от пигмента на индигото се убива и то не действа така силно. Нанася се веднага.

 162. Красимира

  Благодаря Ви много, разбрах напълно. Имам още 2 пакета тъмнокестенява къна с идеята да я ползвам за глос. По-нататък ако я смеся със светлокестенява ще се получи ли кестенява? Иска ми се да я използвам.

 163. Патрисия

  Чудя се дали някой е пробвал синьо-черната къна на Henna. Много ми е любопитно какви са резултатите, ако някой има снимка или линк пратете .. 🙂 ..

 164. Красимира

  Здравейте!
  Искам да споделя, че реших да си запазя тъмнокестенявият цвят. От маските с масла, за да отмия цвета и се боядисам по-светло, къната ми се отми неравномерно. Разбърках сместа, но малко се забавих, преди да нанеса и получих друг резултат- стана по-червеникава и по-светла от предния път. Много съм доволна- цвета ми е равномерен и лъскав!
  Ако искам да е по-наситен цвета- лъжица сол да добава?
  Малко краищата ми се пресушиха,понеже я нанесох на суха коса( а може би трябваше да е влажна). Искам да попитам маската с кисело мляко измива или задържа цвета? Маските от магазина за защита на боядисана коса дали имат ефект и върху къна?
  Благодаря предварително!

  • hennafox

   Здравейте,

   Много се радвам, че цветът Ви харесва! Това, че сте изчакали малко, вероятно е спомогнало за по-светъл и червеникав резултат /отслабило е оцветяващата способност на индигото/.
   По принцип сол се добавя към индигото, ако се правят 2те стъпки, и количеството е съвсем малко /1/4 до 1/2 ч.л./ – мисля, че няма нужда в този случай. Следващият път съкратете времето на ‘изчакване’ и така индигото ще е по-силно 🙂
   За краищата – за много хора маската с кисело мляко също сваля от цвета. Ако имате под ръка кокосово масло – то е леко и много подходящо при сухи краища – може да го нанасяте на влажна коса, съвсем малко количество разтрито между дланите (колкото да се намаслят леко – 1-2 капки).
   Поздрави,
   HennaFox

 165. Мартина

  Здравейте отново,

  В момента съм боядисана с вашата къна и имам червеникава коса, но имам намерение като свършат слънчевите дни да се боядисам с черната боя, която предлагате. Бихте ли ми казали какви са евентуалните възможности за това да падне боята и да стане неопределен цвят с червен оттенък – нещо което не искам. Тоест искам ако си е червена да е червена, ако си е черна да си е черна без да има оттенъци…. но доколкото знам къната си е трайна и нямам представа дали ще се получи с боята… Моля ви дайте ми съвет

  Благодаря предварително

  • hennafox

   Здравейте,
   За съжаление това до колко индигото (основна съставка в растителната боя) се задържа добре върху косъма е строго индивидуално. Възможно е да се появят оттенъци; може да правите глос от индиго между боядисванията, за да ги неутрализирате.
   Черният цвят от тази боя не е ‘гарвановочерен’, а едно по-меко и естествено черно.
   Поздрави,
   HennaFox

 166. Des

  Добър ден!
  Имам въпрос: колко време след къносване с растителната ви боя (тъмнокестенява) мога да използвам боя за коса (става въпрос за т.нар. гланц за коса на „Л’Ореал“)?
  Благодаря Ви.

 167. svetlana

  Здравейте,попаднах на вашия сайт и реших да се допитам до Вас.Боядисвам се от много години,но искам да сменя метода за оцветяване на косата си,защото много ми е изтощена косата вече.Цвета в момента е златисто рус.Искам един или два тона по-светло с оттенъци но не натрапчиво бяло.Имам много бели коси …Каква билкова боя трябва да ползвам и в какво отношение.Четох,но нямам много време да изчета всички постове.Благодаря за отговора предварително.

  • hennafox

   Здравейте,
   За съжаление с билковите бои и растенията може да се получи цвят не по-светъл от естествения, дори не сегашния. В тях няма нищо, което да изсветли косата.
   Поздрави,
   HennaFox

 168. Росица Тодорова

  Здравейте и от мен !

  Поздравления за продуктите ви и изчерпателните отговори. Дъщеря ми ползва вашите продукти, та един ден реших и аз да погледна и се заинтересовах от естествената къна! Та имам няколко въпроса към вас:
  1) Косата ми е тъмно-кестенява с лек червеника оттенък ( небоядисвана и без бели косми ) и бих искала да добия червен цвят, като не искам да е отанжев ( като този например http://www.google.bg/imgres?q=red+hair&um=1&hl=bg&sa=N&tbm=isch&tbnid=_FN8oryhQDV9ZM:&imgrefurl=http://www.makeuptalk.com/forum/thread/117666/brightening-red-hair&docid=_a37A7tYO9WHIM&w=301&h=400&ei=bX8xTpGMIJGG-wbM08XsDA&zoom=1&iact=hc&vpx=616&vpy=83&dur=6&hovh=259&hovw=195&tx=73&ty=116&page=1&tbnh=175&tbnw=132&start=0&ndsp=10&ved=1t:429,r:8,s:0&biw=1024&bih=509 ) , а да си е червен, дори би било много хубаво ако имате възможност да ми покажете с някакви снимки от интернет какво бих могла да постигна, с колко боядисвания, и как точно да го размеся, колко време да стоя и тн.

  2) Останалите ви продукти, като шикакай и амла, биха ли ми променили цвета ( ако се направя евентуално чвервена ) , ако ги използвам самостоятелно, само за да си подхранвам косата?

  Благодаря за отделеното време 🙂

  • hennafox

   Здравейте,

   При тъмна основа няма как да се получи наистина червен цвят. Ще се подсилят червеникавите оттенъци с къната.Вижте например снимки и две рецепти: http://hennafox.files.wordpress.com/2010/06/d180d0b5d186d0b5d0bfd182d0b0-d0b5d0bcd0b8.pdf
   а също и http://hennafox.files.wordpress.com/2010/06/d180d0b5d186d0b5d0bfd182d0b0-d0b4d0bed0bdd0b8d0bad0b01.pdf
   По принцип основната рецепта е – къната се забърква с топла вода, чай и др. до получаването на гъста каша; покрива се и се оставя да престои в съда поне 2-3 часа /може и цяла нощ/. Нанася се равномерно на сравнително чиста коса. Покрива се с найлонова шапка и хавлиена кърпа и се оставя на косата за 2-3 часа.
   Амлата при по-продължителна употреба понякога потъмнява леко косата.
   Ако имате и други въпроси, ще се радвам да отговоря. 🙂
   Поздрави,
   HennaFox

 169. Росица

  Благодарна съм за бързия ви отговор. Наистина сте много мили. Моята коса е по- светла. Може би е най-точно КАФЯВА.
  Имам и още един въпрос – с повторното и потретвано и тнт боядисване, засилва ли се червеният цвят?

  Поздрави