Меню Затваряне

Тънкости и споделен опит при оцветяването с къна

Къна

В този блог има публикувани четири статии за оцветяване на косата с къна и индиго. Дотук те предизвикаха общо над 1500 коментара (ваши и мои); получавам също така ежедневни запитвания по имейл и телефон, затова си мисля, че е време за още една, по-специализирана статия за някои тънкости и детайли при оцветяването.
Къна

Измежду всички тези коментари има ценни идеи и споделен от вас опит, които никак не ми се иска да се изгубят. Затова ще се опитам да обобщя по-голямата част от тях, както и да отговоря на някои по-интересни въпроси и възможни причини за неуспех. 🙂
Ако тепърва навлизате в света на оцветяването с билки, препоръчвам да прочетете първо останалите  материали в блога по темата – списък и връзки ще откриете в края на тази публикация. Тук ще се опитам да не повтарям написаното в тях.

И така, започвам:

Възможни причини за недобро покритие

– Недостатъчно количество билки – обикновено са нужни към 100 гр. общо суха смес за средно гъста коса с дължина до и малко под раменете.

– Нанасяне върху мръсна коса или продукти без отмиване върху косата – най-добре е косата да е сравнително чиста, измита същия или предния ден.

– Смесване на индигото с гореща вода, амла, лимонов сок, някои видове чай и др. Индигото действа най-добре, когато се разтвори в хладка вода, изчака се 10-15 мин. – и след това се добавя към къната (или се нанася върху косата като втора стъпка след къна). Киселинните добавки по-скоро му пречат.

– Неизчакване на къната да отдели цвят. Различните къни и дори партиди имат различен интервал от време, в който отделят най-силно пигмент. Други неща като стайната температура и това, с което смесвате къната, също са от значение. Тествайте върху кожата преди да нанесете /трябва да оставя оранжево петно/,  макар че с времето ще познавате дори по начина, по който изглежда повърхността на сместа.

– Твърде дълго изчакване да отдели цвят

– Добавки – базови масла, жълтък, кисело мляко, мед – макар да подхранват допълнително косата, те малко или много пречат на пигмента да се захване добре.

За разликата между билковата боя и оцветяването с къна и индиго

Билковите бои за коса, които предлагаме, съдържат къна, индиго, амла, нийм и брингараж (последните две в съвсем малки количества). При отмиването си те придават по-скоро златист, отколкото червеникав оттенък. Причината е, че тъй като са смесени предварително една с друга, билките отделят цвят докато са върху косата – за къната времето на престой от 3 часа е недостатъчно, за да отдели силен цвят.

С къна+индиго оттенъкът ще е по-червеникав, но при по-упорити бели коси обикновено покритието е по-добро, както и трайността на оцветяването.

За преминаване от къна към билковата боя

Ако сте използвали смес от 100% къна, препоръката ми е да тествате боята върху кичур коса. Растителните ни бои са с високо съдържание на индиго (над 50%) и при пластове къна индигото от боята се захваща отлично – ефектът при 3-часов престой е почти като от рецептата в две стъпки. Т.е. доста тъмен, дори черен цвят.

За разреждане на боята с касия за по-слабо оцветяване

Боите се получават в по-тъмен цвят – дори светлокестенявото е най-често цвят светъл шоколад. Причината е, че те добавят цвят към вече съществуващ такъв – и резултатите върху бяла, руса, светло кестенява, кестенява, черна коса ще са много различни. Затова при естествено руса коса – ако искате да получите светло кестеняво, препоръката ми е да смесите боята с касия, в съотношение 1:1. Касията може да смесите с чай от лайка например и оставите да престои 2-3 часа за максимално извличане на ползите от билката. Боята в същото количество смесвате непосредствено преди нанасянето с топла вода и добавяте към касията.

Начини на приготвяне на къната

Къната може да отдели цвят много бързо при смесване с много гореща вода. Някои хора я варят и на водна баня, но пигментът, отделен по този начин, ‘умира’ много по-бързо, т.е. не бива да изчаквате часове преди нанасяне. Резултатът за мен е не толкова траен и наситен, в сравнение с по-бавното отделяне на цвят.

За времето на престой върху косата

За да получите по-златист цвят от къна, опитайте с кратко време на престой – до 30 минути. Това е цветът, който се получава малко преди оранжевото. 🙂 За възможно най-наситено/тъмночервено, удължете времето на престой на 5 часа или дори цяла нощ. Цветът също така ще става по-тъмен със следващите нанасяния.

За бели корени

По-добро покритие се получава, ако си приготвите две смеси за къносване: едната по-тъмна, с малко повече индиго в нея, за корените, а другата, по-светла – за дължината. Така например ако искате да получите кестеняв цвят, а имате голям процент бели коси, може да нанесете тъмнокестенява смес само в корените, и кестенява надолу по косата.

Варианти за суха коса

Оцветяването с билки не изтощава косата като обикновената боя, но косата ще се усеща по-суха и обемна няколко дни след боядисване. При някои типове коси това е добре дошло 🙂 – все пак, ако косата Ви е суха, може да опитате следното: 0.5-1 с.л. от следното по избор: чист сок алое вера; мед; любимото масло за коса. След боядисване може да използвате балсам за коса; 1-2 капки масло, нанесени само в краищата на косата върху влажна коса, също овлажняват добре и помагат за по-лесно разресване.

За по-червен цвят

Понякога помагат: чай хибискус/каркаде за разтваряне на къната; сладък червен пипер; сок от нар, червено грозде, или от червено цвекло.  Но не винаги! 🙂 Замразяване на отделила цвят къна (без индиго) и размразяване преди следващото къносване изкарва максималния цвят от нея и резултатът е малко по-малко оранжев.

Ако целта е да се намали първоначалното оранжево, опитайте със съвсем малко индиго (до 1 с.л.) в сместа.

Сърбеж на скалпа след боядисване

Понякога се получава пресушаване на скалпа, особено при добавяне на лимонов сок или друга киселинна съставка в къната. Друга причина за сърбеж и дискомфорт е, разбира се, недостатъчното отмиване – фини частици прах от билките могат да дразнят скалпа. Опитайте с 1 с.л. мед или сок от алое вера в сместа за овлажняване на кожата на скалпа; при отмиване нанесете по-голямо количество балсам и масажирайте скалпа, за да паднат по-лесно всякакви частици.

Главоболие при боядисване

За съжаление някои хора получават главоболие в деня на боядисването си. Тук нямам личен опит, но наша читателка сподели: охлаждащото и съдосвиващо действие на къната и амлата може да е причината за главоболие и сърцебиене. Противодейства се с изпиването на няколко глътки алкохол или тинктура от глог (от аптеките).

Ще се радвам да ми пишете, ако имате свои наблюдения, по-специална рецепта или метод за оцветяването с билки – със сигурност ще са от полза на още някой. 🙂

Вижте още:

Оцветяване на коса с помощта на естествени бои

Митове и истини за къната

Къна и индиго – оцветяване на косата в снимки

376 Comments

 1. Ники

  Здравейте!Моята коса е доста тъмна, почти черна с неголям процент бели коси. Взех си от билковата боя за тъмно кестеняв цвят. Трябва ли добавя още индиго към нея, за да се получи по-тъмен цвят или ще е достатъчно само да я оставя повече часове преди да я измия? Благодаря ви!

  • HennaFox

   Опитайте без да добавяте индиго към нея; може да я оставите да преседи малко по-дълго, но даже и без това би трябвало да се получи добре. Белите коси ще поръмнеят допълнително при следващо къносване. 🙂

 2. Жужи

  Здравейте , пробвах къната и индигото в една стъпка , изчаках къната да отдели цвят и после прибавих индиго , което престоя с хладка вода около 10 минути , след това стоях 4 часа , но нямаше очаквания ефект. В корените съм доста побеляла , а иначе косата ми е боядисана с много тъмнокестенява боя .Сега белите корени стоят посивели , странно , дори не са червени от къната Вашето мнение какво е и мога ли тази седмица отново да повторя процедурите ,

  • HennaFox

   Здравейте, наистина странно – звучи сякаш само индигото е хванало.. Няма никакъв проблем да повторите и сега само в корените.
   Напишете по-подробно за смесването на къната- с какво я смесихте, при каква температура и колко време е престояла, направихте ли тест върху кожата – може да ми хрумне нещо. 🙂

 3. Жужи

  Веднага отговарям , къната я смесих с нормално топла вода в събота към 11 и на сл ден към 17 пробвах , но в интерес на истината не ми се получи оранжевата следа на ръката , иначе къната потъмня , виждаха се леко червеникави ивици като я разбъркам . После смесих индигото – и накрая двете заедно . Днес на дневна светлина има лек отенък , но белите корени се виждат ,Косата ми не беше идеално чиста – т е нямаше стилизанти по нея , но не беше измита ,Нищо , дайте съвет сега отново ли на повторя процедурата или първо да сложа къна , да стоя с нея и след това отделно индиго

  • HennaFox

   Според мен е било много времето на престой на къната. Опитайте с 3-4-5 часа. Може и заедно да ги смесите за по-лесно. 🙂

 4. Ana

  Здравейте,
  дали добавянето на някакъв алкохол/1лъж.спирт или ракия/ към сместта от къна и индиго би повлияло на хващането или цвета? Зима е и престоят от 3-4 часа със студена смес на главата не ми понесе добре.

  • HennaFox

   Здравейте, извинявам се за забавянето. Много интересен въпрос задавате; нямам лични впечатления, нито успях да открия каквото и да е по темата. Според мен 1 с.л. алкохол добавена в сместа накрая (т.е. след смесването на къната и индигото) няма да е проблем?за оцветяването. Друго, което ми хрумна – може да редувате 2-3 хавлиени кърпи, като ги затопляте във фурна или на радиатор – недостатъкът е, че най-вероятно всички ще се изцапат. Времето на престой обаче може да се съкрати с такова загряване на 2-2.5 часа. Друг подобен вариант е периодично да загрявате със сешоар за коса за по 1-2 минути.

 5. Бу

  Боядисах се със светло кестенявата боя за коса. Косата ми преди това е боядисвана известно време по-рано с безамонячна боя (кестеняв цвят; оригиналният цвят е също светло до средно кестеняв). На два пъти свалях боя с витамин С (успешно), с идеята билковата боя да хване по-добре.
  За хващането – хвана. Боядиса много добре и плътно. Но цветът е изцяло като след къна върху кестенява коса, т.е. с тъмночервеникави тонове, на слънце откровено червеникави. Индигото в сместа като че ли изобщо не се е проявило…
  Полученият цвят е чудесен, но не съм го търсила, целта ми беше светло-средно кестеняво.
  Дали има смисъл от глос с индиго? Касия? Нещо?

  • HennaFox

   Здравейте, тези бои добавят цвят към съществуващия такъв и затова се получава по-тъмно, особено със светлокестенявото. Дори на светла, естествено руса коса, резултатът е по-скоро млечен шоколад; обикновено съветвам хората със светла коса да разредят боята с касия 1:1. От боите светлокестенявото съдържа и най-голямо количество къна, и разбира се, от там най-силен червеникав оттенък.
   Индигото може да не се е проявило, ако сте забъркали сместа с много гореща вода, или сте добавили лимонов сок или нещо друго; понякога е доста капризна билка. Но може и просто това да е цвета, който се получава при Вас с тази боя. Да – може да опитате с глос, 1-2 с.л. индиго + хладка вода + балсам за коса, престой върху косата 20-30 минути за туширане на червеникавото и малко по-кестеняво; по-светло дори с касия няма как да се получи.

 6. Бу

  Тъмният цвят го очаквах от коментарите, но не и силно червения отенък. Разбърках с вода 50 градуса, без киселина, по инструкция. Всички отзиви за тази боя бяха, че няма червени отенъци, а при мен се получи все едно е само къна, без индиго вътре.

  • HennaFox

   Хм, по мой опит има значителна разлика между светлокестенявото и кестенявото по отношение на оттенъците, т.е. с кестенявото оттенъка е по-златист, а със светлокестенявото – по-рижав. Но странно, че резултатът е като от само къна, наистина не съм сигурна защо.

 7. Ани

  Привет! Реших и аз да се боядисам. Прочетох доста за къната и за това се обръщам към вас.Естествената ми коса е тъмно кестенява. Искам да запазя същия цвят и реших да се къносам. Напоследък се прошари доста. Не искам да я горя с боя,защото се е изсушила и с цъфтящи краища. Какво ще ми препоръчате да взема? Има ли вариант да нямам червени отенъци, ако използвам кестенява къна?

 8. Magi

  Здравейте
  Много моля за професионален съвет. Къносах се 50/50 къна с касия, но след това косата стана твърда много, сякаш мия дървени стърготини, пробвах с какви ли не маски, пробвах също с амла, шикакай (добавих и тулси) но нищо не помага, много съм притеснена. Дайте съвет моля ви??? Пробвах с маската с мед, алое и малко арганово масло и масло от жожоба, пак никакъв ефект. Също така проблем с миенето. Трудно се махат маските и омазняването от скалпа. 🙁 🙁 🙁

 9. Magi

  Също така косата когато изсъхне става като слама, твърда и като перука без никакъв блясък. Какво сбърках, може ли някой да ми даде някакъв съвет моля ви ????

  • HennaFox

   Много съжалявам за неприятния опит; звучи сякаш косата ви изобщо не обича протеинови маски. Трябва да избягвате всякакви маски с жълтък; балсами с протеин, пшеничен зародиш, може би мед.. Косата сега има нужда от много овлажняване; опитайте с балсам за коса, по-голямо количество, + може 1 с.л. алое вера; нанасяте от корените до връхчетата; увивате с найлонова шапка и кърпа и оставяте върху косата за около час.

   • Magi

    Много благодаря за отговора. А да продължа ли да я къносвам? И преди съм чела че след първо къносване става доста твърда и суха? Чувала съм че блясъка и мекотата се постига чак след второ трето къносване. много си мечтая и аз да имам такава разкошна коса. А моята е суха след многобройни боядисвания и фризьорски интервенции. Дали ще успея след още едно къносване? Първото беше едва преди седмица. Но имам още много да уча.
    Благодаря

   • Magi

    Много благодаря за отговора. А да продължа ли да я къносвам? И преди съм чела че след първо къносване става доста твърда и суха? Чувала съм че блясъка и мекотата се постига чак след второ трето къносване. много си мечтая и аз да имам такава разкошна коса. А моята е суха след многобройни боядисвания и фризьорски интервенции. Дали ще успея след още едно къносване? Първото беше едва преди седмица. Но имам още много да уча.
    Благодаря

    • HennaFox

     Може да опитате пак къносване, но с по- разредена смес – по-малко количество билки и повече балсам за коса, той се добавя накрая, след като къната е отделила цвета си. Всъщност така и оцветяването ще е по-слабо; може да увеличите къната за сметка на касията като пропорция.

     • Magi

      Много ви благодаря за отговорът. Също така ви благодаря за пратката току що я получих. определено сте много съвестни и експедитивни. само още нещо искам да попитам? Колко време ще е удачно да се къносам пак след първото къносване??? Между другото косата ми е в много по добро състояние след супер подхранващите маски и балсами по ваш съвет 🙂
      Благодаря 🙂

     • HennaFox

      Радвам се, че косата ви вече е по-добре 🙂 За честотата на къносване – обикновено веднъж месечно; ако ползвате една по-разредена смес, или нанасяте само в корените ( ако израстват бързо) – може и по-често.

 10. Silvia

  Здравейте,
  всички статии са прекрасни и информацията е изключително полезна. Бих желала да помоля, ако е възможно да ми предложите смес за измиване на коса (боядисана с нормална боя за коса)която няма да промени цвета който имам в момента и няма да попречи на последващо боядисване. Желанието ми е да ползвам билките за коса за измиване и подхранване, а не за оцветяване.
  Благодаря Ви предварително!

 11. Радостина

  Здравейте, най-вероятно въпросът ми се повтаря, но все пак исках да попитам. Къносвам се с къна и индиго, като наблягам на индигото за по-тъмен цвят. Изчаквам къната да отдели цвят, след това смесвам индигото и изчаквам 10-15 минути преди да го смеся с къната, както е описано в инструкциите. След това нанасям на чиста (току-що измита и мокра) коса и стоя минимум 2 часа с найлонова торбичка и въпреки че мисля, че правя всичко по указанията, белите ми коси не се покриват добре – стават по-скоро рижави и след няколко къпания цвета почти се отмива. От къната косата ми става обемна, здрава и лъскава и не ми се иска да я заменям с боя, но все пак бихте ли ми дали някакъв съвет за белите коси… Да не би нещо да бъркам при подготовката на сместа?

  • HennaFox

   Здравейте, Весели празници! Извинявам се за забавянето. За белите коси за съжаление е обичайно да стават по-светъл цвят, и понякога са по- трудно податливи, но все пак ще предложа няколко неща за по-добро покритие. Опитайте с нанасяне върху суха коса, при някои хора има по-добър ефект така. Друго, което ми хрумва – използваната смес може да е недостатъчна? Може също да опитате с по-дълго време на престой, поне 3 часа; нанасяне по-често само в корените, рецептата в две стъпки (но с кратък престой на индигото върху косата – до половин час), или готовата билкова боя – изглежда за различните хора различните варианти дават добър резултат.

   • Радостина

    Здравейте и от мен! Много Ви благодаря за отговора. Послушах съвета Ви и последният път като се къносах го направих на суха коса и стоях 5 часа с къната. Цвета по белите коси малко по малко започва да се наслагва и вече не е рижав и най-важното което е – не се отмива 🙂 Подлагам косата си на термична обработна от години и е много изгоряла, но откакто започнах да ползвам Вашите продукти усещам че започва да се съвзема – затова престанах да ползвам преса и сешоар и чакам с нетърпение да изрежа изгорелите краища, за да стане косата ми здрава и жизнена. Много съм доволна, че Ви открих :))) Благодаря Ви 🙂

    • HennaFox

     Здравейтв, много се радвам и благодаря за отзива! 🙂

 12. Alex

  Здравейте, ще стане ли нещо на къната, ако престои повече от 12 часа? 1 ден например? Искам да питам и за престоя – правила съм се с къна, после с билкова боя (най-светлата), сега трябва да си направя корените – 2 часа и половина ще е ок ли да седя? Благодаря 🙂