Меню Затваряне

Как да нанесем къна (и билкови бои за коса)

Нанасянето, разбира се, е от изключителна важност за добро покритие на къната – по възможност без тотално омазване на дрехите и банята. Много хора прибягват до помощта на партньор, приятелка или фризьор, за да улеснят максимално процеса; но с помощта на някой от триковете по-долу съм убедена, че ще се справите успешно сами 🙂

 1. Трябва да уцелите точната консистенция на сместа – ако е твърде гъста, нанасянето ще е трудно; ако е твърде течна – има опасност да протече по времето на престой под шапката. Идеална е консистенцията на кетчуп или кисело мляко. При нужда добавете още малко вода или къна.
 2. Можете да използвате за нанасянето пръсти, четка или празна бутилка от шампоан. За цяла коса аз лично предпочитам да нанасям с ръце (по-бързо е), но за корените по-прецизно е с помощта на четка за боядисване. Можете да пресипете сместа в бутилката от шампоан – и така ще нанесете директно там, където е необходимо.
 3. Използвайте ръкавици и стари дрехи и кърпи.
 4. Намажете линията на скалпа с кокосово масло – по този начин няма да се изцапа и кожата.
 5. Започнете с един кичур коса от средата на главата; покрийте го добре със сместа с помощта на четка или пръсти; оформете малък кок. След това вземете друг съседен кичур, намажете и него и го навийте върху първия кок. Така продължавайте, кичур след кичур, докато се получи един голям кок. В случай, че нанасяте само в корените: пак е добре да отделите готовите кичури с помощта на щипка, за да не се получава една голяма слепната буца от къна и коса, без възможност да достигнете косата под нея. Вижте илюстрирано във видеото по-долу:

Може би имате своя техника за нанасяне? Ще се радвам да я споделите 🙂

96 Comments

 1. Весела

  Здравейте! Бих искала да попитам дали черна къна може да бъде използвана върху тъмно кестенява коса, боядисвана със стандартна амонячна боя? Има ли вероятност от увреждане и как трябва да се процедира? Благодаря предварително! Хубав ден!

  • HennaFox

   Здравейте, избягвам словосъчетанието „черна къна“, тъй като то е подвеждащо – къната може да оцветява само и единствено в един цвят, червен. Билковите бои за коса, които предлагаме, са смес от къна и други билки, за да се получат различни цветове. Тях няма проблем да използвате след друг тип боя за коса – но все пак изчакайте 2-3 седмици след последното боядисване.

   • Жанета

    Здравейте! Имам нужда от вашата помощ.Естествения ми цвят коса е тъмно кестеняв без червени оттенъци. Преди година и полвина започнах да се изрусявам с блондор,но съсипан косата си ,както се и предполагаше. Вече не желая да съм руса,но стандартната боя не ми е опция. Реших ,че можеби къната би ме спасила от този порочен кръг,тъй като в момента корена ми расте ,а косата е бяло руса…. Какъв съвет бихте ми дали,мога ли с къна да се боядисам кестеняво -тъмно,но не черно. Знам,че за целта се прави смес от стандартна къна и индиго. Какво би следвало да е съотношението. Също така за изтощена и късаща се коса редно ли е да добавя друга билка . Благодаря за вниманието и се извинявам ,ако подобен казус е обсъждан.

    • HennaFox

     Здравейте, върху силно изрусена коса са нужни поне 2 боядисвания за равномерен цвят. Препоръчвам най-напред при първо боядисване да препигментирате косата, като я оцветите само с къна; след тази основа от къна можете да нанесете къна и индиго – за тъмнокестеняво съотношението е 2/3 индиго:1/3 къна, като използваното количество трябва да е достатъчно за плътно и равномерно нанасяне /около 100г общо суха смес за коса около и малко под раменете/. Можете също така да опитате с някоя от готовите бои в тъмнокестеняво. Готовите бои включват и подхранващи билки, но къната сама по себе си е достатъчна за уплътняване на косъма и подпомагане израстването на здрава коса.

  • Мима

   Здравейте,
   Искам да попитам каната която предлагате, имали вероятност да предизвика алергична реакция на скалпа след нейното използване.

   • HennaFox

    Здравейте, възможно е да се получи сърбеж на скалпа – от недостатъчно отмиване на фините частици прах или по-чувствителен скалп. Изключително рядко, но все пак възможно е да има алергична реакция към къна или някое от растенията.

    • Велимира

     Здравейте! Може ри да се получи с вашите продукти кестеняв цвят без червен оттенък? С коя къна или боя?

     • Нина

      Здравейте когато ми е естествено кестеняв цвят искам да подхраня цвета взех си индиго каква друга билка трябва да си взема за да я боядисан в кестеняво

     • HennaFox

      Здравейте, с къна + индиго в пропорция 1:1 ще получите кестеняво.

   • Жанета

    Много благодаря за бързия и информативен коментар,страхотни сте !!!
    Поздрави от мразовита Варна 🙂

 2. Весела

  Благодаря за бързия отговор! : ) Извинявам се тогава за грешното словосъчетание. В такъв случай, Вие как бихте препоръчали да се действа за по – наситен и тъмен цвят? Билковата смес от къна, индиго и амла или чиста къна + индиго ?

 3. Весела

  Забравих да добавя, че по – възможност резултатът, който се опитвам да постигна е по – тъмен цвят, който по възможност да няма червеникавите оттенъци 🙂

  • Биба

   Здравейте! Индигото има ли противопоказания по време на кърмене?

 4. Красимира Лилицова

  Здравейте, имам въпрос. Боядисвам се с билковата боя кестеняв цвят, но краищата ми 3-4 см да доста тъмни, поради напластяването. В момента си взех отново кестенявата боя. Как да я използвам, за да не стане много тъмна цялата коса. Вариант 1: Да боядисам цялата коса с боята кестен, но да стоя по-малко, например 2 часа или Вариант 2: Да направя корените с кестен а краищата а глос от светъл кестен. Дали ще ми се получи приблизително еднакъв цвят на корените и краищата? Налага ми се да я бодисам цялата, не само корените, понеже доста се е поизмила. Благодаря Ви!

  • HennaFox

   Здравейте, препоръчвам втория вариант – така сте сигурни, че в корените покритието ще е както обичайно. Може да разредите с глос или с касия на прах за дължината. Светлокестенявото обаче има меден оттенък; не съм сигурна доколко ще е забележим при по-тъмна коса и с глоса, но вариант е и да разредите кестенявата с повече касия и да не намазвате тези 3-4 см в краищата.

   • Елена

    Здравейте.Вече една година ползвам вашите билкови бои hennafox,като първо се боядисвах с тъмнокестенява,а сега със светло кестенява.Понеже със светлокестенявата косата ми доби много червеникав оттенък искам да попитам следното:Възможно ли е да ползвам обикновена,амонячна боя,върху билковата на hennafox или дали мога да си справя руси кичури върху нея.Просто не харесвам червения оттенък и искам да освежа малко.Благодаря.

    • HennaFox

     Здравейте, може да ползвате обикновена боя, но не препоръчвам изсветляване/кичури; или поне тествайте най-напред върху един кичур – заради индигото е възможно да се получат зеленикави оттенъци.

    • Кhleo

     Ако не бъркам, добавяне на ябълков оцет към боята ще угаси червените тонове.

 5. Красимира Лилицова

  Много благодаря за бързия отговор! Ще използвам цялата билкова боя за коса до раменете. Половината ще нанеса в корените, а за другата половина за краищата – две-три супени лъжици касия да сложа достатъчно ли е? Касията по същия начин като билковата боя ли се приготвя с 50 градуса топла вода или по-гореща 60 градуса? Лимонов сок или оцет може ли да се сложи. Целя да постигна по-топло кестеняв цвят. Благодаря!

  • HennaFox

   Може и по-голямо да е количеството касия, например сега използвате 1/4 от пакета за дължината + достатъчно касия, може би 1/2 пакет за да се разнесе добре. Приготвя се като боята, да. Ако косата е суха, препоръчвам да не добавяте лимонов сок, защото може да я изсуши допълнително.
   Но имайте пред вид, че касията + боята няма да изсветлят дължината; само ще поддържат цвета. За последните няколко см може да правите домашни маски – с кокосово масло, кисело мляко, хума – тези неща може би не веднага, но с времето свалят от индигото. Лимонената киселина е друго, което можете да опитате – в смес от 1 ч.л. разтворена в 1 чаша топла вода потапяте краищата на косата, завивате с найлонова шапка (за да не изсъхне) и след около час отмивате.

 6. Красимира

  Здравейте! Имам въпрос. Може ли да се замразява разтворена безцветна къна. Бих искала да я използвам за маска за коса, ако качествата й не са се развалили. Благодаря!

 7. Радост К.

  Здравейте! Боядисвам се със смес от къна и хибискус, но чувствам косата си малко суха, какво мога да добавя за хидратиране ? И вторият ми въпрос е имам малко бели коси, но не всички се покриват, мога ли да добавя малко индиго за този проблем ?

 8. Ася

  Здравейте,

  бих искала да попитам следното: използвам две стъпки, оцветяване само с къна+малко амла за по-добро покриване на бели корени, за втора стъпка може ли да се смеси касия, амла и индиго (без никаква къна)? Идеята ми е да получа студен кестеняв цвят, а естествената ми коса е тъмно кестенява (от около година се боядисвам с билкови бои и къна, косата ми е доста тъмна в участатъка, боядисван с растителни бои от наслояването на къна и индиго, а по краищата по светъл, получен заради остатъци от химически бои, но не ми пречи разликата.) Резултатът от първата стъпка, къна +амла е оранжев 🙂

  Каква рецепта бихте ми препръчали? Ползвам ваши продукти. Благодаря предварително.

  • HennaFox

   Здравейте,

   Да – за втора стъпка може да се смесят касия, амла и индиго, но е добре да внимавате с времето на престой – не повече от 30 мин, в противен случай е възможно да се получи доста тъмен, дори черен цвят. Зависи и от пропорциите разбира се 🙂 но индигото в този случай е добре да не е повече от 1/3. Какъв е процентът на белите коси?
   За да не се получава такова наслагване, препоръчвам в бъдеще да боядисвате по-често само в корените, а само от време на време за освежаване на цвета и цялата дължина. 🙂

   • Ася

    Здравейте и благодаря за бързия отговор 🙂 Белите коси са около 50% (даже и повече) по слепоочията и над челото и около 10% в останалата част от косата. С колко топла вода да смеся? Касията да престои с топла вода и отделно амлата и индигото с хладка вода без да престояват или по друг начин?

    Опитвам принципно да боядисвам само корена (даже винаги), но не се получава съвсем, винаги попада и в останалата част от косата.

    Благодаря!

    • HennaFox

     Може да смесите касията с амла + топла вода (около 50 градуса) и да ги оставите да престоят около час. Индигото смесвате с хладка вода около 10 минути преди нанасянето (то не бива да престоява дълго).
     Опитайте и в зависимост от резултата ще промените съотношенията и/или времето на престой 🙂 При белите коси особено всичко е доста индивидуално, но индигото със сигурност ще неутрализира рижавото. Няма как обаче да получите равномерно кестеняво (т.е. изсветляване в сравнение с тъмнокестенявия цвят в момента).

     • Десислава

      Здравейте. Косата ми е боядисвана само с вашите билкови бои. От повече от половин година не съм се мазала с нищо. В момента косата ми е дълга около 40 см, като горната половина е сива, а долната- кестенява. Моля ви, препоръчайте ми цвят, който да покрие бялото и да няма очебийна разлика с долния цвят. И втора молба за съвет – как да се увеличи трайността на боята, защото в горната част на главата много бързо се отмива.

     • HennaFox

      Здравейте, за най-добро покритие на белите коси и най-траен цвят препоръчвам да смесите къна и индиго 1:1 – къната се приготвя няколко часа преди боядисването с топла вода, покрива се и се оставя да отдели цвят. Непосредствено преди боядисването, индигото се смесва с хладка вода (не гореща), добавя се половин ч.л. сол за по-добро захващане и се смесва заедно с къната.
      За съжаление в момента къната ни не е налична; нова доставка очакваме в първите дни на март. До седмица ще имаме къна от една нова марка; може да следите сайта или фейсбук страницата за повече информация.
      Ако предпочитате да използвате билковите бои, добре е да държите сместа по-дълго време – 3-4 часа, и при първото измиване да отмиете само с вода, без шампоан – а по желание с по-голямо количество балсам за коса, разпределен от корена до връхчетата, с чиято помощ ще отмиете по-лесно частиците боя.

    • Гергана

     Здравейте!Мога ли да замразя био боя, тъй като количеството разтворена ми дойде в повече.Ползвам светло кестенява.Ще се разрушат ли оцветяващите и подхранващи качества?

     • HennaFox

      Здравейте, къната в състава се замразява отлично – всъщност това е начин да се извлече максимално цвят. От друга страна, индигото в състава не издържа на замразяване и в крайна сметка резултатът ще е по-червен от обичайното. Може да опитате, ако не е голямо количество и нямате против малко по-засилен оттенък, да замразите и да смесите по-натам с прясно приготвена боя.

  • Нина

   Здравейте косато ми е естествено кестеняв цвят, искам да подхраня цвета взех си индиго каква друга билка трябва да си взема за да я боядисан в кестеняво

   • HennaFox

    Здравейте, с къна + индиго в пропорция 1:1 ще получите кестеняво.

 9. Ася

  Здравейте и благодаря за бързия отговор 🙂 Белите коси са около 50% (даже и повече) по слепоочията и над челото и около 10% в останалата част от косата. С колко топла вода да смеся? Касията да престои с топла вода и отделно амлата и индигото с хладка вода без да престояват или по друг начин?

  Опитвам принципно да боядисвам само корена (даже винаги), но не се получава съвсем, винаги попада и в останалата част от косата.

  Благодаря!

 10. Деси

  Здравейте, моят въпрос е: тъй като нa всяко миене използвам маска или балсам, при боядисването дали е по-удачно да се прави на предварително измита само с шампоан коса, с цел да хване по-добре билковата боя. Да не попречи някакъв остатък от продукт, или няма толкова значение. И дали е ок на влажна коса или само на суха?

  • HennaFox

   Здравейте, зависи какъв е балсамът за коса – ако съдържа силикони, то по-добре да нанасяте на измита коса /без балсам/. Ако е био балсам, няма голямо значение.
   При влажна коса има опасност сместа да протече неприятно под шапката по времето на престой – от тази гледна точка препоръчвам на суха коса, но и да е леко влажна, няма проблем.

 11. Галина

  Здравейте, искам да попитам следното: Косата ми е почти 90% бяла, но съм принудена да се откажа от боядисването с амонячни бои поради псориазис по скалпа. Винаги съм използвала червен цвят бои за коса и смятам, че къна ще е подходящо като вариант на червения цвят. Сега искам да приложа нещо по-естествено и не така агресивно и дразнещо. Вече два пъти използвам само натурална къна на прах, но на бели коси червения цвят е оранжев. Вероятно с натрупването ще се получи малко по- тъмно червено, но при този процент бели коси дали изобщо ще стане или все ще си е оранжево? Колебая се дали да сложа към къната и малко индиго като целя да се запази червения цвят, но да не е оранжево. А добавка на хибискус на прах как би се отразило на цвета, също алое на прах против дразнене на кожата? Как ще се получи според вас на този процент бели коси и ако мислите че може какъв процент индиго да сложа и как да направя смесването къна индиго? Благодаря предварително!

  • HennaFox

   Здравейте, да – с по-чести къносвания ще се натрупа хубав червен цвят, а също е добра идея към 100 гр къна да добавите хибискус (2-3 с.л.) и може би малко индиго (0.5-1 с.л).Алоето също е добър вариант, но добавете малко количество и от него, за да не разреди прекалено оцветяващите съставки.
   Друг вариант е като приготвите къната, след около час да я замразите и размразите преди употреба. Процесът на замразяване помага да се извлече възможно най-много пигмент.

 12. Галина

  Пропуснах да добавя, че косата ми е къса, ако е необходимо при определяне на количеството и съотношението на пропорциите.

 13. Галина

  Благодаря за бързия отговор! Извинявам се но може ли също да попитам: за индигото прочетох че се слага в готовата къната10-15 мин преди нанасяне на къната на косата. Комко време се стои така когато в къната има и индиго 2-3 часа или по- малко.Също алоето и хибискуса кога се прибавят в къната?

 14. Антония Вълкова

  Здравейте! Закупих си Билкова боя за коса – златистомеден цвят на HennaFox по ваши препоръки, тъй като реших да опитам с този вид бои за коси. Досега съм се боядисвала в червено (тъмно оранжево, според зависи :)) с амонячна боя, последно преди месец. Косата ми е до раменете, в корените леко прошарена с бели коси, целя запазването на сегашния ми цвят (червен/ тъмно оранжев).Това ще ми е първото боядисване и ако може малко съдействие ;). Та това са ми въпросите:
  1. Цялата опаковка ли да ползвам?
  2. На мръсна или чиста коса?
  3. Често я изправям/ къдря, това би ли се отразило на цвета в последствие?
  4. Каква е разликата между различните марки, които предлагате?

  Благодаря предварително! 🙂

  • HennaFox

   Здравейте, Антония,
   Какъв е естественият цвят на косата? С билковите бои няма как да се получи изсветляване, т.е. ако в корените израства и по-тъмна коса освен бялата, нейният цвят няма да се повлияе значително.
   За коса около раменете използвайте една опаковка – разбира се зависи и от гъстотата на косата и техниката на нанасяне, но за добро покритие е добре да имате достатъчно смес. При следващи боядисвания може да нанасяте и само в корените.
   Най-добре е да нанесете боята на чиста и суха коса. Може косата да е измита и предния ден, но да не е мазна или със стилизанти по нея.
   Топлината при изправяне/къдрене е възможно да потъмни леко цвета.
   Разликата между различните марки е в производителя, точния състав/пропорции на използваните растения, опаковка; някои притежават био сертификати. Приликата е, че всички те са изцяло растителни. 🙂

   • Антония Вълкова

    Благодаря за отговора! Естественият ми цвят е светло кестенява. Ще видя сега какво ще се получи и може би следващия ще опитам с нещо по-червено от вашата бои. Още веднъж благодаря! ??

 15. Татяна Битар

  Здравейте! Интересува ме дали касия и индиго в съчетание биха могли да се използват за матиране(да убият жълтите оттенъци) на химически изсветлявана коса? Някой опитвал ли е ? И в какви пропорции и начин на смесване? Логично би трябвало да може – касията като носител и за подхранване, а индигото – за тониране. Благодаря:)

  • HennaFox

   Здравейте, да – може 🙂 относно пропорции и време на престой трябва да тествате – започнете предпазливо, например 1 с.л. индиго + по-голямо количество касия – в зависимост от дължината на косата, достатъчно да я покрие – време на престой 20-30 минути.

   • Биляна Петкова

    Здравейте! Имам следния проблем от 7 години се боядисвам с безамонячна боя за коса, химическа. Но тази година косата ми ужасно пада и се къса от средата на косъма. Бих желала да използвам вашите Био бои. Моля за съвет. Косата ми в корените е тъмно кестеняв, а по дължините медно-русо. Имам и бели косми. Какво мога да опитам . Благодаря Ви.

    • HennaFox

     Здравейте! 🙂 С билковите бои няма как да се получи изсветляване, т.е. в дългосрочен план можете да поддържате тъмнокестеняв цвят на косата – може да има и меден оттенък, зависи от количеството бели коси и използваната боя. Иначе с тях ще има заздравяване и уплътняване на косъма, ще повлияят благотворно и върху състоянието на скалпа и с времето ще намалят косопада.

     • Пролетка Горчева

      Здравейте! За да получа тъмно вишнев цвят, трябва ли да смеся къна и индиго, и необходимо ли е прибавянето на етерични масла?

 16. Пролетка Горчева

  Здравейте! За да получа тъмно вишнев цвят, трябва ли да смеся къна и индиго, и необходимо ли е прибавянето на етерични масла?

 17. Илтяр Исмаилова

  Здравейте, първо искам да изкажа положителен коментар за билковите бои,след като използвах такава за своята коса косата ми стана много хубава и жива накъдри се още повече и беше невероятна,дори имах години наред себореен дерматит,който изчезна.Боята която използвах бе цвят пшенично русо,но не покри изобщо,а стоях чети часа,дали боята не хваща на боядисана коса от преди месеци,но ако е така защо не покри белите коси и корена.Дали ако пробвам с тъмно пепелно русо ефекта би бил по-успешен?

 18. Ани

  Здравейте!Косата ми е в корените светло,а по върховете тъмно кестенява.Боядисана съм с боя.Понеже имам проблеми с косата(андрогенен косопад)и за да не я мъча повече искам да опитам с нещо безвредно от HENNAFOX. Целта ми е да я изсветля доста(въпреки,че не ми отива),защото така по-малко се забелязва оголения скалп и по-малко личат белите коси(а аз имам).Какво ще ми препоръчате?

  • HennaFox

   Здравейте, извинявам се за забавянето. С билки за съжаление няма как да се получи изсветляване.

   • Ани

    Здравейте отново! Вече косата ми е руса.Боядисана съм с боя.Сега вече дали е възможно с някои от вашите продукти да поддържам този цвят?

    • HennaFox

     Здравейте, а какъв цвят са корените? Ако израстват по-тъмни, с растителните бои те няма да се покрият.

     • Ани

      Ами корените са ми бели мисля..или поне тези,които виждам.(на скалпа,на ушите)Възможно е отзад да има и тъмни.

     • HennaFox

      Да – може да опитате с някоя от билковите бои, препоръчвам на Cultivator’s, там покритието е доста добро – например цвят русо; за начало опитайте с около 45-60 минути време на престой, не повече, за да не започне да добива по-риж оттенък.

     • Ани

      Да разбирам ли,че върху корените,които са бели,
      ще стане рус цвета,а където са тъмни няма да стане нищо?Извинявайте за въпросите,но наистина искам да се получи!

     • HennaFox

      Точно така – боята няма как да изсветли тъмен цвят.

 19. Марияна

  Здравейте! Искам да си направя косата с естетсвена боя за коса в студено червен цвят или пък леко розовеещ (това беше първоначалната идея). Прегледах целия блог и тъкмо се навих да пробвам къна с малко индиго и амла и видях в магазина, че имате и някаква къна със студени отенъци на Le Erbe di Janas, която, смесена с Алкана на същата марка, би трябвало да дава розовеещо червено в студената гама. Искам да питам изпробвали ли сте я тази къна вече и можете ли да дадете отзиви дали липсват рижавите отенъци като при стандартната къна? Кое е по-добре да пробвам – комбинацията с индиго или този вид къна? И каква е разликата между къната със студения и ултрастудения отенък от същата марка? Да обясня само, че косата ми в момента е изслветлена преди седмица с професионална боя, която вместо много светло русо пепеляво ми даде цвят рижаво жълто и просто ми помля скалпа и косата, след два дена го залях с натурална боя на Арома в розаво, което направи косата една идея по-червеникава, след което последва силен лилав шампоан и сега косата ми е в ягодово русо 🙂 Ще го потрая, докато тръгне да израства, но след това искам да сменя цвета с черешово червено, ако може да се получи някак си. Ползвала съм преди години боята на Cultivator – Burgundy, но пак ми дава едни упорити топло рижави отенъци. Естетственият ми цвят е тъмно русо, доста пепеляво, и може би затова така… Но топлите нюанси, колкото и да ги харесвам, никак не ми отиват, защото ме правят да изглеждам като болна от жълтеница 🙁 Може ли съвет към какво да се насоча? Благодаря предварително!

  • HennaFox

   Здравейте, върху изсветлена коса къната и боите, съдържащи къна, дават доста по-рижав цвят в сравнение с небоядисана коса. Може да опитате комбинация къна и алкана, но честно казано в случая не мисля, че ще се получи наистина студен червен цвят. Да – може, с натрупване на къносванията /5-6 къносвания могат да се натрупат към студеночервен черешов цвят; може да добавите малко индиго, манджиста, алкана – но ще отнеме време да се възстанови косата както по отношение на цвета, така и на състоянието – изтощената коса по-трудно задържа цвета/.
   Разликата между студената и ултрастудената къна – студената е с произход Пакистан, а ултрастудената – Индия. Тези къни са ни нов продукт и все още нямаме достатъчно наблюдения относно разлика в цвета.

 20. Марияна

  Много благодаря за бързия отговор! Мисля, че ще ги пробвам тези нови продукти, дори и само от любопитство, и ще пиша коментар за цвета, ако ви е интересно, както за боядисаното, така и за корените с естетствен цвят. Имам и още един въпрос – ако сложа в къната прах от алое вера, дали това ще попречи на отпускането на цвета и после на самото му захващане за корена?

  • HennaFox

   Няма да попречи на оцветяването, стига да е в малко количество – до 1-2 с.л.
   Разбира се, ще се радваме много на обратна връзка 🙂

 21. Марияна

  Здравейте! Най-накрая се къносах и мога да дам обратна връзка за новата супер студена къна. Както писах преди косата ми беше неуспешно изрусена, в следствие на което се получи един отвратителен рижав цвят. Туширах го леко с натурална розова боя на основата на малко къна и се получи ягодово русо. Косата ми беше доста увредена, макар че живна малко от боята и терапията с оризова вода, която си направих за седмица. На тази основа сложих следната рецепта: 3 с.л. супер студена къна + 1 с.л. индиго + 1 с.л. алкана (за къса коса). Получи се много интересен карамелен цвят, който не жълтее въпреки основата, а има по-скоро студен меден отенък. Заради неравномерното изрусяване корените ми са малко по-светли и се получи доста комплексен цвят, който обаче много харесвам – в основата си косъмът е по-скоро меден, а при върха става по-кестеняв с леко розовеникъв отенък (или просто си внушавам :). Косата потъмня до тъмнорусо, т.е. 2 тона над основата. Относно това доколко е по-студена е новата супер студена коса, мога да потвърдя, че действително е така – липсват жълтеникаво-оранжевите отенъци, които косата ми обикновено придобива след кънасоване с обикновена къна. Може би алканата е подействала за по-студен цвят, не знам, но ако търсете наситен карамелен цвят в студения спектър, това съотношение между къна, индиго и алкана е много добро! Другият страхотен ефект е, че косата ми направо се съживи и има невероятен блясък – просто изглежда здрава. Решила съм да пробвам и само къна с алкана и да видя какво ще се получи като резултат, но имам въпрос – какво трябва да е съотношението на къната с акланата? А също не съм сигурна дали се справих добре с масления извлек: правих го с кокосово масло, защото само такова имах, като се получи рядка каша. Сложих го в бурканче и налях в чаша вряла вода от каната, като сложих бурканчето вътре за около 30-40 минути и разбърквах от време на време. Резултатът беше течност, почти черна на цвят с розов отенък – това ли трябва да се получи?

  • HennaFox

   Здравейте, да – точно това трябва да се получи. Много благодаря за обратната връзка 🙂
   Относно къна + алкана – основното е къна, от сместа с алкана добавяте по-малко количество.

 22. Ани

  А ако я направя светла със боя и след това вече ми препоръчате нещо от тук,дали ще се получи?

  • HennaFox

   Може да я изсветлявате и после с билкови бои, но върху силно изсветлена коса цветът е доста по-топъл, може да има риж оттенък – много зависи коя боя и какво време на престой ще изберете; ако ни изпратите снимка на имейла, ще мога да препоръчам нещо подходящо.

 23. Марияна

  Искам да споделя опита ми от вчера с използването на алкана. Първо за цветоотделянето при маслената баня – било е малко предния път. Гледах едно видео в youtube и там девойката си правеше масло от алкана за растех на косата, а не за оцветяване. Техниката е същата, само дето след половин час седене в гореща вода остави сместа малко на слънце, което я направи по-червена (слънчевата светлина ? действа по специфичен начин, по който другата не може). Изпробвах го, като леко си загрях и маслото предварително. Седя на терасата около 40 минути допълнително, защото го забравих, и ефектът беше уникален – кърваво червено масло към винен цвят за разлика от предишното леко розаво, което бях постигнала. Другата ми иновация е в техниката на нанасяне. Установих, че къната не хваща както трябва с маслото вътре, затова първо се къносах, а след като си измих косата без шампоан, нанесох маслото с алкана и седях така около час и половина. Ефектът беше даже по-добър от предния път а алканата в къната. Даде розовеещ отенък на светлината и един тон по-тъмнен цвят от постигнатия с къната. Освен всичко процедурата ми се отрази много добре на скалпа, който винаги е леко раздразнен след къната. Оказа се, че алкана се ползва при кожни проблеми като обриви и подобни (ако се интересувате, вижте в аюрведа). А и косата се подхрани от маслата и не беше чак толкова суха след къната. Във видеото съотношението между алкана и масло беше 1:5, но за мен може да стане и с половин лъжица на 5 лъжици масло, което я прави доста икономична. Препоръчвам с две ръце да я пробвате!

 24. Ирина

  Здравейте, от боите на Култиватор кое е със студен подтон ореха или кестена, защото не искам червеникав оттенък. Благодаря

 25. Ради

  Здравейте, в момента косата ми е тъмно кестенява и имам много бяла коса по слепоочията и предната линия на косата, искам да запазя цвета, но и белите коси да станат в този цвят.
  1.Какво да бъде съотношението на къна към индиго?
  2.Ако се къносваме в 2 стъпки има ли значение някакво съотношение?
  3.Само в корените може ли през дни да се къносвам, тъй като косата симия всеки ден и съответно пада на 2-3 измиване цвета?Дали действително не пречи на косата по никакъв начин тази къна?
  Благодаря предварително!

  • HennaFox

   Здравейте, за тъмнокестеняво съотношението е 2/3 индиго:1/3 къна.
   В две стъпки няма съотношение – къносвате най-напред само с къна, а след това – само с индиго, като използвате достатъчно количество за добро покритие.
   Няма проблем да боядисвате в корените веднъж на 2 седмици; относно това дали може през няколко дни – много е индивидуално. При прекомерна употреба е възможно да пресуши скалпа или да отключи някаква чувствителност към къната или индигото; те съдържат естествени танини и някои хора е възможно да развият алергия към танините например. Препоръчвам да измивате косата с био шампоан /без сулфати/ + био балсам – те са по-щадящи към цвета и косата.

 26. Антония

  Здравейте, ползвах растителна боя за коса в медни тонове. Хареса ми как се отрази на косата ми, но цветът не е този, който искам. Може ли да ме посъветвата как да премина към химическа боя (колко време да изчакам, какви продукти да ползвам за сваляне на растителната боя)? Благодаря

  • HennaFox

   Здравейте, добре е да изчакате поне 2 – още по-добре 4 седмици, като през това време може да правите домашни маски с масла и с хума – те помагат за сваляне на цвета.

 27. мариана

  Здравейте, косата ми е светло руса.Но с годините коренът стана тъмен и ползвам руса боя.Но искам да провам с касия,Но коренът няма да се боядиса..Какво ще ми предложите, да сложа ли малко къна. 1 или 2 лъжици към касията или…? Да стаме малко розовеща например..Просто очаквам някакъв съвет , предложение от Вас..:) А и искам да се заздрави косата, имам косопад.Благодаря :)Ako move da mi otgoworite na imejla mi

 28. Ани

  Ами корените са ми бели мисля..или поне тези,които виждам.(на скалпа,на ушите)Възможно е отзад да има и тъмни.

 29. Зори

  Здравейте!Косата ми в момента е руса.Боядисана е.Естествения ми цвят е тъмно кестеняво.Знам,че руса няма как да стана,но с коя боя от вашите мога да получа възможно най-светлия цвят?Имайте предвид,че корените ми са бели(на скалпа и ушите най-вече),а естествената ми коса е тъмно кестенява както писах по-горе.

 30. Уенди

  Здравейте, искам да препоръчам на майка ми да започне да се боядисва с билкови бои. Сега тя ползва безамонячни бои за рус цвят. Косата й е изцяло бяла, дълга до раменете. Каква от вашите бои бихте препоръчали, за рус цвят и как според вас ще изглежда цвета й върху вече изрусена коса с обикновена боя? Благодаря предварително.

  • HennaFox

   Здравейте, тази боя има добра покривност – нова доставка очакваме до 10 дни. https://hennafox.com/product/520/bio-bilkova-boya-za-kosa-ruso-cultivator-s.html
   Времето на престой – не повече от час, за да не се получи твърде златист оттенък. Получава се средно русо; а може да опитате и по-светлия нюанс на тази боя https://hennafox.com/product/542/bio-bilkova-boya-za-kosa-svetloruso-cultivator-s.html.
   С растителните бои косата постепенно ще се възстанови, като може майка Ви да боядисва по-често само в корените /всяка коса е индивидуална, но в случай на отмиване или израстване – няма проблем за косата да боядисва на 2 седмици в корените/.

 31. Красимира

  Здравейте! До сега използвам тъмно кестенявата билкова боя на Henna fox. За получаване на тъмен цвят, къната престоява поне три часа. Много съм доволна, но нямам време в момента да отделя 3 часа. Искам да попитам дали с някои от другите билкови бои, пак тъмно кестенява цвят, може за по-кратко време да се получи наситен тъмен цвят, например за час и половина.Чувала съм, че билковата боя, която съдържа замразена къна, оцветява по-бързо. Насочила съм се към билковата боя Cultuvators, също тъмно кестеняв цвят. Има ли вариант, който да използвам за получаване на по-бърз резултат. Благодаря Ви!

 32. Красимира

  Здравейте отново! Имам въпрос. Колко градуса се препоръчва да е водата при разреждане на билковата боя кестен на Cultivators? На другите ваши билкови бои пише водата да е 50 градуса. В крайна сметка аз си взех кестен, не тъмен кестен. Стоях 2,5 часа. Желая да постигна кестеняв цвят без червен оттенък.Стана по-скоро тъмно кестеняво шоколадово и като че ли с лек червен оттенък. Отдавам го на това, че водата беше много гореща, което знам, че засилва червения оттенък. Иначе съм много доволна от резултата!

 33. Румяна

  Здравейте, боядисвам се с безамонячна боя в цвят шоколад.( Номер 4)Но косъма ми изтъня и косата ми изобщо не е това, което беше. Мога ли да постигна този цвят и покриване на белите коси с къна? С каква комбинация?

 34. София

  Здравейте!
  Имам кестенява коса със съвсем малък процент бели коси, около 5%. Боядисах се с билковата боя за коса кестеняв цвят, следвах всички стъпки, но не боядиса белите коси, ефектът е почти никакъв. 🙁
  Мога ли да опитам с био билковата боя за коса или трябва да изчакам?

  • HennaFox

   Здравейте, съжалявам, че не се е получило добре – обикновено няма проблем с покритието при малък процент бели коси. Можете да боядисате веднага с друга билкова боя. Използвайте достатъчно количество /около 100 грама за коса с дължина около и малко под раменете/. Не добавяйте масла или каквито и да е други добавки към сместа.
   Другият вариант, който е по-покривен, е да смесите къна и индиго в равни пропорции /най-напред приготвяте къната с топла вода, а след няколко часа към индигото добавяте хладка вода и ги смесвате с къната/. Понякога е нужно малко време, за да уцелите подходящия вариант за вашата коса.

 35. Julieta Mileva

  Здравейте,
  Закупила съм билкова боя Култиватор ,черна .
  Искам да попитам боята на суха или мокра коса се нанася?
  Необходимо ли е измиване с шампоан след това и с какъв шампоан е препоръчително да се измие- неутрален ,протеинов,овлажняващ и необходимо ли е изплакване с оцет за фиксиране на цвета?
  Възможно ли е добавяне на зехтин или бадемово масло към сместа,понеже съм с изключително суха коса и това ще повлияе ли на цвета при боядисването?Благодаря предварително за отговора и насоките.

  • HennaFox

   Здравейте,
   Важно е косата да е чиста, без стилизанти и омазняване, най-добре – измита същия или предния ден. След боята не е необходимо измиване с шампоан; може да използвате по-голямо количество балсам за коса, за да улесните отмиването – нанасяте от корените до връхчетата, масажирате внимателно и оставяте за няколко минути.
   Когато използвате шампоан, винаги препоръчваме да е безсулфатен, може да е овлажняващ. Ако последно изплакване с оцет действа добре на косата – може да го приложите, но не е необходимо за фиксиране на цвета.
   За съжаление маслата и някои други добавки може да намалят и попречат на оцветяването. При много суха коса може да добавите 1 с.л. чист гел от алое вера /от тези за пиене най-добре/.

 36. Ралица Йорданова

  Здравейте, кестенява боя за коса върху изрусени кичури на кестенява коса какъв резултат би дала? Опасявам се от зелен отенък

 37. Павлина Георгиева

  Здравейте,
  Колко пъти месечно мога да ползвам касия?

  • HennaFox

   Здравейте, 1-2-3 пъти месечно – зависи от косата, индивидуалните нужди и нейното състояние, а също и точната рецепта – ако добавяте например масла към касията или алое вера, може по-често.
   Като цяло съветваме да се водите от косата -ако изглежда все по-здрава, значи сте уцелили точната рецепта и честота на употреба.

 38. Красимира

  Здравейте! Как да приготвя Касия, за да направя маска на косата? Изисква ли се да престои 3-4 ч, да отдели цвят или веднага се нанася? Благодаря!

 39. Павлина Георгиева

  Здравейте, мисля да използвам къна, индиго и касия за средно кестеняв цвят. Трябвя ли на нанеса цялата смес или да нанеса първо сместа от къна и касия, а след това индиго? Колко време е необходимо за да се получи средно кестеняв цвят? И още, мога ли да включа алма при боядисването? Благодаря предварително.

 40. Веселина

  Здравейте. Понеже се къносвам,преди това използвах боя-огнено червена. Може ли да ми кажете коя къна да използвам и с коя друга добавка да я сменя,за да получа огнено червено? Да кажа,че си поръчах- къна,хибискус и манджиста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.