Меню Затваряне

Митове и истини за къната

 • Естествената къна е растение (Lawsonia Inermis), отглеждано в Индия, Пакистан, Йемен, Мароко, Египет, и някои други държави. Климатът определя степента на наситеност на цвета. Така например къна, отглеждана в горещ, сух климат, като в района Раджастан /Индия/,  придава наистина интензивен цвят.
 • Естествената къна произвежда един – единствен цвят: оранжево-червен. Къна, означена като ‘черна’, ‘кафява’, и др.  в търговската мрежа, най-често съдържа изкуствени добавки. Естествената къна няма как да изсветли косата, но все пак, смесена с други растения, тя може да произведе цветове, различни от оранжево-червен. Цветовете се определят от точната рецепта и началния цвят на косата.
 • Индиго понякога е наричано черна къна, но и то е различно растение (Indigofera Tinctoria).  Индиго се смесва 15-20 минути преди нанасяне на косата, не повече, тъй като с времето свойствата му намаляват. Използва се в комбинация с къна, дори за постигането на черен цвят. Все пак, внимавайте за ‘черна къна’, тъй като може да съдържа парафенилен диамин (ПФД). Вижте защо е добре да избягвате ПФД.
 • Касия, позната като ‘безцветна къна’, всъщност е съвсем различно растение (Cassia Obovata, или Cassia Angustifolia). Друго име на растението е Сена.
 • Можете да нанасяте естествена къна върху боядисана коса.
 • Можете да нанасяте боя върху къносана коса. Къната е упорита, така че за предпочитане е подобни процедури да не стават в домашни условия. За съжаление силно изсветляване на къносана коса би се получило единствено с цената на увреждане на косата.
 • В зависимост от началния цвят на косата, първите два-три дни е възможно цветът да е по-светъл от желаното. Поради естествения процес на оксидация цветът ще потъмнее леко следващите дни.
 • С всяко следващо нанасяне цветът е по-наситен и по-тъмен. В случай, че сте намерили своя цвят, може да продължите да нанасяте къна само в корените на косата.

Къната е подходяща за вас, ако:

 • харесвате косата си в червените тонове
 • имате проблем с косата, или кожата на главата си – включително тънка, изтощена коса, без блясък
 • търсите естествен метод за оцветяване на косата
 • имате алергия към някоя от съставките в боите за коса

Къната не е подходяща за вас, ако:

 • търсите изсветляване на косата
 • често експериментирате с цвета на косата си, или търсите някои специфични оттенъци – например светло лешников или пепелно рус цвят.

Вижте още: Оцветяване на косата с помощта на къна, индиго и други билки

475 Comments

  • hennafox

   Точно така е. Индиго е 100% растителен прах, не съдържа ПФД и други химикали, и няма как да навреди при боядисване на косата. Все пак, макар и рядко, известни са алергични реакции към растението, и е препоръчително да се направи тест за алергия.

 1. lea

  Интересува ме колко често може да се ползва къна ? Например вредно ли е ,ако се слага на 3 седмици,защото косата ми расте бързо ?

 2. lea

  Не ,не ме притеснява изсушаващото действие. Ако не се бъркам някъде бях чела ,че честата употреба разрушавала кератина на косъма !?
  Явно не съм разбрала ! Много ти благодаря за вниманието !

  • hennafox

   Аз не съм го писала това 🙂 Продължителната честа употреба (2-4 месечно, в продължение на месеци) може да наруши баланса на косъма между протеин и влага. Къната е протеин, и затова е добре да се последва с овлажняващи маски.
   Ако се нанася основно в корените обаче, няма проблем, тъй като няма да се получи такова натрупване. И честно казано косата сама си казва, ако е недоволна 🙂 т.е. ще даде сигнал, ще е по-различна, по-суха, а после и по-чуплива от обикновено, и това дава възможност да се реагира.

 3. lea

  Още веднъж много благодаря ! Добре е ,че ми го изясни. Не го бях чела в твоя сайт ,а някъде на друго място ! Обяснаваш много разбираемо! Лека вечер ти желая !

 4. Гери

  Здравейте, искам да попитам, започнах да използвам индийска къна(жената с тоочката на челото). Използвам черен цвят, вредна ли е тя за косата, след като явно има изкуствени добавки? А какви маски мога да използвам(домашни, купешки), за да не се отмива бързо цветът?
  Благодаря

  • hennafox

   Здравейте,

   Имайки пред вид, че тези съставки проникват през кожата на главата – бих казала, че най-съществен е рискът от алергична реакция. Според мен няма как и да не изтощават косата – или поне не правят за нея това, което прави естествената къна (няма как – при 10 грама пакетче – в което голям процент са изкуствените добавки).
   Все пак за много хора този продукт е добро решение, и алтернатива на боите за коса.
   Относно отмиването – най-добре косата да се третира като боядисана, да се мие с щадящи шампоани /за честа употреба, или предназначени специално за боядисана коса/. Домашните маски по-скоро ще помогнат за отмиването на цвета – мисля, че маски от търговската мрежа, предназначени специално за боядисана коса, са по- подходящи.

   Поздрави,
   HennaFox

 5. Rosi

  Здравейте, поръчах си от Вас кана и индиго, дано докарам точния цвят. Въпросът ми е мога ли към тях да прибавя и други съставки, като мляко, зехтин, яйце… и ще повлияят ли на цвета или трайността на боядисването.

  • hennafox

   Здравейте,

   Би могло да се добави малко зехтин в готовата крайна смес, ако косата ви е много суха, или няколко капки етерично масло – за по-добър аромат. Но като цяло добавките, с изключение на етеричните масла, не влияят добре върху крайния цвят, и с тях може да не се получи толкова наситен.

   Поздрави,
   HennaFox

 6. Жанета Тончева

  Здравейте,

  искам да попитам може ли да ползвам Вашата къна върху моята вече червена коса, за да поддържам и освежавам цвета? Косата ми е боядисана червена, но от около 1/2 година поддържам цвета само с оцветяващи балсами и отскоро (2 месеца) с къна, купена от козметичните магазини. Но за корените ползвам боя, тъй като косата ми е тъмна, а аз искам по-ярък цвят. Мога ли с предлаганите от Вас продукти да оцветя и корените си в същия цвят, или те ще останат по-тъмни?

  Проблем ли е да се използват тези натурални продукти и след известно време да се боядисат корените, т.е. възможно ли е да се получи нежелано взаимодействие м/у боя и къна?

  Благодаря предварително.

  • hennafox

   Здравейте,

   Резултатът с естествената къна силно се влияе от началния цвят на косата. С нея няма да получите цвят по-светъл от сегашния; в този смисъл вероятно по-тъмните корени ще имат по-скоро червеникав оттенък, от колкото наситено червен цвят.
   Иначе не е никакъв проблем да се боядисват корените след къна; няма опасност да се получи такова нежелано взаимодействие.

   Поздрави,
   HennaFox

   • Жанета

    Благодря Ви, реших да си поръчам къна, след като я изпробвам, мога да Ви пратя снимка на резултата, ако желаете 🙂

   • hennafox

    Надявам се да ви хареса резултатът! А ако изпратите и снимки преди/след, заедно с използваната рецепта, ще получите отстъпка от следващата поръчка. 🙂

 7. Жанета Тончева

  Благодаря! Още днес ще направя снимките „преди“, а в събота – „след“ и ще Ви ги изпратя, когато имам възможност 🙂

  • Жанета Тончева

   Забравих да попитам – ако къната се смеси с няколко от посочените съставки, примерно с лимонов сок и червено вино и малко чай от каркаде за по-червен цвят, проблем ли е?

   • hennafox

    Никакъв проблем. 🙂 За някои има разлика в цвета (по-червено), за други – не толкова, за трети ефектът е само временен – със сигурност си струва да експериментирате. Сокът от нар също често се препоръчва за по-червен цвят.

 8. Даниел

  Здравейте,
  Аз съм с черна коса, но си слагам къна (онази с точката), защото имам малко бели косми, а и цветът, който се получава след къносване, е по-тъмночерен и по-хубав от моя естествен. Проблемът е, че в къната, която използвам, има разни добавки, а не бих искал да вредя на косата си.
  Въпросът ми е: по какъв начин и чрез кои от предлаганите от вас продукти, мога да постигна хубав и покривен черен цвят, без да навредя на косата си? Доколкото разбирам, естествената къна на прах не може да ми помогне.

  • hennafox

   Здравейте,

   Оцветяването в черен цвят се получава с помощта на къна и индиго. Рецептата за черен цвят е в две стъпки (първо-къна, а след това – индиго), и отнема доста време – поне 4 часа общо. Ето и рецептата:

   За черна или много тъмно кестенява коса – две стъпки:

   Нанесете върху косата си най-напред къна, приготвена по обичайния начин (смесена с топла вода, чай, оставена предварително да престои покрита от 3 до 12 часа); нека престои на косата поне 2-3 часа – за наситена червена основа. Отмийте и подсушете леко косата. Смесете индиго с топла вода, добавете 1 ч.л. готварска сол на 100 гр. индиго на прах – за още по-тъмен цвят. Нанесете веднага сместа на суха или влажна, прясно къносана коса, като я покриете равномерно по цялата дължина. Използвайте стари кърпи и ръкавици!. Увийте косата добре и оставете за 1-2 часа; отмийте само с вода или с шампоан.
   За средно дълга коса са необходими 100 гр. къна и 100 гр. индиго; за къса – 50гр.

   Поздрави,
   HennaFox

  • Силвия Янакиева

   Съветвам ви да спрете с черната къна малкото пакетче с точката. След година употреба така започна да ми пада косата в продължение на месеци и сега оредя много, наложи се да я скъся много и сега не може да се възстанови. От фризьорката ми разбрах, че имало някакви оцветители за тъканите.

 9. ева

  Здравей! Имам приятелка, омъжена за египтянин, та тя ми донесе два вида истинска къна от Египет. Едната е естествена, а другата, както каза тя с кафеникав оттенък. Аз сега съм на руси кичури, но искам вече да променя цвета, но се колебая коя от двете къни да използвам, защото не знам какъв ефект ще има това върху сегашния цвят на косата ми. Дали да използвам естествената къна, която само подхранва косъма или да използвам тази с леко кафеникавия оттенък.

  • hennafox

   Здравей,

   Без да знам съдържанието ми е трудно да дам съвети. По принцип естествената, или натурална къна оцветява (и то в червеникави нюанси), а неутралната/безцветна – не. За тази с кафеникавия оттенък също – вероятно има някакви добавки, било растителни или химически.
   При тази несигурност най-добре да направиш тест върху кичур коса, или коса, събрана от четката, като смесиш съвсем малко количество къна, и с него намажеш тестовия кичур. Добре е в този кичур да има както от изрусения цвят коса, така и от основния ти цвят. Така ще добиеш представа за крайния резултат.

   Поздрави,
   HennaFox

 10. димана

  здравейте!бих искала да попитам дали къната заедно с индигото биха имали оздравителен ефект при псориазис и ако е така и са Ви известни рецепти и препоръки бихте ли ги споделили?!благодаря предварително!!!

  • hennafox

   Здравейте,

   За естествена къна и касия обовата има информация в интернет, че помагат при псориазис – особено касия – тя не оцветява кожата, и може да се прилага и по кожата на тялото. Относно рецептата – мисля, че най-добре е да се смесят само с вода (може и с малко зехтин), и да се използват във вид на каша. При прилагане върху кожата на скалпа е най-добре косата да се увие с найлон и кърпа – за да няма проблем с отмиването на засъхнала къна. При прилагане върху кожата на тялото мисля, че може малко количество от сместа да се намаже или наложи като компрес, и да се държи за половин час например. За съжаление не намерих по-специфични рецепти, както и за честотата на употреба – може би веднъж седмично, или на две седмици (за косата – на три-четири седмици).
   Индигото може да дразни – и най-добре да се тества на малък участък – то няма лечебните свойства на къна и касия; добавя се само за цвят. Предполагам след тестване би могло да се използва за оцветяване в комбинация с къна.

   Поздрави,
   HennaFox

 11. Мариана

  Здравейте, поръчах си от Вас къна, индиго и амла и искам да попитам, понеже съм в момента светло кестенява, а искам да остана в този цвят, как точно да ги разтвора в какво съотношение /с къса коса съм, но доста гъста/ благодаря Ви предварително.

  • hennafox

   Здравейте,

   Стандартната пропорция за светло до средно кестеняво е 2/3 къна: 1/3 индиго. По-скоро ще се получи средно кестеняво обаче – и къната, и индигото имат свойството да правят цвета по-тъмен от сегашния.
   Количеството суха смес е доста индивидуално – за коса около раменете се препоръчва 100 гр. общо къна/индиго; така че зависи колко къса точно е косата ви. При пропорции 2/3:1/3 може да опитате с 50-60 гр. къна към 25-30 гр. индиго. – като трябва да покрие добре, равномерно косата.
   Количеството амла е 1-2 супени лъжици.

   Рецептите също са различни, и често се променят според особеностите на косата; ето най-универсалната рецепта:

   За кестенява коса – къна + индиго в една стъпка:

   Пригответе смес от къна (т.е. къна, смесена с топла вода, топъл чай, или друга течност по избор) и оставете да престои 2-24 часа. Амла може да се смеси заедно с къната, или отделно; като чиста къна, несмесвана с амла или индиго, може да се съхранява във фризер дълго време. Когато къната е готова, в отделен съд смесете индиго с топла вода, без да го оставяте да престои. Добавете готовото индиго към сместа къна и разбъркайте добре; може да добавите малко вода до постигане на консистенцията на кисело мляко. Нанесете на суха или влажна коса, като напълно покривате косата от корена до върха. Увийте в найлон и кърпа и оставете на косата 2-6 часа (колкото повече, толкова по-наситен резултат). Измийте с шампоан или само с балсам.

   Поздрави,
   HennaFox

 12. Катерина

  Здравейте! Мисля да се къносвам, защото косата ми е тънка и искам да я подхраня. Наскоро имах и косопад, както всяко лято. Поръчала съм да ми намерят турска/индийска къна. Но най-вероятно ще е турска. Косата ми е тъмно кестенява, но не съм много светла и се притеснявам дали наистина няма да стана рижава, а после да не потъмнее. Ако 2-3 дни след къносването не потъмнее цвета, какво мога да направя, ако не се харесвам?

  • hennafox

   Здравейте,

   При тъмно кестенява коса не би трябвало да се получи рижаво – с къна косата няма да изсветлее. Може да опитате предварителен тест, като смесите малко количество /1 ч.л./ , оставите я да престои толкова, колкото бихте и за реалното къносване, и я нанесете на кичур коса. Той също трябва да се увие, например в найлоново фолио – изобщо най-добре е да доближите тестовите условия до реалните. По този начин ще имате добра представа за получения цвят.
   Когато започнах с къна, се получаваше доста рижо /на тъмно руса основа обаче/, и добавях малко индиго в сместа, или правех допълнително глос с 2 с.л. индиго и балсам за коса, нанесено на косата ми за половин час. Това значително потъмняваше цвета, но мисля, че във вашия случай няма да е необходимо.
   Поздрави,
   HennaFox

 13. Мария

  Здравейте!Бихте ли ме посъветвали каква къна да си закупя, като целта е единствено подхранване на косата и скалпа,т.е. изобщо не държа на цвят.Имам силен косопад.Косата ми е екестенява и скоро си сложих къна с цвят махагон , купена от дрогерия, най-вероятно има и дурги химични съставки вътре, които аз искам да избегна. Благодаря предварително!!!

  • hennafox

   Здравейте,

   Безцветната къна /касия – прах от растението Cassia Obovata – не придава цвят на косата. В сравнение с естествената къна действието и е по-нетрайно – обикновено две-три седмици.
   Естествената къна оцветява в един цвят, който според началния цвят на косата варира от рижо, през червено, тъмен махагон, до лек червеникав оттенък на слънце. На средно кестенява коса вероятно ще се получи махагон.

   Поздрави,
   HennaFox

 14. Мария

  Благодаря!А къната също подхранва, а не само оцветява, нали?И ако искам да получа по-тъмно червен цвят мога към касия и къна да добавя и малко индиго,правилно ли сум разбрала?

  • hennafox

   Да – къната заздравява косъма, и му придава плътност. Първите няколко дни е възможно косата да се усеща по-суха на допир.
   Относно индигото – зависи колко тъмна е косата ви; при кестеняво ще се получи тъмно червено и само с къна. В началото аз добавях малко индиго, тъй като основата ми беше доста светла /тъмно русо/; в момента постигам тъмно червено само с къна.

 15. Trancie

  Здравейте, имам много тъмна коса, почти черна. До скоро я боядисвах, тъй като вече имам бели коси, но в края на лятото получих сериозен косопад и съм решила да пробвам естествени оцветители. Поръчах си от този сайт къна, индиго и амла. Ще приложа системата от 2 стъпки къна-индиго. Бих искала да попитам за амлата – на кой етап се слага, при първоначалното оцветяване или на по-късен етап? Благодаря Ви!

   • Trancie

    Здравейте отново, реших все пак да приложа оцветяването в 1 стъпка. Следвах рецептата на опаковките – къна:индиго в съотношение 1:2 и 3 лъжици амла. Къната престоя към 16 часа, а непосредствено преди боядисването разтворих индигото и амлата и ги смесих с къната. Стоях намазана час и половина, като преди това съм нанасяла поне час сместа. Получи се много хубав тъмно-кафяв цвят без червеникави оттенъци, струваше си усилието. Само че не успях да покрия белите коси, едва-едва са се оцветили. Къде бъркам – може би не стоях достатъчно дълго със сместа на главата? Благодаря Ви много!

    • hennafox

     Здравейте,

     Случва се, макар и рядко, да има проблем с покритието на белите коси. Но в случая мисля, че времето на престой е било недостатъчно. Също така къната оцветява във влажна среда; не е добре да изсъхва върху косата, което може да се получи при по-гъста смес и по-дълго време на нанасяне. Може да опитате с малко по-течна смес, или нанасяне на влажна коса. Общото количество също е от значение – трябва да е достатъчно да покрие равномерно и плътно косата.
     Други предположения, които имам – ако се смесва с гореща вода или на водна баня, 16 часа са твърде много – къната ще отдели цвят доста по-бързо от това, а след време оцветяващото свойство ще намалее. Индигото също се смесва с по-скоро хладка вода.

     Надявам се с някой от съветите да съм уцелила проблема, и следващия път да се получи хубаво покритие 🙂
     Поздрави,
     HennaFox

 16. Силвия

  Здравейте,

  Бихте ли ми препоръчали марка естествена къна за коса? От къде конкретно мога да си купя препоръчаната къна? Каква рецепта да използвам за нанасянето й? Каква купешка маска за хидратиране след това?

  Искам да получа наситен рижав цвят. Ще преглътна и оранжево-червен цвят, само да се запазва по-дълго на главата ми.

  Опитах с най-ралични бои, но след първото измиване косата ми става медна и цветът губи интензивността си.

  Четох по форумите, че индийската къна на Хербал е много добра, но не знам точно кой цвят да избера.

  Имате ли наблюдение от индийската къна Глори, която включва и по-оранжевикави цветове? Хербал, до колкото успях да прочета, имат само от червената гама.

  Благодаря предварително!

  • hennafox

   Здрвейте,

   Естествена индийска къна, без добавки, може да намерите в нашия онлайн магазин: http://hennafox.com/product/18/estestvena-kana-na-prah.html
   Цветът, който се получава, зависи най-вече от началния цвят на косата. За рижав цвят се иска доста светла основа; също така е добре цветът да се поддържа само в корените – тъй като при следващи къносвания става по-наситен и като цяло потъмнява. При кестенява коса е по-вероятно да се получи тъмно червено, към кестеняво с червеникави оттенъци /според точния начален цвят/. Постигнатият цвят е траен.
   За рецепти вижте и тази публикация.
   В интерес на истината нямам опит с други марки къни.

   Поздрави,
   HennaFox

 17. Trancie

  Благодаря Ви много за изчерпателния отговор и съветите, следващия път боядисването ще бъде по-успешно 😉
  Бихте ли дали рецепти за освежаване на цвета на тъмна-кафява коса – чувала съм за глосове с балсам, но с какво да са – индиго, амла?

 18. АНИ

  ЗДР. МОЯТ ВЪПРОС Е, СНОЩИ КЪНОСВАХ МАЙКА С ИНДИЙСКА КЪНА КОСАТА Й СТАНА ЧЕРНА, ПРОСТО НЕ ОБЪРНАХ ВНИМАНИЕ НА ПАКЕТЧЕТАТА МИСЛЕЙКИ ЧЕ ТЯ ГИ ХАРЕСАЛА, И МОЯТ ВЪПРОС Е МОЖЕЛИ УТРЕ ПАК ДА Я КЪНОСАМ ТЯ ИСКА КОСАТА Й ДА Е БУРГУНДА, ИМАМ В НАЛИЧНОСТ И ТУРСКА КЪНА НО ДАЛИ ЩЕ СЕ ПОЛУЧИ, И ДАЛИ НЯМА ДА Й НАВРЕДИМ НА КОСАТА,ДАЛИ ЩЕ МОЖЕМ ДА ПРОМЕНИМ ЧЕРНИЯ ЦВЯТ В БУРГУНДА СЛЕД КАТО ОТ ПЪРВОТО КЪНОСВАНЕ СА МИНАЛИ САМО 24 ЧАСА??? БЛАГОДАРЯ ВИ ОТ СЕГА

  • hennafox

   Здравейте,

   Няма проблем да пробвате с турската къна и сега, но върху черно не мисля, че ще има видим резултат – тъй като къната не изсветлява. Ако може, добре е черното първо да падне поне отчасти- домашните маски ще помогнат за това.
   Ако решите да опитате с обикновена боя, трябва много да внимавате. Черната къна съдържа добавки, и е по-добре да изчакате, преди да сложите боя. Ако ще изсветлявате в домашни условия, първо опитайте на кичур коса – в зависимост от съставките има опасност косата да изгори, или да се получи зелен цвят.
   HennaFox

 19. АНИ

  Здр. отново,след малко ще опитаме пак с къната на майка но този път ще използвам турската, за да се промени черният цвят в бургунд, вишнево какво мога да добавя към тази къна? Карамфила за какво се слагаше, а люспичките от лук? Благодаря ви отново

 20. Радостина Харизанова

  Здравейте,Ася!
  Благодаря Ви за светкавичният отговор,който ми написахте,по повод въпроса ми дали вашата къна боядисва в черен цвят!
  Имам още едно питане!
  Аз в момента имам същият проблем,за който много дами са писали тук-алергия от боя за коса Палете!Беше истински ад,съкретиране на скалпа,рани по главата,червенини и много обриви в последствие по тялото!Все още се лекувам!Костваше ми много болезнено лечение със силни инжекции и антибиотици,скъпоструващи,прекалено скъпо даже и пак не съм напълно излекувана все още!
  Въпросът ми към Вас е как да си направя тест за алергия към къната,но заедно с боядисващото в черно индиго,да ги смеся ли,иначе,зная,че се слага зад ухото за 24 часа,но как точно с вашите продукти и накрая как се поръчват!
  Много Ви благодаря!
  Бъдете здрава!
  Поздрави!
  Радост

  • hennafox

   Здравейте,

   По-добре е да се тества поотделно, за да може да се изолира източника при евентуална реакция. Смесва се малко количество с топла вода, и може да се намаже малък участък зад ухото, или на сгъвката на лакътя. Срещала съм два варианта на теста – при единия участъкът се покрива с нещо /например лейкопласт или найлон/ и се оставя да престои един час. При втория вариант участъкът не се покрива, но се оставя да престои за 24 часа.
   Може да поръчате, като се регистрирате в нашия сайт http://hennafox.com/register.php и добавите артикули в количката. Също може да ни пишете email чрез контакт формата, като посочите продукти, име, адрес за доставка, и телефон за контакт.

   Поздрави,
   Ася

  • hennafox

   Не е задължително, но е най-добре да е чиста. Може да е мита предния ден, но да няма продукти по нея – те са като бариера между къната и косъма.
   Може да се нанася и на мокра коса /подсушена с хавлия/, тогава сместа е по-гъста, за да не се разтича.

 21. Теди Иванова

  Здравейте!Искам да попитам нещо преди няма и 24 часа се къносах с медно червена къна , но общо взето станаха леки отенъци на червен цвят(аз съм кестенява).Въпросът ми е вредно ли е , ако утре се къносам с тъмен махагон , защото едва вчера пробвах с медно червеното? Благодаря предварително :))

 22. Plams

  Здравейте,
  изчетох доста форуми относно действието къната,защото наскоро ми казаха за подхранващото и свойство и се зачудих дали да не я изпробвам,тъй като косата ми расте изключително бавно и често цъфти(въпреки честите домашни маски с тривитаминол 🙁 ) Искам да попитам относно къната(безцветна) дали наистина подхранва и стимулира растежа на косата ?
  колебая се също дали да не пробвам малко по-тъмен нюанс от моя, който е тъмно кестеняв и искам да попитам колко дълго се запазва цвета , ако се къносаш ,защото незнам дали ще ми хареса,а из форумите четох че къносаш ли се веднъж в черно няма връщане назад(т.е докато не израстне)…ще съм ви благодарна,ако ме просветлите по тези въпроси 🙂

  • hennafox

   Здравейте,

   Безцветната къна наистина подхранва, уплътнява и заздравява косъма. Не мисля, че оказва влияние върху растежа на косата обаче.
   Относно това колко дълго се задържа черния цвят: индивидуално е, понякога изсветлява с времето, или с помощта на домашни маски, но да – като цяло трудно ще смените цвета.
   Поздрави,
   HennaFox

 23. Bo

  Здравейте!
  Къносвам се с индийската къна ( тази с жената с точката) в черно, но на голем интервали от време (около 7-8 месеца). Естественият ми цвят е тъмнокестеняво, а къносаната част от косата след минаване на няколко месеца изсветлява и добива леко червеникав оттенък на светлина, но все пак винаги остава граница при израстването на косата. Бих искала да Ви попитам дали някой друг цвят къна (различно от черно) би хванал върху третираната преди 6-7 месеца с черна къна коса, и дали има опасност да се получи различен цвят на корените, които са израсли и не са третирани, и крайчетата на косата, където все още има следи от последно прилагания цвят.
  Благодаря предварително! 🙂

  • hennafox

   Здравейте,

   Нямам опит с тази къна. Но в природата няма различни цветове къна – така че вероятно това е по-скоро боя с екстракти от къна, тъй като съдържа и други съставки.
   По принцип естествената къна не изсветлява косата, и бих казала, че с нея може да се получат единствено червеникави оттенъци на вашия цвят – може би не от първото, но от второто до третото къносване цветът ще се изравни до тъмнокестеняво с леки червеникави оттенъци. Цвят много по-светъл от сегашния едва ли ще се получи; по-скоро нещо близко до естествения ви цвят, тъмно кестеняво или може би тъмен махагон. Най-добре е да тествате първо върху един кичур коса, за да видите новия цвят както върху дължините, така и близо до корените на косата.
   Поздрави,
   HennaFox

   • Bo

    Благодаря ви!
    А ако приложа дадената по-нагоре рецепта с къна и индиго в една стъпка, през какъв най-малък времеви интервал е добре да я изпълня до „насищане“ и получаване на желания цвят без да е вредно за косата и да може да се насити цветът?

   • hennafox

    С къна и индиго може дори на следващия ден. Не е добре да се прилагат често за дълъг период от време; но за еднократно няма проблем. Не разбрах добре какъв цвят са краищата сега; по-светли от черно предполагам – нещо като тъмно кестеняво с червеникави оттенъци? Може да опитате и да ги изсветлите леко с маската с мед – в някои случаи дава резултат.
    Ако краищата сега не са черни, и от първия път няма да има разлика.

 24. Bo

  Най-напред весела Коледа и голямо благодаря за вниманието!
  И така – сега крайчетата са точно както предполагате – доста тъмни, но все пак по-светли от черно и с червеникави оттенъци, които се забелязват най-вече на светлина. Мисля, че съм склонна да приема цвета, който се получи при третирането с къна+индиго без значение дали ще се получи черно или някакъв нюанс на кестеняво с червеникав оттенък. Това, което ме притеснява, е да не се получи разлика между корените и краищата. Удобно ли е да ме насочите за споменатата маска с мед и също така да ме посъветвате за съотношението между къна и индиго, за да се получи тъмнокестеняво или черно?

  • hennafox

   Весела Коледа!

   Ето маската с мед: http://hennafox.wordpress.com/2010/01/26/%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81-%D0%BC%D0%B5%D0%B4/
   Резултатите не са драстични, понякога са нужни няколко прилагания, но си струва да се опита.
   Съотношението за тъмно кестеняво е 2/3 индиго : 1/3 къна.
   За черно обикновено се препоръчват две стъпки /първо – къносване само с къна; след това, след като косата се измие и подсуши леко, се нанася индиго, разтворено с хладка вода. Тук има два варианта: – при престой 20-30 минути се получава тъмно кестеняво, а при повече (1.5 часа) – черно.
   Този метод в две стъпки се препоръчва и ако има особено упорити бели коси, които не се покриват добре само в една стъпка. Все пак отнема повече време, и като за начало по-добре опитайте първия вариант /къна и индиго смесени заедно/. По принцип ако няма драстична разлика между корените и дължината, покритието ще е доста равномерно и по двата начина.

   Поздрави,
   HennaFox

 25. Ели

  Здравейте,
  в началото на месеца си поръчах касия и съм много, много доволна от нея.
  Разбърках я с гореща вода и единственото,което добавих беше чист мед, косата ми се изми без шампан с никакво усилие, не се изсуши, накрая остана тежка, обемна и видимо по-жива! Туко що си порачах нова порцийка от вълшебното прахче за коса. Огромни благодарности HennaFox, за качествените и достъпни продукти, които споделяш с нас!
  Весели празници на всички ! :)))

 26. tedenceto

  Здравейте! Искам да попитам защо в сайта , за начин на употрба на касията пише 1 час , а на самото упътване на пакетчето сега пише от 2 до 8 часа! Кое е вярното? И дали при по-продължително стоене с касията ще се промени цвета на косата? Много ми харесва тази къна и искам да я използвам по най-правилния начин! Благодаря ви предварително 🙂

  • hennafox

   Здравейте,

   Може да се използва по ваша преценка – и един час е достатъчно, но по-дълго време е по-добре.:) Цветът на косата няма да се промени, освен ако не е много светла. При бяла и светло руса коса може да се получат временни златисти оттенъци, особено ако се стои по-дълго време с маската. Оранжеви или други оттенъци няма как да се получат.

   Поздрави,
   HennaFox

 27. sis

  zdraveite
  imam problem s boite za kosi alergi4na sam
  skoro se boiadisah s vasha kana i indigo beshe dobre
  posle sled sedmica povtorih po korenite osnovno imam mnogo beli kosi sled 3 dni polu4ih otoci i obrivi po liceto i tialoto vazmojno li e da e ot kanata ili ot indigoto nali e estestvena
  tazi kana mi beshe poslednata hadejda da preodoleia belite kosi bez alergia

  • hennafox

   Да – къната и индигото са напълно естествени. Но алергични реакции все пак се получават – много рядко, но се случва. Възможно е седмица след първото къносване да е било много скоро /по принцип няма проблем, но може алергията ви да е обострила чувствителността ви към продукти като цяло/. От друга страна, обикновено симптомите се проявяват в срок по-кратък от три дни.
   Наистина не знам какво да ви посъветвам. Изчакайте известно време, и тествайте продуктите поотделно на сгъвката на ръката. Възможно е причината да е другаде, или след време да няма проблем.

 28. Мария

  Здравейте!
  Боядисвам косата си с бой в черно от 6-7 месеца.Сега искам да применя цветът на тъмнокестеняв, без червени отенъци(или поне да не е с ярко червен отенък).До колкото разбрах са ми необходими къна, индиго и амла.Така ли е и как точно се приготвя сместа?Предпочитам да е на едно боядисване, ако това е възможно.И ще се боядиса ли цялата коса?Чувала съм, че къната трудно покрива боя.

   • hennafox

    Здравейте,

    Тъмно кестеняво се получава точно със смес къна, индиго и амла. Касия е безцветна; тя или която и да е от другите билки не изсветлява косата, което значи, че при основа черен цвят няма как да се получи тъмно кестеняво при едно къносване. Къната покрива боя без проблем, стига желаният цвят да не е по-светъл от настоящия.
    С времето и при редовно къносване цветът вероятно ще се промени към тъмно кестеняво, но пак е възможно да има лека разлика между краищата и корените.

    Поздрави,
    HennaFox

 29. Yana

  Zdraveite! I az bih iskala da se konsultiram s vas. Estestvenata mi kosa e kesteniava. Kanosvah se s 4erna kana, za koiato predi polovin godina razbrah,4e niama na4in da e bila estestvena. Ot togava ne sam predpriemala ni6to poneje ne mi se iska da imam kontakt s vredni sastavki. Sega oba4e mi izrastva po niakoi i drug bial kosam. Ne sa mnogo, no sa vidimi i za esteti4eskia vid na kosata e po-dobre da vzema merki. Ot druga strana ne iskam izkustveni ocvetiteli. Koi produkt moje da pomogne za re6avane na problema 2 v 1? 🙂 Bi li moglo samo s kanata, koiato prepora4vate i 6te bade li prekaleno 4erven cveta, ako opitam?
  Blagodaria predvaritelno!

  • hennafox

   Здравейте, Яна,

   Тъмно кестеняво или черно може да поддържате с комбинация от естествена къна и индиго. Може и само с къна: ще се получи много тъмно червено към кестеняво с червеникави оттенъци според това колко тъмна е косата. Белите коси обаче ще останат по-светли: след първото къносване – по-скоро рижи, а след повече къносвания ще потъмняват.
   Ако искате да уеднаквите цвета, ще добавите и индиго. По-лесния вариант е рецептата в една стъпка, за тъмно кестеняво: съотношението е 2/3 индиго : 1/3 къна, като къната трябва да се смеси и престои няколко часа предварително, а индигото – не, то се смесва и добавя непосредствено преди нанасяне. За черно е подходяща рецептата в две стъпки: косата първо се къносва, а след отмиване и леко подсушаване се нанася индиго, за още 1.5-2 часа.
   По-подробно за рецептите може да прочетете тук, при ‘рецепти с индиго’:
   http://hennafox.wordpress.com/2009/10/03/%D0%BE%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%B0-%D1%81-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B8-%D1%80/

   Поздрави,
   HennaFox

 30. rosi

  Здравейте!
  От близо 6 месеца получих алергия от боята за коса. Преди 2 дни си купих къна защото само в нея виждах спасение,но се оказа че и тя има химически съставки, тъй като вчера след като я нанесох днес вече съм с обрив по цялата глава. Тя е от тази с точката – индийска. Сега сам си поръчала от вас къна+индиго тъй като искам черен цвят. Но искам да попитам след като имам обрив дали мога да я използвам веднага или трябва да изчакам? Надеждата ми да изглеждам добре е само във вас.Заинтригувана съм много от продуктите Ви. Благодаря ви предварително!!!

  • hennafox

   Здравейте, Роси,

   По-добре изчакайте. Продуктите са натурални и без химия, но когато има отключена реакция, възможна е повишена чувствителност и към естествени продукти. Най-добре изчакайте, и тествайте за непоносимост поотделно и къната, и индигото – случаите на реакция са рядко срещани, но все пак ги има.

   Поздрави,
   HennaFox

 31. Ваня

  Здравейте,скоро си поръчах от вашите продукти.Къносах се с къна+индиго,но си поръчах и касия,амла,шикайкай и прах от сапунени ядки.Косата ми е мазна и без никакъв обем,мия я през ден.Бихте ли ми казали с какво да я мия,за да не се омазнява така бързо.Благодаря предварително :)Поздрави!

  • hennafox

   Здравейте, Ваня,

   Честно казано няма бързо решение за омазняващата се коса. Причините за това са индивидуални; в някои случаи къната помага, а също измиването с комбинация от шикакай, амла, прах от сапунени ядки – ако причината за омазняването е бил твърде агресивният шампоан например. Често разлика не се усеща веднага, а след известно време. Най-добре е да експериментирате с различните пропорции, за да откриете кое ще хареса точно на вашата коса. За начало опитайте с равни части от трите; следващият път може да изключите шикакая или сапунените ядки. Ако пък има сърбеж, изключете амлата – понякога тя дразни по-чувствителния скалп.
   Може също да завършите измиването с разтвор на вода и лимонов сок, или вода и оцет – това придава допълнителен блясък, и също се отразява добре на скалпа.
   Поздрави,
   HennaFox

 32. StefaniNikolova

  Privet!Az sum na 25 godini i ot 16 godishna si boqdisvam kosata s razlicni cvetove boi.Na tozi etap e dosta iztoshtena i tunka,a pocti vsqko lqto promenqm cveta i.Porucah si kuni ot vashiq magazin,i se nadqvam da si pomogna,zashtoto dori i edni ot nay-hubavite kozmetiki ne mi pomagat!Vuprosut mi e :Ako si obezcvetq kosata,tui kato v momenta e kestenqva i sled tova q boqdisam sus henna i bezcvetna kuna shte se poluci li medn cvqt i shte uspeq li da go suhranq i sushtevremenno da si podhranq kosata,crez kunosvaneto?Blagodarq vi!

  • hennafox

   Здравейте, Стефани,

   Какъв е естествения цвят на косата? Това е важно, тъй като корените, които ще израснат, вероятно ще са различен цвят от обезцветената коса. По принцип не препоръчвам обезцветяване, ясно е, че това изтощава много косата. На обезцветена коса по-вероятно е да се получи рижаво.
   На ваше място бих опитала пак смес от къна и касия, която най-вече ще заздрави и подхрани косата, а на кестенява коса ще има съвсем лек меден оттенък.

   Поздрави,
   HennaFox

 33. valentina

  Има ли значение, че се боядисах в понеделник, ако искам да си сложа къна? Искам да сложа от безцветната само за да я подхраня?

 34. Нели Краева

  Здравейте, преди три месеца направих алергия от боя за коса и реших да започна да се боядисвам с къна , а и косата ми има нужда от подхранване. Проблемът ми е , че имам около 70% бели коси и моята фризьорка ми каза , че ще станат рижи , а след къна боята не хващала. Боля да ме посъветвате какво да направя. Купила съм си от вас вече къна и индиго , така както прочетох. Искам да постигна светлокесстеняв цвят.
  Предварително благодаря.

  • hennafox

   Здравейте, Нели,

   Белите коси стават рижави само с къна; при комбинация къна и индиго не би трябвало да има такъв проблем. Ако косата е по-червена, от колкото бихте искали, може да направите глос с индиго за 15-20 минути (1-2 с.л. индиго разтворени във вода, смесени с балсам за коса), но това ще потъмни и цвета.
   По принцип съотношението за светло кестеняво е 2/3 къна: 1/3 индиго, като вероятно ще има лек червеникав оттенък. Ако останалата част от косата е по-тъмна – например кестеняво – тя няма да изсветлее, и ще е по-тъмен цвят от белите коси.
   Препоръчително е да направите тест за алергия на къната и индигото поотделно, а също и тест върху кичур коса – за да видите най-добре цвета, който ще се получи.
   За боядисването върху къна: според всичко, което съм чела по темата, може – стига да е същия или по-тъмен цвят. Най-вероятно няма да се получи обезцветяване или изсветляване на косата.
   Поздрави,
   HennaFox

 35. Maisy

  Zdraveyte i ot men! Vpechatlena sam ot komentarite vi i nay-veche savetite , koito se davat! Mislia, che e polezno za vsichki! Sluchayno popadnah tuk, no ne sajaliavam! Strahotni ste! Rabotata e tam, che ne jiveia v Bg, a bih iskala da si poracham produkti. Kakvo bihte me posavetvali?

  • hennafox

   Здравейте,

   Къде живеете? Ще проверя таксата за доставка, и бих могла да ви изпратя поръчка; за някои държави има ограничения обаче. Също мога да ви насоча към други проверени международни сайтове с индийски билки, които са по-близо до вас.
   Може да ми пишете и на info@hennafox.com
   Поздрави,
   HennaFox

 36. Даниела

  Здравейте! Аз също съм много доволна от индийските ви билки, аи от гребена. Само да попитам – в книгата за Хена Фокс / на английски/ пише, че къната се приготвя с някаква кисела течност- сок, оцет, чай. Вие никъде не споменавате това./ а може и аз да не съм забелязала/. Важна ли е киселинността за къната и трайността й? В момента стоя с къна и индиго+амла и ще видим какво ще се получи :))
  Поздрави и успех!

  • hennafox

   Здравейте,
   Книгата на Henna for Hair /ако за нея говорите/ наистина е много интересна. По въпроса за киселинността мненията много се разминават; вероятно тази тема ще ви е интересна: http://www.longhaircommunity.com/archive/showthread.php?t=68998 – бяха правени тестове, според които ‘Lemon juice gives better stain than tap water: True for Catherine’s tap water. But false for Iris’s tap water, and also false for kenzi’s tap water – quite the opposite, actually: water works better than lemon juice for us.’
   Според мен киселата течност спомага за по-бързо отделяне на цвят, но в някои случаи може да изтощи косата, и аз поне имам отлични резултати само с топла вода. Писала съм тук, че може да се добавя в поста за оцветяване на коса: (Универсална рецепта за коса: смесва се с течност по избор (например топла вода, чай от лайка, лимонов сок, сок от портокал, червено вино)) – но на въпроси каква е разликата трудно мога да отговоря 🙂 Истината е, че е въпрос на коса 🙂
   Поздрави,
   HennaFox

 37. Svetoslava Stavreva

  Здравейте!
  Косата ми е тъмно кестенява, не е третирана по никакъв начин с бои. Искам да се получи цвят много тъмно кестеняво с лек вишняв оттенък. Какво ще ми предложите? Естествена къна + индиго или естествена къна + индиго + амла?
  Ще се радвам на лек вишняв оттенък, но да не е твърде червено… И какви пропорции между съставките да използвам – за дълга коса? Да сложа ли повече индиго?
  Благодаря

 38. hennafox

  Здравейте,

  Опитайте с къна и индиго в равни пропорции. По принцип това е съотношението за средно кестеняво, но се получава доста тъмно при тъмна основа, а и впоследствие лесно може да потъмните още цвета.
  В първите няколко дни вероятно няма да има оттенък; крайният цвят ще се види след това.
  Ако не държите на много тъмен цвят, оттенъкът ще се получи по-лесно с по-малко количество индиго в сместа /до 1/3/.
  За дълга коса до средата на гърба за добро покритие обикновено са нужни 200 гр. общо суха смес; все пак зависи от гъстотата на косата и прическата.
  Поздрави,
  HennaFox

 39. Аксис

  Здравейте! Предлагате малки чудеса тук! Изключително доволна съм от всичко, каквото поръчах – гребена, маслата, розовата глина, билките за коса…
  Да споделя какво се получи с тъмнокестенявата боя – тъй като косата ми е 90 % бяла, се оцвети в много приятен светлокестеняво-пепеляв цвят в корените. От малка си падам по експерименти – затова „тунинговах“ билковата боя с още малко индиго. Предполагам, че при следващите нанасяния цветът ще потъмнее.
  Прибавих към сместа няколко капки арганово масло, защото косата ми е тънка, така нямаше нужда от балсам или нанасяне на масла по краищата. Не знам само дали не наруших действието на индигото, което се оказа много интересна като поведение боя. Изкуших се и оцветих стара бяла тениска – получи се оригинално, с ефект на вода, но установих, че трябва да се боядисва от опаковата страна и с по-рядка смес, не толкова гъста като тази за косата. Ще пробвам и нещо като батик в близките дни.
  Поздравявам Ви и за решението да не натоварвате излишно цените на продуктите с „био“ или „еко“ сертификати – при други търговци с такива гръмки реклами цените са двойни, а качеството – съмнително!
  Желая Ви здраве, късмет и още чудеса в магазина!

  • hennafox

   Здравейте,
   Много се радвам винаги на настроени експериментаторски наши клиенти 🙂 Наистина косата и кожата косата и кожата на всеки човек са много различни и само по този начин може да откриете кое дава най-добър резултат във Вашия случай 🙂
   По принцип се смята, че по-добро покритие на белите коси (т.е. по-тъмен цвят) има отделното смесване на къна и индиго, като къната се остави да престои предварително и всъщност представлява една добра основа, за която да се хване индигото. Полученият цвят обаче ще е по-топъл, не толкова пепеляв 🙂
   За индигото като боя – копирам какво съм писала другаде по въпроса: 🙂

   Оказа се, че с дрехите е доста по-сложно, и все още не съм тествала рецепта. Резултатът би трябвало да е траен, няма значение дали дрехата е боядисвана преди, важно е да е от естествени материи. Превеждам ви една рецепта за боядисване на дрехи в тъмно синьо, която включва мая и амоняк – (с уговорката, че не съм я пробвала, и най-добре първо да се опита със стара дреха):

   Необходими са:
   – 1 ч.л. мая за хляб на прах
   – 1 чаша топла вода
   – 1 пълна с.л. захар
   – 2 ч.л. индиго

   Смесете маята, топлата вода и захарта и ги оставете да
   престоят на топло място за 2 часа. Междувременно разтворете 2 равни чаени лъжици естествено индиго в 1/2 чаша (непенлив,
   обикновен) амоняк и също оставете да престои 2 часа. След 2 часа добавете сместа от индиго+амоняк към разтвора от мая/захар в голям буркан (с вместимост 2 литра); допълнете
   почти до горе с топла вода, разбъркайте веднъж, покрийте с найлоново фолио, а отгоре – с гумена или друга мека капачка за запечатване. Не използвайте твърда капачка. Оставете буркана да престои няколко дни на топло място. Течността ще се избистри до хомогенно жълто, което означава, че маята е премахнала целия кислород, и е разтворила индигото. Ако течността в буркана остане синя, добавете още мая (ако пак не се получи – добавете и още малко захар).
   Когато сместта е жълта, потопете някакъв плат, предварително намокрен с вода, и оставете да престои в течността една нощ. Внимателно извадете, като се стараете да избягвате капки в буркана (това би добавило кислород), и окачете да виси 20-30 минути. Повече потапяния ще направят цвета по-наситен. След като сте получили желания оттенък, изплакнете добре.
   Неприятната миризма на амоняк ще изчезне от боядисания плат след финалното изплакване.
   Поздрави,
   HennaFox

 40. Аксис

  Благодаря за рецептата за боядисване на тъкани, ще я пробвам. Да споделя, че в резултат на двете стъпки къна и индиго вече съм с равномерна тъмнокестенява коса, близка до естествения ми цвят. Нямах време да добавям масла, амла или сол в индигото, и резултатът пак е впечатляващ!
  Желая Ви много здраве и още индийски вълшебства тук!

 41. Poli

  Здравейте, сайтът ви е страхотен и има много полезна информация! От няколко седмици в главата ми се върти идеята да се направя тъмночервена, но съм чула, че боядисаната с къна коса оцветява след това възглавницата, дори и дрехи. Вярно ли е или това се отнася за къната с химикали в нея, за която пише в сайта? И какво да добавя в къната за да получа тъмночервен цвят, дори леко към лилаво…като кармин? Аз съм с кестенява коса, не много тъмна. Извинявам се, ако вече сте отговорили на подобни въпроси, но просто не съм ги прочела. Благодаря предварително! :))))

  • hennafox

   Здравейте, на кестенява основа се получава тъмночервен цвят, който е по-наситен след няколко къносвания. Оттенъкът на слънце обаче не е към лилаво, а по-скоро рижаво. Може да се добавят някои неща за по-червен цвят, но най-често ефектът е временен.

   – сок от нар, или водата от сварени кори на нар
   – чай каркаде / хибискус
   – сладък червен пипер
   – канела /използвайте пестеливо – започнете с 1 ч.л. – възможно е да дразни скалпа/
   – карамфил /за по-тъмно червено/

   По отношение на зацапването – на мен ми се случва първите няколко дни след къносване, ако косата ми е мокра – зацапват се светли калъфки (ако си легна с мокра коса) и хавлии. След това нямам такъв проблем.

 42. Светла

  Здравейте:) ! Наскоро си поръчах от вас някои продукти и останах много доволна. Искам да попитам…колко често мога да използвам касия на прах за подхранване на косата ? Благодаря предварително:))) Поздрави!

  • hennafox

   Здравейте,
   Много зависи от косата – най-често се използва веднъж на две -три седмици. Косата сама ще покаже; ако усетите, че е по-суха от нормалното и се заплита по-често, е добре да разредите и редувате с овлажняваща маска, например с алое вера (касията и къната се считат за протеинови маски и е добре да има баланс между протеин и овлажняване на косъма).

 43. Здравей,

  Преди време съм се къносвала с естествена къна-тази която е на прах и се продава в платнени торбички. Правих си различни смеси и харесвах цвета, който се получаваше-косата ми стана по-плътна.
  Имам естествено кестенява и къдрава/чуплива/ коса, а също косъмът ми е тънък. Когато се боядисвах с къна косата ми беше здрава, но сякаш леко суха. С времето косата доста ми се изправи и от едри къдрици стана почти чуплива.
  Та питането ми е дали къната е подходяща за естествено суха и чуплива коса и дали влияе върху структурата на къдриците и да ги изправя? Какво бихте ми препоръчали-имам няколко бели косъма?

  Благодаря!

  • hennafox

   Здравейте,
   Наистина къната има това изправящо свойство. За да му се противодейства може да се добави амла в сместа, а също и при суха коса 1 с.л. зехтин или друго масло за коса.
   Белите косми обаче ще си останат по-светли, в рижав цвят..

 44. Здравей,

  Благодаря ти, за бързия отговор! Следя темата, тъй като смятам отново да се върна към къната-единственато, което ме притеснява е това изправяне на косата ми.
  В този случай, какво ще ми препоръчаш-да се къносвам ли или не? И ако-да, какво съотношение от алма и къна да използвам, мога ли да си ги закупя от теб и на каква цена?
  Благодаря!

  • hennafox

   Когато става въпрос за коса всичко е индивидуално 🙂 но съм чела доста случаи, в които амлата помага срещу изправянето. Тя може да се използва и сама по себе си като балсам или маска и помага да се оформят къдриците. Обикновено се използват 3 с.л. амла към 100 гр. къна.
   Къна и амла имаме в нашия онлайн магазин: http://hennafox.com/category/1/indiyski-bilki.html – към цената се добавя такса доставка /3.50 за София и 5.50 за други градове/..

 45. stela

  Здравейте! Какво бихте ме посъветвали за постигането на кестеняво без червеникав оттенък – възможно ли е? Принципно косата ми е светлокестенява, но поради побеляване я боядисвам в светли пепеляво кестеняви цветове. Изпробвах вашата къна – светло кестеняво. Придоби ръждив цвят. Какво мога да добавя в къната , за да неутрализирам червеното? Благодаря!

  • hennafox

   Здравейте,
   За съжаление основата на къната е силна и оттенъкът, особено при по-светлите цветове, се проявява. За светло кестеняво може да се добави към къната катам – това е йеменско растение, което на този етап нямаме възможност да внасяме, но може да поръчате от чужди сайтове; катамът не потъмнява косата като индигото, но пък се отмива още по-лесно, и ръждивото пак се показва.

 46. stela

  Благодаря за отговора! Мога и тъмно кестеняво да пробвам. Аз не държа да е светло, а да не е червено. Индиго ли трябва да прибавя в такъв случай?

 47. Здравей,

  Здравей,

  вчера се къносах с натурална къна и добавих три с.л. амла, карамфил във водата и бадемово масло. Престоях около пет часа. Отмих къната, която се ронеше-ормално ли е! Косата в момента ми е рижава с жълтеникъв отенък, а аз бих желала да придобие махагов или боровинков отенък. Какво ще ме посъветваш, тъй като цветът който се получи не ми отива и стой като паднала боя. Само да кажа, че от половин година се боядисвам с безамонячна боя на кастинг в червено. Ако се боядисам с тъмно кестенява за основа и след това да започва с къна и алма, заради къдриците-ще се получи ли желаният цвят?
  Благодаря!

  • hennafox

   Здравей,
   Вероятно бадемовото масло е било в повече – маслата намаляват интензитета на оцветяването. Самата къна предполагам е престояла предварително преди нанасяне на косата?
   Какъв е естественият цвят на косата и какъв точно цвят искаш да получиш? Леко рижаво почти винаги ще има на слънце; аз трябваше да си потъмня доста косата, за да се приглуши към махагон.

 48. Здравей,

  Да къната заедно с алмата престоя повече от осем часа. Добавих около две супени лъжици бадемово масло. Аз ти писах по-горе, за къдриците. Косата ми е кестенява, а в момента беше червена след безамонячна боя. След къносванета е рижава и доста по-светла от това което беше. Искам да бъде тъмен махагон или с отенък на боровинка.

  • hennafox

   Може да опиташ с боята и след това, като се поотмие, къна + амла. В боята също има амла.
   Друг вариант е към къна + амла да добавиш 1-2 с.л. индиго за леко потъмняване на цвета.
   Боровинков оттенък няма да се получи, но тъмен махагон трябва да стане.
   Къната по-добре да не се вари на водна баня; ако се смесва с гореща вода не бива да престоява повече от 3-4 часа – цветът се отделя по-бързо така, но и по-бързо умира.

 49. Siana

  Така де, аз напълних количката, остана само още 1 въпрос – доставката чрез еконт ли е? До колко време пристига? Има ли опция да се уточни горе долу часът на доставката?

  • hennafox

   Доставката е чрез Спиди. След като я изпратим (на същия или следващия работен ден) пристига за София след още един раб. ден, а за други градове – след два. Най-често е преди обяд, като ще получите смс малко преди доставката. Няма такава опция за момента, но ако не сте на адреса, ще се обадят да уточните друго удобно време на доставка.

   • Siana

    Благодаря! Все пак ще ми се наложи да почакам още 10 дни а нямам търпение вече да изпробвам тези рецепти! Между другото виждам, че ще получавате гребени през октомври, дали между 17 и 22 вече ще са тук?

   • hennafox

    Здравейте,
    Честно казано не знам – доставчикът ни ги очаква в началото/средата на октомври, а ние докато ги получим ще отнеме още около две седмици.. По-вероятно е да се забавят.

  • hennafox

   Здравейте, ако питате за това дали тривитаминол може да се ползва при самото къносване – не съм запозната със състава и действието на тази къна и няма как да коментирам. Най-добре е да спазвате инструкциите- например за сместа от къна и индиго не е добре да има други добавки, особено масла – те пречат на поемането на цвят от косата.

  • hennafox

   След ден-два оцветяването ще изчезне; ексфолиацията помага също, тъй като оцветяването е по най-повърхностния слой на кожата (все пак внимавайте да не претъркате кожата!)

 50. Теди

  Здравейте,
  в момента съм със златисто- кестеняв цвят, като в корените е по- тъмен /от два месеца не съм се боядисвала/. Сега искам да постигна моя естествен цвят, който е чисто кестеняв. Доколото разбрах от прочетеното дотук, за целта, освен къна, ще ми е необходимо и индиго, понеже искам да избегна червените оттенъци. Въпросът ми е в какви пропорции и количества да използвам къната и индигото. Косата ми е с дължина малко над гърдите, доста гъста /и суха/. Благодаря предварително, хубав ден! 🙂

  • hennafox

   Здравейте, Теди,
   Наистина кестеняво се получава с къна и индиго. Смята се, че добавянето и на малко амла (2-3 с.л.) към къната помага за по-студен цвят и по-малко червеникави оттенъци, а също и за по-бързото отделяне на цвят. За средно кестеняво пропорциите на къна и индиго са 1:1; за тъмно – 1/3 къна:2/3 индиго – тук и червеникавите оттенъци ще са по-малко – но моят съвет е да започнете с по-светлия вариант, като впоследствие лесно може да потъмните още.
   Ако косата е много суха, може да добавите и 1 с.л. мед към сместа къна след като е готова.
   Индигото се смесва само с хладка вода непосредствено преди нанасяне (може да се добави и щипка сол за по-добро задържане на цвета) и се смесва с вече готовата и престояла смес къна.
   За цялата коса и добро покритие, при тази дължина на мен са ми необходими около 150 гр. суха смес, но косата ми е средно гъста; така че между 150 и 200 грама са нужни за цялостно боядисване.
   Поздрави и хубав ден!
   HennaFox

  • hennafox

   Няма как 🙂 Индигото само по себе си дава един зеленикаво-сиво-синкав цвят, който без основата на къна не се и задържа добре. Кестеняво се получава в комбинация с ръждиво-червеното на къната, а касията си е безцветна, освен върху много светла коса.

 51. Теди

  Благодаря за бързия отговор! Сега поръчах необходимите продукти и се надявам да ги получа в петък. Щом ги изпробвам, веднага ще отбележа резултатът. Лека вечер от мен 🙂

 52. Tsvetelina

  Здравейте,вчера моя приятелка се каноса с тъмен махагон на арома и не и хареса цвета,затова днес е решила да се каноса пак с кестен и пак на арома.Искам да ви попитам ще се получи ли изобщо някаква разлика в цвета и най-важното-вредно ли е?Благодаря ви предварително!

 53. Daniela

  Здравейте!
  Бих искала да попитам, кога ще имате в наличност арганово масло и дали предлаганото от Вас такова е 100% чисто, натурално арганово масло?
  Благодаря за отделеното внимание!

 54. Yana

  Здравейте, на къносана червено коса (с продукта от вашия сайт) може ли да се прилага студено къдрене и ако да колко време след къносването? По-слаб ли ще е ефекта на къдрина? И ако може, колко време след къдрене да се къносва отново? Благодаря за отговора.

 55. Barry

  Здравейте, имам тънка коса нещо средно между русо и кафяво. Бих искала да заздравя косата си, защото доста често цъфти, както и да увелича дължината и. Закупих си къна (тази с точката на челото) – цвят кестен, но се страхувам от това да не би да се получат цветни оттенъци или някакъв различен цвят от този на опаковката заради естествената ми коса. Благодаря.Ви.

  • hennafox

   Здравейте, не съм добре запозната с тази къна и няма как да коментирам цвета. Най-добре е да смесите малко количество и тествате най-напред върху кичур коса, като следвате точно инструкциите.

 56. Деница

  Здравейте,никога не съм се боядисвала или каносвала косата,просто харесвам естествения си кестеняв цвят с леки червеникави отенъци на слънчева светлина. Предпочитам билковите подхранващи продукти пред химията и затова си мия косата с най-различни билкови отвари и извлеци,но напоследък все по-често ми се иска да имам повече червени блясъци в кестенявата ми коса..чудех се дали с червена кана ще се получи,но се страхувам от ръждаливо оцветяване,което няма да понеса върху главата си.Благодаря.

  • hennafox

   Здравейте, Деница,
   Оттенъците от къна са по-скоро рижаво-червеникави, от колкото наситено червени. С къна оцветяването може да е доста силно, и за съвсем леко затопляне на цвета (и леки оттенъци) препоръчваме силно разредена с касия къна. Подходящо съотношение е например 1 с.л. къна : 100 гр. касия, това е добра отправна точка; ако ви се стори малко, може да увеличите количеството на къната при следващото оцветяване.

 57. Виктория

  Здравейте,
  Искам да променя цвета на косата си,който е светло кестеняво в цвят кестеняво-рижаво.
  Никога не съм пробвала къната и се притеснявам от това да се получат оранжеви цветове.
  Бихте ли ми помогнали ?
  Благодаря

  • HennaFox

   Здравейте, Виктория,
   С къна върху светло кестеняво наистина първите два-три дни резултатът е доста оранжев; след това цветът уляга към по-рижаво. След следващи нанасяния цветът става все по-тъмен до тъмен махагон.
   Другите варианти: за светло кестеняво – рижаво може да опитате смес от къна и касия. 1-2 с.л. къна към 100 гр. касия. За кестеняво с червеникаво-рижи оттенъци е подходяща сместа от 2/3 къна: 1/3 индиго (повече индиго = по-тъмен цвят и по-малко червеникави оттенъци).

 58. Виктория

  Благодаря ви за бързият отговор и съжалявам за следващия ми глупав въпрос! За кестеняво с червеникаво-рижи оттенъци може ли да ми напишете рецептата с точни грамажи!
  Благодаря ви отново!

  • hennafox

   Моля, няма глупави въпроси 🙂 За коса една педя под раменете най-често са нужни около 150 гр. суха смес за цяло оцветяване (след това може и само в корените). Покритието трябва да е плътно – а сместа- доста гъста. При пропорция 2/3 къна:1/3 индиго това означава 100 гр. къна + 50 гр. индиго.

 59. Barry

  Здравейте,
  Преди около един месец си боядисах косата с къна, получения цвят беше отличен, но сега къната започна да пада и косата ми бие на рижаво(естественият цвят на косата ми е нещо между кафяво и русо). Въпросът ми е как да премахна къната от косата си без да използвам боя или разни други продукти съдържащи боя. Благодаря!

 60. Barry

  Здравейте,
  преди около месец си боядисах косата с къна цвят кестен. Първоначално резултатът беше отличен ,но сега цвета на косата ми бие на рижаво( естественият цвят на косата ми е нещо между русо и светло кафяво). Въпросът ми е как да премахна къната без да използвам боя. Благодаря.

  • HennaFox

   Здравейте,
   Къната в естествения си вид няма различни цветове. Това, което най-вероятно сте ползвали, е боя с къна в състава. Боядисващите пигменти са паднали и е останало рижавото от самата къна, което е наистина доста трайно. По принцип домашните маски помагат да се свали цвета – всякакви маски с масла, хума, кисело мляко – но за много хора единственото решение е косата да израсте. Най-вероятно можете да използвате боя, стига да не е по-светъл цвят от сегашния.

  • HennaFox

   Боя върху къна хваща, но не и когато става въпрос за черен цвят.
   Може да се получи черна с много леки червеникави оттенъци на слънце, но пък корените ще са по-светли, така че не е добър вариант.

  • HennaFox

   Здравейте, надявам се до две седмици да има.. Всъщност на 01.01. трябва да пристигне на пристанище Варна; следват митнически процедури по освобождаване и наистина нямам по-конкретна представа колко време ще отнеме. Ще Ви пиша, щом е в наличност. Пожелавам Ви весело посрещане на Новата Година 🙂

 61. Весела

  Здравейте!
  Преди точно една година започнах да се каносвам, но вече искам промяна. За една година съм използвала кана само 4-5 пъти.Последното ми каносване беше преди месец – през декември и цвета започна да се отмива. Та въпросът ми е: ако изчакам още месец да изсветлее цвета, би ли хванала отгоре боя за коса.. защото искам да си направя кичури..?

  • HennaFox

   Здравейте,
   Каква къна сте ползвали? Боя хваща върху къна без проблем, но резултат с кичури не е ясно какъв ще е – съветът ми е да опитате най-напред върху един кичур.

 62. Лора

  Здравейте!
  Имам тъмно руса коса и искам да запаза естествения си цвят, обаче въпреки че съм на 33 години имам страшно много бели коси. Косата ми е много тънка и е редовно суха (особено в краищата), без блясък.
  Каква боя бихте ми препоръчали? – не харесвам рижави оттенъци, по-скоро бих искала да получа сивопепеляв ефект.
  Благодаря ви предварително

  • HennaFox

   Здравейте, с индийските билки трудно ще се получи пепеляво тъмно русо – къната най-вероятно ще избива и ще има оттенък.
   Светло кестенявата боя е доста тъмна и с отмиването има риж оттенък.
   Може да опитате със смес от касия, къна и индиго, като къната и индигото са съвсем малка част от сместа. Например 100 гр касия, 2 с.л. къна, 1 с.л. индиго.
   Повече индиго = по-малко червеникав оттенък, но и по-тъмен цвят.

 63. Лора

  Благодаря за бързият ви отговор.
  Тези съставки които ми го подадохте, покриват ли също бели коси? или колко дълго трябва да я държа боята за да ги покрие?
  Колко често мога да се боядисвам без да навреда на косата която ми е доста тънка?

  • HennaFox

   Касията почти не оцветява бели коси. Тя служи тук най-вече за ‘разреждане’ на къната и индигото и по-слаб цвят. Така че покритието няма да е толкова добро – те вероятно ще се оцветят леко, но ще са по-светли от цялата коса.
   Този вариант не е оптимален като покритие, но е възможно най-безопасен от гледна точка на рижавия оттенък и е подходящ за ‘проба’ за хора, които не са готови на драстична промяна в цвета. Постепенно, ако резултатът Ви харесва, но е малко слаб, можете да намалите пропорцията на касия и да увеличите тази на къната и индигото.
   За честотата на боядисване – аз боядисвам корените на косата си на всеки две седмици (косата ми расте бързо), а цялата коса – веднъж на един-два месеца.

 64. Ваня

  Здравейте!Косата ми е кестенява,гъста и сухас ,малък процент бели косми.В момента имам лек косопад.С какво мога да подхраня косата си?Много ми харесват вашите смеси,но ми е трудно да се ориентирам.

  • HennaFox

   Здравейте, Ваня,
   Ако не търсите промяна в цвета, подходящо е да опитате касия в смес с добавки, подходящи за суха коса, например 1 с.л. мед, 1-2 с.л. масло за коса по избор, сок от алое вера. Щом имате косопад може да добавите и брахми и/или брингараж към тази маска. Като цяло билките за измиване сякаш не се понасят толкова добре от сухи коси, или поне е необходим задължително балсам за коса след това.
   Можете да поддържате кестенявия цвят със смес от къна и индиго в съотношение 1:1 (тук може да добавите и малко амла). Пишете ми, ако имате въпроси относно начина на употреба на някоя от билките.

 65. Петя

  Как бихте коментирали мнение, че къната създава филм около косъма, който не позволява последащо третиране с боя за коса, маски, балсами…, има изсушаващо действие и с времето нанася единствено вреда на косъма?
  Благодаря!

  • HennaFox

   Здравейте, няма нищо вярно в това твърдение 🙂 Къната се свързва с кератина в косъма, не създава филм около него. Тя е вътре в косъма и затова и не се отмива, а косъмът е по-плътен. Тук говоря за 100% къна. При къна с добавки – метални соли – металните соли не проникват, а са върху косъма, и наистина резултатите с боя след това могат да са непредвидими.
   След чиста къна косата може да се боядисва и подхранва с маски. Проблем е единствено изсветляването, тъй като няма как да се премахне пигмента на къната от косъма без значително увреждане на косата.
   До колко с времето нанася вреда на косъма – нямам такива наблюдения, а последните три години къносвам косата си на всеки две седмици. Косите на жени, които редовно използват къна, като индийките например, са известни с красотата и здравия си вид.

 66. Петя

  Благодаря за коментара! Ползвам вашите продукти (тъкмно кестенява естетсвена боя) и ми допада резултата, макар че белите коси са с по-светъл цвят. Засега смятам да продължа с тях. Когато се боядисах само с къна+индиго в равни съотношения, наистина стана суха и леко „степана“ косата, но с „Билкова боя за коса – тъмно кестеняв цвят“ нямах подобен „проблем“.
  Поздрави 🙂

  • HennaFox

   Нормално е косата да е леко суха първите два-три дни. 🙂 В боята се съдържат още амла, нийм и брингараж, особено амлата и брингараж имат и подхранващо действие и намаляват този ефект. Можете да опитате и да добавите 2 с.л. амла в сместа от къна и индиго.

 67. Ваня

  Здравей!Бих искала да те попитам имаш ли информация за индийски масла за коса-готови изготвени смеси с хибискус,брингараж и др.

  • HennaFox

   Здрасти, какво по-конкретно те интересува? Домашни смеси/рецепти или отзиви за продукти? За какъв проблем/тип коса?

 68. Ваня

  Здравей!Харесах си масло за коса от друг сайт.Казва се TRICHUP.Използвам и техния шампоан.Аз,която наредих към 10шампоана и балсама и все не можех да уцеля Точните-косата ми ставаше суха,скалпът ме сърбеше,имах и лек косопад.Сега,след 3 седмична употреба на TRICHUP съм по-вече от доволна!(Нека не ви звучи като реклама)Но проблема с няколкото бели косъма остана.Дали мога след нанасяне на маслото да сложа къна,брахми,амла или друго,един път месечно-за лек цвят и подхранване?

  • HennaFox

   Знам за това масло, наистина е хубаво 🙂 Може, да, като маска, но всъщност не съм сигурна до колко косата би поела цвят – вероятно ще е доста по-слабо оцветяването, което май е и целта. Не пречи да опитате 🙂

 69. Vania

  Здравейте,

  подходящо ли е боядисването с къна, ако косата е суха и къдрава/чуплива/-знам, че къната изсушава. Моя приятелка,която се е къносвала твърди, че след това косата и става много суха и скалпа я сърби и люпи.
  Какво бихте ми препоръчали? Имам няколко бели косъма,косата ми е суха и чуплива. В момента съм боядисана с боя, а цвета, който харесвам е червено без жълто-оранжеве отенъци.
  Благодаря!

  • HennaFox

   Здравейте, наистина косата се усеща по-суха първите два-три дни, след това обикновено се нормализира. Все пак за намаляване на сухотата може да се добавят някои неща, например 1 с.л. масло за коса по избор или 1 с.л. мед, но те обикновено намаляват интензитета на оцветяването. Къната също така често има изправящо къдриците действие, затова е добре да се добави и малко амла в сместа.
   По отношение на цвета – цветът от къната е невероятно траен, но много трудно се постига такова червено. Почти винаги при червеното има оранжеви оттенъци на слънце, или ако основата на косата е кестенява или по-тъмна, то не се получава ярко червено, а по-скоро кестеняво с червеникаво-рижи оттенъци.

 70. Vania

  Благодаря ви за бързия отговор! В случай, че косата ми у чуплива и суха да преприема ли боядисване с къна? Искате да кажете, че добавяйки амла косата ми няма да се изправи-правилно ли съм разбрала? Не бих искала да ми се изправи косата. Благодаря!

  • HennaFox

   Много е индивидуално. Според мен и моя опит изобщо не може да се сравнява с изсушаването, което получавам от боя, но косата ми е мазна към нормална и с къна по-скоро се регулира омазняването. Нямам никакъв проблем с разресването и т.н. за разлика от след боя. Мисля, че няма проблем да се оцветява сухата коса с къна. За къдриците – за повечето хора амлата оформя къдриците и при добавянето и в сместа с къна неутрализира изправянето. Знам и за едно изключение обаче, т.е. чупливата коса стана осезаемо по-права. Косите на хората са много различни и понякога не реагират по един и същ начин на билките. 🙂

 71. Vania

  Благодаря, смятам да се къносам и да добавя амла. Ще пиша, когато това стане. Да,и аз съм слушала за хора с мазни коси, че са много доволни.

 72. Tony

  Здравейте,

  Дълго време се чудя как да постъпя с косата си. Чета вашия сайт и намирам много добри съвети.

  До преди 6 месеца боядисвах косата си с черна къна (с жената с точката) с идеята, че тя е по-безвредна за косата ми от нормалните бои, но се оказа, че с времето ефекта е съвсем обратен- косата ми се изтощи. От 6 месеца не правя почти нищо на косата си, много рядко (за празниците)я оцветявам с безамонячна боя, защото естествения ми цвят е доста светъл- между русо и кестеняво и изглежда много грозна разликата при израстване. Реших, че е най-добре да я оставя да израсте без да я „тормозя“ със силна химия. Подстригах я много преди края на миналата година (до ушите на черта) и се опитвам всеки месец да обирам връхчетата за да и помогна да се съживи и да расте по-здрава, а и най-накрая след месеци да видя отново естествения си цвят. Иска ми се обаче да й помогна и с вашите продукти. Поръчах си Касия и Брингараж, защото ми се сториха удачни, но ще се радвам много да ми дадете съвет какъв би бил най-добрия начин според вас да стимулирам растежа на косата си, да я заздравя и по възможност да не променям трайно цвета на корените си за да може след време да оставя естествения си цвят.

  Въпреки, че навсякъде виждам, че изсветляването на черно е почти невъзможно все пак ми се иска да попитам и вас дали има някакъв начин поне малко да омекотя цвета за да не е толкова контрастен на естествения ми цвят.

  Благодаря предварително и се извинявам за доста обърканото ми обяснение 🙂

  Хубав ден 🙂

  • HennaFox

   Здравейте 🙂
   Наистина е жалко, че в продукти, означени като къна, къната всъщност е съвсем малък процент. Поздравления, че сте оставили косата си да израсте – никак не е лесно при такава разлика. И на мен естественият ми цвят е тъмно рус, а косата в момента – почти черна, и непрекъснато ми се привиждат корени. 🙂
   За съжаление нямам рецепта за изсветляване на черна коса.
   Касия е подходяща за маски сама по себе си, смесена с брингараж, или смесена с някое от следните – мед, масло за коса по избор, малко сок от алое вера. Т.е. към готовата каша от касия + вода/чай от лайка се добавя по 1 с.л. от другите съставки. Тя има и леко измивно действие.
   С брингараж можете да си направите масло от брингараж – то е подходящо за масаж на корените за стимулиране растежа на косата, а също и маслена маска на цялата коса. Ето една основна рецепта за масло от билки (може да се приготви и в по-голямо количество, стига да се спазят съотношенията):
   1 ч.л. билка се залива с 1 ч.л. вряща вода. Оставете да престои за 2 часа. Разбъркайте получената паста с 4-5 ч.л. масло по избор (на стайна температура) – билките ще започнат да се утаяват на дъното на съда. Започнете да загрявате на най-ниска температура – маслото трябва да е топло до леко горещо. Тази температура е добре да се поддържа 2-3 часа за най-добър резултат, като съдът е оставен непокрит. Оставете маслото да се охлади и прецедете. След това загрейте отново на съвсем слаба степен за около 20-30 минути. Оставете да се охлади и пресипете в подходяща непрозрачна бутилка.
   Преди да използвате маслото, добре е да го затоплите леко.
   Поздрави 🙂

   • Tony

    Благодаря ви за полезната информация 🙂 Сигурна съм, че с продуктите от вашия сайт и малко повече упоритост и постоянство скоро ще видя косата си силна и жива,а след известно време и отново с естествения й цвят 🙂 Странно е как докато е по-малък човек не оценява естественото и унищожава това, което има с различни химии без да се замисля и в един момент пак опира до природните продукти за да възстанови това, което преди не е ценял 🙂 Добре, че ви има вас в този момент 🙂 🙂 🙂

   • Tony

    Благодаря ви за полезната информация 🙂 Сигурна съм, че с продуктите от вашия сайт и малко повече упоритост и постоянство скоро ще видя косата си силна и жива,а след известно време и отново с естествения й цвят 🙂 Странно е как докато е по-малък човек не оценява естественото и унищожава това, което има с различни химии без да се замисля и в един момент пак опира до природните продукти за да възстанови това, което преди не е ценял 🙂 Добре, че ви има вас в този момент 🙂 🙂 🙂

 73. Катя

  Здравейте!Не прочетох никъде отзиви за боя тъмнокестеняв цвят.Току що си я поръчах,моля някой да коментира!Благодаря ви!

 74. Cveti

  здравей.От доста време искам да си направя сини кичури, но все се притеснявах,че ще увредя косата си.След като видях форума много се зарадвах е май ще си ги направя но първо да те попитам няколко неща:
  Мога ли да използвам чисто индиго за да си направя сини кичури? Нали с него няма да увредя косата си или да се получи друг цвят различен от синъото? А ако не става индигото какво друго мога да използвам ?
  Благодаря ви,предверително!

  • HennaFox

   Здрасти, с индиго най-вероятно няма да се получи хубаво синьо. То оцветява косата в лек синкаво-сиво-зеленикав оттенък и по-скоро може да се използва за тониране. За да отдели хубав син цвят за оцветяване на дрехите преминава през дълъг процес на ферментация, което няма как да се получи върху косата. Разбира се не пречи да пробваш, но на тъмна коса едва ли ще има разлика.

 75. Кръстева

  Здравейте! Аз съм с тънка и не особено добре изглеждаща коса поради здравословни причини и искам да опитам с къна и да видя какъв ще бъде резултата след време :)Само къна и индиго дали ще бъдат достатъчни да получа черен с кафеникави отенъци, не ми допадат особено червените отенъци и съответно в какво съотношение. Аз съм със средно кестенява коса.
  Благодаря предварително!

 76. Кръстева

  Забравих и пиша пак 🙂 Дали само с касия косата ми може да стане по-плътна, тежка и с блясък или е нужно къната и индигото както писах по- горе?
  Благодаря отново! 🙂

  • HennaFox

   Здравейте, с касия косата става по-плътна и обемна, но като цяло ефектът и е по-нетраен от къната – до 3-4 седмици. С къна + индиго в смес може да се получи тъмно кестеняво в една стъпка или черно в две стъпки (т.е. най-напред косата се оцветява с къна, а след отмиване и леко подсушаване се нанася и индигото). Колкото по-тъмен е цвета – по-малка вероятност има за червени оттенъци, но все пак е възможно да има леки оттенъци на слънце. Те се получават с отмиване на индигото и могат да бъдат неутрализирани между къносванията с ново нанасяне на индиго, или индиго разредено в балсам (т.нар. глос: 2 с.л. индиго разтворени във вода; добавя се достатъчно количество балсам за коса, нанася се и престоява върху косата за 30-40 мин.)

  • HennaFox

   Здравейте, да – безвредни са, стига да няма някакви контраиндикации, за къната такива могат да бъдат анемия или алергия към танини.

 77. Кръстева

  Много благодаря за бързия отговор! Касията какъв отенък прави на косата и колко често може да се слага. Може би в началото ще опитам с нея докато твърдо реша да съм с черна коса. И да попитам подходяща ли е касията за мазна коса и въобще има ли как поне малко да се „подсуши“?
  Благодаря! 🙂

  • HennaFox

   На тъмна коса няма да даде никакъв оттенък; само на много светла понякога дава златист оттенък според начина на приготвяне и времето на престой.
   Подходяща е за мазна коса, да 🙂

 78. Кръстева

  Видях, че няма в наличност касия, а тъкмо бях седнала да си оформям една поръчка 🙂 Имате ли яснота кога ще има и много моля да ми препоръчате и от другите билки за измиване на коса (мазна и я мия всеки ден) и за маска за проблемна кожа (с акне)Просто искам да си взема всичко накуп 🙂
  Благодаря! 🙂

  • HennaFox

   Здравейте, всъщност открих още един пакет касия – ако ми пишете поръчка по е-майл, ще ви го изпратя. Може да потърсите и при някой от нашите дистрибутори, възможно е да има останала касия и при тях. Очакваме нова доставка до месец.
   Билките по принцип са по-подходящи за мазна коса, има готова смес за измиване, а най-добре е да експериментирате с шикакай/сапунени ядки + амла. Първите две са за измиване, като могат да се ползват поотделно или в комбинация.
   За проблемна кожа е подходяща маска с нийм. Може само нийм, а също може да го смесите с прах от портокалова кора или амла (за тонизиране на кожата); индийска глина (за почистване); манджиста. Добре е да ги тествате и поотделно, тъй като някои хора имат непоносимост към някоя от билките – моята кожа например се зачервява от манджиста, но на други хора действа чудесно.

 79. Кръстева

  Значи горе-долу си понаправих поръчка :), само последен въпрос имам- може ли с къна, индиго и амла да докарам светло кафяво като може да има и златисти отенъци? Така окончателно ще реша какво точно да си взема 🙂
  Много благодаря за цялото внимание!

  • HennaFox

   Билките имат някои ограничения – едното е, че няма как да се получи изсветляване с тях. Също така колкото по-светъл е цветът – толкова по-голям е шансът за рижаво-червеникави оттенъци, тъй като къната оцветява най-силно.

 80. Кръстева

  Значи ще пробвам с касия, мед и канела и ще видим какво ще стане, ако има как да добие златист отенък, моля кажете какво още да прибавя. За да може да ми изпратите касия ми казахте да пиша на мейл, но аз искам и други неща да си поръчам, всичко направо на мейл ли да ви поръчам?

  • HennaFox

   В такъв случай може да оформите поръчка за останалите неща, а в полето ‘специални инструкции’ или в отделен и-мейл да споменете, че искате и 1 бр. касия, за да редактирам поръчката.
   При средно кестенява основа не съм сигурна дали ще има промяна в цвета, но за възможно най-златисто е добре да смесите касия с топъл чай от лайка и оставите да престои 8-12 часа. За съвсем леко затопляне на цвета (конячен оттенък) може да добавите и 1 с.л. къна. След това се добавят другите съставки и се нанася върху косата.

 81. Кръстева

  Направих си поръчката, но не съобразих, че може да съм в движение тези дни и моля, ако може в петък да ми пристигне поръчката.
  Благодаря!

 82. Лили

  А какъв резултат ще има къната върхо огнено червена коса постигната с химична боя за коса? Ще мога ли да заменя боята с къна? Ще хваща ли върху боята къната? Имам и мноооого бяла коса. Ще стават ли корените рижи? Имам огромно желание да спра да се мажа с тази химия през две седмици и да се тровя, но не знам къната ще свърши ли работа. Ще съм много благодарна ако ми помогнете!

  • HennaFox

   А какъв е естественият цвят? Проблемът с къната е, че крайният резултат се влияе страшно много от основата. Т.е. при тъмни корени + бели коси тъмните корени могат да се получат нещо между тъмен махагон и тъмно с червеникав оттенък, но белите коси ще са по-светли – рижави. При естествено тъмно руса/светло кестенява коса разликата няма да е голяма, може да се получи хубаво тъмно червено, но пак с рижави оттенъци, и белите коси ще са малко по-светли.

 83. Лили

  Естествената ми коса е тъмно руса, но тя вече е по-скоро само в задната част на главата… значи се очертава отпред да съм рижава 🙁 а върху боята за коса как ще хване къната? Огнено червена съм от няколко години…

  • HennaFox

   Къната като цяло бие към рижаво-червено, особено на слънце. С натрупване на няколко къносвания цветът потъмнява до известна степен, хубавото е, че не пада като боята. Може да видите моите снимки тук (4та-5та снимка са само къна), последната снимка вече е с много добавено индиго. Честно казано не съм виждала резултат върху боядисана червена коса, според мен ще се получи отново огнено червено, биещо леко към рижаво-червени оттенъци. Иначе към къната може да се добави 1 л. индиго и 1 л. амла за малко по-тъмен цвят.
   За по-точна представа може да опитате най-напред върху кичур коса, но трябва да пресъздадете съвсем точно условията на боядисване. Т.е. малко количество къна, но оставена да престои, за да отдели цвят (остатъкът може да се замрази); след нанасяне кичурът се увива в найлоново фолио, а цялата коса – с хавлиена кърпа, за да се задържа топлината, която е необходима на къната за оцветяване.

 84. Лили

  Имате страхотна коса и на цвят и на вид! Явно с проба ще трябва да стане с всичките нужни детайли за кана – друг начин не виждам… Благодяря много за отговора и съветите. А миенето с вашите билки би ли могло да промени цвета на боядисата ми коса? Искам да използвам тези естествени начини за почистване и поддържане, но се опасявам, че ще настъпи обезцеветяване или нежелателно оцветяване на химически боядисаната ми червена коса….

  • HennaFox

   Доста е индивидуално. Ако косата не задържа добре цвета между боядисванията е много възможно да ускорят избледняването. За други хора няма никаква промяна в цвета на боядисаната коса. Странно оцветяване не очаквам да се получи. 🙂

 85. Кръстева

  Получих се билките и съм наистина много благодарна 🙂 Още днес ще пробвам да измия косата си със смес от прах от сапунено ядки 1с.л., шикакай 1с.л. и 1ч.л.амла. Само незнам може ли всичко заедно да смеся? И ако ми остане от забърканата смес може ли на другия ден да я използвам?

  • HennaFox

   Може, да, всъщност те действат най-добре заедно. Може и да смесиш всичко наведнъж и да съхраняваш в буркан, но от друга страна е добре и да пробваш различни варианти и пропорции. Ако остане от сместта – хм, не съм опитвала, но според мен няма проблем да се съхранява в хладилник. 🙂

 86. Кръстева

  И аз ще се включа към много доволните от касията 🙂 Снощи си я правих и днес косата ми е по- плътна и седи някак доста по- немазна, което за мен е СУПЕР 🙂 А от шикакай и сапунените ядки въобще не очаквах да измият моята мазна коса така… МОга да препоръчам на всеки тези продукти, надминаха ми очакванията 🙂
  Много, много благодаря!

 87. Iwelina Ba4warowa

  Много харесвам косата си боядисана с къна „махагон“ – пакетчетата с жеката с точка на челото. До миналата година получавах разкошен цвят. После купих цяла кутийка с 6 бр. пакетчета вътре. И от началото на годината се наказвам с тези пакетчета. Нито цвета се получава добре, нито държи – за 2 измивания изчезва цвета. косата ми е до раменете,ътъмно кестенява, гъста, слагам по 2 пакетчета. Забелязах, че в последните пакетчета е пудра, а преди беше натрошени листенца. В указанието пише, че се залива с вряла вода и се нанася. Питам: дали не е фалшива тази къна? Или указанието е неправилно. Четох по-горе, че къната престоява с часове, че се завива главата с найлон и кърпа… Има някаква причина за да не ми се получава цвета. МНого държа на тъмния си махагон ! Моля помогнете ми да разреша проблема.

 88. Кръстева

  Здравей, Ася! Аз останах страшно доволна от билките и искам да попитам какъв цвят би се получил, ако към касия добавя 1с.л. къна и 1ч.л. амла (на средно кестенява коса)? Ще си оформям нова поръчка и искам да се ориентирам какво да си поръчам 🙂

  • HennaFox

   На кестенява основа ще се получи съвсем леко затопляне на цвета, а може и да няма разлика. Ако има бели коси – предполагам ще станат златист цвят.
   Касия надявам се да има до две седмици. 🙂

 89. Кръстева

  Ами аз искам да стане топло кафяво без да потъмнява цвета… Притеснявам се че с къна, индиго и амла ще стане по- тъмно.

  • HennaFox

   Само с касия и малко къна (амла дори не е нужна) ще се получи точно затопляне на цвета, но ако има бели коси, покритието им няма да е добро. Ако има, по-добър вариант е 3/4 къна : 1/4 индиго. Цветът ще е по-наситен, но не би трябвало да е много по-тъмен.

  • HennaFox

   Зависи от количеството, но със 100 гр. къна (амла не върши кой знае каква работа за промяна на цвета) ще се получи кестеняво с червен оттенък, а белите коси ще са рижави.

 90. MERI

  Здравейте!Вече цял месец боядисвам косата си с къна и я мия със съпунени ядки и мога да кажа ,че косата ми стана страхотна!!!Имам едно въпросче има ли някакъв начин рижавият оттенък от къната да стане по към вишнево (косата ми е ккестенява) и коя билка е добре да се ползва за косопад защото ми се струва, че този проблем все още не е отшумял ?Предварително благодаря!!

  • HennaFox

   Здравейте, по принцип с всяко следващо нанасяне цветът става по-наситен и тъмен, не толкова рижав както в началото – не знам за съставка, която да повлияе за по-вишнев оттенък. За косопад може да добавите брахми и/или брингараж (1-2 с.л. в сместа с къна или за измиване)

 91. Ани

  Здравейте 🙂

  Харесвам цвета на косата си, но винаги ми се е искало да съм светло рижава, не прекалено ярко. В момента съм със светло кестенява коса и смятах да използвам само къна, за да се боядисам. На сайта Ви обаче виждам, че пишете за нюанси на червено, а аз по-скоро търся нюанс на оранжево.

  Необходимо ли е в моя случай да смеся къната с касия? Има ли някакви съставки, които би било добре да добавя, за да докарам рижавият оттенък? Разбирам също така че времето, през което оставям къната преди нанасяне също е важно, трябва ли да е по-малко?

  Благодаря предварително 🙂

  • HennaFox

   Здравейте, наистина по-добре е да смесите къната с касия. Може да опитате съотношение от 2 с.л. къна (предварително приготвени) към 100 грама касия за коса около и малко под раменете. Колкото повече къна – толкова по-наситен става цветът. Също така се натрупва с течение на къносванията, така че ако искате да го запазите, е добре следващите пъти да нанасяте само в корените.
   Има и други начини, по които може да се получи по-слаб пигмент – ако например приготвите достатъчно за нанасяне количество къна, смесите с гореща вода и нанесете веднага на косата; престоите кратко време (мисля, че дори 10-15 минути ще свършат работа) – ще се получи подобен на горния резултат. Но тук рискувате по-неравен резултат, тъй като нанасянето е трудоемко и отнема време, т.е. някои кичури ще престоят повече време с къната); но ако действате бързо, е добър вариант за поддръжка на корените.
   За добавки – не се сещам за такива, които наистина да допринесат за рижавото; тайната е в концентрацията или количеството къна. 🙂

 92. Atina Palada

  Здравейте!
  Къносвам се редовно вече повече от година, но цветът взе да ми поумръзва и ми се ще да опитам нещо различно. Естественият ми цвят е тъмнокестеняв – с къна червеникав, но по-скоро в рижата гама. Цветът, който искам да постигна, е виненочервено – цвят по-скоро в гамата на лилавото, отколкото на оранжевото (последният придаван от къната). Сместа от къна и индиго би внесла повече кафеви нюанси в цвета, но пак ще си останат в същата „земна“ гама. Въпросът ми е: има ли начин да се доближа максимално до желания цвят, без да прибягвам до изкуствени оцветители?

  • HennaFox

   Здравейте, в момента подготвям поръчка за къна от Йемен, която е малко по-силна и – надявам се – ще намали рижавото за сметка на по-наситеното червено. Чак лилав оттенък обаче не вярвам да се получи. Ако всичко е наред, след 1-2 месеца трябва да има.

 93. Rositsa

  HennaFox привет! Ползвам вашата къна. Досега бях доволна. Но днес стоях около 5 часа с нея и като я отмих касата започна да пада с шепи.Възможно ли е къната да има обратен ефект?!

  • HennaFox

   Здравейте, не би трябвало да има такъв ефект; знам за хора, които спят цяла нощ с къната, т.е. времетраенето не е причина.. Но разбира се винаги е възможно да се получи някаква реакция. Също възможно е да съвпада със смяната на сезоните.

  • HennaFox

   Здравейте, за съжаление не знам за бърз начин на премахване на черна къна. В някои случаи домашните маски помагат, но цветът е доста упорит.

 94. Djordji

  Казаха ми,че маска с кисело мляко помагала за премахването на каната! Но не съм сигурна,бихте ли ми препоръчали някакви маски!

  • HennaFox

   Да, маски с кисело мляко, хума.. Има един шампоан с хума на Avia, може да го потърсите в някоя аптека – също помага за сваляне на цвета.

 95. Katya

  Здравейте! Имам 2 въпроса – доскоро боядисвах косата си с къна, смесена с индиго (от вашите) и резултатът беше чудесен! Но попаднах на предаване, в което известен коафьор обясни, че индигото било адски токсично за черния дроб и едва ли не отравяло целия организъм, усвоявайки се чрез кожата. Той каза също, че индигото се влагало и в стандартните бои за коса, но там било в много умерени, щадящи тялото дози (но пак си било вредно). Та, той призова в никакъв случай да не се ползва директно индиго. Питам ви дали знаете нещо по въпроса? Вярно ли е казаното от коафьора? Откакто го чух не съм посмяла да се боядисам с индиго, сложих си само къна, но резултатът беше много светъл, а косата ми ужасно изсъхна – това е и вторият ми въпрос: как да предотвратя изсушаването на косата? Моята направо цъфна до корените от сухота, при все че сложих в сместа няколко капки арганово масло. Това се случи, едва когато боядисах косата си само с къна, без индиго. С индигото косата ми ставаше толкова разкошно лъскава, че са ме спирали по улицата да ме питат какво й слагам:)

  Предварително благодаря:))

  • HennaFox

   Здравейте,

   Надявам се предаването да е старо – получих такова запитване преди около година 🙂 В това твърдение няма нищо вярно, поне що се отнася до този конкретен вид индиго – Indigofera Tinctoria. В семейството на Indigofera влизат над 700 различни растения.
   Ако четете английски, вижте този линк: http://www.med.nyu.edu/content?ChunkIID=21759
   В него става въпрос за вътрешна употреба на индиго; тестове върху животни показват, че дори предпазва черния дроб от токсични химикали. 🙂 Но тъй като не са провеждани обширни тестове не е добре да се прилага вътрешно върху бременни и малки деца. За външна употреба търсих доста и не намерих каквито и да било ограничения или данни за токсичност. Растението Indigofera Spicata обаче например е отровно.
   За цъфтежа: наистина ми е чудно, по принцип къната е подхранващото растение – а индигото основно за цвят 🙂 Възможно ли е да е съвпадение с друга промяна в грижите за косата? Някои типове коса не се разбират добре с протеиновите терапии (яйца, мед, кисело мляко в маската – странно, но и къната се счита за такава). Ако случаят е такъв, добре е след къносване да приложите дълбоко овлажняваща маска за коса за около час. Избягвайте всякакви шампоани и маски с пшеничен или друг протеин.
   Както и да е, надявам се съм разсеяла съмненията относно индигото и дано с него си възвърнете предишната здравина. 🙂

   • Katya

    Много благодаря! Да, наистина ще върна индигото в козметичния си арсенал 😉 И да, знам, че индигото не се счита за подхранващ елемент, но моята коса става като коприна от това индиго?!?! Идея нямам защо и как, но ефектът от боядисването с къна и индиго е просто невероятен – и като цвят, и като качество на косата.
    Още веднъж благодаря за отговора!
    Поздрави:)

 96. Yoana

  здравейте,
  имам два въпроса:
  къната, която предлагате напълно естествена ли е и подходяща ли е за нанасяне върху боядисана коса.
  предварително благодаря.

 97. vilvil

  Здравейте,
  дали вече предлагате тази къна от Йемен? Къносвах се с вашата къна, но цветът ми биеше на рижаво и отново преминах на боя, тъй като искам малко по-тъмен/да има рубинен или черешов отенък/. Как мога да постигна подобен цвят с вашите продукти? Още един въпрос, ако косата ми е с лек червеникам отенък и се боядисам с кестенявата ви боя, какъв цвят ще се получи? Благодаря!

  • HennaFox

   Здравейте, за съжаление поръчката от Йемен не се осъществи. Поради затруднената политическа ситуация в страната вносът е доста усложнен.
   За оттенъка – да, като цяло бие на рижаво, но при мен се получи доста по-черешово с натрупване на къносванията и добавяне на малко количество индиго в сместа, но пак зависи какъв е първоначалния цвят. С кестенявата боя ще се получи топло кестеняво, вероятно (особено след поотмиване на индигото) ще има червеникав оттенък.

 98. vilvil

  Е, така се надявах, че ще мога да се боядисам с тази къна-чувала съм, че била много хубава. Косата в момента ми цвят тъмна череша/кафяво-червено/. Каква смес ще ми предложите, за постигна подобен цвят без рижави отенъци и дали да не се къносам първо с кафявата ви боя, за да насложа цвят.
  Благодаря ви!

 99. neli koleva

  Zdraveite az na 22 godini i jiveq v Ispania ot 7 godini.P redi 6 meseca si porachax cherna kana ot BG i se boqdisax ,no prestoqx oklo 6 chasa s neq i kosata mi isaxna super mnogo neznam na koq marka e bila kanata i ot togava imam kosopad koito nemoga da spra po nikakav na4in. Kosta mi uredq bez nikakv blqsak i obem. Mnogo vi molia da mi pomognete!!!

  • HennaFox

   Здравейте, вероятно е имало някакви добавки в къната, които са се отразили така зле на косата и се е получила такава реакция. В т.нар. черна къна се добавят много агресивни химикали и трябва да я избягвате на всяка цена, независимо от марката. Не знам какво да посъветвам освен – редовен масаж на скалпа с масла, от към хранене – повече вода и протеини. Може да приемате и биотин (от аптеките).

 100. Ivona

  Здравейте,направих си косата с черен оцветител,но не ми харесва и сега мисля да опитам с тази индийска кана (с точката).Кой цвят кана бихте ми препоръчали за тъмно-плътно черно 🙂

 101. Ваня

  Здарвейте! Много се радвам, че Ви открих 🙂 Аз съм голяма почитателка на къната /естествената/. Засъжаление от доста време не успявах да намеря в магазинната мрежа истинска къна…и понеже съм фенка на сайта zoya.bg от там прди известно време си бях поръчала касия /сега разбрах, че те са ваши дистрибутори.
  Искам да споделя моят опит…Преди години имаше една безцветна ЕГИПЕТСКА КЪНА, предполагам е била касия..в продължение 3-4 години всяка седмица се каносвах с нея, исках да я подсиля, защото след раждането много се изтощи, а не исках да я подстригвам /винаги съм имала срено дълга коса/. Косата ми стана изключително жива, лъскава, здрава и никога не цъфтеше, независимо, че не я подстригвах често..Сега ще напиша моята рецепта, за която се сетих с умиление…
  1 п. Египеткса /безцветна/ къна
  2 жълтъка
  1-2 л. утайка от кафе
  1 ш. рициново масло
  1 ш вит. А /течно/
  1 ампула прогестерон /вече нямя в аптеките/
  1 с.л. оцет
  1 л. оцет
  и ако имам и малко бадемово масло
  само, че тази къна се вареше на водна баня и след това слагах вс. останали неща, разбърквам, мажа на суха коса и обикновенно лягах да спя намазазана. На сутринта измивам…обилно, балсам и готово. Реултата беше поразителен…Но след това, както писах вече не можах да намеря истинска къна и започнаха мъките, експериментите с бои всякакви амоняк, без амоняк, скъпи, профисионални /русо, червено, махагон, кестеняво, лешници, кестени….и т. н./ резултата: силно изтощена и късаща се коса, без блясък..суха 🙁
  Днес си поръчах от сайта Ви някои неща…и започван ОТНОВО само с натурална къна и останалите растителни бои!!!
  Искам да посъветвам всички дами, които държат на косите си, да спрат да използват всички тези химии/бои за коси, мусове и т.н. независимо, колко са щадящи и колко са скъпи резултатът след време е плачевен..
  Косата си ми сега е светло кестенява..то това ми е и естествения цвят, с малко бели коси отгоре. Днес се нацапах с касия. Чакам да ми пристигнат др. продукти и да се боядисам с кестенявата боя! Ще пусна снимки ‘преди и ‘след.
  Хубава вечер!

  • HennaFox

   Здравейте, много благодаря за споделения опит 🙂 Наистина естествената къна прави чудеса за косата – стига да няма добавки. Надявам се съвсем скоро да си възвърнете прекрасното състояние на косата 🙂

 102. Meral

  Zdraveite! 🙂
  Iskam da popitam dali moga da si boqdisam kosata s Cassia v sluchai che sum se boqdisvala s boq predi okolo mesec. Kolko vreme sled boqdisvane s Cassia moga pak da se boqdisam s obiknovena boq?
  Blagodarq vi predvaritelno! 🙂

  /Meral

  • HennaFox

   Здравейте, няма никакъв проблем да използвате касия след боядисване. След нея е добре да изчакате 2 седмици за боя.

 103. Katia

  Здравейте! Поръчах си брахми от сайта ви, слагах го веднъж на косата като маска разтворено само във вода, та питането ми е може ли да го смеся с жълтък примерно или някакви масла?

 104. Валя

  Здравейте – може ли да ми препоръчате къна която да няма червеникъв оттенък и да не е черна- предпочитам млечно кафяво или вс. в нюанса на кафявото но да не червенее. Косата ми е тъмно кафява на места прошарена с бели коси. Благодаря предварително!

  • HennaFox

   Здравейте, за съжаление естествената къна оцветява само в червено косата – а също така билките няма как да направят цвета по-светъл от основата. Къната може да се смесва с други билки за по-тъмни цветове – тъмно кестеняво или черно – но пак няма гаранция, че няма да има никакъв оттенък.

 105. Диляна

  Здравейте, използвам билкова боя за коса светлокестеняв цвят. Бих искала да знам дали мога да я използвам по време на бременност или е по – добре да избера друг продукт. Благодаря!

  • HennaFox

   Здравейте, всички билки в състава на боята са напълно безопасни за употреба по време на нормално протичаща бременност. Но специално за къната има някои ограничения – не е добре да се използва при анемия, хронични или остри състояния свързани с кръвоносната или имунната система, а също при Глюкозо-6-фосфат дехидрогеназен дефицит.

 106. vilvil

  Косата в момента ми цвят тъмна череша/кафяво-червено/боядисана съм с Кастинг-череша. Каква смес ще ми предложите, за постигна подобен цвят без рижави отенъци? На тази основа, ако се боядисам със средното кестеняво, какъв цвят горе-долу да очаквам, че ще се получи?
  Благодаря ви!

 107. vilvil

  и още неще, ако използвам амла освен, че ще ми се подхрани косата ще предаде ли някакъв отенък на косата ми?

  Още веднъж благодаря!

  • HennaFox

   Здравейте, цветът получен с къна или смес с къна изглежда различно при различни осветления – но на слънце си бие по-скоро на рижаво, от колкото вишнево червено. Зависи също от доста фактори, т.е. с натрупване на къносванията се приближава повече до тъмен махагон, но важно е също и какъв е естественият цвят, защото корените растат, трябва и тях да поддържаме 🙂
   Мога само да предполагам – тъй като с билките не е точна наука и цветът зависи от много фактори – със средно кестенявото ще се получи средно към тъмно кестеняво с лек червеникаво-рижав оттенък. Може да направите проба, като смесите съвсем малко количество от боята според инструкциите, нанесете на кичур коса, завиете с прозрачно фолио, а цялата коса – с хавлиена кърпа, за да се пресъздадат условия възможно най-близки до цялостното оцветяване.
   Амла може да потъмни леко и временно много светла коса. В смес с къна/инидго се слага за намаляване на червеникавите оттенъци – но пак не е гаранция, че няма да ги има.

 108. vilvil

  Моля, да ми предложите съотношение за смес на къна, амла и индиго, за да постигна максимално цвят махагон и да избегна максимално рижавите отенъци.

  Благодаря,

  • HennaFox

   Здравейте, от голямо значение за получения цвят е естественият цвят на косата, нейното състояние – дали е боядисвана, процентът бели коси. Като цяло хубав и наситен махагон се получава по-скоро с натрупване на къносванията – всеки път цветът се задълбочава, но пак на слънце обичайно има рижави оттенъци.

 109. vilvil

  И все пак какво съотношение ми предлагате, тъй като в магазина, от който искам да си купя тези продукти не могат да ми кажат какво количество от билките да смеся, за да постигна желания цвят. Косата в момента, както ви писах ми е тъмна череша, суха, имам само няколко бели косъма и е чуплива. Естествения ми цвят е кестеняв. Разбрах, че какъвто и да е цветът, който ще се получи на слънце ще рижавее, но все пак искам да опитам. Аз чаках да заредите с тази именската, тъй като бяхте писали, че тя е по-силна. Още нещо може ли след боя да слагам амла и обратното-питам за моя позната.

  Благодаря,

  • HennaFox

   Най-добре е да опитате само с къна, достатъчно количество (100 гр. за дължина около и малко под раменете) + 2-3 с.л. амла. Първите 2-3 дни цветът ще е по-светъл и ярък, а след това ще потъмнее. Най-хубав цвят се получава след няколко къносвания. Ако предпочитате малко по-тъмен цвят от раз, може да добавите и 1-2 с.л. индиго в сместа, но потъмняването винаги е лесно, препоръчвам първо да видите цвета, който би се получил само с къна.
   По принцип може да се използва амла и след боя – но е възможно да свали от цвета.

 110. памела

  искам да попитам,какъв цвят ще се получи ако боядисам тъмна тъмно кафява коса, почти черна,с естествена червена къна ???

 111. Айше Реджеб

  Здравейте, аз съм силно алергична към боите за коси и включително към индийските къни от магазините. Наскоро си поръчах растителна боя за коса от серията“Логона“ с надеждата, че към нея няма да получа реакция. След като ми направиха тест, резултатът излезе положителен и не можах да а използвам. Ползвам само турска къна към която нямам реакции поне за сега, но с нея корените ми станаха рижави…ако си поръчам от вашите къни, дали ще получа пак реакция, има ли опасност да съм алергична и към тях? Моля Ви отговорете ми!

  • HennaFox

   Здравейте, щом нямате реакция към турска къна – вероятно няма да има и към нашата индийска къна, цветът би бил малко по-наситен, но в корените пак в рижавата гама.. Обичайно хора с алергия към боя за коса ползват нашите растителни бои без проблем, в тях няма никаква химия, но макар и рядко, възможно е да имате чувствителност към индигото или някоя от другите билки в състава например. Може да опитате с боя или да смесите само къна и индиго, така в състава ще има само две растения и шансът за алергична реакция е по-малък.

 112. viki

  Здравейте!
  Искам да попитам билковата боя за коса (кестеняв цвят) има ли червени отенъци и отмива ли се напълно цвета след всяко къпане, имам предвид дали цвета пада изцяло или първо избиват корените?

  • HennaFox

   Здравейте, боята е доста трайна – особено след първото нанасяне, не очаквам да се отмие напълно. По-скоро индигото в състава и се отмива с времето, цветът изсветлява леко и се засилват червените оттенъци от къната.

  • HennaFox

   Здравейте, за коса с тази дължина (пак зависи от гъстотата, дали има пластове, пък и начина на нанасяне) за добро покритие според мен са нужни 300 г. общо суха смес – т.е. по 150 гр. къна и индиго, съотношението за кестеняво е 1:1. Възможно е да се справите и с по-малко, но това е едно средно количество. Ако остане къна, тя може да се замрази за следваща употреба, но не и ако вече е била смесена с индиго. Така че може да си приготвите къната предварително, да смесите 2/3 от нея с индиго, а останалата къна да смесите с индиго впоследствие, ако видите, че има нужда.

 113. fatme

  zdraveite 4etoh mnogo komentari i sam vpe4atlena,iskam da vi popitam nqkolko vaprosa az sam sas sredno kafqv estestven tcvqt na kosata i ne iskam da go promenqm a samo da go osveja,moje li da opitam s kasiq za6toto iskam da q podhranq i moje li sa6to taka da dobavq kanai amlai v kakvo saotno6enie?kosata mi sa6to taka e tanka rqdka i se omaznqva barzo,a po gore 4etoh za sapunenite qdkii za 6ikakai dobre li sa za moqta kosai ako da kak da gi polzvam blagodarq vi

  • HennaFox

   Здравейте, писах Ви по-рано на мейла, затова копирам отговора си тук:
   Касия и амла няма да променят цвета. Касията е чудесна за цялостно заздравяване и уплътняване на косъма, а амла – по-скоро за блясък. Може да добавите към тях къна, но не повече от 1, най-много 2 с.л. в зависимост от дължината на косата – те ще затоплят леко цвета и ще придадат лек конячен оттенък. Къната също така е чудесна за подхранване и като цяло касия или касия + къна действа добре за бързо омазняваща се коса без обем. Обикновено веднъж месечно се използва такава маска, а ако е без къна – може и по-често, на 2-3 седмици.
   За разлика от къната, която е невероятно трайна, действието на касията донякъде се отмива до 3-4 седмици, така че е добре да я нанасяте върху цялата коса за най-добър ефект.

   Измиването на косата със сапунени ядки или шикакай е подходящо за Вашия тип коса, за много хора с времето омазняването се регулира, но зависи и от неговата първопричина. Може да разгледате някои рецепти тук: http://blog.hennafox.com/2011/07/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0/ – но най-добре е да експериментирате с различни смеси, количества и съотношения.

 114. fatme

  i drugo iskah da vi pitam kasiqta naistina li podhranva i ne promenq tcveta na kosata i kolko 4esto moga da q pollzvam,na tcqlata kosa li se nanasqili samo v korenite?a i o6te 4isto naturalen produkt li e kasiqta?blagodarq vi predvaritelno

  • HennaFox

   Да, касията подхранва и не променя цвета, стига косата да не е много светла. Обикновено се използва веднъж на 3-4 седмици, на цялата коса. Тя представлява прах от растението Cassia Obovata и няма никакви добавки в нея.

 115. fatme

  zdraveite otnovo a ako smesq kasiq+kana,katokanata bade 1-2 s l tai kato kosata mi e malko pod ramenete sled vreme 6te imam li nqkakvi 4erveni ili oranjevi otenatci?imam po kosata si i malko po svetli ki4uri no te nesa ot boqdisvqne friziorkata mi kaza 4e sa ot slntceto ,vqtara i tn,ta za tova vi pitam za 4erveni otenatci.izvinqvqm se za glupavite vaprosi i vi blagodarq predvaritelno

  • HennaFox

   С 1 с.л. къна се получава по-скоро лек конячен оттенък, едва ли чак рижаво, но зависи и как се приготвя сместа – ако оставите къната да престоява предварително, тя ще отдели цвят и оттенъкът ще е по-силен.

 116. fatme

  a dobre li e da q ostavq da prestoi?i mogali da smesvam kasiqta i amlata s drugi ne6ta naprimer s zehtin,limonov sok,nqkakvi masla i 4esan i vsi4ko tova kato maska kolko moje da stoi na glavata?va6ata kana e indiiska nali,ima li razlika mejdu neq egipetckata i turskata i ako da koq e nai-hubava?az si pora4ah kasiq,amla i 6ikakai ot va6iq katalog kato gi polu4a i gi probvam 6te vi pi6a rezultata(ako se interesuvate de)no sam optimisti4no nastroena.izvinqvqm se za mnogoto vaprosi s koito vi zatrupvam no prosto iskam da sam sigorna v tova koeto 6te pravq blagodarq vi o6te vednaj za vnimanieto

 117. Miglena

  Здравейте,

  Искам да ви задам един въпрос. Косата ми побеля много рано, още като ученичка бях с почти 50% бяла коса. Започнах да се боядисвам с къна и правя това вече около 20 години. Използвам къна “Афродита”, тъмен махагон. Толкова години бях много доволна от резултата – косата ми стоеше тъмно червена, малко по-светла в корените. Но напоследък косата ми взе да придобива в корените розово-лилави оттенъци, докато надолу, понеже е дълга, е все така тъмно червена. На какво се дължо това според Вас? Дали на увеличаване броя на побелелите коси или на някаква промяна в състава на къната? Вече не съм убедена какво се продава на пазара и какво се слага в къната. Пропуснах да кажа процедурата, с която се боядисвам: забърквам жълтък от яйце с 1 с.л. кисело мляко, след което изсипвам пакетчето къна. После добавям 2 с.л. оцет и топла вода. След това варя и нанасям хладко върху косата, като увивам с найлон и парцал. Престоявам така около 3 часа. Ще Ви бъда много благодарна да ми кажете на какво според Вас се дължи тази промяна и да ме посъветвате какво да предприема занапред. Благодаря предварително.

  • HennaFox

   Здравейте, нямам опит с тази къна – най-добре е да отправите запитване към производителя. Едва ли се дължи на увеличения брой бели коси – те и преди са били 50%.. по-вероятно промяна в състава.

  • HennaFox

   Здравейте, каква къна сте ползвали? Ако е естествена къна – тя е трайна и трудно ще се повлияе от каквото и да е; ако е от т.нар. кафява, черна и т.н. къна – домашни маски може да помогнат – с хума, кисело мляко, с масла..

 118. валерия

  Здравейте,лятото получих ужасен косопад,като до тогава се боядисвах с гарниер.Правих маски с тривитаминол,но от тях косата ми ставаше много суха,а по принцип е лесно омазняваща се.Вече 8-ми месец не се боядисвам,естественият ми цвят е тъмно кестеняв и мисля да си го оставя такъв.Въпросът ми е в какво съотношение да смесвам АМЛА и КАСИЯ,как да ги приготвя заедно и колко често мога да ги използвам.Благодаря предварително.

  • HennaFox

   Здравейте, наистина няма фиксирано съотношение и рецепта, възможностите са най-различни. Всъщност добра идея е в началото да ги ползвате поотделно, за да прецените коя билка как се отразява на косата. 🙂 Може да смесите само тези две билки с вода или билков чай – по 1-2 с.л., получава се рядка каша – нанася се преди измиване на косата (а често не е нужно допълнително измиване с шампоан); може да обогатите маската, като добавите например мед, сок от алое вера, масло по избор. Може да си направите също и много хубаво домашно масло от амла. За честотата: ако правите маска само с амла и касия в по-голямо количество – т.е. около 100 гр. общо суха смес за коса с дължина малко под раменете – получава се плътно покритие на косата както при къносване – веднъж на 3-4 седмици. Ако използвате билките силно разредени, по 1-2 с.л., в по-рядка каша и/или с други добавки преди измиване – може всяка седмица.

 119. валерия

  Благодаря за отговора.Мисля да си поръчам КАСИЯ,АМЛА И КЪНА.Косата ми е малко под раменете и е тъмнокестенява.Искам да се къносам като смеся и трите продукта и да се получи пак такова тъмно кестеняво може и с червеникави отенъци.Как да приготвя и смеся тези 3 продукта,защото четох за амлата,че се стои малко време с нея,а аз искам да постоя поне 3 часа.И необходимо ли е да добавя бадемово масло или може и без него,за да не остане некъносана накрая.И може да разреждам продуктите само с вода,нали..ПОЗДРАВИ:)

  • HennaFox

   При тъмно кестенява коса с тези три билки според съотношението ще се получи леко затопляне на цвета или съвсем леки конячено-рижаво-червеникави оттенъци – касия и амла разреждат цвета от къната. 🙂 Но ако имате бели коси – те ще се оцветят съвсем слабо в златисто-рижаво.
   Няма проблем да стоите с маската 3 и повече часа. Най-добре е да смесите къната с амлата предварително с топла вода или билкова отвара; касията – отделно. След няколко часа ги смесвате и нанасяте на косата. Може да добавите различни неща като малко масло или 1 с.л. мед при по-суха коса. Тези добавки няма да попречат на подхранването, напротив, но вероятно ще намалят от цвета на къната.

 120. ND

  Няколко пъти използвах готовите ви смеси за тъмно кестенява коса, но реших сега да използвам къна + индиго в една стъпка. Стоях 3ч.с къната.Косата ми е много тъмна, но имам доста бели коси.Те станаха точно оранжеви, което малко ме изненада, защото с индигото очаквах да са по-тъмни. Въпросът ми е : къносах се преди 3 дена, дали да сложа сега само индиго за потъмняване, или да си ходя така до следващото къносване?
  Като цяло съм много доволна, че попаднах на вашите продукти, и напълно загърбих бои, маски и т.н.

  • HennaFox

   Може да сложите само индиго, да.. не го дръжте повече от 20-30 минути, за да не се получи твърде тъмно. Не би трябвало да се получава оранжево, звучи сякаш нещо е възпрепятствало индигото. За него е най-добре водата да е хладка, не гореща в никой случай, да не се смесва директно с нищо кисело като лим. сок, и разбира се да не престоява повече от 15-20 минути преди нанасяне. 🙂

 121. ND

  Благодаря!
  Възможно е да беше доста гъсто, докато го чаках, или да е престояло малко повече преди нанасяне. Ще пробвам пак само с индиго.

 122. валерия

  Здравейте,къносах се като смесих къна,касия и амла и много ми харесва цветът,който се получи и блясъка на косата.Но въпросът ми е ако използвам същите продукти 2 пъти месечно има ли вероятност от някакво пренасищане и поява на косопад?

  • HennaFox

   Здравейте, ако косата е по-скоро мазна и я миете често – не би трябвало да има проблем; по-сухата коса има нужда от малко по-голяма почивка между къносванията – и по-скоро дължините на косата; ако е твърде често – косъмът може да стане по-чуплив. Може да къносвате само в корените, ако полученият цвят Ви харесва, тъй като с натрупване на къносванията цветът по дължините вероятно ще потъмнее в известна степен. Тогава няма проблем да къносвате и на две седмици, а по-рядко – цялата коса, за цялостно освежаване. 🙂

 123. ND

  Чувствам се длъжна да споделя и да се похваля, че днес си сложих само индиго за 20-тина минути върху къносаната миналата седмица коса и този път белите коси са с приятен тъмно кестеняв цвят. Явно в една стъпка не съм се справила. Предполагам повече време е минало за индигото. Много съм доволна и щастлива! Благодаря за помощта!

 124. Невена Кирилова

  Здравейте!Ползвам натуралната къна и съм страшно доволна.Зная,че тя не е подходяща за хора,които искат да експериментират с цвета,но….аз съм една от тях.Дълги години се къносвах с черна къна.Косата ми изглеждаше добре,но след хилядите домашни маски(зная,че черната къна не подхранва).Един ден реших,че повече не трябва да бъда с наситено черна коса и ми направиха кичури,обезцветяване и после тониране в огнено червено.Междувременно не съм спирала да ползвам натуралната къна на Henna и маски със зехтин и кокосово масло.Сгреших обаче с една билкова боя,която съдържаше индиго и кичурите ми станаха зелени :(След това разбрах,че индиго и обезцветяване прави точно това.След това една година – само натурална къна,косата ми се заздрави и порастна доста.Преди месец ми влезе в главата идеята за „омбре“ ефект.Само да кажа,че косата ми е дълга и с равномерен кестеняво – червеникав цвят.Престраших се и днес си направих „омбре“ ефект,като не търся русо в краищата ,а просто тон по – светло.Получи се доста добре,а косата ми остана здрава.Интересува ме кога мога пак да направя маска с натурална къна,като идеята ми е по светлите краища да се оцветят в медно червено?Зная,че повечето препоръки са след къна да не се обезцветява,но много зависи от състоянието на косъма,а и от редовните грижи между процедурите.Аз спя преди всяко миене на косата с маска от зехтин ,или кокосово масло.Та…понеже въпреки,че се получи „омбре“ ефект,си искам лъскавите ,огнени отблясъци,които само натуралната къна дава.Затова моля за отговор,колко трябва да изчакам след обезцветяването ,за да нанеса къна?

  • HennaFox

   Здравейте, извинявам се за забавянето. Интересна история има Вашата коса 🙂 По принцип след къна не е добре да се обезцветява, тъй като рискът от изтощаване на косата е по-голям. Но това вече сте направили; няма проблем върху обезцветена коса да къносате сега отново. 🙂

   • Невена Кирилова

    Много благодаря за отговора.Вече се къносах и се получи точно цветът ,който исках…Благодаря,зная,че обезцветяването не е препоръчително,но аз стоях съвсем малко – 15 мин.,с обезцветителя,а след къносването най – накрая си видях косата в цвят,за който мечтаех.Понеже е тъмно кестенява,не би се получило това медно кестеняво,което целях,само с къна.

 125. Velislava

  Здравейте! Използвала съм години наред (4-5 г) черна къна за коса. Ефектът беше поразителен , косата ми беше гладка и лъскава, а цветът просто уникален. Спомям си , че много познати и непознати ме питаха как съм го постигнала , цветът дори нямаше оттенъци , просто невероятен… Но сега реших, че трябва да го махна , много ме състарява черното (а така ми харесваше и стоеше много добре) , моля Ви кажете ми как да махна къната от главата си…. отчаяна съм вече!

  • HennaFox

   Здравейте, за съжаление черният цвят е невероятно упорит, в моя случай нямаше никакво махане. 🙁 Все пак може да опитате тази рецепта, и като цяло повече домашни маски – с хума, кисело мляко..

 126. Atina Palada

  И в крайна сметка, след години използване на къна, установявам, че полезното й действие не е абсолютно и много малко се говори за изслушаващия й ефект, който съвсем не е бял кахър в грижите за косата. Сякаш, колкото и да се грижа за нея и да я щадя откъм всевъзможни увреждащи действия, е достатъчно да сложа една къна и косата ми вече не е същата – изглежда и се усеща значително по-вяла и безжизнена, заради изсушаването. Овлажняващите маски, разбира се, помагат да се подобри състоянието й, но пак са някак „след дъжд качулка“ и не успяват вапълно да възстановят началното положение. Стигам до извода, че за къната е по-прецизно да се говори като за „по-щадяща“ и „по-естествена“, отколкото като за „полезна“. Такъв поне е моят опит, нищо лично към тези, които са готови да се закълнат в панацейните й качества. Поздрави!

  • HennaFox

   Здравейте, така е – някои коси просто не понасят добре протеин – т.е. къна, маски с жълтък, мед, балсами с пшеничен протеин и др. С какво смесвате къната? Лимонов сок и вино например също са доста изсушаващи; нещо овлажняващо в самата смес като сок от алое вера (най-добре), малко кисело мляко (то съдържа и протеин, но също овлажнява), овлажняващ балсам за коса е възможно да намалят проблема. Ще се опитам да подготвя по-подробна статия тези дни.

 127. Виктория Никифотова

  Здравейте! Не успях да прочета всички коментари, все пак са доста, така че въпросът ми може да се повтаря, за което се извинявам! Та, преди няколко месеца къносах косата си за първи път. Това направих с къната Афродита. Стана хубав червен цвят, но нямах това време да я приготвям и стоя с неяя, защото съм с малко бебе и през деня съм сама. Веднъж видях къна, която беше в тубичка, като боя и с нея се стоеше малко време, за това си я взех(на ясно бях, че само името и е къна, но все пак рискувах). Пак се получи добре червеното и ми спести много време, не ми се увреди косата. Сега обаче ми се ще да си поизсветля косата, което ще направя вече с боя, но ме е страх дали ще ми хване върху къната. Познати ми казагха, че нямало да стане. Последното ми къносване беше някъде към средата на февруари. Въпроът ми е след като цвета от къната доста се поизми и сега е с лек червеникав отенък, ако нанеса боя отгоре, примерно светло кестенява, ще се получили покритие на къната?

  • HennaFox

   Здравейте, най-добре е да опитате с боята върху един кичур, за да добиете представа за цвета, който ще се получи. По принцип трудно е да се изсветли върху къна, но пък и не е ясно колко къна е имало и колко е останала, така че пробата е най-сигурното решение. 🙂

 128. Maria

  Разбрах как се боядисва коса в черно със стъпките къна и после индиго. А искам да запитам конкретно за билковата боя за коса в черно – там как седят нещата, някакви отзиви? Също – къна и индиго достатъчно трайно ли оцветява косата в черно? Понеже досега се къносвах с „къната“ с жената с точката (горе-долу веднъж месечно), но като разбрах че има синтетични добавки като при боята я захвърлих (фен съм на черния цвят, но предпочитам да го постигам по натурален път – млада съм и косата ми не е за един ден и не искам прекалени експерименти, които да доведат то трайни увреждания).

  • HennaFox

   Здравейте, по принцип се смята, че оцветяването в двете стъпки има по-добро покритие – но при мен специално черната боя оцвети по-трайно и тъмно черно. То практически нямаше отмиване, никакъв оттенък, и то върху тъмно руса основа; докато по дължините там, където е имало наслоявана къна от преди, с втора стъпка индиго не се получаваше така добре и оставаше червеникав оттенък. Така че е доста инивидуално, зависи от състоянието на косата, дали има боя или къна отдолу, и др. Гарваново черно едва ли ще се получи, по-скоро натурално черно, но най-добре е да опитате. 🙂

 129. Maria

  Също току-ще се боядисах в две стъпки къна (държах я 3 часа да се прояви цветът, после 3 върху главата си) и индиго (изпълних указанията, добавих половин чаена лъжица сол, държах индигото 2 часа) и не се получи черно, а цвят подобен на натуралния ми (тъмнокестеняво), а искам да постигна гарваново черно. Дали ще се получи с натуралната боя, която е в асортимента ви?

 130. Елена

  Здравейте ! Искам да попитам има ли начин за сваляне на къна..направих се с черна и изобщо не пада, но знам че от сода бикарбонат се свлича боята.Има ли шанс ако си мия косата със сода и и правя маски с масла ? Ще успея ли да смъкна 1-2 тона , че не искам да я правя с обезцветител.

 131. Яна

  Здравейте! Наскоро си взех касия и бих искала да попитам каква част от нея е препоръчително да използвам за оптимален ефект? Дължината на косата има ли значение или обикновено се слага цялата? (ако има значение-косата ми е малко под раменете) И още един въпрос-четох някъде, че ако искам само подхранване,без промяна в цвета(каквото е моето желание) е добре сместа да не престоява повече от половин час.На опаковката на касията обаче пише,че е необходимо да престои 1-2 часа.Ралично е мнението и относно това колко трябва да стои сместа върху самата коса -1,2 или 3 часа.Вие как ще ме посъветвате?

  • HennaFox

   Здравейте, важното е да успеете да покриете косата плътно и равномерно. 100 грама обикновено стигат за коса с тази дължина, но ако добавите други любими съставки към маската – например масло, мед, балсам за коса, жълтък и др. – може да използвате и половин пакетче касия. А може да я смесите и с други билки по избор; възможностите са много. 🙂
   Ако косата не е твърде светла, касията няма да промени цвета в никой случай и, разбира се, от гледна точка подхранването на косата, е добре да престои поне 1-2 часа. Единствено при изрусена или естествено руса коса може да се получат златистите оттенъци, но добавките към касията и особено маслата намаляват този ефект.

 132. Нели

  Здравейте, интересувам се от естествен начин за изсветляване на коса и така преди година-две попаднах на този сайт.
  Тъй като съм с естествено руса коса, тънка и склонна към омазняване, и с времето тя потъмнява, вече съм на 24 години. Никога не съм използвала бои, защото мисля че повече вредят, няколко пъти съм си правила маски с мед и канела – резултат има, но не е траен; колкото до отварата от лайка – не достатъчно ефикасен.

  Имам следният въпрос, вчера въодушевена си купих Касия на прах, но се се чудя дали да я използвам – тъй като търся изсветляване и разбира се подхранването е бонус. Дали няма да стана рижава (веднъж така се направих след “ къна за руса коса“ на Афродита)?
  Какво бихте ме посъветвали ?

  • HennaFox

   Здравейте, касията няма да изсветли косата, но и в никой случай няма да я направи рижава. С нея може да се получат леки златисти оттенъци, ако ги целите – т.е. ако оставите сместа с касия да престои 3-4 часа преди нанасяне, и още 2-3 часа върху косата.
   Ако не искате златистия цвят – може да нанесете почти веднага след смесването, а също и добавите масла за коса по избор – те допълнително подхранват, но малко или много пречат на евентуалното оцветяване. 1 с.л. мед също е хубава добавка, ако косата го обича.

 133. Natalia

  Zdraveite,iskam da popitam biah na mnogo hubavi svetlo pepelni kichuri,no reshih da si podhrania kosata s tazi bezcvetna kana KASiA,no kosata mi stana ujasen cviat rijava.Otchaiana sam neznam kakvo da pravia tazi kana dali shte se izmie?Vazmojno li da e dala reakcia,zashtoto sled kanata kosata mi e mnogo po iztoshtena ot predi da ia nanesa.

 134. Мариана

  Здравейте!
  Прочетох почти всички коментари и въпроси във връзка с Касия, но не мога да се стърпя да задам въпрос и конкретно за моята коса 🙂 Цветът ми е естествен, тъмно рус с пепеляв оттенък (който се харесва на всички освен на мен самата:) Въпросът ми е : Колко време трябва да стоя с Касия(30мин или час-два), за да подхраня косата, но да избегна вероятност за рижи тонове – нямам нищо против ако се получат златисти, но рижите не ми отиват на тена …
  Благодаря предварително!

 135. HennaFox

  Здравейте, рижави тонове на тъмно руса коса няма да се получат с касия. Най-много лек златист оттенък, но и той не е сигурен 🙂 Така че няма проблем и 2 часа да стоите с нея. Знам от личен опит, естественият ми цвят е такъв 🙂

 136. etheriah

  Привет! Купих си от вашите продукти билкова смес за светло кестенява коса, както и касия. Преди две седмици се боядисах само с оцветяващата смес, като резултатът беше страхотен- плътна, лъскава коса. Вчера реших да се направя отново като прибавих и касия към сместа. Мисля, че вече съм пристрастена към вашите продукти :)). Въпросът ми е колко често мога да се къносвам, тъй като по принцип косата ми е тънка и бързо се омазнява и ми харесва леко изсушаващия ефект на къната, а нямам търпение да пробвам и смес от къна и индиго в една стъпка. Още нещо: какъв шампоан да използвам, за да не ми се отмива цвета? 🙂 Благодаря предварително! Поздрави!

  • HennaFox

   Здравейте, много се радвам, че сте останали доволна! Може да къносвате на 3-4 седмици цялата коса – а ако е само в корените, и по-често, на две седмици. Проблемът с дължината е да не се пресуши, но пък косата ще си покаже най-добре, ако има нужда от разреждане на боядисванията. 🙂
   Шампоанът е добре да е мек и без сулфати – био шампоаните са такива.

 137. Мариана

  Привет! Поради различни причини не успях веднага да изпробвам Касия, но днес бързам да ви се похваля, че вече втори ден след „третиране“, косата ми е супер! Все още е чиста (преди корените се омазняваха още в края на първия ден!). По-плътна и тежка – точно на каквото се надявах. Нямам промяна в цвета, точно както казахте (а съм стояла 2 часа и половина със сместа, преди това я оставих да престои 1 час). Може би има леки отблясъци в най-изсветлелите от слънцето кичурчета, но това е по-скоро добре 🙂 Определено ме спечелихте ЗА този продукт! 🙂 Весел и слънчев ден!

 138. Деница

  Привет! 🙂
  Днес чакам да получа 2бр къна, 2бр индиго и един брой амла. Четох доста от коментарите, но всичко е строго индивидуално и искам да ви попитам някой неща. Косата ми е дълга и гъста, не е третирана с боя или къна повече от 2 месеца. Целя тъмно кафяво(ако може без червен отенък, знам че вероятно ще има, но поне да не е фрапиращ). Понеже ми е дълга косата и знам, че ще ми отнеме много време да я къносам това ще попречи ли на престоя на сместа през това време? Ще пробвам първо в/у кичур коса. Може ли да се съхранява къната с сухо състояние след отваряне и ако да колко време? Чудя се да смесвам ли къна и индиго или първо с къна и 1,2с.л. амла и след това да престоя с индиго отделно към 30-тина минути. Моля за съвета ви! Благодаря предварително! 🙂 Слънчев ден (:

  • HennaFox

   Здравейте! При дълга коса наистина нанасянето отнема малко повече време, но с практиката става по-лесно и бързо. Хубаво е сместа да не засъхва; съветът ми е да опитате най- напред с оцветване в една стъпка, за да избегнете това двойно нанасяне най-напред на къна, а след това на индиго. Щом ще пробвате върху кичур коса, добре е да се уверите, че тестовите условия са максимално близки до реалните – и като съотношение и време на престой на билките, а също и увиване с фолио – и цялата коса с хавлиена кърпа, за да се запазва топлината.
   Суха къна може да се съхранява много месеци, пакетчето се запечатва и предпазва от светлина. Смесена с вода къна (без индиго) се запазва във фризер. 🙂

 139. Ана

  Здравейте,

  Пиша ви с молба да ме посъветвате каква комбинация от къна и билки мога да ползвам за боядисване на косата ми, така че да не правя драстични промени в сегашния цвят, тъй като искам да спра да използвам боя за коса. Скалпа ми е чувствителен и почти винаги на лице лющене и сърбеж, което не мога да разбера от какво е –вода, шампоани, бои или всичко взето заедно.

  Косата ми е с дължина под раменете, боядисвана е от около 6 години. Естествения цвят е кестеняв с конячен оттенък на слънце. Каквато и боя да слагам, след няколко седмици избиват червеникави оттенъци. В последните години се боядисвам в салон с боя 8.3, която има зелени пигменти за да тушира червеникавите. Правих и руси кичури преди година, които в момента личат все още на места. Имам бели коси и целя да покрия и тях.

  Искам да постигна топъл конячен цвят не много по-различен от сегашния, дори да е малко по тъмен, но в никакъв случай не искам да получа морковено оранжево или фрапиращо червено, нито пък много тъмни нюанси.

  Не открих вас e-mail за да приложа и снимки.

  Бихте ли ме посъветвали къна в комбинация с какво и в какви пропорции и начин на приготовление да използвам? Също така за поддържане на цвета само в корените от същата като пропорции смес ли се ползва или?

   • Ана

    Здравейте,
    Преди около 3 седмици се боядисах с 50:50 касия и светлокестенява билкова боя за коса и цвета е уникален. :)Тази седмица ще повторя за подсилването му. Искам също да споделя и впечатленията си от измиването с билковата смес за коса. Проблемите с раздразнения скалп изчезнаха и косата ми изглежда и се усещ пи- здрава 🙂

    • HennaFox

     Здравейте, много се радвам на такива отзиви! Ако не е проблем, моля да споделите – какъв беше началният цвят и какъв цвят се получи. 🙂

 140. Деница

  Здравейте отново! 🙂
  Изключително доволна съм от продуктите! Цвета стана близък до очаквания със съвсем леки червени отенъци. Намерих ваши сапунени ядки в био магазин, мисля да махам шампоаните!:) Взех си и етерично масло от грейпфрут и канела, за да придам малко свеж аромат на сместа. Много, много доволна…:)
  Поздрави!

 141. Деница

  Имам само още няколко въпроса, ако позволите.. 🙂 Четох че в повечето случай индигото се отмива по-бързо, следователно предполагам, че червените отенъци ще станат по-забележими.
  – Как мога да поддържам цвета, ако се получи така? Понеже мисля по-рядко да къносвам цялостно косата;
  – По колко капки максимум етерично масло мога да добавям към смес за измиване на коса (към 2-3с.л. с повечко вода);
  – За амлата пише, че е естествен балсам за коса, но като че ли пак я изсушава. Какво мога да добавя за да придам повече мекота на косата?
  Благодаря Ви предварително! 🙂

  • HennaFox

   Може да правите периодично индиго глос – т.е 2-3 с.л. се смесват с хладка вода и щипка сол; добавя се достатъчно количество балсам за коса – за да покрие добре, нанася се и се оставя за 20-30 минути върху косата.
   За етеричното масло – много зависи какво е, някои дразнят повече и се нуждаят от повече разреждане; някои хора също са по-чувствителни към определени масла. 3-5 капки обичайно може да добавите.
   За мекота и блясък- за много хора действа чудесно разтвор на вода и оцет, или вода и лим. сок, съотношение 6:1.

 142. Златина

  Здравейте, купих си от вашата билкова боя за коса кестеняв цвят. Преди това се боядисвах в светло кестеняво но косата ми ужасно се изтощи и реших да пробвам с вашата билкова боя. Доволна съм от резултата макар че след две седмици изсветля но проблема ми е че се появи сърбеж по кожата на главата и лющене след къпане. Не е постоянно но при миене особено и веднага след това е доста неприятно. От какво може да е това?

  • HennaFox

   Здравейте, наистина странно – понякога се случва сърбеж скоро след боядисване поради недостатъчно отмиване или пресушаване на скалпа – но не виждам такава причина две седмици след боядисването.
   С какъв шампоан измивате косата? Сулфатите понякога дразнят и пресушават кожата на скалпа, може по някакъв начин в комбинация с билките да се получава пресушаване.. Може да опитате няколко неща – по-мек шампоан; масаж на скалпа с масла по избор; последно изплакване с разтвор на вода и оцет /6:1 пропорция/ – оцетът прави чудеса за баланса на скалпа. 🙂

 143. Светлана

  Здравейте!

  От няколко месеца се къносвам, като приготвям къната от вечерта и на следващия ден се мажа. Въпросът ми е следния: Преди ден забърках къната, но не успях да се къносам на следващия ден, т.к. се наложи да пътувам внезапно. Сега тя си седи забъркана в къщи вече втори ден, не е прибрана в хладилник, а аз се прибирам утре. Трябва ли да я изхвърля, или все пак ще мога да я оползотворя? Предварително благодаря!

  • HennaFox

   Здравейте, смесената къна с времето губи от оцветяващата си способност – ако е престояла повече от 12-24 часа в зависимост от други фактори. Единственият начин да се съхранява по-дълго време е във фризер – за съжаление сместа най-вероятно няма да е годна за употреба.

 144. Pingback:Оцветяване на косата с билки - тънкости и споделен опит - Блогът на HennaFox

 145. Pingback:Оцветяване на косата с къна и индиго - тънкости и споделен опит - Блогът на HennaFox

 146. Lovelyyy

  Добре при положение ,че къната е в пъти по-безвредна от боята би следвало да се маха по-лесно. Освен това боята облича косъма, а къната се наслоява му поричките .

 147. Kudrokoska

  Здравейте, искам да споделя опита си с къна. Имам само една дума – очарована съм! Дълго се рових в мрежата преди да се реша, изчетох доста и накрая реших да пробвам. Естественият ми цвят е кестеняв и целта ми беше да го подсиля. Смесих 4 с.л. къна и 3 с.л. индиго. Къната сложих за час и половина във фурна на 50 градуса, като преди това добавих сок от 1/2 лимон. Интигото разтворих 10 минути преди нанасяне. Престоях със сместта 3 часа. Наистина ефектът беше над очакваното – получи се много приятно тъмно кестеняво и почуствах косата си изключително подхранена. Имам и блясък – нещо, което досега не бах виждала на къдравата си коса. Горещо препоръчвам на дамите да използват къната, дори и само като маска. Ако се смеси с амла, касия и малко къна може да се използва и като маска за коса. Със сигурност мога да кажа че подхранва и заздравява косъма. Също така спира и косопада.
  Къната, която ползвах е на Хена. Успех на всички дами.

 148. Nadya

  Здравйте. От доста време ползвам къна и индиго на Хена Фокс и съм доволна. Наскоро обаче моя приятелка от био магазин ми каза че в страни от третия свят като Индия начина на отглеждане на разтенията е с пестициди и тежки метали, които са много опасни и се натрупват в организма, т.е не са отглеждани по екологично чист начин. Вярно ли е това и има ли начин да получим повече информация за начина по които се отглеждат?

  • HennaFox

   Здравейте, това за щастие не е вярно. Тези растения не се нападат от насекоми и животни поради високото си съдържание на танини и горчивия си вкус – пестициди не са необходими и не се използват, защото биха оскъпили ненужно крайната реколта. Дори според тази книга (стр. 284) някои от веществата, естествено съдържани в къната, биха могли да се изолират за производството на пестицид.
   Изпращала съм преди време запитване до доставчика и от него знам, че не използва пестициди и не ги наторява просто защото растенията виреят отлично и без торове.
   Въпреки това сме поръчали био сертифицирани къна, амла и индиго; надявам се да са налични след два до три месеца.

 149. Екскурзии в Мароко

  Страхотна статията, радвам се че попаднах на нея.Преди време много исках татуировка и завладяна от всичките индийски филми,които съм изгледала реших да опитам с кана,която ми беше специално донесена от едни приятели от Сирия, още преди да стане това тежко положение,което е сега там.И успях ада си направя супер татуировка с кана, проблема беше че веднага се поизми, но остана може би с месеци една доста бледа следа върху кракът ми.От тук обаче разбирам, че има различни видове кани и може би тази не е била подходяща за моята кожа.

  • lini

   Здравейте,
   От предното къносване ми остана смес къна с амла и я сложих във фризера, но по-горе в коментарите прочетох, че само къната без други смеси може да се съхранява по този начин. Какв е причината и как ще се отрази на косата ако се използва смес къна и амла съхранявана във фризер?
   Благодаря!

   • HennaFox

    Всъщност няма проблем да я ползвате пак. Ако е смес от къна и индиго – просто индигото ще е загубило оцветяващите си свойства, но по никакъв начин замразена смес от къна и амла няма да се отрази зле. 🙂

 150. Ирена Иванова

  Здравейте,
  След един форум, в който се обсъждат билки и къни попаднах тук. Реших да пробвам да си подхраня косата и променя цвета до известна степен. В момента косата ми е с тъмноруси/светлокестеняви корени и руси кичури, с дължина около раменете. Не съм си правила кичури от около година.Спрях се на касия, амла и може би 1 с.л. къна за лек оттенък.
  Дали би се получило добре? Жалко, че не може да се изсветлява с къна…

 151. Ася

  Здравейте,
  преди около 2 седмици се къносах с касия и къна 50/50. За цвета не очаквам да се получи от първия път, но се надявах поне да ми се махне пърхота, който все още е факт. И като че ли след последното измиване се увеличи отново. Не е от шампоана, защото ползвам натурални продукти напоследък. Всъщност имам пърхот от месеци и пробвах всички боклуци от аптеката и нищо. Минах на диета с повече плодове и зеленчуци и си взех къна.
  След кое къносване ще ми се изчисти скалпа?

   • HennaFox

    В много източници пише за действието на къната при пърхот – може би трябва да мине малко време, за да се излющят всички люспици – колко точно ми е трудно да кажа, но бих изчакала 2-3 къносвания – може да опитате и маски с нийм за по-бързо изчистване. Къната, както и нийм имат антибактериално и противогъбично действие – но между две къносвания минава време и конкретните причинители на пърхота се активизират – затова бих правила по-често маска с нийм, или масаж на скалпа с масло от нийм (но разредено в друго базово заради миризмата).

  • HennaFox

   Здравейте, може би става въпрос за пресушен скалп? Имаше ли добавки към къната, напр. лимонов сок – той често предизвиква такава реакция – в такъв случай бих препоръчала масаж на скалпа с масла.
   В много източници пише за действието на къната при пърхот – може би трябва да мине малко време, за да се излющят всички люспици – колко точно ми е трудно да кажа, но бих изчакала 2-3 къносвания – може да опитате и маски с нийм за по-бързо изчистване.

   • Ася

    Здравейте,
    благодаря за отговора. Истината е, че нямам много време за маски м/у къносванията 🙂
    Организмът ми е изтощен след бременност и доста дълго кърмене и като цяло кожата ми е станала суха. Не съм сигурна, че е само пърхот, а и да е, явно за това е упорит.
    В следващата си поръчка ще включа и масло от нийм, за това поне ще намеря време. Но косата ми в мазна в корените и не знам как ще й се отрази това.
    Да, сложих съвсем малко лимонов сок, на 100 гр. къна + 100 гр. касия, нямаше и половин лимон + силен чай от лайка + лъжица мед. Сега няма да слагам лимон. Но все пак пърхота беше почти изчезнал…и пак се появи. Сменям винаги калъфки, всеки път ползвам чиста кърпа, мия гребена, не знам как е станало…
    А защо да не мога в началото да се къносвам на 2-3 седмици, а трябва да чакам месец? Ако добавя към сместа и нийм може би антибактериалният ефект ще се усили?
    Не съм се интересувала защо да не ползвам къна 2 месеца през 2 седмици, до като се изчисти пърхота и после да е през месец. Може би да направя сместа общо 100 гр. и без това ми дойде малко в повече предния път.
    Има ли противопоказания за по-честа употреба?

    • HennaFox

     Да, определено без лимонов сок. 🙂 Няма проблем да къносвате корените на 2-3 седмици – по-скоро не е добре за дължината, може да стане по-суха; но може да редувате къносване само в корените с къносване на цялата дължина. 1 с.л. масло от нийм може да добавите и към сместа с къна непосредствено преди нанасянето.
     Различните масла се отразяват различно на различните коси – има теория, че маслените маски всъщност ‘залъгват’ мастните жлези и те намаляват производството на себум – и обратно – колкото повече се опитваме да изсушим скалпа с шампоан за мазна коса, толкова повече те се опитват да компенсират. При мазен скалп по-добре леко втриване на маслото при нанасянето, без продължителен масаж. Избягвайте и много гореща струя на сешоара.

     • Ася

      …и ако наистина става въпрос за пресушен скалп…освен подходящо хранене, разтриване на масло в корените дали е достатъчно, за да се оправи и до колко къносването влошава проблема. Ако добавям масло в къната, после ще ми е необходим и шампоан за измиване…Ако сложа по малко нийм и амла в африканския сапун,с който се къпя, ще има ли ефект?
      Следващият път мисля да си взема сапунени ядки и шикакай. Те не изсушават ли също?
      Ако съм имала пърхот, той е изчезнал доста отдавна, просто ми се бели кожата на главата и след къносването имам оранжеви люспи в косата, което си е повече от прекрасно :)Изобщо никакво изчеткване и „изтърсване“ не решава проблема, само се виждат повече…

     • HennaFox

      А възможно ли е да е от сапуна – откога го ползвате? При измиване със сапун с времето често се получават едни плътни себумни натрупвания по скалпа; затова от време на време – 1-2 пъти в месеца – е добре да се ползва по-силен конвенционален шампоан, който да се справи с тях.
      От друга страна, ако не са такива натрупвания, е възможно сапуна, в комбинация с къна и лим. сок, да допринася за изсушаването.

 152. Ася

  …и ако наистина става въпрос за пресушен скалп…освен подходящо хранене, разтриване на масло в корените дали е достатъчно, за да се оправи и до колко къносването влошава проблема. Ако добавям масло в къната, после ще ми е необходим и шампоан за измиване…Ако сложа по малко нийм и амла в африканския сапун,с който се къпя, ще има ли ефект?
  Следващият път мисля да си взема сапунени ядки и шикакай. Те не изсушават ли също?
  Ако съм имала пърхот, той е изчезнал доста отдавна, просто ми се бели кожата на главата и след къносването имам оранжеви люспи в косата, което си е повече от прекрасно :)Изобщо никакво изчеткване и „изтърсване“ не решава проблема, само се виждат повече…

 153. Ася

  Ползвам сапуна от около 2 – 3 седмици. Едва ли е от него и по принцип овлажнява и омекотява. Съдържа осапунено непреработено масло от карите, осапунено палмово масло, какаово масло и розова вода.
  Не съм слагала лимон в къната. Имам проблем с кожата вече месеци наред и ако беше пърхот, отдавна да съм го уморила.
  Разтриване с малко масло дали би било достатъчно? Къната засилва ли проблема? Не искам да ходя с бяла коса, а си представям боята какво би причинила…
  Измиването с индийски билки до колко ще помогне?
  Мия си косата през ден-два, защото става мазна в корените…интересно, но факт.
  Преди раждането изобщо не съм обръщала внимание на косата си и беше страхотна, здрава и лъскава. Сега пак е здрава, лъщи, не цъфти, но кожата на главата е в ужасно състояние, бели се и кожата на веждите и на лицето. Петите ми са нацепени, до скоро ми се цепиха и ръцете, сега са сухи и напукани 🙁 Явно, че има недостиг на минерали, но бих искала и външно да повлияе нещо…

  • HennaFox

   Да, вероятно има недостиг на хранителни вещества. Но за скалпа въпреки всичко залагам на сапуна. 🙂 Трябва да се прави периодично прочистване на скалпа при употребата на сапун; ето например какво споделят едни специализирани производители на сапуни за коса:
   When you first begin using shampoo bars it is best to clarify your hair and scalp at least once a week using either with an Apple Cider Vinegar (ACV) rinse or a Baking Soda rinse.
   по-подробно тук: http://www.chagrinvalleysoapandsalve.com/idascorner/shampsuccessbuild.aspx
   Ето от форум: http://forums.longhaircommunity.com/archive/index.php/t-108916.html
   Опитайте със сода/ябълков оцет веднъж на 1-2 седмици, и последно изплакване с разтвор на вода и оцет всеки път след сапуна. Ако наистина е натрупване – индийските билки не са достатъчно силни като измивно действие, за да се справят; може да ги оставите за по-натам за редуване на измивното средство.

   • Ася

    Благодаря 🙂
    сама щях да се сетя да ровя за проблема след още доста време 🙂
    Иии имам още въпроси…
    Какъв е лимита на броя къносвания. Кога трябва да спра, за да не се начупи косъма или няма такава опасност, ako след време редувам глос с къносване за дължината. За сега, нямам особена промяна в цвета, но отенъка на слънце е точния цвят, който искам. Дори и да не стане точно това, пак мога да очаквам смяна на цвета, надявам се…Виждам, че и други с естествено средно кестенява коса са постигнали прекрасен медено-бакърен цвят.
    Горе-долу колко къносвания са необходими, за да се оцвети косата по-наситено и да не се вижда само оттенък. Иначе ще трябва да стоя само на слънце 🙂 Използвам къна и касия 50/50 уж за визуално по-светъл оттенък, но май е само „уж“.
    Продуктите ви са чудни 🙂 поздравления.

    • HennaFox

     Няма фиксиран лимит на броя къносвания.
     Честотата на къносване зависи от косата – мазните коси, които се мият често, могат и да се къносват по-често. Имах период от година, в който къносвах цялата коса на 2-3 седмици без проблем; после стана много дълга, тежеше ми със сместа и избрах да къносвам само корените. Така че не съм имала лично неприятен опит, но теоретично знам, че е възможно.:)
     Косата ще си покаже, ако е твърде често – щом я усетите по-суха, е време да разредите, и да включите повече овлажяващи маски.
     За оттенъка.. Имайте пред вид, че цветът и на снимките изглежда много различно в зависимост от светлината – със или без светкавица, на дневна светлина, на слънце. Случвало се е да ме питат как да получат точно моя цвят, който на конкретната снимка и на по-тъмна светлина изглежда тъмночервен, почти лилав – но на слънце все пак има и риж оттенък – така е с билките.
     Според мен опитайте 1-2 нанасяния само на къна (или поне да е по-голяма част къна), а като се получи желаният цвят – тогава да продължите с нанасяне само в корените, за да не потъмняваа още. Защото в смес с касия къната се разрежда, но на тъмна основа по-трудно ще си проличи цвета, и си трябва повече къна.

     • Ася

      Много ценни съвети, благодаря. Първият път след всяко измиване цапах кърпите, сега пак ми пада къната, но е по-малко. Има ли вероятност да е защото я смесвам с касията и оставям да престои, а не бъркам по отделно касия и къна, за да смеся преди мазането.

     • HennaFox

      Хм, интересно. Нямам представа честно казано, не съм имала такива наблюдения; възможно е. По някаква причина къната се е захванала по-добре сега. Може би защото има вече една основа от къна.

  • HennaFox

   Здравейте, ние имаме само един вид къна – тя оцветява в червеникаво, но какъв точно цвят ще се получи зависи от началния цвят. Обичайно не се получава толкова ярко като с боите, особено върху тъмна коса, там е по-скоро оттенък.

 154. Руми

  Здравейте ,дали мога да се боядисам в меден цвят след едногодишно къносване,тъй като къната не покрива добре белите косми,благодаря

  • HennaFox

   Здравейте, добре е да тествате най-напред върху кичур коса, или да направите процедурата във фризьорски салон. След къна е малко по-трудно да се получи светъл цвят.

 155. Ася

  Здравейте,
  продължавам да се къносвам, мия си косата по принцип с африкански черен сапун, изплаквам със сода и оцет и няма никакъв блясък. Стои една суха и не лъщи…Мисля да спра да ползвам сода. Когато измивам с шампоан, особено след като съм се мазала със зехтин, има чудесен блясък, но с шампоана е красива само същия ден, после е една сплескана и без обем. Със сапуна издържа няколко дни, но не мога да уцеля как точно да я направя да блести…Не мога всеки път да се мажа със зехтин и да мия с шампоан…няма никакъв обем с който и да е шампоан…Пробвах и омасляване на краищата-нищо-ужасна работа 🙂

  • HennaFox

   Хм.. с натуралните продукти понякога е така, налага се човек да опита доста комбинации, докато не открие своята. Лично аз редувам различни средства за измиване – индийски билки с два вида шампоан.
   За блясък – опитайте последно изплакване с разтвор на ябълков оцет и вода (1:6)

   • Ася

    Мерси, ще пробвам. Иначе след боядисване с къна и касия, косата ми е супер, измива се без проблем, разресва се, лъщи…С шампоан на другия ден е зле…Дано се получи.
    Относно цвета, косата ми уж е средно към тъмно кестенява и гледах в нета разни червени красоти върху такава основа с къна, а на мен нещо не ми се получава…Имам към 6-7 къносвания и още се надявам да не стане тъмно вишнево, ами тъмно рижо 🙂

 156. Надежда Банкова

  Здравейте и от мен! Имам въпрос, който много ме терзае! Преди година започнах да третирам косата си с индийска къна /Dark Brown/. Първоначално сложих 4 и те не ми бяха достатъчни. След това сложих 6 – пак се оказаха малко. След няколко месеца сложих 10 и пак не се получи – на места хвана, на други изобщо не е имала понятие от това. Искам да отбележа, че косата ми е гъста и дълга малко под кръста. Сега съм взела окончателно решение да спра с къната, защото явно косата ми не хваща този тип багрила, а и в момента има проблем с производството или доставката на този цвят къна. Въпросът ми е следният: как си отмива къна? Има ли някакви специални препарати за тази цел и колко често трябва да я мия? Ако не, колко време трябва да изчакам, за да започна да я третирам с боя за коса? Моля ви, СПЕШНО Е! Скоро имам повод и бих искала да си направя прическа, но сами разбирате, че каквато и прическа да имам, щом цветът не е равномерен ефектът просто го няма! Готова съм да платя каквато и да е цена, само да си оправя цвета на косата!

  • HennaFox

   Здравейте, ‘тъмнокестенява къна’ всъщност не е точно къна – къната като растение дава единствено червеникав цвят, и продукти с такова наименование представляват смес- най-често боя с малко количество къна в състава си.
   Дайте малко повече информация за цвета – какъв е вашият естествен цвят; има ли бели коси?

 157. Ася

  Забелязвам, че къната не хваща, преди първото измиване има цвят, след това явно започва да пада…Как точно обърквам нещата в приготвянето, не знам. Какво означава топла вода? Колко градуса трябва да е водата? Смесвам касия с къна, да не би касията да пречи на къната? Отделя се доста интензивен цвят и тогава нанасям, стоя 3-4 часа. Измивам добре само с вода. След няколко измивания имам чувството, че изобщо няма никакъв цвят вече. Кърпите се цапат всеки път след къпане…Къде бъркам?

  • HennaFox

   Какъв е естественият цвят на косата? Не мисля, че проблемът е в начина на приготвяне.. При някои коси цветът се задържа по-малко, най-често при изтощени коси.. Но не чак толкова малко. 🙂 Чудя се дали, ако косата е естествено по-тъмна, в началото да изглежда по-ярък цвета, а след няколко дни, с естествената оксидация и потъмняването на цвета, да изглежда сякаш цвят вече няма.. Другата възможност – от начина на измиване – когато ползвам шампоан с хума например, цветът доста по-бързо пада, от колкото с някой мек шампоан. Кърпите е нормално да се цапат първите 2-3 пъти.

  • HennaFox

   Какъв е естественият цвят на косата? Не мисля, че проблемът е в начина на приготвяне.. При някои коси цветът се задържа по-малко, най-често при изтощени коси.. Но не чак толкова малко. 🙂 Чудя се дали, ако косата е естествено по-тъмна, в началото да изглежда по-ярък цвета, а след няколко дни, с естествената оксидация и потъмняването на цвета, да изглежда сякаш цвят вече няма.. Другата възможност – от начина на измиване – когато ползвам шампоан с хума например, цветът доста по-бързо пада, от колкото с някой мек шампоан. Кърпите е нормално да се цапат първите 2-3 пъти.

 158. Валентина

  Здравейте. Имате ли наблюдения, че продължителното използване на къна води до изправяне на къдравата коса. Къносвам се вече години и половина всеки месец и косата ми стана неузнаваема. От къдриците ми дори няколко начупени кичура и хората, които ме познават ме питат дали съм си изправила косата трайно. Харесвам къната, не мога да се боядисвам с химически бои, но ако знаете начин да възвърна поне малка част от къдриците си, ще съм благодарна 🙂

  • HennaFox

   Да, това е страничен ефект от къната. За някои хора помага добавянето на малко амла в сместа. Може да опитате и с къносване само в корените, а по дължините – маски с масла – това ще отмие малка част от къната и с времето къдриците би трябвало да се върнат поне донякъде.
   Сега се разрових и открих още един метод – при къносване на цялата коса, след нанасяне на сместа, косата се оформя на няколко малки кокчета или се навива (може да се навие на пръсти и да се закрепи с фуркети например) – това донякъде помага за запазване на текстурата: http://forums.longhaircommunity.com/showthread.php?t=91758

 159. Ади

  Здравейте, от една година оцветявам косата си с къна. Косопада ми понамаля, но искам да подхраня корените си и да стопирам омазняването. Реших да ползвам кокосово масло за тази цел. Къносвам се веднъж в месеца. Маската за коса, която искам да направя с кокосово масло кога ще е най-добре да се постави – непосредствено преди къносването или да изчакам да мине поне седмица? Предварително благодаря за отговора.

  • HennaFox

   Може да направите маска с кокосово масло и след отмиването му – къна, може и след няколко дни. Ако косата е в момента намазана с кокосово масло, може оцветяването да не се получи толкова добре.

 160. Emanuela

  Iskam da popitam dnes se kanosax s indiiska kana stana chervenikavo ne mi xaresva iskam se boqdisam s cherna boq shte me xvane li cherna biq varxu indiskata kana koqto slojix dnes.blagodarq vi predvaritelno…

 161. Emanuela

  Iskam da popitam dnes se kanosax s indiiska kana stana chervenikavo ne mi xaresva iskam se boqdisam s cherna boq shte me xvane li cherna biq varxu indiskata kana koqto slojix dnes.blagodarq vi predvaritelno… molq pomognete

 162. nevy

  Здравейте, не знаех къде да споделя една тънкост и тайна, която научих от доста проучвания и опит, а тя е следната – Как да премахнем къна, разбира се натурална естествена къна. За щастие това е напълно възможно и то без никакви химически средства, а със зехтин. Открих сайт, където беше съвсем научно обяснено как и защо къната не се измива от косъма и защо зехтинът приложен затоплен пробива тези обграждащи косъма молекули и ги разрушава, естествено трябва търпение, защото ако сте наслоявали кънта дълго време става доста по-бавно, но най хубавото е че косата е хидратирана и все по- хубава.При повече упоритост е възможно да се махне напълно и да се използват отново химични бои, което не е много за предпочитане.
  Естествено аз харесвам къносаната си коса и изобщо не искам да променям цвета, но когато се наслагва цвета става по-тъмен и за да избегна това периодично правя маски с топъл зехтин и едновременно подхранвам косата и я се подготвям за следващо къносване. 🙂
  Дано съм била полезна, поздрави и страхотен сайт и форум, скоро ще пробвам и вашата къна от новия доставчик. :))))

  • HennaFox

   Здравейте, благодаря за коментара – със сигурност ще е от полза на някой 🙂
   Къната ни за жалост (дори тази, която чакаме тези дни) все още няма да е толкова фино смляна, колкото ми се иска – поради производствена грешка. Разбира се съвсем подходяща е за оцветяване на косата, но не е точно тази, която описах в другата статия. След 3-4 месеца ще има доставка на другата.

 163. Monique

  Здравейте, искам да Ви попитам колко е трайна къната за коса? Косата ми е тъмно кестенява и до колкото проучих би трябвало да се получи тъмен махагон. Работата е там, че ако реша да спра да се боядисвам – какво ще се случи? Косата ми ще стане двуцветна или с времето боята постепенно и незабележимо ще се отмие?

  • HennaFox

   Здравейте, къната е много трайна, няма да се отмие. Но на тъмнокестенява основа е по-вероятно да се получи по-скоро оттенък, и разликата в цвета няма да е голяма.

 164. Галя

  Здравейте! Използвам Хенна Фокс от 4-5 месеца. В началото косата ми беше сравнително хубава, с блясък, но не покрива изобщо белите коси. Сега започна силно да пада. С къса коса съм и никога не съм имала косопад. Косата ми не е суха. Дали падането й е от къната?

  • HennaFox

   Здравейте, как приготвяте къната и добавяте ли някакви добавки – като лимонов сок или масла например? Какво количество използвате?
   Относно покритието – нормално е къната да оцвети в оранжево-рижаво бели коси, скалп, кожа, ако при нанасянето сте изцапали някъде. Ако няма такова оцветяване, най-вероятно не е отделила цвят, или е престояла твърде дълго, т.е. загубила е цвят.
   Относно сухотата – случва се някои типове коса да не понасят добре протеинови маски, като яйца, мед, пшеничен протеин и др; къната също се води такъв тип маска. Ако това е проблема, добре е да се редува с овлажняващи маски, или към отделилата цвят къна да се добави малко количество овлажняващ балсам за коса или алое вера. Сухотата често се получава и при добавяне на лимонов сок в сместа.
   Относно косопада – не би трябвало да е от къната (за много хора всъщност намалява косопада), но всичко е възможно- понякога косата реагира по непредвидим начин.

 165. Атина Палада

  Здравейте,
  След редовно къносване (на всеки месец – два) косата ми доста се изсуши. Не използвам сешоар, преса, стилизиращи продукти, не я тероризирам с прически, мия я с мек шампоан, а напоследък възобновявам и практиката за миене със сода и оцет (а слагам и купешки балсам или маска след това). Въпреки усилията ми да я щадя, в последните 2 години, откакто използвам къна, не мога да се отърва от сухотата – особено по краищата е безнадеждна – предполагам, че решението е просто да ги изрежа. Накратко, внимавам много да не я изсушавам допълнително. Тук някъде съм чела, че къната и индигото имат такъв ефект. Въпросът ми е доколко това се отнася и за останалите индийски билки. Имам вкъщи един брингараж, например, и се чудя дали ще е подходящо да си го направя на маска.
  Благодаря!

  • HennaFox

   Здравейте, може да опитате къносване само в корените (а за краищата – къна, разредена с масла, мед, алое вера, балсам).. Овлажняващи маски между къносванията, например тази. Ако има остатъци от боя, това вероятно също влияе – т.е. щом се изреже боята, положението ще е много по-добре. Брингаражът не би трябвало да изсушава.

  • HennaFox

   Здравейте, може да опитате къносване само в корените (а за краищата – къна, разредена с масла, мед, алое вера, балсам).. Овлажняващи маски между къносванията, например тази. Ако има остатъци от боя, това вероятно също влияе – т.е. щом се изреже боята, положението ще е много по-добре. Брингаражът не би трябвало да изсушава.

 166. Мими

  Зравейте, естественият цвят на косата ми е кестеняв, по-скоро светло, нямам бели коси. Преди години реших да пробвам по-тъмен цвят и се боядисах с безамонячна боя. В крайна сметка се харесах черна, преди месец се боядисах с вашите къна и индиго в две стъпки. Получи се тъмно кестеняво с червени отенъци. Смятам да продължа докато не постигна черно, но искам да няма отенъци , да е наситено черно. Ще се получи ли желаният цвят и след колко боядисвания? Благодаря предварително.

  • HennaFox

   Здравейте, какво количество къна и индиго използвахте и за каква дължина? Понякога се оказва, че използваното количество е недостатъчно за добро покритие.
   Може да опитате с готовата черна боя, с нея вероятността за оттенък е по-малка. Трудно е да се каже точно дали ще се получи наситено черно; различните хора имат различен опит с боята, за някои пак е много тъмно кестеняво. Моят опит е следният: тъмноруса основа, боядисвана многократно с къна. Върху къната намазах няколко пъти в две стъпки къна+индиго => получи се тъмнокестеняв цвят с оттенък. Впоследствие (в продължение на половин година) боядисвах с готовата билкова боя – в корените, където нямаше къна, се получаваше от раз наситено черно с боята, без какъвто и да е оттенък. А по дължините, където имаше напластена къна, с отмиване на индигото се получаваше оттенък.

   • Мими

    Косата ми е почти до кръста, използвах 200 гр. къна и след това 200 гр. индиго. Готовата черна боя тук отново е изцяло натурална и няма проблем да я нанеса след къна + индиго нали така?

 167. Деси

  Здравейте!
  Преди месец се боядисах с черна къна, а сега искам да премина към шоколадов тон с боя за коса. Ще хване ли боята и има ли риск от изгаряне за косата?
  Благодаря предварително!

  • HennaFox

   Здравейте,
   Както е написано и в статията, няма черна къна; има къна с добавки – оцветители, всъщност по-коректно е да се каже, че сте ползвали боя с малко къна в нея. Черният цвят е доста упорит и препоръчвам най-напред да се опитате да го свалите по някакъв начин – например с тази маска; направо върху черното едва ли ще хване по-светлата боя.

 168. Милена

  Здравейте,

  От няколко седмици следя темите, но така или иначе не успях да прочета всичко. На кратко….решила съм да започна боядисване с къна и съм си поръчала от вашия сайт. Чакам я да пристигне и събирам информация за рецептата. Преди да започна искам да се консултирам с вас за по-добър ефект. Косата ми е боядисана в червено ( около 2 години ) но естествения ми цвят е кестеняв, затова при всяко боядисване окислителят е висок и така косата ми със всяко боядисване се изтощава все повече и повече. Дължината е до раменете ( не може да стане по дълга, боята я унищожава) и гамата на червено е доста голяма, имам и около един пръст корени с малко бяла коса. Ако успея ще кача снимка. Рецептата която съм решила да направя: Едно пакетче къна, разтворено в топло червено вино. След оксидиране мисля да добавя: няколко лъжици хибискус на прах, няколко лъжици сок от нар или червено цвекло ( или и двете ) една лъжица кокосово масло и по няколко капки от различни етерични масла.
  Моля за вашия съвет, дали тази рецепта е добра за по-наситено червен цвят. Какво да добавя или премахна. Благодаря предварително.

  Поздрави Милена

  • HennaFox

   Здравейте, с къна резултатът вероятно няма да е толкова ярко червен, както с боята, но за сметка на това цветът е траен и много бързо ще възвърнете здравето и жизнеността на косата. По отношение на рецептата: за някои хора виното действа изсушаващо на скалпа или косата, други нямат такъв проблем; бих го пропуснала при първото къносване, за да е ясно какъв е резултатът без вино. Хибискусът е най-добре да разтворите в малко гореща вода и след 5-10 минути да добавите към къната. Кокосовото масло е възможно да намали оцветяването – за някои хора няма разлика в цвета, но за други – да. Другите съставки звучат чудесно, само внимавайте да не се получи твърде течна смес, в противен случай ще протече. 🙂

 169. Милена

  Много благодаря, ще махна виното и кокосовото масло от първото къносване. Ще пиша отзиви след процедурата, само не знам как да кача снимки тук.
  Поздрави!

  • Милена

   Забавих да попитам, може ли да сложа някакво друго масло, което няма да повлияе на цвета? Косата ми е много суха и само с къна ми се струва че ще се изсуши още повече.

   Благодаря!

 170. Таня

  Здравейте,
  Искам да използвам натурална индийска къна Lawsonia Inermis за подхранване и блясък на косата ми, но без да постигам оцветяване. (Косата ми е тъмно кестенява, без бели косми.)
  По този повод имам няколко въпроса:
  1. Прочетох, че за да не оцвети косата, къната не трябва да се оставя да оксидира. В този случай намаляват ли се нейните здравословен качества, или оксидирането е процес само за извличане на цвят?
  2. Как точно да забъркам сместа, колко време да престои преди нанасянето и върху косата, и какво друго бихте ми препоръчали да добавя към нея?
  3. Колко време трябва да оставя маската да действа върху косата, така че да я подхрани достатъчно, но без да я оцвети?
  4. Колко често бих могла да си правя такава маска на косата?
  Предварително благодаря!

  • HennaFox

   Здравейте, подхранващите свойства на къната са свързани с предварителния престой и отделянето на цвят. Дори да не се остави да оксидира, тя пак ще отдели някакъв цвят върху косата. Някои хора приготвят къната с гореща вода и я оставят да престои по-дълго време (24 часа), за да ‘убият’ цвета. Може също да добавите и базови масла към къната още преди да е отделила цвят. С къна няма гаранция, че няма да се оцвети изобщо косата; но върху тъмнокестенява основа това оцветяване би било по-скоро оттенък на слънце. Може да опитате и с касия, тя има сходни подхранващи свойства.
   Честотата на употреба на къна и касия зависи от някои фактори като типа коса и честотата на измиване, както и дали има добавки като масла в рецептата, но обикновено се препоръчва на 2-4 седмици.

   • Таня

    Отенъка не ме притеснява, стига да не е много видим, т.е. да стане косата ми да стане като боядисана в някакъв махагон.
    В такъв случай вие ми препоръчвате да оставя къната да престои с вода и базови масла повече от 24 часа, за да има заздравителен ефект, но без оцветяване (само загадъчни нюанси) ?
    А колко време да я оставя да действа върху главата ми като маска?
    Благодаря!

    • HennaFo