Меню Затваряне

Митове и истини за къната

 • Естествената къна е растение (Lawsonia Inermis), отглеждано в Индия, Пакистан, Йемен, Мароко, Египет, и някои други държави. Климатът определя степента на наситеност на цвета. Така например къна, отглеждана в горещ, сух климат, като в района Раджастан /Индия/,  придава наистина интензивен цвят.
 • Естествената къна произвежда един – единствен цвят: оранжево-червен. Къна, означена като ‘черна’, ‘кафява’, и др.  в търговската мрежа, най-често съдържа изкуствени добавки. Естествената къна няма как да изсветли косата, но все пак, смесена с други растения, тя може да произведе цветове, различни от оранжево-червен. Цветовете се определят от точната рецепта и началния цвят на косата.
 • Индиго понякога е наричано черна къна, но и то е различно растение (Indigofera Tinctoria).  Индиго се смесва 15-20 минути преди нанасяне на косата, не повече, тъй като с времето свойствата му намаляват. Използва се в комбинация с къна, дори за постигането на черен цвят. Все пак, внимавайте за ‘черна къна’, тъй като може да съдържа парафенилен диамин (ПФД). Вижте защо е добре да избягвате ПФД.
 • Касия, позната като ‘безцветна къна’, всъщност е съвсем различно растение (Cassia Obovata, или Cassia Angustifolia). Друго име на растението е Сена.
 • Можете да нанасяте естествена къна върху боядисана коса.
 • Можете да нанасяте боя върху къносана коса. Къната е упорита, така че за предпочитане е подобни процедури да не стават в домашни условия. За съжаление силно изсветляване на къносана коса би се получило единствено с цената на увреждане на косата.
 • В зависимост от началния цвят на косата, първите два-три дни е възможно цветът да е по-светъл от желаното. Поради естествения процес на оксидация цветът ще потъмнее леко следващите дни.
 • С всяко следващо нанасяне цветът е по-наситен и по-тъмен. В случай, че сте намерили своя цвят, може да продължите да нанасяте къна само в корените на косата.

Къната е подходяща за вас, ако:

 • харесвате косата си в червените тонове
 • имате проблем с косата, или кожата на главата си – включително тънка, изтощена коса, без блясък
 • търсите естествен метод за оцветяване на косата
 • имате алергия към някоя от съставките в боите за коса

Къната не е подходяща за вас, ако:

 • търсите изсветляване на косата
 • често експериментирате с цвета на косата си, или търсите някои специфични оттенъци – например светло лешников или пепелно рус цвят.

Вижте още: Оцветяване на косата с помощта на къна, индиго и други билки

478 Comments

 1. Tanya

  Да разбирам ли,че индиго не съдържа ПФД и е напълно и естествен оцветител с който няма да навредя при боядисване на косата?

  • hennafox

   Точно така е. Индиго е 100% растителен прах, не съдържа ПФД и други химикали, и няма как да навреди при боядисване на косата. Все пак, макар и рядко, известни са алергични реакции към растението, и е препоръчително да се направи тест за алергия.

 2. lea

  Не ,не ме притеснява изсушаващото действие. Ако не се бъркам някъде бях чела ,че честата употреба разрушавала кератина на косъма !?
  Явно не съм разбрала ! Много ти благодаря за вниманието !

  • hennafox

   Аз не съм го писала това 🙂 Продължителната честа употреба (2-4 месечно, в продължение на месеци) може да наруши баланса на косъма между протеин и влага. Къната е протеин, и затова е добре да се последва с овлажняващи маски.
   Ако се нанася основно в корените обаче, няма проблем, тъй като няма да се получи такова натрупване. И честно казано косата сама си казва, ако е недоволна 🙂 т.е. ще даде сигнал, ще е по-различна, по-суха, а после и по-чуплива от обикновено, и това дава възможност да се реагира.

 3. lea

  Интересува ме колко често може да се ползва къна ? Например вредно ли е ,ако се слага на 3 седмици,защото косата ми расте бързо ?

  • hennafox

   Не е вредно – аз самата я ползвам на 2-3 седмици. Но тъй като къната има леко изсушаващо действие, нанасям я основно в корените, а след това използвам повече балсам от обикновено.

 4. lea

  Още веднъж много благодаря ! Добре е ,че ми го изясни. Не го бях чела в твоя сайт ,а някъде на друго място ! Обяснаваш много разбираемо! Лека вечер ти желая !

 5. Гери

  Здравейте, искам да попитам, започнах да използвам индийска къна(жената с тоочката на челото). Използвам черен цвят, вредна ли е тя за косата, след като явно има изкуствени добавки? А какви маски мога да използвам(домашни, купешки), за да не се отмива бързо цветът?
  Благодаря

  • hennafox

   Здравейте,

   Имайки пред вид, че тези съставки проникват през кожата на главата – бих казала, че най-съществен е рискът от алергична реакция. Според мен няма как и да не изтощават косата – или поне не правят за нея това, което прави естествената къна (няма как – при 10 грама пакетче – в което голям процент са изкуствените добавки).
   Все пак за много хора този продукт е добро решение, и алтернатива на боите за коса.
   Относно отмиването – най-добре косата да се третира като боядисана, да се мие с щадящи шампоани /за честа употреба, или предназначени специално за боядисана коса/. Домашните маски по-скоро ще помогнат за отмиването на цвета – мисля, че маски от търговската мрежа, предназначени специално за боядисана коса, са по- подходящи.

   Поздрави,
   HennaFox

 6. Rosi

  Здравейте, поръчах си от Вас кана и индиго, дано докарам точния цвят. Въпросът ми е мога ли към тях да прибавя и други съставки, като мляко, зехтин, яйце… и ще повлияят ли на цвета или трайността на боядисването.

  • hennafox

   Здравейте,

   Би могло да се добави малко зехтин в готовата крайна смес, ако косата ви е много суха, или няколко капки етерично масло – за по-добър аромат. Но като цяло добавките, с изключение на етеричните масла, не влияят добре върху крайния цвят, и с тях може да не се получи толкова наситен.

   Поздрави,
   HennaFox

 7. Жанета Тончева

  Здравейте,

  искам да попитам може ли да ползвам Вашата къна върху моята вече червена коса, за да поддържам и освежавам цвета? Косата ми е боядисана червена, но от около 1/2 година поддържам цвета само с оцветяващи балсами и отскоро (2 месеца) с къна, купена от козметичните магазини. Но за корените ползвам боя, тъй като косата ми е тъмна, а аз искам по-ярък цвят. Мога ли с предлаганите от Вас продукти да оцветя и корените си в същия цвят, или те ще останат по-тъмни?

  Проблем ли е да се използват тези натурални продукти и след известно време да се боядисат корените, т.е. възможно ли е да се получи нежелано взаимодействие м/у боя и къна?

  Благодаря предварително.

  • hennafox

   Здравейте,

   Резултатът с естествената къна силно се влияе от началния цвят на косата. С нея няма да получите цвят по-светъл от сегашния; в този смисъл вероятно по-тъмните корени ще имат по-скоро червеникав оттенък, от колкото наситено червен цвят.
   Иначе не е никакъв проблем да се боядисват корените след къна; няма опасност да се получи такова нежелано взаимодействие.

   Поздрави,
   HennaFox

   • Жанета

    Благодря Ви, реших да си поръчам къна, след като я изпробвам, мога да Ви пратя снимка на резултата, ако желаете 🙂

   • hennafox

    Надявам се да ви хареса резултатът! А ако изпратите и снимки преди/след, заедно с използваната рецепта, ще получите отстъпка от следващата поръчка. 🙂

 8. veronika

  Здравейте,бихте ли ми казали кога ще имате в наличност касия?благодаря!

  • hennafox

   Здравейте,

   Надявам се да пристигне до началото на следващата седмица.

   Поздрави,
   HennaFox

 9. Жанета Тончева

  Благодаря! Още днес ще направя снимките „преди“, а в събота – „след“ и ще Ви ги изпратя, когато имам възможност 🙂

  • Жанета Тончева

   Забравих да попитам – ако къната се смеси с няколко от посочените съставки, примерно с лимонов сок и червено вино и малко чай от каркаде за по-червен цвят, проблем ли е?

   • hennafox

    Никакъв проблем. 🙂 За някои има разлика в цвета (по-червено), за други – не толкова, за трети ефектът е само временен – със сигурност си струва да експериментирате. Сокът от нар също често се препоръчва за по-червен цвят.

 10. Даниел

  Здравейте,
  Аз съм с черна коса, но си слагам къна (онази с точката), защото имам малко бели косми, а и цветът, който се получава след къносване, е по-тъмночерен и по-хубав от моя естествен. Проблемът е, че в къната, която използвам, има разни добавки, а не бих искал да вредя на косата си.
  Въпросът ми е: по какъв начин и чрез кои от предлаганите от вас продукти, мога да постигна хубав и покривен черен цвят, без да навредя на косата си? Доколкото разбирам, естествената къна на прах не може да ми помогне.

  • hennafox

   Здравейте,

   Оцветяването в черен цвят се получава с помощта на къна и индиго. Рецептата за черен цвят е в две стъпки (първо-къна, а след това – индиго), и отнема доста време – поне 4 часа общо. Ето и рецептата:

   За черна или много тъмно кестенява коса – две стъпки:

   Нанесете върху косата си най-напред къна, приготвена по обичайния начин (смесена с топла вода, чай, оставена предварително да престои покрита от 3 до 12 часа); нека престои на косата поне 2-3 часа – за наситена червена основа. Отмийте и подсушете леко косата. Смесете индиго с топла вода, добавете 1 ч.л. готварска сол на 100 гр. индиго на прах – за още по-тъмен цвят. Нанесете веднага сместа на суха или влажна, прясно къносана коса, като я покриете равномерно по цялата дължина. Използвайте стари кърпи и ръкавици!. Увийте косата добре и оставете за 1-2 часа; отмийте само с вода или с шампоан.
   За средно дълга коса са необходими 100 гр. къна и 100 гр. индиго; за къса – 50гр.

   Поздрави,
   HennaFox

  • Силвия Янакиева

   Съветвам ви да спрете с черната къна малкото пакетче с точката. След година употреба така започна да ми пада косата в продължение на месеци и сега оредя много, наложи се да я скъся много и сега не може да се възстанови. От фризьорката ми разбрах, че имало някакви оцветители за тъканите.

 11. ева

  Здравей! Имам приятелка, омъжена за египтянин, та тя ми донесе два вида истинска къна от Египет. Едната е естествена, а другата, както каза тя с кафеникав оттенък. Аз сега съм на руси кичури, но искам вече да променя цвета, но се колебая коя от двете къни да използвам, защото не знам какъв ефект ще има това върху сегашния цвят на косата ми. Дали да използвам естествената къна, която само подхранва косъма или да използвам тази с леко кафеникавия оттенък.