Меню Затваряне

Къна и индиго – оцветяване на косата в снимки

Къна и индиго

Как изглежда нагледно оцветяването на косата с къна и индиго? Ето разказ в снимки. 🙂

Къната смесих няколко часа предварително. Тук няма да описвам рецепти и начини на смесване на къната; този път приготвих къната с топла вода, покрих с найлоново фолио и оставих върху радиатора за 2-3 часа, за да ускоря процеса.

Къна

Когато е готова, къната добива малко по-топъл / оранжев оттенък, а ако намажете върху кожата и отмиете след 15-20 секунди, ще получите оранжев цвят. Важно е да използвате ръкавици при боядисването – петната от къна по кожата на ръцете ще стоят с дни, а по ноктите – много дълго време. За да предпазите линията на скалпа от оцветяване е добра идея да нанесете слой по-мазен крем или вазелин.

 

Индиго

Дошъл е моментът за смесване на индигото. Смесвам го с хладка вода и изчаквам десет – петнайсет минути (не повече) – по повърхността му ще се появи леко синкав цвят (не се вижда на снимката – пропуснах да снимам момента). За по-тъмен цвят се добавя и половин ч.л. сол.

Къна и индиго

Къната и индигото се смесват заедно. Ако сместа е твърде гъста може да добавите още малко вода до постигане на желаната консистенция. Тук можете да добиете представа как изглежда за мен тя – по-рядка смес увеличава шанса за неприятно стичане по кожата след нанасяне.

 

Нанасяне на къна и индиго

След това започвам с нанасянето на чиста коса. Има различни начини, по които може да се подходи; главното е косата да се разделя на участъци – може предварително или в хода на нанасянето. Аз правя така: 1 – отделям задната част на косата и защипвам с шнола; 2 – намазвам косата по линията на пътя; 3 – отделям участък с широчина 1.5-2 см. и мажа и от другия край на същия кичур..

Продължавам с оцветяването

Готовите и намазани кичури сгъвам и струпвам на купчинка отгоре, за да не ми пречат. Мажа направо с ръкавици. Опитвала съм и с четка за боядисване, поне при мен не се получава пред вид количеството, което трябва да нанеса.

Нов кичурТака продължавам кичур по кичур. Покритието трябва да е плътно и равномерно. Тук батерията на фотоапарата сдаде багажа в най-решителния момент – следващите снимки са както телефонът успя да ги докара.

 

 

P1050633Косата отзад е отделена с щипка – в противен случай щях да съм омазала и нея досега, не особено равномерно. И отново – загребвам кичур по кичур и струпвам готовите отгоре.

 

 

 

Готова

Готова съм, пораженията не са големи. 🙂 Остава да увия косата си с фолио, а отгоре – със стара хавлиена кърпа. Използвах 200 гр. суха смес за средно гъста коса до средата на гърба; за дължина около раменете са достатъчни около 100 гр. Напоследък не оцветявам цялата коса всеки път; по-често само корените – процедурата е същата – намазва се участък по участък, като най-удобно е сместа да е малко по-течна и да се пресипе в шише от шампоан например, с което се нанася по-точно и прецизно.

Коса след къна
Косата ми след оцветяване с къна и индиго

Ето и снимка на цялата ми коса, макар и малко преди оцветяването. Дължината не бях къносвала от 2.5 месеца, и все пак – вижда се – цветът е доста наситен 🙂

Save

Save

Save

341 Comments

 1. emi

  Hennafox исках да Ви попитам колко време след боядисване на косата с боя за коса може да се използва къна?
  И дали въобще ще хване върху скоро боядисана коса?
  Благодаря предварително!:)

 2. ани

  В корените е по тъмна от редовното им боядисване,а надолу по дължината нямам много боя.Дали 6те стане много различно?А ако сложа само къна има ли по-голяма вероятност за червен оттенък

  • HennaFox

   А какъв е естественият цвят на косата? Само с къна има по-голяма вероятност за червеникав оттенък, да, но ако естественият цвят и/или дължините са значително по-светли, цветът може да се получи неравномерен. Би могло да се опита и с две отдени смеси; иначе след няколко къносвания вероятно ще се заличи разликата, стига да не е голяма. Може да ми покажете снимка на цвета, за да добия по-точна представа.

 3. ани

  Естествения ми цвят е тъмно кестеняв.Корените ми са черни в момента от скорошното им боядисване,тъйкато има бели коси.А надолу изглежда черна,но на слънце кафеней на места,където няма боя явно.

 4. ани

  Мисля само с къна да видя какъв цвят ще стане(че все съм с черна коса):)Ако стане неравномерно по това което четох от вас ,може после с къна и индиго да се потъмни и уеднакви:)Дано съм разбрала правилно.Нямам търпение.Апроблем ли ще е ако се покрие къната с фолио и не е на топло цяла вечер

  • HennaFox

   Да, най-добре е да опитате с къна, после отгоре дори само с индиго може да се потъмни където е нужно(но съвсем за малко, за да не се получи пак черно. Няма проблем за приготвянето да не е на топло, щом ще престои цяла вечер – има предостатъчно време да отдели цвят.

 5. ани

  Вече съм намазана,но адски трудно ми беше нанасянето:( и стана неравномерно нанесеното количество.Незнам как се справяте много ми е трудно.Ще видим какво ще стане

  • HennaFox

   Сухотата би трябвало да се оправи след следващото измиване; може да опитате и маска с масла преди измиването.

 6. ани

  Измих си косата вече с шампоан и няма никаква сухота:)косата е бляскава и мека:)Благодаря ви
  Скоро пак ще се направя с къна:)само корените ме притесняват като израснат(имам бели коси),но с къна и индиго ще опитам само там

 7. Каменова

  здравейте.колко време престоява сместа на косата?и с какво средство отмивате след това къната и индигото? със шампоан и балсам ли?благодаря

  • HennaFox

   Времето на престой е различно, но поне 2.5-3 часа за добро оцветяване. След това отмиването е много индивидуално; добре е да е само с вода от гледна точка на по-дълго запазване на цвета, но за много хора сместа не се отмива добре така. Може само с балсам вместо шампоан (като се нанесе от корените до връхчетата и се масажира добре; остави се за около 5 мин.), а може и с шампоан и балсам.

 8. Rumka

  Здравейте! Искам да попитам след къносване косата боядисва ли? Защото докато се боядисвах с боя, винаги ми бяха оцветени в червено яките на ризите…

  • HennaFox

   Здравейте, не – не боядисва; боядисвала съм единствено първата седмица след къносване бели калъфки, ако съм легнала с мокра коса.

 9. Зорница

  Здравейте, интересува ме на много изрусена коса хваща ли къната и не се ли получават рижи нюанси? Целя тъмно кестеняво без червеникави нюанси

  • HennaFox

   Здравейте, при изрусена коса е по-трудно да се получи равномерен хубав цвят от раз; вероятно ще отнеме повече от едно оцветяване. Много е важно равномерното и обилно нанасяне на сместа. За тъмно кестеняво са нужни къна и индиго, но мисля, че ще има оттенък.

 10. Даниела

  Здравейте, един странен въпрос от мен, искам да си оцветя косата с къна ( за червен цвят ) и искам да си направя черни кичури (?!?). Може ли да ми дадете съвет, с какво да ги направя, тъй като прочетох, че индигото само по себе си дава синкав отенък. Дали има възможност индигото да се нанесе върху къната и да се получи черен цвят или ? ако може да ми помогнете,защото не искам да се връщам към боя за коса. Благодаря

  • HennaFox

   Здравейте, точно това е начинът за получаване на черни кичури върху червен цвят: цялостно оцветяване първо с къна, а след това, само на отделни участъци – с индиго. Но имайте пред вид, че за да се получи червен цвят е от значение какъв е естественият цвят на косата – при светло кестеняво може да се получи хубаво ярко червено, но при тъмна коса ще е по-скоро тъмно червено или дори само червен оттенък.

   • Даниела

    Благодаря за отговора, аз сега съм с червеникава коса с къна ( малко е поизпадала). Ще си поръчам индиго и ще пиша за резултати 🙂

 11. Rumi

  Здравейте 🙂 в един стар форум на бг мамма попаднах на ваше мнение, че готовите смеси за боядисване не са така ефективни, както двете стъпки къна + индиго. Сега виждам, че вече ги предлагате в он-лайн магазина. Имате ли вече опит с тях? Интересува ме черната смес конкретно. Естествената ми коса е тъмнокафява, от години се боядисвам с бои, тъмнокафяви, от които косата ми всъщност е черна. Не искам промяна в цвета, а да покрия кичур бели косми, точно отгоре на главата. Подходяща ли е черната смес за бели коси или трябва къна +индиго?

  • HennaFox

   Здравейте, мисля, че е доста индивидуално.. Опитах какви ли не бои и смеси 🙂 и специално при мен – тъмно руса основа, макар и без бели коси – черната боя покриваше също както или дори по-добре от къна и индиго поотделно. Също така изобщо не се отми и нямаше никакъв червен оттенък. Но това е само моят опит; за друга коса или по-голямо количество бели коси може да е точно обратното. На теория да – поотделно билките би трябвало да имат по-добра покривност.

 12. Rumi

  Ясно е, че трябва да се пробва. Насочих се към сместа, защото е по-лесна и бърза за употреба. Много дълго и трудоемко изглежда с 2те стъпки. И все пак имате ли някакви отзиви дали покрива бели коси? И сместа съвсем натурална ли е, без никакви химически примеси?

  • HennaFox

   Конкретно за този цвят нямам; обичайно боите покриват бели коси, но донякъде – т.е. вероятно ще са по-светли. Сместа е 100% натурална.

 13. Maria

  Здравейте!Искам да попитам дали е подходящо добавянето на базови или етерични масла към сместа от къна и индиго за боядисване и след боядисването косата може ли да се третира с домашни маски от рициново масло и желатина или има вероятност да се загуби цвета?

  • HennaFox

   Здравейте, няколко капки етерични масла може да се добавят към сместа с къна преди смесването с индиго – или към общата смес накрая. Базовите масла обаче има вероятност да намалят от интензитета на оцветяването; може да опитате с не повече от 1 с.л.
   След боядисване маските влияят доста индивидуално – специално рициновото и други масла най-често свалят от цвета, особено на индигото.

 14. Aleks

  Здравейте,

  преди около 3 месеца използвах от къната с точката (кестенява), като на този етап кестенявото никакво го няма и по дължината на косата ми остана риж отенък. Той не се бие особено с естественият ми цвят (светло кестеняв). Сега искам да си сложа къна отново (този път henna fox :)), но се колебая дали да е само касия или в комбинация с 1 с.л. червена къна. Искам да се получи равномерен цвят на цялата коса ( без да ставам много червена), а другата ми основна цел е да се придаде плътност на косата, понеже е доста тънка. Благодаря 🙂

  • HennaFox

   Само с касия няма да има промяна в цвета, т.е. ще има разлика между корените и дължината. Ако рижавото Ви харесва, 1 до 2 с.л. къна в сместа (зависи колко силен е сегашният оттенък) са добра идея.. Има още един вариант за сега или при следващи къносвания: касия + малко къна в корените, а по дължините – само касия – така ще избегнете натрупване на къната с времето и потъмняване на цвета. 🙂

 15. Aleks

  Здравейте отново! Този път имам един технически въпрос – къната и касията заедно ли трябва да ги смеся за да престоят или непосредствено преди нанасянето? Също така, ако реша да добавя някакви масло или други добавки към сместа кога трябва да стане това? Благодаря отново 🙂

  • HennaFox

   Здравейте, най-добре е да се смесят поотделно. Ако къната е малко количество, може да е удобно да смесите цялото пакетче наведнъж и да замразите на порции във фризер; преди следващо къносване е необходимо единствено размразяване. Добавките – накрая, като смесвате всичко заедно.

 16. Теди

  Здравейте, в търсене на решение на собствения си проблем, който е алергия към бои – без значение амонячни или без амонячни, за пръв път попаднах на блога Ви. Разгледах го с огромно удоволствие и интерес. Тъй като не видях коментари и споделени мнения за подобен проблем,бих помолила да ми дадете съвет при алергия, мога ли да използвам къна и другите продукти. Също така мога ли да си направя предварителен тест и след колко време е добре да бъде взет под внимание.

  • HennaFox

   Здравейте!
   Има наши клиенти, които са алергични към бои за коса, но ползват без проблем нашите билки или билкови бои. Все пак, макар и рядко, среща се чувствителност и към някое от растенията, затова е добре да си направите такъв тест. Малко количество се смесва с топла вода; след час се нанася от вътрешната страна на ръката и се изчаква още час. Ако час след отмиването няма сърбеж – не би трябвало да има реакция. 🙂

 17. Beni

  Здравейте! Понеже за първи път ще ползвам вашите продукти имам въпрос:купих си къна и алма,как трябва да ги смеся и какъв цвят ще се получи.Благодаря предварително за отговора

  • HennaFox

   Здравейте! Цветът, който ще се получи, зависи най-вече от началния цвят на косата – боя, естествен цвят, бели коси, но най-общо казано ще е червеникав – ако основата е тъмно кестенява, ще е по-скоро оттенък, но ако е светла косата – може да се получи от рижаво-червеникаво до тъмночервено; ако има бели коси – те ще са светло рижаво. Също така с натрупване на къносванията цветът става по-наситен. Амлата почти няма да влияе на цвета; за потъмняване, туширане на червеното и за уеднаквяване на цвета при бели коси е по-подходящо индигото.

 18. Pavleta

  Здравейте! Искам да попитам, какъв ще е резулатът, ако към къната се смеси индиго и така цялата смес престои няколко часа преди употреба. Това ще засили ли действието на индигото за постигане на по-тъмен нюанс, или няма да действа, тъй като е престояло повече от 15мин., преди употреба? Благодаря за съдействието.

  • HennaFox

   Здравейте, след около 20 минути престой пигментът на индигото отслабва. Така че резултатът няма да е тъмен, ще е почти основно цветът от къна. 🙂 Подобен е резултата, ако индигото се смеси с твърде гореща вода.
   В готовите билкови смеси билките са смесени предварително, но се нанасят веднага; така къната отделя цвят докато е върху главата, и пропорциите са по-различни.

 19. Pavleta

  Благодаря за бързия отговор!
  Правя експерименти с цвета на къната, но нея ще използвам за махенди. Искам да постигна възможно най-тъмен цвят, но смесих индигото заедно с къната и така престояха 12ч. Резултатът…, еми, щом и пиша, значи не е бил обещаващ 🙂 Благодаря отново.

  • HennaFox

   Цветът на махенди-то по принцип потъмнява след ден-два, през първия ден е най-оранжев.. но моите опити са само с къна, и по-тъмно от тъмночервено с нея не става. Надявам се да намерите начин да се получи тъмно с индигото. 🙂

 20. Lola

  Здравейте! Аз също имам въпрос относно по-тъмните тонове-бих искала наситено черен цвят.В момента косата ми е тъмен махагон постигнат с къна и ме интересува дали тази готова билкова смес/боя в черен цвят която предлагате,ще постигне желания нюанс?Белите ми коси са около 20-30%…. Благодаря предварително 🙂

  • HennaFox

   Здравейте, с билковата смес се получава черно – но не гарваново черно, а по-естествено черен цвят /за някои хора дори – по-скоро тъмно кестеняво/.

 21. Ema

  Искам да ви попитам как да постигна кестеняв цвят, но не толкова тъмен като вашия и все пак да няма никакви рижави или червени подтонове… по- скоро да е както го наричам аз „убито кестеняво“ :)Ползвала съм дълго време бои и съм решила да спра,но дори с кестенявите бои косата ми добива рижав оттенък.От 2 години спрях да ползвам русо и да си изправям ежедневно косата, но го ползвах прекалено дълго време, а косата ми расте много бавно и половината от дължината ми (да не кажа и повече) е русо, покрито от няколко кестеняви бои… От няколко месеца, може би почти година, не съм използвала никакви бои, но косата ми става все по- рижава от средата към краищата… Аз не разбирам особено, но може ли каната да ми помогне? Живея в чужбина, а тук каната не е така наложена 🙂
  Благодаря ви предварително!

  • HennaFox

   Трудна работа – цветовете, получени на базата на къна, особено ако са по-светли, почти винаги имат рижаво-червеникав оттенък..

 22. Ema

  Да, така си и мислех 🙂 Но понеже нямам много познание по въпроса реших да попитам 🙂 Благодаря много за отговора :)Все пак ще помисля над идеята за къна, въпреки че не обичам тези оттенъци, по- важно е здравето на косата, нали така 🙂

 23. Gema

  Здравейте, вече 3-та година използвам червената къна Хена Фокс, но всеки път непосредствено след къносване се появява сърбеж и пъпки по скалпа, колежка сподели за същия ефект – и с къна Хена фокс и с турска къна, купена от Истанбул. Тя премина на боя, аз все още си използвам къната, но това си е неприятно 🙁 Какво бихте ме посъветвали?

  • HennaFox

   Здравейте, с какво смесвате къната? Възможно е да става дума за пресушен скалп, особено ако към сместа има лимонов сок. Може да опитате с добавяне на 1-2 с.л. масло за коса, мед може също, или нанасяне на по-мръсна коса, по принцип това малко или много пречи на оцветяването, но и сърбежът не е приятно нещо.. 🙁
   А може да става дума и за алергична реакция към растението.

   • Gema

    Смесвам я с мед и домашно червен вино, заливам с топла вода, престоява 8-12 ч и нанасям на измита предния ден коса. Слагам найлонова шапка за баня и хавлиена кърпа. Стои около 3 часа.

 24. Iva

  Здравейте, преди месец се къносах, но ми остана половината къна. Оставих я в хладилника, някъде бях прочела, че остатъка от къната може да се съхрани в хладилник до следващото боядисване. Мога ли да я използвам сега?

 25. greti

  здравейте искам да попитам с каква къна мога да полуцха кестеняв цвят с червено-лилави отенъци и трябва ли да я смесвам с нещо друго

  • HennaFox

   Здравейте, а какъв е Вашият естествен цвят и боядисана ли е косата в момента? По принцип трудно е да се получат лилави оттенъци; къната на слънце почти винаги клони към рижаво-червеникаво, но при натрупване на къносванията и при определена светлина може да изглежда и с лек червено-лилав оттенък, но зависи и от основата.

 26. Галина

  Здравейте!
  След като изпълних всички стъпки по приготвянето и смесването на къната с индигото и престоях 5,5 часа, косата ми е рижава в корените и с червени отенъци. Естественият ми цвят е светло-кестеняв, а към момента се боядисвах с тъмнокафяво към черно. Резултатът е потресаващ. На какво се дължи?

  • HennaFox

   Здравейте, този резултат бих очаквала само от къна – предполагам оцветяването от индигото не се е получило добре. Как го приготвихте и в какво количество и съотношение бяха билките? По принцип индигото дава най-добър резултат, когато се смеси отделно от къната с хладка вода, мове да се добави 1 ч.л. сол към него, и след 5-10 минути се добави към готовата къна.
   Ако разполагате с останало количество индиго, може и сега да смесите малко от него – 2 с.л. – по гореописания начин, да добавите достатъчно балсам за коса, нанасяте на косата и оставяте да престои 30 минути – тъй като вече има добра основа от къна, това ще помогне за туширане на червеникавото без цялостно оцветяване.

   • Галина

    Здравейте!
    Приготвих къната и индигото поотделно, както е описано по-горе. Приготвих къната (100г), а след това и индигото (също 100г) и след 10тина мин. ги смесих. Колко време след къносването мога да опитам само с индиго за туширане на червеникавото?

 27. Галина

  Чета чета, но с моя проблем маи никои не се зблъсквал, боядисах се чержена след което реших да премина към къносване, пържите 2 пъти ползвах къна цвят череша под формата на паста(арома), много бях доволна от цвета, но понеже не живея в България не можех да си я набавям.Kупих си пакистанска,пишеше да престои час, не рискувах за повече, но ефект нямаше никакъв от къносването. Втори опит с натурална handmade къна (чух само добри отзиви),която престоя на косата ми 4 часа и тя не успя да остави цвят. В момента съм като триколяра кестеняви корени, черешов цвят по дължната и кестеняво рижи краища(получени от руси кичури, които имах преди години). трудно е да си представиш, но на глажата си нося дъга. Какво да правя? Имате ли идеи защо къната не може да хване, дали е от къната, или от начина на ползжане или от косата ми…

  • HennaFox

   Напишете по-подробно как приготвяте къната, с какво я смесвате, колко време престоява преди да нанесете, оцветява ли ръце/ръкавици при нанасяне? Има и значение каква е къната, да – пигментът, който е отговорен за оцветяването, варира между различните къни, също е важно къната да е прясна и съхранявана правилно.

 28. Десислава

  Здравейте,
  естественият цвят на косата ми е тъмно рус,лешников.използвам веднъж в месеца натурална касия за подхранване и придаване плътност на косата,много съм доволна и не мога да си представя да спра грижите за косата си без индийските билки/палзвам и готовата билкова смес, сапунените ядки,амла,както и масла/.въпросът ми към Вас е следният:бях срещнала някъде из блога рецепта за касия+малко натурална къна+достатъчно количиство балам.бих искала да пробвам съвсем лек нюанс на рижавост, но не съм наясно след тази процедура/в случай,че не ми допадне/ има ли отмиване на рижавиат нюанс.благодаря предварително!

  • HennaFox

   Здравейте, много се радвам и благодаря за този хубав отзив!
   Къната е доста упорита. След едно – единствено нанасяне може и да падне цвета, но това никак не е сигурно и вероятно ще отнеме време. Затова съветвам съвсем малко количество къна в началото, за съвсем лек, по-скоро конячен оттенък; ако посоката е вярна -другият път още малко.:) съжалявам много, че не съм по-конкретна, но наистина при различните хора се задържа по различен начин цвета.

   • Десислава

    много благодаря за светкавичния отговор :))желанието ми е за възможно най-естествен риж оттенък.бихте ли ми дала ориентировъчна насока за количества и време на престой/косата ми е почти до раменете и досегашното количество касия, което съм смесвала с отвара от лайка е около 1/3 от пакетчето/

    • HennaFox

     Къната може би 1/2 от количеството касия. Тя трябва да се приготви няколко часа предварително с топла вода или билкова отвара, за да отдели цвят. Може да се приготви и по-голямо количество къна /без касия/ наведнъж, и да се замрази на порции – преди употреба само се размразява. Балсамът не е задължителен, но 1-2 с.л. от него помагат за по-лесно нанасяне и отмиване. Време на престой.. зависи колко предпазлива искаш да си по отношение на цвета 🙂 от 1 до 3 часа.
     Цветът първите два дни е нормално да е малко по-ярък, след това се укротява малко. И пак -ако не е достатъчно рижаво, другият път добави още 1 с.л. къна. 🙂

 29. Даниела

  Ако желая известно време да използвам само Касия за подхранване на косата, но след няколко месеца отново реша да започна да я боядисвам проблем ли ще е и ще се получи ли разнотоние по дължината на косата? Косата ми е кестенява, боядисвам се в тъмно кестеняво. Не обичам червеникави или рижави отенъци . Тоест третирането с безцветната боя ще има ли при боядисване ефекта на боядисване върху цветна къна.

 30. Даниела

  Искам да добавя, че от два месеца имам обилен косопад и това е причината да спра да се боядисвам. Може ли с вашите продукти да се повлияе косопада?

 31. HennaFox

  Здравейте, с касия няма да има промяна в цвета, нито пък проблем при следващо боядисване.
  При косопад много добре действа масаж на скалпа с масла преди измиване, по-специално маслото от репей – към него може да се добавят и няколко капки етерични масла – розмарин и салвия са подходящи.
  Понякога причината за косопада се крие и в измиването на косата- ако не сте го направили все още, най-добре е да замените шампоана с по-щадящ био шампоан без агресивни пенители. Може да опитате също и билковата ни смес за измиване, тя измива много добре, но не би била достатъчна да отмие маслена маска например и може да се редува с шампоан в дните, когато не разполагате с достатъчно време.

 32. Диляна

  Здравейте,чета,чета и не мога да разбера за какво индиго става въпрос и от къде се набавя ? Моля ви някой да ми разясни 🙂

 33. Нина

  Здравейте! След като попаднах на Вашия сайт, реших, че трябва да спра боята за коса и да започна с къна и индиго, защото резултатите, които видях в снимки наистина ме очароваха.Тъй като искам да постигна тъмно кестеняв цвят, се спрях на комбинацията 1/2 индиго и 1/2 къна. Вече два пъти се боядисвам така, но не се получава точно цвета който искам. Тъй като имам в основата леко израстнала неоцветена от боята преди мой цвят, след къносването тази част става рижава, особено белите косъмчета, а надолу по дължината е тъмна и просто се получава разлика, отделно от това косата ми стана по дължината прекалено суха. Бих искала да ми кажете дали някъде не допускам грешка, може би трябва да сложа повече индиго, за сметка на къната, може би трябва да добавя някакво масло за да се оживи косата и да не е толкова суха, как да избегна тази разлика?

  • HennaFox

   Здравейте, най-добре е да приготвяте две отделни смеси – за корените – с повече индиго 2/3 от сместа, а за дължината – както сега, но с 2 с. л. масло за коса по избор, или да разреждате с балсам за коса. Дължината всъщност и не е нужно да се боядисва всеки път.
   За по-лесно нанасяне в корените може сместа да се пресипе в старо шише от шампоан например и с негова помощ да става нанасянето.

 34. Greta

  Извинявам се за кирилицата в предния ми въпрос:) та..къната повлиява ли растежа на косата(ускорява ли го) и спира ли цъфтежа?

  • HennaFox

   Здравейте, къната заздравява и уплътнява косата. Много зависи от причините за цъфтеж – ако преди сте ползвали боя, то със сигурност ще намалее много; но ако например се дължи на често третиране с преса или има друга механична причина – едва ли ще помогне.
   Не мисля, че къната има конкретно действие срещу косопад, макар че съм чувала и такива отзиви – пак зависи дали я заменяте с боя.
   При проблеми като косопад и цъфтеж на косата много зависи какъв шампоан ползвате – аз винаги препоръчвам такъв без сулфати /Sodium Laureth Sulfate и др./, защото това са агресивни пенители и много хора реагират със сърбеж на скалпа, пърхот и косопад – както и изтощени краища.

 35. Грета

  Здравейте отново:) искам да Ви попитам,за колко време косата ви порастна толкова много(имате прекрасна коса)и на къната ли се дължи гъстотата и дължината?

 36. Грета

  На колко време да се къносвам?Използвам къната само за подхранване и заздравяване,не за цвят ,нямам бели коси.Страхувам се да не се получи обратен ефект,да не пресуша косата.

  • HennaFox

   Здравейте, трудно е да се каже колко време – тъй като я подстригвах доста често, но за около две години може би от дължина около раменете до малко над кръста. Несъмнено къната има голяма роля, тъй като косата ми е естествено руса и с тънък косъм (макар и гъста), та с къна самият косъм се усеща много по-плътен, а косата – по-обемна. Аз обаче за жалост обичам промяната, след този цвят минах през черно, а сега съм пак с къса руса коса.. Но един ден несъмнено ще се върна към тази дължина и цвят. 🙂
   Честотата на къносването зависи и от косата, по принцип по-мазната коса може да се къносва цялата по-често, на около три седмици, а по-сухата – малко по-рядко, или да се редува оцветяване само в корените и на цялата дължина. Но косата ще си покаже най-добре, ако е лъскава и изглежда добре – всичко е наред. 🙂

 37. Костадинка

  здравейте искам да попитам взех си къна натурална и исках да постигна хубаво тъмно червено но се получи нещо между кестиняво и рижаво защо така преди това косата ми беше боядисана в червено но с боя

  • HennaFox

   Здравейте, а какъв е естественият цвят на косата? За боядисване с червен цвят с боя косата най-вероятно е била изсветлена – това може да е повлияло на цвета. Изчакайте още два дни, рижавото ще намалее; по принцип с натрупване на къносванията цветът преминава към по-наситено червено.

   • Костадинка

    не съм се изсветлявала а естествения ми цвят е тъмно кестеняво а само с къната достатъчно ли е или трябва да прибавя и нещо друго и през колко време мога да се къносвам че искам по бързичко да стане цвета

    • Костадинка

     и още нещо да попитам като се къносвам може ли да слагам касия да ми стане по мека косата че ми е много твърда

     • HennaFox

      Може да опитате с амла към къната и/или последно изплакване с разтвор на вода и оцет/лим. сок, 6:1 съотношение. Може да къносате в началото по-често, на две седмици, а като се понатрупа цвета е добре да разредите на 3-4, или къносване само в корените.

 38. Милена Йорданова

  Здравейте,косата ми е бяла и се чудех дали ще мога да постигна черен цвят като смеся къната и индигото в една стъпка ,а не както сте посочили първо къната и после индигото.Благодаря предварително 🙂

  • HennaFox

   Здравейте, извинявам се за забавянето. В една стъпка – особено при бяла коса, е по-вероятно да се получи кестеняво до тъмно кестеняво, особено при първото боядисване. Дори с две стъпки едва ли ще е наситено или гарваново черно.

 39. Ива

  Здравейте!
  Ползвам Вашите продукти от 2011г,доволна бях, тъй като постигам цвят почти черен а съм над 50-те и косата ми е сива.Винаги си слагам първо къната и като втора стъпка индиго. Като нанеса къната корените на косата ми се оцветяваха в наситен рижав цвят, но от последната поръчка от юни 2013г, не съм доволна от качеството на къната. Много слабо оцвети корените на косата ми, а след измиването получих сърбеж, който не отшумява и при следващо измиване
  . Също така в сместа на къната слагам някакво масло, днес сложих от нийм.За около година време имах една кутия оригинална къна донесена ми от Индия и разликата в оцветяването е огромна. Пак подчертавам, доволна съм от този начин на оцветяване на косата ми, не искам да ползувам боя, но явно в последната пратка, която получих има някакъв примес.

  • HennaFox

   Здравейте! Много съжалявам, че сте останали недоволни от качеството на къната в последната партида. Понякога се получават големи разлики в партидите дори от един и същ доставчик – фактори като климатичните условия оказват огромно влияние.
   В момента водим преговори с нов доставчик на билки, надявам се скоро да можем да предложим добре оцветяваща био сертифицирана къна.
   Поздрави!

 40. Ася

  Здравейте.
  За да получа черен цвят на опаковката „индиго“ пише че след като се боядисам с къната трябва да престоя и допълнително с индигото,а вие сте ги смесили в едно в крайна сметка какво да направя? Съотношението 1 към 1 ли трябва да е ако смеся къната с индиго за постигането не черен цвят? Всъщност да ги смесвам ли изобщо 😀 Косата ми е кестенява но я боядисвам в черно. Благодаря.

  • Ася

   Здравейте отново 🙂
   За дамите които се интересуват (макар че елементарно е обяснено,че за черно трябва да се боядиса и след къносване да се мине с индиго )искам да им кажа,че се къносах,след което се минах с индиго. Малко до тегва но резултата е удивителен. Косата ми изглежда жива,здрава има блясък. Взех си и амла,шикакай и сапунени ядки от които си направих отвара и след процедурата си направих и тази маска. Косата за съжаление беше много суха и я намазах обилно с балсам. Принципно винаги имам страшен косопад,но сега 1 косъм не е паднал след като се сресах след душа. Наистина прекрасни продукти.

   • HennaFox

    Здравейте, малко със закъснение се включвам -много се радвам, че резултатът Ви харесва! 🙂
    Ако се смесят 1:1 къна и индиго, ще се получи кестеняво.

  • HennaFox

   Здравейте,
   За жалост често в къни за коса има добавени химикали, които се срещат и в боите за коса. Имаме клиентки, които също имат алергия към боите, но ползват нашата къна и билкови смеси без проблем. Можете да сте сигурни, че не съдържат такива добавки. Все пак случва се, макар и рядко, реакция към някоя от билките – затова е добре да си направите предварителен тест за алергия – смесва се съвсем малко количество с вода, намазва се върху кожата, покрива се с лепенка и след няколко часа се отмива (нормално е да се получи оранжево оцветяване от къната).

 41. Пенка Дончовска

  Здравейте! От 18 годишна се къносвам , като в началото започнах с натурална турска къна и имах страхотен тъмно червен цвят на косата. Но като почнаха да ми се появяват бели коси/най-вече по слепоочията/ се насочих към малките къни на Хербал. Те определено не са съвсем натурални , защото за 30-60 минути оцветяват в черно, и след това косата ми много пада. Сега съм в черен цвят, като имам малко бели коси по слепоочията. Не искам да минавам на боя , а да продължа с къносването и се радвам , че предлагане натурални къни. Каква комбинация от вашите продукти бихте ми препоръчали, и как да ги приготвя, така че да запазя черния си цвят и да се покрият белите ми коси. Благодаря!

  • HennaFox

   Здравейте! Много се радвам, че се завръщате към естествената къна.
   За черен цвят има два варианта – готовата билкова смес за черен цвят, или оцветяването в две стъпки: най-напред само с къна, а след отмиване се нанася и индигото за още два часа. Първият вариант е по-удобен за употреба, но за много хора покритието е по-добро при оцветяването с къна и индиго поотделно;най-добре е да опитате и двата начина.
   Разбира се, за разлика от други къни с оцветители, нужното количество за добро покритие е по-голямо – ориентировъчно около 100 грама за коса около и малко под раменете /при двете стъпки на практика това количество е двойно – 100 гр къна и 100 гр индиго за едно оцветяване/.

 42. Пенка Дончовска

  Благодаря за отговора! Аз досега съм слагала по 1-2 лъжици оцет в къната за цвят, а тук чета че се слага сол. Оцета ще попречи ли на оцветяването! Искам да попитам и дали хининовата вода смъква цвета, защото често третирам косата си с нея? Благодаря!

  • HennaFox

   Оцет може да сложите на къната, но той не се разбира добре с индигото – може да попречи на доброто отделяне на цвят. Така че ако смесвате поотделно: може малко оцет в сместа с къна, а сол на индигото – преди да ги смесите заедно.
   В готовата смес по-добре е да не добавяте оцет; може етерично масло например за аромат. 🙂
   За хининовата вода нямам личен опит и не съм сигурна до колко влияе на цвета.

 43. Gretel

  Здравейте!По-добър подхранващ ефект ли ще има ако смеся къната с касия?и какво друго да добавя за подхранване?Благодаря предварително

  • HennaFox

   Здравейте, не бих казала – къната е отлична за блясък и уплътняване на косъма; докато ефектът от касията е по-слаб и нетраен. Ако не целите наситен цвят можете да смесите къната с масла по избор например. Те в известна степен намаляват интензивността на оцветяването, но пък са много подходящи при суха коса – къната изсушава леко, особено първите дни след нанасянето).

  • HennaFox

   Здравейте, да – щом има вече основа от къна, можете да сложите само индиго. Според цвета, който целите, нужното количество и време на престой – съвсем малко количество (2-3 с.л.) разтворени във вода + достатъчно количество балсам за коса и време на престой 30-40 мин. за леко туширане на червеникавото – и повече индиго и време на престой за по-тъмно или дори черно.

 44. Nadya

  Здравейте! Имам един въпрос. Мисля че направих една грешка в приготвяне на къната и искам да попитам дали ще се отрази това по някакъв начин на постигането на желания за мен цвят. За тъмно кестенява коса смесих равни части къна и индиго. Косата ми е до раменете. Прочетох след това в блога че индигото се смесва непосредствено преди поставянето а аз ги смесих заедно?

  • HennaFox

   Здравейте, а оставихте ли билките да престоят преди нанасяне на косата? Индигото бързо губи от оцветяващата си сила с времето, и ако сте го оставили няколко часа смесено с къната вероятно резултатът ще е по- червеникав и светъл от очакваното. По принцип за тъмно кестеняво съотношението на индигото е малко повече от къната.
   Това обаче лесно се поправя – след къносване цветът може да се потъмни с още малко индиго, 2-3 с.л. смесени с хладка вода, + добавяне на достатъчно балсам за коса за лесно нанасяне; време на престой върху косата – 30 минути.

   • Nadya

    Оставих билките 3 часа, защото знам че къната трябва да отдели цвят, изощо не съм знаела че индигото с времето губи от оцветявашата си сила и винаги съм ги смесвала заедно. Ами да резултата е червеникав оттенък а белите косъмчета оранжевеят. Следващият път ще знам вече :).Но като цяло доста съм доволна от къната. От както я ползвам вече 1 година косата ми се сгъсти и видимо е по здрава.

 45. Радостина

  Здравейте,
  Извинявам се предварително ако има такъв въпрос. Преди два дни се къносах и косата ми има много силен и неприятен аромат, как мога да го премахна или поне до колко време ще отшуми. Благодаря

  • HennaFox

   Здравейте, след следващото измиване би трябвало да отшуми или поне значително да намалее. Към сместа с къна може да добавяте етерични масла и/или подправки като канела например за замаскиране на аромата. 🙂

   • Радостина

    Благодаря ви за бързия отговор. При следващото къносване ще добавя канела. Цветът стана страхотен, както и самата ми коса като плътност. Благодаря Ви, продължавайте все така 🙂

 46. Йорданка

  ЗДРАВЕЙТЕ!Интересува ме пречи ли ако къната се разбърка с вряла вода?Преди да прочета, я залях с врящ черен чай,а прочетох,че не се разтваря с вряла вода,трябвало да е топла.Благодаря!

  • HennaFox

   Здравейте, има различни начини на приготвяне на къната. Ако се залее с вряла вода, времето на престой преди нанасяне се съкращава значително – цветът се отделя по-бързо, но и по-бързо намалява оцветяващата сила, затова къната се нанася почти веднага.

 47. Desislava

  Здравейте, много съм доволна от къната.Косата ми беше много изтощена ,а сега е видимо много по-добре.Радвам се, че открих тези продукти страхотни са.Ще опитам всички продукти за коса.Благодаря ,че ви има.

 48. Светломира

  Здравейте,
  бих искала да попитам, може ли да мина на боядисване на косата с билковите ви бои, след като съм я боядисала с къна и индиго? Има ли вероятност да се получи някоя нежелана реакция?

  • HennaFox

   Здравейте, няма проблем да преминете на билковите бои- но понякога се получава по-тъмен цвят, тъй като боите съдържат доста индиго и се получава донякъде ефект като от двете стъпки къна и индиго. За по-сигурно може да тествате върху кичур коса -смесвате една лъжичка от боята с топла вода, намазвате веднага и увивате с найлоново фолио, а цялата коса – с хавлиена кърпа, за да се запази топлината.

   • Светломира

    Много благодаря за бързия отговор. Имам само още един- два въпроса. Колко често мога да третирам косата с тази боя? Има ли начин косата ми да стане чисто черна, без червеникави оттенъци, защото от двете стъпки- къна+ индиго доста червенея?

    • HennaFox

     Черната боя за мен имаше по-добро покритие от двете стъпки, без червеникави оттенъци в корените /по дължините имах години натрупана къна върху светла основа и нямаше как/, но знам, че други хора са по-доволни от двете стъпки – напр. задържат се по-добре върху бели коси – но всичко е наистина индивидуално. 🙂 За честотата също зависи – коса, склонна към омазняване, която се мие по-често, или е сравнително къса, по правило може по-често да се боядисва с тези бои – имала съм периоди дори на две-три седмици, или черна боя в корените, а по дължината – само индиго + вода + балсам. Просто е нужно да следите състоянието на косата – ако започне да се усеща по-суха от обичайно, е добре да разредите боядисването на дължината. 🙂

 49. Щиляна

  Здравейте,взех си 200гр къна и 100гр индиго.Корените на косата ми са побелели.Искам да постигна тъмно кафяв цвят или 4ерен,но незнам колко индиго да прибавя,цялото пакет4е от 100гр. или няколко лъжи4ки?Побелелите корени какъв цвят ще станат, даите ми съвет.

  • HennaFox

   Здравейте, за тъмно кестеняво количеството на индигото трябва да преобладава – 2/3 да е индигото и 1/3 къната.
   Количеството зависи от дължината и гъстотата на косата, но например за средно гъста коса с дължина около и малко под раменете ще трябват общо 100 грама суха смес или 1/3 пакетче къна и 2/3 индиго. Като следвайте инструкциите на опаковката – къната се смесва няколко часа предварително, и едва когато е готова, индигото се смесва отделно с хладка вода и след 10 мин. се добавя към къната и нанася на косата.
   За черна и възможно най- добро покритие на бели коси може да опитате рецептата в две стъпки – тя отнема малко повече време и количеството билки е двойно. Най-напред косата се оцветява само с къна – за средно дълга коса пак около 100 гр., а след като я отмиете и подсушите леко, нанасяте индигото, разтворено с хладка вода и щипка сол.

 50. Теодора

  Здравейте,
  от прочетеното до тук ми стана ясно, че за да почтигна кестеняв цвят трбява да се смесят индиго и къна . Въпросът ми е дали този ефект ще бъде постигнат и от комбинацията между къна и амла, защото се боя да не прекаля с индигото и да направя цвета по-тъмен от желаното.

  • HennaFox

   Здравейте, амлата сама по себе си не оцветява; променя съвсем леко нюанса в комбинация с къна и индиго.
   Ако имате светла коса например и съвсем малко количество бели коси за покриване, може да разредите къна+индиго с касия.
   Например 50% касия, а останалите 50% къна и индиго според желаната пропорция. Всичко се смесва поотделно, къната и касията няколко часа предварително, а индигото – непосредствено преди нанасяне и накрая се смесват заедно.

 51. Теодора

  Благодаря за бързият отговор.
  Косата ми е нито светла, нито прекалено тъмна. Говорим за естественият и цвят, но цвета, който искам да постигна е по-скоро кафеникъв..меден, не и тъмночервен.Явно трябва да се експериментита с пропорциите на съставките.

 52. Pingback:Оцветяване на косата с билки - тънкости и споделен опит - Блогът на HennaFox

 53. Нина Николова

  Цветът на косата ми е тъмно кестеняв, постигнат с химически бои. В корените ми е сива. Ако използвам Билкова боя за коса – тъмно кестеняв цвят, какво ще се получи. Аз бих искала нещо като тъмен шоколад и не знам дали е възможно???

 54. Павлина Димитрова

  Здравейте от мен и Честита нова година! Реших, че тя ще бъде символ на промна за мен и започнах от косата. Вчера прочетох целия блог, няколко пъти тази статия конкретно и с изнада установих, че точно до блока ми има магазин, в който се продават продуктите на HennaFox.
  Направих комбинация от 200 гр. къна и 100 гр. индиго за средно дългата ми коса (получи се малко в повече, но я използвах цялата). Намазах с крем лицето си преди това, както бяхте посъветвали и нямаше никакви поражения. Измих си косата в 22.30 ч. и… цветът беше жесток!!! Имах израснали корени от около 4 месеца и бели коси. Заради тях направих отделно малко смес, в която индигото представляваше 2/3, както прочетох в един пост. Сложих и една лъжичка сол за наситен цвят.
  Резултатът: зашеметяващ горещ шоколад, който винаги съм искала да получа при фризьора си, но никога не е изглеждало толкова добре. Белите коси са оветени също, леко по-светли, но на мен този ефект ми харесва още повече!
  Мисля, че най-сетне успях да намеря моя начин да боядисвам косата си!
  Желая успех на всички. Не се колебайте! И имайте търпение – всичко става с повечко време. Аз чаках за този цвят 3 часа. Мога да изпратя и снимка, ако желаете 🙂
  Поздрави,
  Поли

  • HennaFox

   Здравейте, Поли,
   Много се радвам и благодаря за подробния отзив – ако не Ви затруднява, моля изпратете снимка (преди/след още по-добре) – със сигурност ще е от полза на много хора. 🙂
   Пожелавам една прекрасна и успешна във всяко начинание година.

 55. Pingback:Оцветяване на косата с къна и индиго - тънкости и споделен опит - Блогът на HennaFox

 56. Марина

  Здравейте. Бих искала да попитам, за да получа подобен червеникаво кафеникав цвят, на светло кестенява коса какво трябва да смеся? Вече съм се къносвала преди с готова къна, и се беше получило тъмно чевеникаво кяфяво, което ми хареса. Страх ме е да не стана оранжева, като тиква.

  • HennaFox

   С къна и индиго. 🙂 Индигото намалява рижавото; опитайте за начало пропорция 1:1; ако не е достатъчно тъмно – увеличете индигото при следващото оцветяване.

 57. Ели

  Здравейте, взех си готова(от тези които предлагате) билкова боя –Кестеняв цвят и мн добре покри дори остатъците долу на връхчетата които бяха руси. Но имам малък проблем косата ми стана с червен отенък как мога да го неутрализирам ? С Амла?и след колко време мога да го направя тъй като вчера се къносах.

  • HennaFox

   Здравейте, боята е на основата на къна и за жалост червеното е в природата ?. С амла няма да се получи; ако нямате против леко потъмняване – 1 с.л. индиго, разтворено във вода, + достатъчно балсам за коса, като маска за 20-30 минути / но пак вероятно ще има лек оттенък – при някои коси е по-силно изразен от други/. Може да повторите още сега. За връхчетата предполагам е по-силен оттенъкът; там ще е нужно още едно боядисване, за да се задържи добре цветът.

 58. Анита

  ЗДРАВЕЙТЕ!И АЗ СЕ РЕШИХ ДА ПРОБВАМ ОТ ГОТОВИТЕ БОИ.НАПРАВИХ СИ ТЕСТ ЗА АЛЕРГИЯ – НИКАКВА РЕАКЦИЯ НЯМАШЕ И ИСКРЕННО СЕ НАДЯВАМ И СЛЕД БОЯДИСВАНЕТО ДА НЯМА.КОСАТА МИ В КОРЕНИТЕ ОКОЛО 6СМ. Е МОЯ ЕСТЕСТВЕН ЦВЯТ – КЕСТЕНЯВО; НАДОЛУ Е ЧЕРНА, ОТ ПРЕДИШНИТЕ МИ БОЯДИСВАНИЯ ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИН ГОДИНА; НО НА СВЕТЛИНА ПО СКОРО Е ТЪМНО КЕСТЕНЯВА С ЧЕРВЕНИКАВИ ОТТЕНЪЦИ.ВЗЕХ СИ ЦВЯТ ТЪМНО КЕСТЕНЯВО И СЕ НАДЯВАМ ДА НЯМА МНОГО ГОЛЯМА РАЗЛИКА М/У КОРЕНИТЕ И ДЪЛЖИНАТА.ДОВЕЧЕРА ЩЕ ПРОБВАМ И СЛЕД ТОВА ЩЕ НАПИША ЗА РЕЗУЛТАТА 🙂

   • АНИТА

    ЗДРАВЕЙТЕ ОТНОВО!СНОЩИ СЕ БОЯДИСАХ,НО….ВСЕ ЕДНО НЕ СЪМ СЕ.В КОРЕНИТЕ СТАНА СЪВСЕМ МАЛКО ПО -ТЪМНО ОТ ЕСТЕСТВЕНИЯ МИ ЦВЯТ, НО ПАК СИ Е КЕСТЕНЯВО.КОЕТО МНОГО МЕ УЧУДИ, ТЪЙ КАТО ОЧАКВАХ ДА СТАНЕ ТЪМНО КЕСТЕНЯВО.НАДОЛУ ПО ДЪЛЖИНАТА НА КОСАТА СИ Е ЧЕРНО С НЯКАКЪВ ЧЕРВЕН ОТТЕНЪК НА СВЕТЛИНА.ЕДИНСТВЕНО СЕ РАДВАМ, ЧЕ НЕ ПОЛУЧИХ АЛЕРГИЧНА РЕАКЦИЯ И МОЖЕ БИ ТОВА Е НАЙ-ВАЖНОТО!
    ПОСЪВЕТВАЙТЕ МЕ КАК ДА СЕ БОЯДИСВАМ НАПРЕД.АКО ВЗЕМА ОТ ЧЕРНАТА БОЯ, ЧЕРНО ЛИ ЩЕ СЕ ПОЛУЧИ СПОРЕД ВАС?ИЛИ ДА ПРОДЪЛЖА С ТЪМНО КЕСТЕНЯВАТА С НАДЕЖДАТА ДА СЕ ПОТЪМНИ В КОРЕНИТЕ?

    • HennaFox

     Черната боя за мен е загадка 🙂 На светла коса в продължение на година получавах равномерен черен цвят с нея, но много хора казват, че при тях се е получил по-скоро много тъмно кестеняв цвят.
     Радвам се, че няма реакция 🙂 Какъв цвят бихте предпочели занапред? Според мен, ако боядисвате по-често в корените, ще се потъмни; ако боядисвате по-рядко и боята се отмива, то по-добре да опитате с черното..

 59. Kristina

  Здравейте! От доста време се боядисвам и косата ми е много изтощена и суха. Поради тази причина реших да започна да използвам къна, касия и алма. Искам да се боядисам, но тъй като съм си правила кичури /и такива със супра/,имам и бели коси, а не ми се иска да променям цвета си много драстично към червен. Знам, че къната заздравява косъма, подобрява състоянието на косата и скалпа. Искам да опитам и съм решила да направя комбинация между две части касия, две части алма и 1 част къна, за да получа съвсем леко оцветяване, да покрия белите коси и в крайна сметка да не се получи драстична смяна на цвета. Просто една идея леко розово-червеникави тонове. Надявам се да се получи, но ми се иска да споделите и вашето мнение. Благодаря Ви!

  • HennaFox

   Къната оцветява по-скоро в рижаво, не розово червеникаво 🙂 бих препоръчала още по-малко количество къна /ако не искате рижаво/, или смес от светло кестенявата боя и касия.

 60. Maggie G

  Здравейте,
  Моят естествен цвят е кестеняв, от 1-2 години съм руса(малко карамелено) на кичури. Но не го искам вече това русото, не искам и да си горя повече косата с химии. Целта ми е тъмен шоколад(наситено кафяво си го представям). Аз си поръчах вече къна, индиго и алма. В какво съотношение да ги забъркам и дали изобщо ще се получи? Да не стана червена само, че експерименти вече не ми се правят с косицата.

  • HennaFox

   Здравейте, тъй като косата е била изсветлявана, може би ще се получи наситен хубав цвят от втория път. Опитайте за начало 1:1 къна и индиго, амла 2-3 с.л.. Няма да се получи червено, но може да има лек червен оттенък. Ето подобен резултат, с малко повече къна, но върху тъмна основа: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152180049796810&set=a.10152180049681810.1073741825.162659811809&type=1&theater
   Важно е в началото да използвате достатъчно количество билки и да нанесете равномерно за плътно покритие.

 61. Мария Братанова

  Здравейте! Ако смеся 1/2 черна билкова боя с касия,дали ще получа много тъмно кестеняво-това е цветът на 4см.корени,а по дължината е доста по-светла от боядисване преди 4 месеца.Опитах няколко пъти с тъмно кестенявата боя,но разликата е голяма. Затова мисля да пробвам с черна боя и се надявам касията да я направи по-скоро много тъмно кестенява. С къна и индиго не искам да пробвам заради червеният оттенък, но също толкова искам да избегна и черното. Та,въпросът ми е черна билкова боя плюс повечко касия равно ли е на много тъмно кестеняв цвят?

  • HennaFox

   Здравейте, не разбрах -какъв цвят се получи с тъмнокестенявата? Искате да наподобите цвета на корените или на дължината?
   Касията по принцип разрежда боята, но не съм опитвала в комбинация с черната боя и ще ми е трудно да дам съвет за пропорции.

 62. Мария

  Де да можех до наподобя цвета на дължината!Корените ми са доста по-тъмни и целя да изравня цвета.По-нагоре прочетох, че някои ваши клиенти определят резултата от черната билкова боя като много тъмно кестеняв и след като тъмно кестенявата боя не може да ми изравни цвета,смятам да пробвам с черната. Касията има изсветляващ ефект и се надявам да потуши малко черното,освен ако не го засили. Аз прибавям и повечко индийско масло за коса,защото тушира миризмата на боята,ще сложа и 1 канела и лимон и каквото стане! В града в който живея има 2 магазина,които предлагат вашите бои и поне в единия ще има черна боя.Довечера ще се намажа и утре ще кажа какво се е получило.

  • HennaFox

   Да, моля споделете после резултата! Какво е това масло за коса? Етеричните масла са ок като добавка, но ако е мазно масло, може то да е попречило на тъмнокестенявата боя да хване добре.

 63. Мария

  Маслото е „Тричуп“(TRICHUP)-много е мазно,но не в него е проблема.Просто тъмно кестенявата не ми е достатъчно тъмна. Аз не използвам за пръв път вашите бои-просто не съм пробвала с черната. И не бях работила с касия. Преди десетина дни си сложих 1/2 пакет от нея(престояла 12 часа с лимонов сок и вода в гювече върху радиатора),преди да нанеса добавих 2 канели и маслото.Стоях 5 часа и там където е боята стана светла. Хареса ми,но разликата с корените е фрапираща. Имах 1/2 пакет тъмно кестенява от миналата пролет,когато последно се боядисах с билкова боя,преди да премина на химическа.В събота сложих нея,малко касия и лимон и масло,колкото беше останало в шишето. Стоях 4 часа-там,където е боята стана светло кафяво и ми харесва,но корените са си тъмни. Много съм подробна,но искам да ви кажа,че боите си оцветяват,но не изсветляват и затова искам да пробвам с най-тъмната.За да мога да използвам само билкова боя,трябва да открия начин да правя цвят много близък до моя естествен.Пожелайте ми успех-ще пиша пак утре.

 64. Дима

  Здравейте, много искам да започна да се боядисвам с къна или натурална боя, но имам 90% бяла коса и досега се изрусявах ,защото никоя боя не ми покриваше белите коси . Ако можете да ми дадете съвет, с каква къна мога да покрия тези коси ( но и да е в по светъл цвят) ? Предварително Ви благодаря .

  • HennaFox

   Може да опитате смес от светлокестенява боя и касия. Но препоръчвам най-напред да тествате върху кичур коса; понякога индигото, което е съставка в боята, дава лек зеленикав оттенък върху изрусявана коса. За да тествате: забърквате по 1 ч.л. от двете с малко гореща вода, намазвате върху кичур, а кичура увивате с найлоново фолио – отгоре хавлиена кърпа – и оставяте да престои три часа.

 65. Василена

  Здравейте! В статията пише, че може да се сложи 1/2 ч.л. сол. В случая използвали ли сте или цветът, който е от снимките е без сол? Моята коса е тъмно кестенява, и понеже имам бели косми искам да я боядисам и цветът да е подобен или малко по-тъмен.Решила съм да използвам къна и индиго в една стъпка(1/3 къна и 2/3 индиго). Дали е нужно да сложа и сол? Не искам да става съвсем черна.

  • HennaFox

   Здравейте, цветът е без сол – съвсем не е задължително да се сложи.
   За къната – доста време е минало, може да не оцвети добре. Тествайте, като намажете малко върху кожата – отмийте след 20-30 сек – ако не остави оранжево петно, и косата няма да оцвети.

 66. Василена

  Къната съм я оставила да стои на стайна температура от вчера от сутринта в 10ч.и сега мисля да се правя, дали е стояла твърде много?

 67. Василена

  Здравейте отново! 🙂 Както обещах, включвам се с резултат. Добре се получи ,леко по-тъмен от моя както го исках.Белите косми ги няма.Някъде бях прочела, че цветът продължава да се насища часове, след като се измие косата и че при всяко следващо боядисване става все по-наситен.Не си спомням дали информацията беше от вас.
  А колкото до главоболието – определено и аз го получих.Малко неприятно е, но ще се изтърпи ;)Хубав ден!

 68. Василена

  Привет отново!Преди да се боядисам нямах грам пърхот, а сега забелязвам поява и то доста.Възможно ли е да е от къната т.е понеже кожата се изсушава повече?

 69. Дайана

  Здравейте! В продължение на 4 год. си изрусявах косата, но я потъмних и момента съм с подобен цвят: http://womennbeauty.com/wp-content/uploads/2013/10/Dark-Blonde-Hair-Color-Pictures3.jpg
  Искам промяна и мисля да опитам с къна. Харесва ми вашият цвят след третата апликация, но ми се иска да бъде малко по-червен. Какви съставки освен къната и какво количество да използвам? Косата ми е до раменете.

 70. Дайана

  Благодаря за съветите. Надявам се да не стане някоя беля с цвета като за първи път. Ще споделя резултатите скоро 😀

 71. Мариета

  Здравейте,
  След дълги години боядисване, реших да премина отново на къна /взех си естествена индийска / . Корените ми са светли, естествения цвят ми е светло кестеняв, а по дължината е почти черна, тъй като години наред се боядисвах в черно.
  Та след два пъти къносване имам червено-рижави корени и почти черна коса по дължината. Какъв е вашия съвет при сведващото къносване? Дали да смеся индиго с къната,да уеднаквя цвета? Или пък при всяко нансяне и корените ще потъмняват?
  Благодаря предварително за отделеното време!

  • HennaFox

   Няма да се изравни цвета само с къна, твърде голяма е разликата. Евентуално може да опитате с тази маска за изсветляване само на дължините, но честно казано трудно се повлияват пластове черен цвят.
   Може би е добра идея да добавите малко индиго, дори 2 с.л. ще намалят значително рижавото. Всъщност зависи от дължината на косата и доколко ви се занимава с две отделни смеси – но и това е добър временен вариант – само къна за дължината и къна + малко индиго за корените.

 72. Стефка Стефанова

  Здравейте.От около 1 година се боядисвам с боя в светло кестеняв цвят с червеникаво-медени отенъци,но косата ми взе много да се изтощава,а и искам косата ми да расте по-бързо и да е подхранена.Бих ви помолила за съвет за рецепта за къна,дали има нужда от индиго и изобщо как да си направя най-подходяща къната,така че цвета да си ми остане почти същия.

 73. Криси

  Здравейте! Мога ли да получа черна коса, но със синкави оттенъци? Ако сложа повече индиго(примерно 2/3 индиго и 1/3 къна) или само с индиго да се боядисам? Естествения цвят на косата ми е тъмно кестеняво,краищата ми са изсветлявани и съм се къносвала е преди 6 месеца, но косата ми все още червенее.

  • HennaFox

   Здравейте, съжалявам – няма как. Индигото самостоятелно в тази си форма придава синкаво-зеленикаво-сив оттенък на бяла коса, то не е онова наситено синьо, за което мислим при споменаване на думата индиго – за боядисване на дрехи преминава специална обработка, с която се получава този цвят.

 74. nadya

  Здравейте, имам един малко нестандартен въпрос. Да сега от 2 години използвам къна и индиго на HennaFox и съм много доволна. Понеже сега съм бременна почти в 5-ти месец мога ли да се къносвам, има ли някакъв проблем това за бебето? Проблема е че съм с много бели коси и от както забременях не съм ползвала къна, но вече доста поизрастна и личи. Благодаря! 🙂

  • HennaFox

   Здравейте, няма проблем да продължите с къносването при нормално протичаща бременност.
   Не се препоръчва при дефицит на глюкозо-6 фосфат дехидрогеназа; хипербилирубинемия; анемия; хронични заболявания на кръвоносната или имунната система.

   • Деси

    Здравейте,
    Кое не се препоръчва при анемия – къна или индиго. Жалко, тъкмо днес мислех да се къносам и случайно видях това…Как бихте препоръчали да покрия белите коси в този случай?
    Благодаря предварително!

    • HennaFox

     Здравейте, макар и в много редки случаи, може да се получи анемия в следствие от нанасянето на къна. Имайте пред вид, че на някои места пастата от къна се ползва като лекарство, нанася се върху открити рани, използва се при себореен дерматит, дори се приема вътрешно, и в тези случаи рискът е много по-голям. Има например документиран случай с 20-дневно бебе, получило тежка анемия след нанасяне на паста от къна върху голяма площ от тялото за лекуване на обриви.
     За съжаление само с индиго няма да се получи.

 75. Симона

  Здравей, Хена! В ежедневието ми много често се оказва по-удобно да приготвя къната вечерта и да я използвам деня след това. Как препоръчваш да я приготвя, за да може на следващия ден да отдели максимален цвят? В упътването пише къната да престои до 8 часа прези употреба, проблем ли е ако постои 13-14, например?

  • HennaFox

   Тази къна отделя цвят доста бързо. Ако ще престои по-дълго време, е добре водата, в която се разтваря, да е с по-ниска температура (т.е. в никакъв случай гореща; приятно топла; без лимонов сок, амла и други кисели добавки). Зимата при по-ниските температури е нужно малко повече време в сравнение с лятото, така че 12-14 часа престой трябва да са ок.

  • HennaFox

   Тази къна отделя цвят доста бързо. Ако ще престои по-дълго време, е добре водата, в която се разтваря, да е с по-ниска температура (т.е. в никакъв случай гореща; приятно топла; без лимонов сок, амла и други кисели добавки). Зимата при по-ниските температури е нужно малко повече време в сравнение с лятото, така че 12-14 часа престой трябва да са ок.

   • Симона

    Благодаря за отговора! Рискувах на същия ден в който зададох въпроса и я направих със хладка вода, малко по-трудно се разбърка и по-трудно се махнаха бучките, но пак се получи, и я оставих в хладилника – не в камера, но в хладилник. Като се боядисах на следващия ден, получих пак много красив цвят, оцветяващите свойства не се бяха загубили. Притоплих я само преди употреба на водна баня като преди това я бях оставила да се стопли до стайна температура. Надявам се това да не е повлияло на интензитета на цвета, аз съм доволна от резултата, но досега не съм ползвала тази къна, от новия ви доставчик и не знам до къде се простират оцветяващите й способности 😀 По принцип за мен колкото по-червено, толкова по-добре 😀

 76. Миглена

  Здравейте и от мен 🙂 Боядисвам се от дълго време, но от една година насам косата ми е доста изтощена и започна да капе. В момента цвета ми е светло златисто кестеняво, а корените са ми кестеняви (нямам бели коси и не съм се боядисвала от 2м.). Обмислям варианта да премина към кана, но се чудя какво ще се получи при 1/2 къна + 1/2 индиго. Дали ще получа равномерен цвят корени – дължини? Резултата на тази дама http://goo.gl/434E5x също много ми допада 🙂 Благодаря предварително!

  • HennaFox

   Да – цветът ще е равномерен, с 1:1 пропорция се получава средно кестеняво. Колкото повече къна – толкова по-топло кестеняво с червеникав оттенък. Така че може да опитате за начало и с малко повече къна, а според получения резултат да нагласите пропорцията за следващото боядисване. 🙂

 77. Сиси

  Здравейте , искам да попитам дали този метод ще помогне на моята коса.. По принцип ми е много светло кестенява даже лятото става на руси кичури..Искам да стане тъмно кестенява, дали с каната и индигото ще се получи този ефект , защото не искам да използвам боя 😀

  • HennaFox

   Здравейте, ще стане с къна и индиго – да; моята коса по принцип е тъмно руса. Ако искате, опитайте първо къна и индиго в пропорция 1:1 (за средно кестеняво) – впоследствие потъмняването е доста по-лесно от изсветляването 🙂 – а пропорцията за тъмно кестеняво е 2/3 индиго : 1/3 къна. Колкото повече индиго – по-тъмен цвят и по-малка вероятност за червеникав оттенък.

   • Сиси

    Благодаря ти , а от 1ят път ли ще потъмнее или ще и трябва време ?
    По принцип аз сега си бях купила не знам дали си чувала за шампоан оцветител , и го изпробвах но не постигна ефекта на който аз се надявах и затова мисля да пробвам това което си написала :))

    • Сиси

     Добре , а ако направя направо пропорцията за тъмно кестенява коса , няма да има някъкъв проблем нали ? Благодаря предварително 🙂 , не съм много запозната с тези работи затова питам 😀

     • HennaFox

      Да, разбира се, ще потъмнее, но е важно да се нанесе равномерно и обилно количество смес. 🙂

 78. Albena

  За първи път се боядисвам сама с къна. Ползвам варианта за тъмнокестенява коса с 1 стъпка – къна 1/2 + 1 индиго. Малко съм пред отчаяние в момента, дано някой даде кураж. Едва 50 минути съм намазана, а отвсякъде тече къна, изхабих почти 1 пакет големи мокри кърпички… никъде не прочетох за такъв проблем. Какво да направя?

  • HennaFox

   Здравейте, има две възможни причини – сместа е намесена на мокра коса, или е по-рядка от необходимото. Следващия път опитайте с по-гъста смес.

 79. Albena

  Надявах се на бърз отговор, а коментарът ми чака за одобрение с часове… Вече не капе толкова много, но пак бърша ли бърша, дано поне резултатът си струва…

   • Albena

    Да споделя резултата при мен. 🙂 Въпреки перипетиите с течащата къна съм доволна цвета. Косата ми изглежда супер лъскава, свежа. Само в корените имам малко по-светли части заради белите коси най-вероятно, но не стои грозно, ще си направя глос след няколко дни. Благодаря за чудесния блог и хубавите продукти.

  • HennaFox

   Здравейте, може да опитате с малко индиго (1-2 с.л. разтворени в хладка вода + балсам за коса – нанасяте и оставяте да престои около 20 минути). Не съм сигурна обаче доколко трайно ще е – по принцип индигото има нужда от основа от къна, за да се задържи. Маски с амла също са вариант, тя променя съвсем леко цвета към по-пепеливо, но резултатът също е нетраен.

 80. ABLEN

  ЗДРАВЕЙТЕ! ДОСТА ВИ ЧЕТОХ И ДОСТА ПРОТИВОРЕЧИВОСТ ЗАБЕЛЯЗОХ. ВЕРОЯТНО Е ОТ КАЧЕСТВОТО НА КОСАТА И ОТ ОЧАКВАНИЯТА. ТАКА Е И С ЦВЕТОВЕТЕ. ТА КОНКРЕТНИЯТ МИ ВЪПРОС: МАЙКА МИ СЕ КЪНОСВА. НЕ СЕ Е БОЯДИСВАЛА. ПРЕДИ ГОДИНИ СТАВАШЕ ТЪМНО ЧЕРВЕНА.НО ОТ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ Е ОТВАРАТ – БЯЛО, ЧЕРВЕНО, ОРАНЖЕВО. КЪНОСВА СЕ С КЪНИ ОТ ПАРФЮМЕРИИ – ЯВНО СУПЕР НЕКАЧЕСТВЕНИ. 70 ГОДИШНА , КЪСА , ДОСТА БЯЛА КОСА. ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА СЕ КЪНОСА И ДА СЕ ПОКРИЯТ БЕЛИТЕ КОСИ. БИЛО ТО ПО РЕЦЕПТАТА НА АНАСТАСИЯ http://goo.gl/434E5x ИЛИ ДРУГА , НО ДА СЕ ПОЛУЧИ ТОЗИ ЦВЯТ ПО ЦЯЛАТА ДЪЛЖИНА. ЩЕ СЪМ МНОГО БЛАГОДАРНА НА КОНКРЕТЕН ОТГОВОР , ЧЕ МАМА НЕ МИ ХАРЕСВА ТАКА А ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ НЕЩО.

  • HennaFox

   Здравейте, нашата къна оцветява с по-силен цвят, но белите коси пак биха били тъмно оранжеви. С къна и индиго ще се получи хубав цвят – колкото повече индиго – по-тъмно; тази рецепта е съвсем подходяща за добро покритие.

  • HennaFox

   Здравейте, нашата къна оцветява с по-силен цвят, но белите коси пак биха били тъмно оранжеви. С къна и индиго ще се получи хубав цвят – колкото повече индиго – по-тъмно; тази рецепта е съвсем подходяща за добро покритие.

 81. Рала

  Здравейте! Ужасно много искам червена коса, но по-скоро нещо като естественото червено. Правих опит с безамонячна боя, но цвета не ми хареса, т. е не се получи цвета, който исках. Не съм боядисвала косата си повече от 3 месеца, нямам бели коси. Естествения ми цвят е средно кестеняв, а лятото изсветлява доста. В корените косата ми е с естествения си цвят, а по дължината остана единствено лек махагонов отенък. От известно време обмислям варианта да използвам къна, но понеже няма каталог с цветове, които се получават същите като при боята, изпитвам леко притеснение. Мога ли да получа такъв цвят и също може ли къна да се използва за оцветяване на вежди. Благодаря!

  • HennaFox

   Здравейте, да – къна може да се използва за оцветяване на вежди. Технологията е следната: нанася се с клечка за уши или малка четка; покрива се по някакъв начин, за да не засъхне бързо – тиксо например върши работа. Престой от 30 минути до час.
   Относно цвета – толкова ярко червено на кестенява основа няма да се получи; по-скоро това , или това, може би с малко по-рижав оттенък на слънчева светлина. При първото нанасяне цветът е по-рижав; със следващи нанасяния става по-тъмен и махагонов. Така че ако предпочитате да остане възможно най-ярко и светло, е добра идея да нанасяте следващите пъти само в корените на косата.

  • HennaFox

   Здравейте, да – добре е да направите тест за алергия. Относно боята, за да съм максимално полезна, моля да опишете възможно най-подробно как я ползвахте – какво количество за каква дължина; с какво смесихте боята; имаше ли други добавки вътре, покрихте ли я с найлон; какво време на престой преди и след нанасяне.

 82. Величка Мартинова

  Здравейте! Купувала съм си натурална къна със зелен цвят от циганките на лъжици. Те ме научиха и на една рецепта – няколко лъжици къна с малко вода и ракия, слагам на косата за 2 часа и тъй като съм руса, освен страхотно подхранена, косата ми ставаше и рижа и то много естествено рижа. Казвали са ми, че същата къна те не я използват за оцветяване, а само като маска за подхранване, защото не влияе на цвета на тъмната коса по никакъв начин. Вече нямам контакт с тях, а много ми се иска отново този ефект, а не съм сигурна дали става въпрос за вашата къна или за касията. Можете ли да ме упътите? Благодаря предварително!

  • Величка Мартинова

   Забравих да допълня, че технологията беше доста проста – без престояване, образуваше се зелена на цвят кашичка, която се нанасяше на влажна коса. Ефектът всъщност не беше светъл, а по-тъмно рижаво, което падаше много бавно – обикновено се правех декември и към лятото започваше да преминава в русо, но много плавно и незабележимо. Исках да кача снимка, за да ви покажа каква ми е естествената коса и какво се получаваше след къната, но явно нямата такова приложение.

   • HennaFox

    Здравейте, има разлика в къната- нашата вероятно оцветява по-силно. Но има начин това да се коригира, напр. къната да се разреди с касия /тя не оцветява/. Може също първия път времето на престой да е по-кратко. Повече престой / повече къна = по-силен цвят.

 83. Виолета Кръстева

  Здравейте, имам следния въпрос относто теста за алергия на билките: как точно се прави- поставя се малко количество на лакетя и се чака реакция ли? Колко време трябва да се изчака?
  Благодаря Ви,
  поздрави!

  • HennaFox

   Здравейте, малко количество се смесва с топла вода и се намазва върху вътрешната страна на ръката. Покрива се с лейкопласт и след 4-6 часа се отмива. Не използвайте при зачервяване или дразнене; ако става въпрос за къна, то тя ще оцвети кожата в оранжево.

 84. Деси

  Здравейте,
  Моля за помощ – миналата година си бях купила къна, амла и шикакай от магазин „Зоя“. Сега реших да ги използвам, но видях, срокът им е изтекъл през август 2014 г.
  Как мислите, дали мога да я използвам сега. Би ли навредила? Не ми се иска да я хвърлям, защото тогава дадох към 15 лева.

  Другото, което искам да Ви питам е дали има салони, в които предлагат боядисване по Вашите рецепти. Честно казано не знам дали ще сесправя сама с къносването. Косата ми е доста побеляла и обезцветена. Преди беше кестенява, а сега е буквално безцветна.

  Благодаря!

  • HennaFox

   Здравейте, не е проблем да ги ползвате, стига да не са отваряни – те са много добре опаковани, което удължава срока. Къната е възможно да оцвети малко по-слабо от обичайното, но амлата и шикакая ще са със същото действие.
   Може да проверите в салон за красота IGORA, ул“Св.Иван Рилски“ 42, тел за връзка 0899 280 793. Препоръчвам да се обадите предварително, не съм сигурна дали имат в наличност нужните продукти.

 85. Радина

  Аз смесих Био къна на прах, Био касия на прах и Био зизифус, а косата ми е светло кестенява и ми стана червена и не се харесвам особено много. Въпроса ми пада ли бързо къната от косата?

  • HennaFox

   Къната е доста упорита. Може да опитате домашни маски, с масла, с вит. С, хума; щом е само едно нанасяне, има някакъв шанс да поизбледнее – съжалявам, вероятно няма да е бързо.

 86. Радина

  Да не би да трябва да чакам да ми израсни нова коса, за да се махне къната, проблемът е че изобщо не се харесвам , какво ще ме посъветвате да си взема къна за кестеняв цвят или тъмно кестеняв цвят, но без никакви отенъци – червени, зелени, сини или винаги остават някакви отенъци. А вторият ми въпрос, като се махни този цвят от косата ми и си е моят, след това искам просто да я подхранвам без да се променя цвета, без отенъци за заздравяване на косъма, какво да използвам?

  • HennaFox

   Зависи, с времето ще поизбледнее малко – може би не 100%, но ще е доста по-близо до естествения цвят. По-добре не взимайте боя; с боите на основата на къна винаги рискувате червен оттенък, и ще е доста по-трудно да израсне заради разликата в корените. Може да опитате с глос от индиго за леко потъмняване и приглушаване на рижавото – т.е. 1-1.5 с.л. индиго се разтваря с хладка вода, добавя се достатъчно балсам, нанасяте и отмивате след 20 минути.
   Щом косата израсне: касията може да даде златист оттенък, но на светлокестеняво не вярвам да личи. Амлата, билковата смес и др. може да доведат до съвсем леко потъмняване – а може и да не, обикновено го има при изрусени и бели коси. Зизифусът не дава никакъв оттенък.

 87. nixx

  Здравейте , бих искала да ви попитам няколко неща. Наскоро се боядисвах с боя , но понеже моя естествен цвят е черен не се получи каквото поисках , стана леко червеникаво с оттенъци. Проблема е при израстването имам доста бели косъмчета те стават розови и оранжеви и като израсне се вижда тъмният цвят на останалата коса . Реших , че не искам вече този странен цвят . Каква къна мога да използвам , за да си върна тъмния цвят на косата? мога ли да си направя нещо със сини оттенъци ? И какво може да ми предложите за белите коси?
  Благодаря предварително !!

  • HennaFox

   Здравейте, с билки няма как да се получат сини оттенъци, дори черното не се получава гарваново черно. За възможно най-тъмно и най-добро покритие е рецептата в две стъпки – най-напред – оцветяване с къна, а след отмиването се нанася индигото и престоява още 2 часа.

 88. Калина

  Здравейте, въпросът ми е дали мога да прибавя към черната билкова боя индиго? Косата ми е кестенява, боядисвана години наред с химически бои, черни на цвят. В момента, корените са ми израснали около 4 см кестеняви, а надолу косата ми е черна. Преди две седмици се боядисах само с черната билкова боя. За мое съжаление корените се потъмниха малко, но разликата с останалата част от косата ми остана. Дали е възможно към билковата боя да прибавя индиго, или първо да се боядисам и след това да нанеса индигото.
  Благодаря ви, предварително!

  • HennaFox

   Здравейте, няма смисъл да добавяте индиго. Цветът е баланс между къна и индиго; само по себе си то не боядисва косата в черно – придава сиво-синкаво-зеленикав оттенък, който се комбинира с оранжевото от къната, за да се получат тъмните цветове. За възможно най-тъмно и най-добро покритие е рецептата в две стъпки – най-напред – оцветяване с естествена къна, а след отмиването се нанася индигото и престоява още 2 часа. Това отнема малко повече време от боята, но резултатът е по-траен и наситен.

 89. Василена

  Здравейте!Утре мисля да се боядисам с къна и индиго, но съм решила да добавя и малко амла за по-студени нюанси.Въпроса ми е кога да я сложа?След като смеся къната и индигото или преди това?

  • HennaFox

   Може да я добавите към къната още в началото, амлата ускорява отделянето на цвят. А може и по-късно да я добавте към къната след като е отделила цвят, разреждате с още малко вода, ако е необходимо, и след това добавяте индигото.

 90. Antoniq

  Здравейте,косата ми е боядисана и в момента е много светло кестенява,а в корените си е моят цвят-тъмно кестеняво.Но от тези бои много ми оредя косата.Искаше ми се да пробвам с къна,но искам пак да получа светъл цвят.Как да постъпя?Ако пробвам с руса билкова боя ще се получи ли?Моля ви за съвет!

  • HennaFox

   Здравейте, за съжаление с къна или билки няма как да се получи светъл цвят, тъй като те не изсветляват косата.

 91. Мая

  След последното къносване ми остана смес, която замразих. Като приготвям следващата порция за къносване, кога трябва да прибавя размразената част? Ще се влошат ли качествата? Благодаря за отговора!

  • HennaFox

   Здравейте, най-добре е да размразите къната възможно най-близо до времето на нанасяне, т.е. да не престоява твърде много време размразена. За предпочитане е размразяването да става бавно, напр. за 30 минути на слънце или някъде на топло. При тези условия не би трябвало да има влошаване на качествата.

 92. Galina

  ZDRAVEITE!
  Doide vreme iaz da mina ot boq na kyna.Interesuva me kakva e razlikata mejdy bezamonq4na boq i bilkovite boi ,koito predlagate.Az sym s cvqt 6okolad i iskam da postigna takyv.Kosata mi e dosta tynka i slaba i iskam da q ukrepq.

  • HennaFox

   Здравейте, няма прилика по отношение на състава. 🙂 Билковите бои имат някои ограничения, например няма как да се получи цвят по-светъл от сегашния и естествения /цветът в корените/. Моля напишете какъв е естественият цвят на косата и има ли бели коси, за да дам по-точен съвет.

 93. Деси

  Здравейте.
  Искам да ви попитам дали е нормално като си мажа косата с къната, постепенно някак си се спича и се ронят малки топчици. Нормално ли е? Не съм я разбила добре?
  За първи път ми е, сега се боядисах и незнам какво да очаквам и дали се е получило нещо.

  Благодаря ви предварително.

  • HennaFox

   Това обичайно се случва с индигото; а може би и с къната може да се получи, ако нанасянето отнема повече време и сместа започва да позасъхва. Следващия път може да добавите още маалко вода и да разбъркате пак добре, а също да добавите и 1 с.л. мед, меда много помага за по-гладко нанасяне.

 94. Деси

  Здравейте. Много съм доволна от боядисването в две стъпки, като за пръв път ми се получи доста добре за моята черна коса с доста бели косми. Случи се обаче така, че при нанасяне на индигото ръкавиците ми се накъсаха (мисля, че бяха доста стари и некачествени) и сега кожата на ръцете ми е на зеленикави петна, имам и оцветяване по ноктите. Пробвах с лимонов сок, оцет, веро, но няма резултат. Имате ли идея с какво мога да премахна оцветяването и дали ще се отмие след няколко дни?

 95. Sunbaby

  Здравейте,
  поръчах си от вас само къна. Уж изчетох толкова много статитии, но резултатът не е това, което исках. Смесих една опаковка с горещо еспресо кафе, сложих канела и ванилия и стоя така 5 часа, а на косата ми престоя 3 часа. Косата ми беше боядисана в махагон -силни червени отенъци, но кестенява на сянка. Харесвах много цвета си, но от боята ми пада косата. Очаквах, че с къната мога да стана силно червена, но се получи повечко оранжево с много леки червени отенъци.
  Може ли съвет какво е необходимо да смеся за червено, без оранжеви отенъци?

  • HennaFox

   Здравейте, къната преминава от оранжево към по-червено с натрупване на къносванията, т.е. след 2-3 къносвания ще е доста по-червеникав оттенъка. Може да добавите и съвсем малко индиго – 1 с.л. за по-малко оранжево.

  • HennaFox

   Здравейте, само с индиго няма да се получи; за черен цвят може да опитате готовата ни билкова боя за черен цвят, или двете стъпки къна + индиго (т.е. най-напред оцветявате косата с къна, а след това – с индиго). Вторият метод отнема повече време, и вероятността за оттенък е по-голяма.

 96. Кремена

  Здравейте, доста изчетох от вашия блог, но искам все пак консултация. Взех си билковата смес за кестеняв цвят, амла и индиго. Как да ги приготвя? Искам естествен цвят кестеняв-кафяв, имам около слепоочието повече бяла коса, до сега съм ползвала само бои..Ако сложа само сместта кестенявата, дали ще хване бялата коса, че четох че при някой ставала зелена. Може ли да добавя допълнително индиго?

  • HennaFox

   Здравейте, а какъв е естественият цвят и цветът, получен с боите? Ако добавите още индиго, ще се получи по-скоро тъмнокестеняво.

   • Кремена

    Естествения ми цвят е кестеняв, не е светъл по скоро към тъмно кестеняв. С боята целях същия цвят + покритие на белите коси.

    • HennaFox

     В такъв случай може да добавите съвсем малко индиго – 1-2 с.л. Амла се съдържа в боята и по-добре да не добавяте допълнително; може да я ползвате за маски за коса и лице.
     Боята по принцип покрива добре белите коси, но е много важно равномерното и плътно нанасяне – да използвате достатъчно смес (100 гр. за дължина около и малко под раменете), след това увиване с найлонова шапка и пърпа, за да се запазва добре топлината. Косата на слепоочията понякога не се покрива добре от шапката и сместа изсъхва – трябва да внимавате за това; боята не бива да изсъхва.
     Ако сместа е твърде течна, има вероятност да протече неприятно под шапката; консистенцията, която търсите, е на много гъста каша или (гъсто) кисело мляко.

 97. Ангелина

  Здравейте! Използвам Вашите продукти от около две години и съм изключително доволна. С билките за подхранване експериментирам смело. Но сега реших да пробвам хибикус на прах за оцветяване. До сега се къносвам така: 1 пакет къна, престоява на топло /в печката на около 40 / за около два часа, след което слава 1/2 пакет идниго, престояло 15 минути. Мажа на главата, стоя три часа и съм безкрайно доволна. Та сега искам да попитам как да приготвя хибискуса, трябва ли да отделя цвят с къната или да го сложа накрая с индигото. Какво количество от него да сложа. Много Ви благодаря.

  • HennaFox

   Чудесно е, че експериментирате; само по този начин можем да открием кое допада точно в този момент на косата ни. 🙂
   2-3 с.л. хибискус; заливате с гореща вода и добавяте към къната; оставяте ги заедно да отделят цвят, и след това и индигото.

 98. Ангелина

  Здравейте, много Ви благодаря за бързия отговор, но аз малко късно го видях. Та оставих къната да пуска цвят във фурната и около 40 минути преди да я смеся с индигото, залях хибискуса с гореша /почти вряща / вода и го сложих във фурната при къната. Така че явно пак експериментирах, снимах косата преди, ще я снимам и след моя героизъм. Наистина, много Ви благодаря.

 99. гергана

  какъв цвят ще се получи ако се смеси къна с билкова боя кестеняв цвят?Основата е тъмно кестенява.Къносвана е три пъти с кестеняво

 100. Петя

  Здравейте,
  Естествената ми коса е много черна, но имам и 40-50% бели коси в корените. Къносвам се индийска къна Black Hena (от тази с индийката с точка), но съвсем скоро използвах черната къна на Арома, която само оцвети в рижо бялата коса… Върнах се пак към индийската къна,която, разбира се, оцвети рижите коси веднага. Но изглежда съм получила реакция, защото започна силен сърбеж на главата 1 седмица след като се къносах. Въпросът ми е дали сега, ако използвам вашата черна къна и индигото в 2 стъпки ще получа черно оцветяване на белите коси или ще са ми нужни повече стъпки за да стане наситено черен цвета? Косата ми е гъста и с дължина под раменете.
  Благодаря предварително за отговора Ви!
  Петя

  • HennaFox

   Здравейте, вариантите са два – 1) билкова боя за коса – черен цвят. Към нея не е необходимо да добавяте индиго, то вече се съдържа в боята. 2) къна и индиго в две стъпки, т.е. оцветяване най-напред само с къна, а след това – с индиго. Този начин отнема повече време, но е с по-добро покритие на бели коси. И в двата случая няма да се получи наситено/гарваново черно; върху бели коси – по-скоро много тъмно кестеняво.

 101. Нели Стойчева

  За постигане на черен цвят : Правилно ли разбрах: Къносвам се , стоя примерно 3 часа , измивам косата и след това следва процедурата с индиго.Или ?

  • HennaFox

   Да, точно така. Имаме и билкова боя за коса в черен цвят, но тя не е толкова добра в покриването на бели коси.

 102. Мартина

  Здравейте , имам подобен проблем (споменат преди няколко поста) . Къносвала съм си косата с „индийската“ къна с червената точка , но от 3 години не съм. На 24 години съм , естествената ми коса е тъмно кафява , но имам голямо количество бели коси (наследство) и заради това започнах с боядисването с нормална боя , която хващаше само в корените. Много искам да скрия тези бели коси , но искам и косата ми да остане здрава и жива каквото все още е . Четох тук някъде , че Био къната която предлагате (дори смесена с индиго) хваща върху боядисана коса. В корените ми израства тъмна коса+бели коси , надолу 6-7 см имаме по светло кафяво смесено със махагон , а надолу до краищата е много тъмна , а на определена светлина си чернее.
  Извинявам се за дългото излияние на чувства 😀 но наистина не знам какво да правя и много бих се радвала да ми дадете съвет. Благодаря

  • HennaFox

   Здравейте, извинявам се за закъснелия отговор- имаше проблем в системата за нотификация. Съветът ми е да опитате със смес от къна и индиго – за тъмнокестеняво пропорцията е 2/3 индиго:1/3 къна. Ако спазвате инструкциите точно, този метод има по-добро покритие от билковата боя – но пък и има по-голям шанс за червеникав оттенък – така че зависи дали искате да избегнете оттенъка на всяка цена, или държите повече на покритието.

 103. Симона

  Здравейте, Hennafox, преди 3 седмици опитах по- горе описаното боядисване с къна, смесена с индиго и следвах стриктно стъпките, но когато отмих сместа открих, че косата ми е в кестеняв цвят с червеникав отенък. Цветът, който желая да получа е наситено черно. В момента се къносвам, а след това ще опитам да нанеса и индиго. Въпросът ми е колко грама индиго трябва да използвам? Благодаря предварително! 🙂

  • HennaFox

   Здравейте, извинявам се за закъснелия отговор- имаше проблем в системата за нотификация. При боядисването с две стъпки се ползват еднакво количество къна и индиго – достатъчно за покриването на цялата коса, т.е. в сравнение със смесването се ползва общо двойно количество – най-напред трябва да нанесете само къна, а след това – само индиго. За коса с дължина около и малко под раменете това означава по 100 гр. от всяко.

 104. Кристина

  Здравейте,
  бих искала да попитам как мога да постигна този цвят на косата >> http://media.snimka.bg/6418/019092322-big.jpg , http://kozmetikata.com/showimg.php?filename=dx300_5467.jpg. Естественият цвят на косата ми е тъмно кестеняв ( към черен) >>> http://www.extend-bg.com/userfiles/galleries/%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5%20%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%83%D0%BA%D0%B8%20%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%20%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%BC/large/gallery_24.jpg
  След като прочетох коментари в сайта реших да си закупя къна, амла и индиго, но тъй като за пръв път боядисвам косата си ако може да ми кажете какви трябва да са пропорциите за да постигна този цвят ( и престоя с маската). Благодаря ви предварително!

  • HennaFox

   Здравейте,
   С къна и други билки няма как да се получи по-светъл цвят от основата. Т.е. къна върху тъмнокестеняво-черно почти няма да личи – освен леко затопляне на цвета / оттенък на определена светлина. С няколко къносвания /само с къна/ ще се позасили червеникавото, но пак няма да е като показания цвят.

 105. Кристина

  Аз се опасявах в случай, че направя маска с къна и стоя повече време дали няма да се получи някакъв много наситен червен цвят, тъй като моята цел не е червен цвят , а по-скоро шоколадово. Исках да ви попитам , тъй като ми бяха споменали, че е добре към къната да се добави един жълтък , ако може да ми кажете вашето мнение.

  • HennaFox

   Наситено червено няма как да се получи в този случай. 🙂
   По принцип къната се води протеинова терапия и няма нужда от добавяне на жълтък, но ако косата ви се чувства добре след маска от жълтък – не пречи. При много суха коса може да се добави 1 с.л. мед; 0.5-1 с.л. масло по избор.
   Може първия път да използвате само къна, за да имате представа за нейното действие; а при следващи пъти – да експериментирате с добавките, за да откриете най-добрия вариант за вас. 🙂

 106. Ива

  Здравейте. Ако сложа само индиго на тъмно кафява коса какъв ще бъде резултата. Желая да стане тъмно синя. Ще се получи ли?

  • HennaFox

   Здравейте, индигото всъщност не оцветява в тъмносиньо, а в бледо зеленикаво-сивкаво-синьо. За оцветяване на тъкани в тъмносиньо индигото преминава през процес на ферментация и чак след това се получава добре познатия ни цвят; за косата няма да се получи.

 107. Юлия

  Здравейте,
  Косата ми е много тъмнокестенява, вече имам бели косми. Затова и реших да започна да се боядисвам, но оцветяването на косата в две стъпки е прекалено трудоемко и времеемко за мен. Косата ми е гъста и дълга почти до кръста. Затова опитах с билковата смес за черна коса, но за съжаление не успя да покрие добре белите косми, а след второто измиване боята съвсем падна.
  Въпросът ми е ако се боядисам с приготвена от мен смес от къна и индиго (1:1), както е показано тук на снимките ви, дали ще се покрият добре белите косми. Нямам проблем относно рижавите оттенъци, просто не искам да ми светят белите косми. На снимките по-горе косата изглежда страхотно, точно такъв цвят ми се иска да постигна, но не знам дали е възможно при наличие на бели коси.
  Предварително благодаря за отговора!

  • HennaFox

   Здравейте, съотношението 1:1 е по-скоро за кестеняв цвят и белите коси ще останат сравнително по-светли от останалата коса. За тъмнокестеняво е по-добре да опитате 2/3 индиго: 1/3 къна.
   Това поотделно смесване има по-добър резултат върху белите коси от боята. Много е важно при нанасянето да използвате достатъчно количество боя за плътно и равномерно покритие – поне участъците с концентрация на бели коси да са обилно намазани. 🙂

 108. Николай

  Здравейте,
  Аз съм Мъж на 40 години от 25 годишна възраст ми побелява косата искам да пробвам с вашата къна естествения ми цвят е тъмно кестеняв цвят. Може ли да ми кажете вашия опит с боядисване на мъже какви са резултатите.
  Благодаря предварително.

  • HennaFox

   Здравейте, за съжаление не сме получавали отзиви от мъже. Най-лесна за употреба е готовата билкова тъмнокестенява боя – при нея вероятността за червен оттенък е сведен до минимум. Хубавото е, че може да опитате и ако резултатът не ви допадне, няма проблем да се върнете към обичайната си боя.

 109. Anna

  Здравейте,имам руса коса (боядисвана е)и желая да я направя червена (по -тъмно червено но не колкото вашето) колко къна и индиго трябва да смеся за да се получи цветът?

  • HennaFox

   Здравейте, а какъв е естественият цвят на косата? Това е цветът, който ще израства в корените, и в дългосрочен план е от значение. Ако е тъмен, ще има разлика.

 110. Илияна Сивкова

  Здравейте, имам кестенява коса нито много светла нито много тъмна и желая да я направя лилава или синя по тъмни тонове. Мога ли да го направя със смес от къна и индиго като индигото е в повече?

  • HennaFox

   Здравейте, за съжаление не; индигото не оцветява косата в индигово синьо и с него няма да се получи лилаво-синкав оттенък.. С къна и индиго ще се получи много тъмнокестеняво с лек червеникав оттенък на слънце.

 111. Вили

  След много четене и проучване кой е най-добрият начин да скрия по здравословен начин белите коси, се спрях на комбинацията къна с индиго в една стъпка. Следвах стриктно всички инструкции, стоях 7 часа и съм възхитена от резултата! Къната, която използвах е Ayumi, а индигото – Hennafox, купени от био магазинче. Резултатът е равномерно тъмно кафяво, като в корените е лешниково – смятам да ги изравня с глос балсам+индиго, но ще изчакам няколко измивания да видя как ще се развие цветът. Белите коси се покриха напълно, няма рижи отблясъци…абе перфектно се получи! Мога да пратя снимки, ако ме насочите по кой начин се случва това 🙂

  • HennaFox

   Здравейте, много благодаря и за този отзив – разбира се, много ще се радвам на снимки. Може да ги публикувате в http://prikachi.com/ – и след това линка като коментар тук.

 112. Петя

  Здравейте.За първи път се правих с индийска къна на Хербъл-кестен.В корените стана тъмно кестеняво,а по дължината черно.С коя смес от вашата къна,мога да стана кестенява?Това черно може ли да се отмие?С боядисването ,веднъж месечно с къна,ще се променя ли цвета?

  • HennaFox

   Здравейте, черното е доста упорит цвят и няма да се изсветли с билките; с времето може би ще се отмие, тъй като е било еднократно нанасяне – опитайте с повече домашни маски, с хума, с масла, кисело мляко.

   • Петя

    Благодаря за съвета.Доколкото разбирам,първо трябва да отмия черното ,и след това да я къносам кестенява?Ако всеки месец се правя със билки за кестеняв цвят(цялата коса),цветът ще потъмнява ли?

    • HennaFox

     Да, по-добре е да поотмиете черното; с кестенявата боя няма да изсветлее. А на втория въпрос – много зависи от косата, честота на измиване и др. – някои коси, особено по-сухата и изтощената, по-трудно задържат цвят, индигото ще се отмива по-бързо и цветът няма да потъмнява. А ако забележите, че потъмнява – може да нанасяте и само в корените.

 113. Вили

  Ето и моят резултат – на изкуствено осветление, снимана съм под един и същ ъгъл, по едно и също време на деня
  Преди http://prikachi.com/images.php?images/169/9095169B.jpg
  След къносване и с гел от ленено семе, но за съжаление снимката не е с добро качество http://prikachi.com/images.php?images/171/9095171k.jpg

 114. Anna

  Здравейте,искам да попитам как да постигна тъмночервен цвят,в какво съотношение и как да смеся къната и индигото(имам дълга коса,цветът и в момента е тъмно рус,боядисвана е преди месец,ако има значение)

  • HennaFox

   Здравейте, а какъв е естественият цвят на косата? Ако корените са тъмни, след време ще има разлика в цвета. Най-добре ще се получи с две последователни нанасяния на къна с по 1 с.л. индиго.

  • Вили

   С къна и индиго в една стъпка.
   Корените ми проличаха след месец и половина, като в промеждутъка си правих глос с индиго и балсам. Вече използвам само ленения гел като стилизант – абе, с една дума МНОГО съм доволна!

 115. Светла

  Къносах се с натурална къна,но белите корени не се покриха добре.Може ли да се боядисам с билкова боя или трябва да се къносам пак.

 116. Десислава

  Здравейте! Страхотен цвят, искам да попитам колко грама индиго е необходимо за получване на този цвят! Благодаря предварително

  • HennaFox

   Здравейте, много зависи от началния цвят и историята на боядисване на косата – тук има много пластове наслагвана къна, а индигото не беше много, 3 с.л. по мои спомени.

   • Десислава

    Много ви благодаря естествения цвят на косата ми в тъмно кафяв. Надявам се да се получи. Имам алергия от боите за коса, боядисвала съм се преди 1 месец без корените (в червената гама).

 117. Елена

  Здравейте,
  В момента съм с тъмно кестенява коса, боядисвана с къна от този тип:
  http://static1.framar.bg/product/kana-eagles.jpg
  Искам да пробвам с естествена къна от Вашия сайт. Имам бели косми. Естественият ми цвят е много тъмно кестеняв. С какво да се боядисам за да се получи тъмен наситен цвят с червен отенък (и белите косми да не останат светло рижи)?
  Търся подобен ефект:
  https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/17/83/fa/1783fa8b52deb56a38cadeb0d497c03f.jpg
  Не знам дали е постижимо с къна.

  Предваително благодаря за отговора.

  Хубав ден!

  • HennaFox

   Здравейте, извинявам се за забавянето; заради линковете коментарът ви е бил отбелязан автоматично като спам. С къна наистина белите коси ще се получат рижави; по-скоро с билковата смес – кестеняво или тъмнокестеняво. С нея няма да има червен оттенък, но пък белите коси ще си останат малко по-светли и пак в зависимост от разпределението им може да има ефект на естествени кичури.

 118. Miglena Ivanova

  Здравейте, изчетох всичко до тук, но малко се обърках. Моля, насочете ме какво да използвам ако искам да покрия светлата коса ( изрусявана преди месец ), с израснали корени , които са с цвят нещо средно между светло и тъмно кестеняво. Косата ми много се увреди от постоянните кичури и изсветлявания, искам да изравня цвета, може би като остане леко пепеляв цвят, но в никакъв случай червен оттенък. Просто червеното не е подходящ изобщо за мен цвят. Има ли такъв вариант :)?
  Поздравявам ви и ви благодаря за труда по десетките коментари.
  П.П
  Ползвам прах от сапунени ядки и др. билки , които ми действат много добре, но оцветяват леко русата коса.
  Поздрави!

  • HennaFox

   Здравейте, билковите бои не изсветляват, така че може да изравните цвета към естествения. Radico имат цвят тъмно пепелно русо – може да опитате с него, но честно казано пепелните нюанси на растителните бои не покриват толкова добре в сравнение с по-златистите.. Русото на Cultivator’s също е вариант, но пак ще има златист оттенък.

   • Miglena Ivanova

    Здравейте, точно това направих, понеже живея извън България, поръчах да ми ги изпратят. Едно тъмно пепелно русо и едно тъмно русо на Cultivator’s.. Но все още не знам как да приложа. Да пробвам по един кичур от двете бои или може би първо русото и след това пепелната… Съвсем ще окипазя положението ми се струва :). Но няма как да продължа с изсветляване, така че смело към експериментите.

 119. Desi Kioseva

  Привет и от един новобранец в цапането с кънааа 😉
  Моето питане е следното, дано не се повтаря по-горе в коментарите, но наскоро си купих за пръв път къна и индиго за да се умажа и аз. Следвах рецептата тук. Накиснах къната с не-гореща вода и след 4 часа отдели цвят, на ръката беше оранж красотааа. Индигото смесих с хладичка водаа и след 15мин се преобрази в красив тюркоаз и набързо забърках цапаницата. Цвета на косата ми е тъмен кестен с привкус на тук та кичури бяла коса 🙂
  Намазах обилно всеки кичур, косата беше прясно къпана. Издържах геройски 6 часа :)))))
  Когато отмих всичко грижливоо и оставих косата да изсъхне сама цветът бе станал прекрасен и лъскав тъмен до черен кестен, Нооо както винаги НО-то 🙂
  Питането ми е следното защо цялата ми коса вместо да има топъл така мечтан от мен червен до риж оттенък, има жълтеникав до златист оттенък, а Белите косиии ооооо те са като на рапунцел жълтиии 🙁
  Моля дайте съвет аз ли бъркам нейде в цапането или ако сега повторя само с къна ще се замаже този така нежелан от мен жълт ефект на слънце :)))
  Поздрав най-сърдечен весел патиланец

  • HennaFox

   Здравейте, много съжалявам за забавянето!
   Червен до риж оттенък се получава при повече къна в пропорцията. Може да опитате само с къна, щом предпочитате този оттенък 🙂
   Белите коси с наслагване на няколко боядисвания /къносвания ще потъмнеят и ще започнат да се сливат по-добре с останалата коса. Може да нанасяте по-често и при нужда само в корените. 🙂

 120. Мария

  Здравейте! Ако резултата от къносване с къна + индиго не ми хареса, мога ли пак с къна или друго да си върна естествения цвят на косата ( кестеняв). И след колко време

  • HennaFox

   Здравейте, с 1:1 къна и индиго трябва да получите кестеняв цвят. Ако не сте сигурни за цвета, първия път може да оставите сместа върху косата за по-кратко време – 1-1.5 часа. Така оцветяването ще е по-слабо.
   Само с къна ще се получи доста червеникаво.. Може да опитате и с някоя от готовите ни билкови бои в кестеняв цвят.
   Билките не изсветляват, т.е. ако се получи по-тъмен от естествения и желания цвят, най-добре е да оставите косата да израсте.
   Весели празници!

 121. Кайра

  Здpaвeйтe , aз cъм c ?ecтeняв ecтecтвeн цвят нa ?ocaтa и c pycи ?paйщa (oмбpe).Биxтe ли ми ?aзaли ?a? мoгa дa бoядиcaм ?ocaтa c ?ънa и индигo, за да получа хубав черен цвят?

  • HennaFox

   Здравейте, по принцип да – но върху русите краища е възможно да не се получи черен цвят от първия път – и да се наложи повече от едно нанасяне.

   • Кайра

    След къносването слижих и индигото ,стоях с него 2 часа.Русите крайща станаха тъмно кестеняви и ще направя двете стъпки пак за по-тъмен цвят.Но косата ми стана малко суха какво да използвам за да стане пак мека?И още един въпрос когато израстне пак ли трябва да я къносвам и след това с индиго цялата коса или само в корените тези две стъпки.
    Благодаря ви за отговора.

    • HennaFox

     Здравейте, това усещане за сухота обикновено трае до следващото измиване. Може да добавите 1 с.л. мед в сместа, а някои момичета в темата за къната в бг мама споделят чудесни резултати с добавен малко глицерин към сместа 🙂
     Когато косата израстне, много зависи доколко се е запазил цветът по дължините – често (и особено в началото, докато се натрупа цвят) индигото се поотмива след няколко седмици и косата червенее. Ако е така, може да нанесете и само индиго по дължината (или индиго глос – 2-3 с.л. индиго се смесват с хладка вода, добавя се по-голямо количество балсам за коса – достатъчно за да покрие косата) – нанася се и се оставя да престои половин час.

     • HennaFox

      По Ваша преценка – зависи доколко се е запазил цветът, а това е различно при различните коси 🙂 Може и само в корените.

     • Кайра

      Косата ми стана с прекрасен черен цвят. Много съм доволна от индигото и къната на вашата марка Henna Fox !!! Остана ми само да попитам сега с кой от вашите продукти мода да правя маски или олио за да поддържам косата си здрава и с блясък без да пада цвета.

 122. Иви

  Здравейте, ако корените ми са тъмни и с бели коси, а краищата светли-някъде осмица да речем и се къносам със светлокестеняв цвят дали ще се получи? Ще има ли оранжеви оттенъци? Моля ви да ми помогнете! Косата ми е много тънка, естествения цвят ми е тъмен, но не искам оранжева или червена коса.

  • HennaFox

   Здравейте, светлокестенявото ни е доста рижаво. Мога да препоръчам тъмнорусото на Cultivator’s, то се получава по-скоро светлокестеняво с лек конячен оттенък – но няма да изсветли корените, а ще оцвети белите коси в златисто и също и краищата. В зависимост от количеството бели коси това може да е подходящо, но ако търсите добра покривност и равномерен цвят, препоръчвам само за корените кестенява или тъмнокестенява боя – ако искате да запазите светлите краища, намазвате тях с масла, а боята нанасяте само в корените 🙂

 123. Вики

  Здравейте,
  Изчетох много коментари, но както винаги не съм наясно с някои неща, а именно:
  Имам в момента компот от цветове на главата – представете си коса до раменете, светлокестеняв естествен цвят + много бели коси. В краищата е избеляло от преди 2 месеца черно, с червеНИКАКВИ оттенъци. Направих грешката да взема къноподобен продукт, уж пишеше черно ама…ама в корените станах кестеняво-червено-прозрачно за белите коси. Казах си стига експерименти и взех 100 на 100 къна/индиго. Въпросът ми е колко индиго да сложа, за да стане наистина черно (направо като душата на Хитлер 😀 ) Всичкото? Ясно е че ще се боядисвам в две стъпки, но количеството на индигото не го пише на пакета така, че да ти стане ясно. Мерси предварително 🙂

  • HennaFox

   Здравейте, за коса до раменете 100 гр къна и 100 гр индиго за добро и плътно покритие при всяка от двете стъпки. 🙂

 124. Людмила

  Здравейте!
  Косата ми е равномерно прошарена. Естественият цвят беше тъмно кестеняв, почти черен. Къносвала съм я, когато белите коси бяха много малко. В момента предпочитам да получа синкаво метален цвят или нещо подобно, което да не се отличава много при порасването на корените. Възможно ли е да постигна това при боядисване само с индиго?

  • HennaFox

   Здравейте, само с индиго белите коси ще се оцветят в нетраен и блед сивкаво-зеленикаво-син оттенък. Може с комбинация от къна и индиго да получите топло тъмнокестеняво; а имаме и готови билкови бои, при някои от цветовете например тъмен кестен на Cultivator’s се получава тъмен цвят без червен оттенък.

 125. ИПР

  Здравейте, дълги години се къносвам с турска къна.Косата ми е светло кестенява и ставаше с приятно меден оттенък. Но с времето по слепоочията се прошари и сега на тези места става оранжева. Мога ли да смесвам с индиго къната, в какви пропорции, така, че да се оцветява еднакво навсякъде и да е по-тъмно кестеняво-червена?

  • HennaFox

   Здравейте, може, да – колкото повече индиго, по-тъмен и по-малко червен цвят (за тъмнокестеняво пропорцията е 2/3 индиго: 1/3 къна).

 126. Таня

  Здравейте, чудих се дали е възможно боядисване само с индиго,без къна! Ама мисля да си взема по скоро за подхранване, против косопад и за подчертаване на къдриците, въпроса е отделно ли да ги нанасям или може двете смесени на веднъж. Четох също че амла омекотява косата и действа като балсам за лесно разтърсване. Как се нанася в този случай?

  • HennaFox

   Здравейте, индигото не оцветява кой знае колко – само по себе си боядисва в нетраен слаб сиво-синкаво-зелен цвят. Няма и особени подхранващи свойства.
   Амлата е подходяща, да – в смес с къна и индиго (но не и само с индиго), или отделно.
   Самостоятелно най-вече придава блясък на косата и подчертава къдриците – като я смесите с топла вода (количеството зависи от дължината на косата, но най-лесно за нанасяне е да приготвите рядка смес от 2-3 с.л. амла с повече вода и да пресипете в шише от стар шампоан). След няколко минути отмивате с вода.

 127. Марияна

  Здравей, Хема! Днес последва двете стъпки, първо 3 часа с къна и 2 часа с индиго, но косата на тила ми не се оцвети добре. Има разноцветни петна. Мога ли утре пак да повторя индиго то или не е добра идея? Благодаря!

  • HennaFox

   Здравейте, няма проблем да повторите с индигото още днес.
   Важно е при нанасяне да нанесете плътен слой навсякъде и да покриете с найлонова шапка, за да се запази нужната топлина и влага за боядисването – косата около ушите и тила малко по-трудно се покрива с шапката и може да е причина за петната.

   • Марияна

    Косата ми стана много, много хубава 🙂 чак не мога да и се нарадвам!!! Петната почти се покриха. Надявам се при следващото къносване вече да няма никаква разлика.

 128. Светлана

  Здравейте, косата ми е тъмно кестенява, до раменете, с 30% бели коси, косопад, и бързо омазняване. Каква смес бихте препоръчали? Благодаря

  • HennaFox

   Здравейте, за начало може да опитате с тази билкова боя: https://hennafox.com/product/116/bilkova-boya-za-kosa-tamno-kestenyav-tsvyat.html
   – тъй като е предварително смесена, тя е лесна за употреба, и съдържа амла и брингараж, които действат благоприятно при косопад и омазняване. Белите коси вероятно ще останат по-светли от останалата коса и е добре при нанасянето да наблегнете на тях, вкл. в областта над ушите – за оптимално боядисване трябва да са добре покрити със смес, найлонова шапка и хавлиена кърпа.

 129. Анна

  Здравейте, имам почти бяла коса, боядисвана в тъмно кафяви до черно-кафяви нюанси. Последно съм боядисвана преди месец, белите израстнаха. Косата ми е слаба, пада, косъмът тънак изначално. До преди 5 години я подържах с къна индийска и беше риджаво-кестенява. Започнах да я боядисвам, за по плътен цвят- кафяво към тъмно кафяво. Моля Ви дайте ми препоръка как с къна да постигна кафяв шоколад. Благодаря Ви!

  • HennaFox

   Здравейте, към къната трябва да се добави индиго, за да се получи кестеняв цвят – в съотношение 1:1, като къната трябва да се приготви няколко часа предварително, за да отдели цвят, а непосредствено преди боядисване смесвате и индигото с хладка вода и добавяте към къната.
   Другият вариант е да опитате с някоя от готовите 100% растителни бои – те съдържат къна, индиго и други растения за подхранване; ще ги намерите тук: https://hennafox.com/category/17/bilkovi-boi-za-kosa.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.