Меню Затваряне

Къна и индиго – оцветяване на косата в снимки

Къна и индиго

Как изглежда нагледно оцветяването на косата с къна и индиго? Ето разказ в снимки. 🙂

Къната смесих няколко часа предварително. Тук няма да описвам рецепти и начини на смесване на къната; този път приготвих къната с топла вода, покрих с найлоново фолио и оставих върху радиатора за 2-3 часа, за да ускоря процеса.

Къна

Когато е готова, къната добива малко по-топъл / оранжев оттенък, а ако намажете върху кожата и отмиете след 15-20 секунди, ще получите оранжев цвят. Важно е да използвате ръкавици при боядисването – петната от къна по кожата на ръцете ще стоят с дни, а по ноктите – много дълго време. За да предпазите линията на скалпа от оцветяване е добра идея да нанесете слой по-мазен крем или вазелин.

 

Индиго

Дошъл е моментът за смесване на индигото. Смесвам го с хладка вода и изчаквам десет – петнайсет минути (не повече) – по повърхността му ще се появи леко синкав цвят (не се вижда на снимката – пропуснах да снимам момента). За по-тъмен цвят се добавя и половин ч.л. сол.

Къна и индиго

Къната и индигото се смесват заедно. Ако сместа е твърде гъста може да добавите още малко вода до постигане на желаната консистенция. Тук можете да добиете представа как изглежда за мен тя – по-рядка смес увеличава шанса за неприятно стичане по кожата след нанасяне.

 

Нанасяне на къна и индиго

След това започвам с нанасянето на чиста коса. Има различни начини, по които може да се подходи; главното е косата да се разделя на участъци – може предварително или в хода на нанасянето. Аз правя така: 1 – отделям задната част на косата и защипвам с шнола; 2 – намазвам косата по линията на пътя; 3 – отделям участък с широчина 1.5-2 см. и мажа и от другия край на същия кичур..

Продължавам с оцветяването

Готовите и намазани кичури сгъвам и струпвам на купчинка отгоре, за да не ми пречат. Мажа направо с ръкавици. Опитвала съм и с четка за боядисване, поне при мен не се получава пред вид количеството, което трябва да нанеса.

Нов кичурТака продължавам кичур по кичур. Покритието трябва да е плътно и равномерно. Тук батерията на фотоапарата сдаде багажа в най-решителния момент – следващите снимки са както телефонът успя да ги докара.

 

 

P1050633Косата отзад е отделена с щипка – в противен случай щях да съм омазала и нея досега, не особено равномерно. И отново – загребвам кичур по кичур и струпвам готовите отгоре.

 

 

 

Готова

Готова съм, пораженията не са големи. 🙂 Остава да увия косата си с фолио, а отгоре – със стара хавлиена кърпа. Използвах 200 гр. суха смес за средно гъста коса до средата на гърба; за дължина около раменете са достатъчни около 100 гр. Напоследък не оцветявам цялата коса всеки път; по-често само корените – процедурата е същата – намазва се участък по участък, като най-удобно е сместа да е малко по-течна и да се пресипе в шише от шампоан например, с което се нанася по-точно и прецизно.

Коса след къна
Косата ми след оцветяване с къна и индиго

Ето и снимка на цялата ми коса, макар и малко преди оцветяването. Дължината не бях къносвала от 2.5 месеца, и все пак – вижда се – цветът е доста наситен 🙂

Save

Save

Save

352 Comments

 1. emi

  Hennafox исках да Ви попитам колко време след боядисване на косата с боя за коса може да се използва къна?
  И дали въобще ще хване върху скоро боядисана коса?
  Благодаря предварително!:)

  • HennaFox

   Да, няма проблем, ще хване. Все пак добре е да се изчака две седмици.

 2. ани

  Здравеите,искам като вашия цвят (тъмния),много е хубав:)Моята коса е черна боядисвана

 3. ани

  В корените е по тъмна от редовното им боядисване,а надолу по дължината нямам много боя.Дали 6те стане много различно?А ако сложа само къна има ли по-голяма вероятност за червен оттенък

  • HennaFox

   А какъв е естественият цвят на косата? Само с къна има по-голяма вероятност за червеникав оттенък, да, но ако естественият цвят и/или дължините са значително по-светли, цветът може да се получи неравномерен. Би могло да се опита и с две отдени смеси; иначе след няколко къносвания вероятно ще се заличи разликата, стига да не е голяма. Може да ми покажете снимка на цвета, за да добия по-точна представа.

 4. ани

  Естествения ми цвят е тъмно кестеняв.Корените ми са черни в момента от скорошното им боядисване,тъйкато има бели коси.А надолу изглежда черна,но на слънце кафеней на места,където няма боя явно.

 5. ани

  Мисля само с къна да видя какъв цвят ще стане(че все съм с черна коса):)Ако стане неравномерно по това което четох от вас ,може после с къна и индиго да се потъмни и уеднакви:)Дано съм разбрала правилно.Нямам търпение.Апроблем ли ще е ако се покрие къната с фолио и не е на топло цяла вечер

  • HennaFox

   Да, най-добре е да опитате с къна, после отгоре дори само с индиго може да се потъмни където е нужно(но съвсем за малко, за да не се получи пак черно. Няма проблем за приготвянето да не е на топло, щом ще престои цяла вечер – има предостатъчно време да отдели цвят.

 6. ани

  Вече съм намазана,но адски трудно ми беше нанасянето:( и стана неравномерно нанесеното количество.Незнам как се справяте много ми е трудно.Ще видим какво ще стане

 7. ани

  Гледах,четох уж сега пак като гледам по снимките моята къна май стана по гъста консистенция

 8. ани

  Косата ми стана с много хубав червен оттенък:),но стана доста суха и балсам не я оправя

  • HennaFox

   Сухотата би трябвало да се оправи след следващото измиване; може да опитате и маска с масла преди измиването.

 9. ани

  Измих си косата вече с шампоан и няма никаква сухота:)косата е бляскава и мека:)Благодаря ви
  Скоро пак ще се направя с къна:)само корените ме притесняват като израснат(имам бели коси),но с къна и индиго ще опитам само там

 10. Каменова

  здравейте.колко време престоява сместа на косата?и с какво средство отмивате след това къната и индигото? със шампоан и балсам ли?благодаря

  • HennaFox

   Времето на престой е различно, но поне 2.5-3 часа за добро оцветяване. След това отмиването е много индивидуално; добре е да е само с вода от гледна точка на по-дълго запазване на цвета, но за много хора сместа не се отмива добре така. Може само с балсам вместо шампоан (като се нанесе от корените до връхчетата и се масажира добре; остави се за около 5 мин.), а може и с шампоан и балсам.

 11. Rumka

  Здравейте! Искам да попитам след къносване косата боядисва ли? Защото докато се боядисвах с боя, винаги ми бяха оцветени в червено яките на ризите…

  • HennaFox

   Здравейте, не – не боядисва; боядисвала съм единствено първата седмица след къносване бели калъфки, ако съм легнала с мокра коса.

   • Оля

    Здравейте,ако на черна коса с израстнали корени кесненяво и бяло се къносам с къна и индиго ще станат ли черни корените ми?

    • HennaFox

     Здравейте,да – с оцветяването в две стъпки ще се получи черен цвят (т.е. най-напред – оцветяване с къна, а след отмиването се нанася и индигото.)

 12. Зорница

  Здравейте, интересува ме на много изрусена коса хваща ли къната и не се ли получават рижи нюанси? Целя тъмно кестеняво без червеникави нюанси

  • HennaFox

   Здравейте, при изрусена коса е по-трудно да се получи равномерен хубав цвят от раз; вероятно ще отнеме повече от едно оцветяване. Много е важно равномерното и обилно нанасяне на сместа. За тъмно кестеняво са нужни къна и индиго, но мисля, че ще има оттенък.

 13. Даниела

  Здравейте, един странен въпрос от мен, искам да си оцветя косата с къна ( за червен цвят ) и искам да си направя черни кичури (?!?). Може ли да ми дадете съвет, с какво да ги направя, тъй като прочетох, че индигото само по себе си дава синкав отенък. Дали има възможност индигото да се нанесе върху къната и да се получи черен цвят или ? ако може да ми помогнете,защото не искам да се връщам към боя за коса. Благодаря

  • HennaFox

   Здравейте, точно това е начинът за получаване на черни кичури върху червен цвят: цялостно оцветяване първо с къна, а след това, само на отделни участъци – с индиго. Но имайте пред вид, че за да се получи червен цвят е от значение какъв е естественият цвят на косата – при светло кестеняво може да се получи хубаво ярко червено, но при тъмна коса ще е по-скоро тъмно червено или дори само червен оттенък.

   • Даниела

    Благодаря за отговора, аз сега съм с червеникава коса с къна ( малко е поизпадала). Ще си поръчам индиго и ще пиша за резултати 🙂

 14. Rumi

  Здравейте 🙂 в един стар форум на бг мамма попаднах на ваше мнение, че готовите смеси за боядисване не са така ефективни, както двете стъпки къна + индиго. Сега виждам, че вече ги предлагате в он-лайн магазина. Имате ли вече опит с тях? Интересува ме черната смес конкретно. Естествената ми коса е тъмнокафява, от години се боядисвам с бои, тъмнокафяви, от които косата ми всъщност е черна. Не искам промяна в цвета, а да покрия кичур бели косми, точно отгоре на главата. Подходяща ли е черната смес за бели коси или трябва къна +индиго?

  • HennaFox

   Здравейте, мисля, че е доста индивидуално.. Опитах какви ли не бои и смеси 🙂 и специално при мен – тъмно руса основа, макар и без бели коси – черната боя покриваше също както или дори по-добре от къна и индиго поотделно. Също така изобщо не се отми и нямаше никакъв червен оттенък. Но това е само моят опит; за друга коса или по-голямо количество бели коси може да е точно обратното. На теория да – поотделно билките би трябвало да имат по-добра покривност.

 15. Rumi

  Ясно е, че трябва да се пробва. Насочих се към сместа, защото е по-лесна и бърза за употреба. Много дълго и трудоемко изглежда с 2те стъпки. И все пак имате ли някакви отзиви дали покрива бели коси? И сместа съвсем натурална ли е, без никакви химически примеси?

  • HennaFox

   Конкретно за този цвят нямам; обичайно боите покриват бели коси, но донякъде – т.е. вероятно ще са по-светли. Сместа е 100% натурална.

 16. Maria

  Здравейте!Искам да попитам дали е подходящо добавянето на базови или етерични масла към сместа от къна и индиго за боядисване и след боядисването косата може ли да се третира с домашни маски от рициново масло и желатина или има вероятност да се загуби цвета?

  • HennaFox

   Здравейте, няколко капки етерични масла може да се добавят към сместа с къна преди смесването с индиго – или към общата смес накрая. Базовите масла обаче има вероятност да намалят от интензитета на оцветяването; може да опитате с не повече от 1 с.л.
   След боядисване маските влияят доста индивидуално – специално рициновото и други масла най-често свалят от цвета, особено на индигото.

 17. Aleks

  Здравейте,

  преди около 3 месеца използвах от къната с точката (кестенява), като на този етап кестенявото никакво го няма и по дължината на косата ми остана риж отенък. Той не се бие особено с естественият ми цвят (светло кестеняв). Сега искам да си сложа къна отново (този път henna fox :)), но се колебая дали да е само касия или в комбинация с 1 с.л. червена къна. Искам да се получи равномерен цвят на цялата коса ( без да ставам много червена), а другата ми основна цел е да се придаде плътност на косата, понеже е доста тънка. Благодаря 🙂

  • HennaFox

   Само с касия няма да има промяна в цвета, т.е. ще има разлика между корените и дължината. Ако рижавото Ви харесва, 1 до 2 с.л. къна в сместа (зависи колко силен е сегашният оттенък) са добра идея.. Има още един вариант за сега или при следващи къносвания: касия + малко къна в корените, а по дължините – само касия – така ще избегнете натрупване на къната с времето и потъмняване на цвета. 🙂

 18. Aleks

  Благодаря за отговора! Ще има предвид и вторият вариант! 🙂

 19. Aleks

  Здравейте отново! Този път имам един технически въпрос – къната и касията заедно ли трябва да ги смеся за да престоят или непосредствено преди нанасянето? Също така, ако реша да добавя някакви масло или други добавки към сместа кога трябва да стане това? Благодаря отново 🙂

  • HennaFox

   Здравейте, най-добре е да се смесят поотделно. Ако къната е малко количество, може да е удобно да смесите цялото пакетче наведнъж и да замразите на порции във фризер; преди следващо къносване е необходимо единствено размразяване. Добавките – накрая, като смесвате всичко заедно.

 20. Теди

  Здравейте, в търсене на решение на собствения си проблем, който е алергия към бои – без значение амонячни или без амонячни, за пръв път попаднах на блога Ви. Разгледах го с огромно удоволствие и интерес. Тъй като не видях коментари и споделени мнения за подобен проблем,бих помолила да ми дадете съвет при алергия, мога ли да използвам къна и другите продукти. Също така мога ли да си направя предварителен тест и след колко време е добре да бъде взет под внимание.