Меню Затваряне

Алергия към боя за коса

Според проучване, направено в Дания през 2007г., малко над 5% от потребителите на боя за коса са получавали алергична реакция – най-вече под формата на алергичен контактен дерматит със зачервяване на кожата и сърбеж в областта на главата. В някои случаи обаче тази реакция е остра, хронична, засяга кожата по цялото тяло, както и други органи.  Основният причинител е веществото парафенилен диамин (ПФД, 4-ParaPhenyleneDiamine, C6H8N2).

Какво е парафенилен диамин

ПФД се използва в над 2/3 от трайните бои за коса на пазара. Опаковката на тези бои обикновено включва две туби – едната с боя, базирана на ПФД (неоксидирана и затова безцветна), а другата – пълна с оксидант, обикновено хидроген пероксид (H2O2). В процеса на боядисване пероксидът разбива естествения пигмент меланин, а ПФД заема неговото място. Когато ПФД реагира с пероксида, той се окислява частично, оцветява се, и именно под тази си форма може да причини алергична реакция. Напълно окислен ПФД не причинява алергии, и по тази причина дори чувствителни хора могат да носят дрехи, боядисани с ПФД. ПФД може да бъде открит в някои тъмни на цвят козметични продукти, както и временни татуировки, фотографски проявители, мастила за принтер и фотокопир, моторни масла. Във Франция, Германия и Швеция ПФД е забранен като боя за коса, тъй като се смята, че е твърде опасен за здравето. Трябва да се знае, че други вещества в боите, сходни на ПФД, също могат да доведат до алергична реакция. Дори напълно ‘естествени’ бои могат да се окажат алерген.

Видове алергии, причинени от бои за коса

Алергичен контактен дерматит представлява имунологична кожна реакция. Някои хора са генетично предразположени, но рискът от чувствителност се увеличава заедно с честотата на контакт с алергена. Реакция може да се появи 10-14 дни след първоначален контакт с ПФД, а при последваща употреба – в рамките на 6-72 часа. Проявата е под формата на зачервяване и обрив, а особено засегнатите зони – клепачите, външната част на ушите, кожата в близост до косата като цяло.

Контактна уртикария може да се прояви минути до един час след досег с ПФД. Симптомите са зачервена кожа и петна по цялото тяло, подуване на клепачите, астма, трудно преглъщане и повръщане.

Анафилактичният шок е рядко срещана, но изключително тежка и често пъти завършваща със смърт алергична проява. Симптомите се проявяват веднага (секунди или минути) след въздействието на специфичния алерген – силно подуване на лицето, недостиг на въздух, ниско кръвно налягане. При невъзможност за получаване на специализирана помощ последиците често са фатални.

Тест за чувстителност

Производителите на бои съветват потребителите да направят тест за чувствителност всеки път преди употребата на боя за коса. Това е така, защото нежелана алергична реакция е възможна дори при продължителна употреба на една и съща марка. Тестът се прави по следния начин: смес от боя и окислител се нанася върху кожата зад ухото, или по сгъвката на лакътя. Ако няма раздразнение или обрив през това време, то тестът е отрицателен и боята за коса се счита за безопасна. В противен случай налице е алергична реакция. Този тест не е 100% сигурен – понякога е нужно повече време за развиването на реакция, но все пак е добър показател.

При алергична реакция

В случай, че усетите дискомфорт, сърбеж или друго кожно раздразнение, а имате и в момента боя върху косата си, незабавно отмийте обилно с вода. Не взимайте душ обаче: ситуацията може да се влоши, ако по-голяма част от кожата на тялото ви влезе в контакт с алергена. За пълна оксидация на ПФД се препоръчват компреси от калиев перманганат, в разтвор 1:5000; при образувала се коричка се препоръчва смес от зехтин и сок от лимон. За овладяването на реакцията вземете антихистамин.

В случай, че забележите подуване на кожата и/или затруднено дишане, незабавно отидете в най-близкия спешен център!

Дори вашата реакция да не изглежда сериозна, важно е да посетите алерголог. Той ще направи тест, за да определи дали наистина сте имали алергична реакция към ПФД. Ако е така, бъдете внимателни – при следващ контакт с веществото реакцията може да бъде по-силна. А веднъж проявена, тя може да отключи след себе си непоносимост към редица други невинни на пръв поглед заобикалящи ви предмети – козметика, тъмни дрехи, съвсем нови за вас алергени.

Превод със съкращения от тук.

Снимки на алергични реакции /не са подходящи за чувствителни читатели!/ тук.

54 Comments

 1. Илияна

  Здравейте , направили сте страхотен сайт с подробна информация желая ви успех ! Въпроса ми е следния получих много силна алегрична реакция от боя за коса , оказва се ,че съм отключила алерги

 2. Илияна

  Здравейте , направили сте страхотен сайт с подробна информация желая ви успех ! Въпроса ми е следния получих много силна алегрична реакция от боя за коса , оказва се ,че съм отключила алергия не само към безамонячната боя а и към всички останали страхувам се да се боядисам с каквото и да е защото кошмара от алегрията още ме преследва . Интересувам се от къде мога да закупя къна и да опитам отново ?

 3. eli

  имам жестока алергия от боя за коса.Изпратиха ми къна,натурална,от Иран,основно от билки.Боядисах се с нея,и отново направих алергия.В токсикологията на Пирогов ми казаха да не се боядисвам с нищо,да си побелявам спокойно.Така и правя.Сложих си малко лак за коса след сешоар-същата история,отново алергия.Това вече е ужас.

  • hennafox

   А защо казвате – натурална, основно от билки? Имаше ли цвят тази къна, различен от червен- възможно е да е имало и други добавки. Разбира се, алергия към естествена къна също е възможна, особено след такава тежка реакция. За съжаление веднъж отключена, алергията към съставка в боите за коса може да предизвика реакция при употребата на какво ли не – дори лак за коса или тъмна дреха – последиците наистина са ужасно неприятни, както и във вашия случай 🙁

  • valentina

   az sasto sam s mnogo tejka alergia kam boite za kosa v posledstvie razvix i drugi alergii veche 2 godini si xodia s pochti biala kosa sega sam reshila da probvam niakoi ot tezi produkti dano imam kasmet

 4. Красимира Станчева-Найденова

  Уважаеми администратори,напълно съм отчаяна.Боядисвам се от години,но през м.декември 2009г.отключих страхотна алергия към боя за коса.От начало мислех,че е само към определена марка,но когато я смених,резултатът беше-3 денонощия в токсикологията на институт Пирогов с обриви по цялата глава и тяло/за щастие-без лицето/.От тогава търся алтернатива.Купих си боя на билкова основа без 4 съставки-амоняк,Resorcina/пиша буквално/,Nonoxynol и S.I.S./каквото и да е това/,но отново имам обриви!Обречена ли съм на 46 год.да изглеждам зле и остаряла!/П.С.Майка ми имаше същия проблем и не се боядисваше от един определен момент,но беше доста по-възрастна,а аз не мога да се оставя така!!!/Вие сте последната ми надежда!

  • hennafox

   Здравейте, Красимира,

   Много съжалявам за печалния ви опит с боите! Наистина с алергията шега не бива. Според мен се касае именно за алергия към ПФД (p-Phenylene Diamine) – която се съдържа буквално в почти всички бои на пазара.
   Къната, която предлагаме, не съдържа абсолютно нищо освен прах от листата на растение. Много малък процент хора са алергични към естествена къна – без химикали; въпросът е, че вашата алергия може да е отключила чувствителност и към други неща. Затова непременно си направете тест за алергия – и изчакайте поне 24-48 часа. При първи симптоми отмийте незабавно, само косата /не оставяйте водата да се стича под душа и по тялото, за да ограничите реакцията.

   Много се надявам къната да е решението за вас – ако нямате проблем, в бъдеще може да изпробвате и комбинация с други наши продукти, за получаването на различни цветове – отново след тест за алергия.

   Поздрави,
   HennaFox

 5. мария михайлова

  боядисвам се вече повече от 20 години все с различни бои и не съм имала проблем до сега .но на скоро си харесах цвят от марката ПАЛЕТЕ XXL И НАРАВИХ УРТИКАРИЯ сега съм на инжекции диета лекувам се.кажете ми ако се върна към другите изпитани марки има ли пак опасност от алергия не искам пак да преживявам това а трябва да се боядисвам.между другото те я спряха от производство май нещо си има причина.не знам объркана съм.

  • hennafox

   За съжаление е много възможно да се получи пак. Алергията не е просто към конкретна марка боя, а към конкретна съставка в нея- която вероятно има и в другите бои. Най-често това е p-Phenylenediamine. Случва се дори при хора, боядисвали се с години с една и съща боя – просто нещо отключва проблема.
   Като цяло светлите цветове са по-безопасни; кичури с шапка са вариант /за да има минимален досег с кожата/. Оцветяването с наистина естествени бои /къна без добавки/ – също е опция. Каквото и да решите обаче, винаги тествайте предварително върху кожата.

 6. mariana

  здравейте, много благодаря за информацията. Беше ми много полезна. Майка ми разви алергия към боя за коса и сега ефекта е много зле. Не знаехме обаче към какво точно от боята е, но най вероятно е ПФД. Искам да спомена също че моето наблюдение върху повечето теми относно алергията към боя за коса е причинена от боята Палете. Майка ми също получи обрив декември 2009. Явно нещо са обуркали в съставките на тази боя, защото много хора са пострадали точно от нея, а след това се получава и алергия към всяка друга боя. Но све пак предварителният тест е най-важен и ако сме го пропуснали това си е само наша грешка.

  • hennafox

   Тестът е наистина важен; най-добре е да се прави преди всяко нанасяне. За съжаление съставките се променят, а понякога просто така се получава реакция и от боя, ползвана редовно от години.
   Благодаря ви за споделения коментар.

   Поздрави,
   HennaFox

  • Galia

   Здравейте,
   На мен също ми се получи алергия от боята Палете преди няколко години. 2-3 години не се боядисвах и реших, че проблема е затихнал. Вчера се боядисах с безамонячна боя, лека незнам си каква и резултата е цялата глава в гной и адски подута. Очевдино човек получи ли подобно нещо си остава и няма лекуване. С къна съм опитвала и също имам проблем. Незнам как да подходя, на 27 съм само мисълта, че не мога да се боядисвам и един ден ще съм с бели коси ме влудява. Ако наистина е от тази боя Палет Гарние трябва да ги вкарат в затвора до един.

 7. Илияна

  Здравейте HennaFox , купих си от вас естествена къна на прах направих си тест който стоя на ръката ми 24 часа . След което единствената реакция която се получи беше само едно оранжево петно от къната . Боядисах се и сега съм доволна ,не получих никаква алергична реакция нещо повече косата ми стана по силна спря и косопада . СЪВЕТВАМ всички дами които са направили алегрична реакция от боя за коса смело да се насочат към вашите продукти няма да съжаляват . Желая ви успех !
  Поздрави !

  • hennafox

   Здравейте,

   Благодаря за коментара – много се радвам, че всичко е наред! Искрено се надявам това да е разрешение за повече хора с алергия към съставки на бои. Все пак предварителният тест е задължителен – известни са и случаи на алергия към къна.

   Поздрави,
   HennaFox

   • Стефани

    А,как се боядисват белите коси без химикал,като цвят само с химикал става?Получава се някакво слабо повърхностно оцветяване,което се измива за нула време,тъй като няма какво да вкара пигментите в дълбочина.Истината е,че ние с алергиите не можем да се боядисваме качествено с нищо.Бялата коса и с химикал се боядисва трудно и бързо се измива,а камо ли с натурална къна.Виновниците за алергиите в боите са така наречените Петро химикали.Няма да ги изреждам начело с PPD,Толуен деамина,Етанол амина,все производни на Амина.Присъстват в състава на бензина,моторните масла,правят се и много почистващи препарати от тях в битовата химия.С една дума всяка една боя на пазара задължително се прави от тези компоненти и още куп тежки химикали и амоняци за да се получи така“мечтания цвят“с трайност 10 дена.После се промиваш,косата израства и пак същите боклуци с канцерогенен произход.Най-лошото е,че проникват от скалпа в кръвта,а като се натрупат с годините“Господ да ви е на помощ“,с една дума“Руска ролетка“.

 8. Denica

  Zdraveite. Az imam alergiq kqm vsqkakvi marki boq za kosa,kakto i vsqkakav cvqt.Stigala sqm do bolnica. No namerih re6enie za sebe si-6AMPOAN-OCVETITEL.Az li4no nqmam alergiq kqm nego,za6toto v nego nqma rezorcin,koito nai-4esto e alergena,koito pri4inqva alergi4nata reakcia. Probvaite,no vnimavaite!

 9. Радостина Харизанова

  Здравейте!Системата не ми позволява да се регистирам със имейла си,а искам да си поръчам къна и индиго за черен цвят!Къде мога да го направя!Благодаря!

 10. Nelly Peneva

  Здравейте,
  от полон година насам имам страхотна алергия, която се появявва след всяко боядисване. Пробвах с какви ли не бои, безамонячна също, но и в момента съм с ужасен сърбеж, зачервяване и лек оток на главата. Слава богу е само на главата, но това не ме успокоява. Боядисвам се с черен цвят и много моля за Вашия съвет какво да правя за в бъдеще. Взимам и XIZAL против алергията, но ефекта първите няколко дни е почти никакъв. Не искам да съм с бели коси, а вече съм на 47г. Очаквам Вашия коментар, отговор и съвет разбира се.
  Нели Пенева

 11. Милен

  Здравейте извинявам се че не пиша точно по темата,но тя е най-близка която намерих сварзана с моя проблем.Преди два месеца използвах дезедорант Adidas и получих обрив от който имам много досаден сърбаш
  и се чуствам много недискомфорно,та вапроса ми е какав медикамент да използвам,ако някой знае ще сам му много благодарен и отново се извинявам че не пиша точно по темата.

 12. Марияна

  Здравейте, и аз съм сред алергичните към боя за коса. Ще опитам с естествена къна, след като си направя тест. Въпросът ми е, след като в нея няма химикали, дали това означава, че евентуална алергична реакция няма да е толкова тежка, както при боята?

  • hennafox

   Здравейте,
   Повишената чувствителност след боята може да отключи непоносимост и към други неща. По принцип по-вероятно е реакцията да е различна, т.е. по-слаба, но за съжаление няма гаранция.

 13. Айлин

  Здравейте, до преди един месец бях с естествения си цвят и на руси кичури. Реших да се изруся и отидох на фризир, тъй като не исках да експериментирам сама в къщи.Там ме обезцвтиха с безамонячна паста щадяща косата и ме боядисаха и с безамонячна боя. След 10 дни по челото ми излязоха ситни, твърди, подкожни пъпки, покислих си, че е нещо несеризно. И пак се боядисах за да постигна желания цвят. Тези пъпчици излязоха доста упорити, пих алергозан няколко дни казах и на фризиорката ми а тя ме успкои, че ако е от боята ще се изприщя веднага. Вече мина месец пъпките си стоят и взеха да се разнясят навсякъде по лицето. Дали това мойе да е алергия към боята ? Не знам какво да правя ще заминавам да работя извън България, а това русо избива много бързо и иска поддръжка, но ако е алергия какво да правя в случая?????

  • hennafox

   Здравейте,
   Не е ясно дали е алергия; възможно е да има връзка. По принцип алергенни са по-често тъмните бои, тъй като в тях има по-голямо количество ПФД. Най-добре е да се консултирате с дерматолог, който да препоръча подходящ крем или лекарство за пъпките, за да се изчисти проблема преди заминаването.
   При кичури с шапка кожата на главата е предпазена и при алергия те си остават вариант. По-лесни са и за поддръжка, т.е. няколко месеца без фризьор няма да проличат твърде много.
   Поздрави,
   HennaFox

 14. моника

  Аз също съм алергична към боята .. като по-малка си бях направила временна татуировка на ръката за около 10 дни, когато тя избледня започнаха да ми излизат пъпки по ръката и се разпространиха по цялото тяло. Миналата година се боядисах за пръв път с черна боя, обикновенна. След 2 дни лицето ми започна да се подува, сърбеше ме скалпа и се чуствах уморена. Наскоро пробвах най-новата безамонячна боя ИНОА , всъщност си направих тест, излезе пак същата история. Много се надявам да ми помогнете и да ми дадете няк. Искам косакъв съветата ми да е черна, без значение дали ще е с боя или с къна.
  Благодаря ви!

 15. Iliana

  Zdraveite,boiadisah se s boia za kosa,za rusa kosa 48 h sled boiadisvaneto polu4ih sarbeji v glavata i poduvane v biha mi orbazon sled koeto,kato mu premina deistvieto sled 24h polu4ih o6te po silna alergi4na reakcia s poduvane na cialoto lice i ezika pak sam na orbazon i 6te mi go biat 4poredni dni.Vaprosat mi e vazmojno li e da ostane traina alergiata ili vslu4aia nai dobrata alternativa ostavat ki4urite s 6apka.Blagodaria vi.

  • hennafox

   Кичурите с шапка са по-безопасният вариант. Възможно е алергията да си остане трайна, без значение от марката боя. Преди евентуално боядисване задължително си направете тест, макар че липсата на реакция за съжаление не е гаранция за нищо 🙁

 16. Яна Петкова

  Здравейте,
  Благодаря за добрата и полезна статия!
  Аз в момента съм с Уртикария, която не е провокирана от боя ,не е известно от какво …като повечето алергии.
  Боядисвам се от години , колко време след появата на уртикария мога да пробвам боядисване и дали би имало проблем с боята – черна на цвят.
  Поздрави
  Яна

  • hennafox

   Здравейте, Яна,

   Според това, което съм чела (например http://www.ushealthy.com/Medicine/2883/Skin-Allergies–Easy-and-Effective-Home-Remedies.html ), билки като къна и касия облекчават симптомите на уртикария с охлаждащото си действие; може да се прилагат и след боядисване или веднага след появата на уртикария. Много хора нанасят паста от къна или касия върху засегнатото място.
   Черната боя съдържа къна, индиго и амла. Смятам, че не би трябвало да има никакъв проблем с индигото и амлата, но все пак е добре боята да се тества предварително върху кожата като се покрие с лепенка и се остави за поне 3 часа.
   Поздрави,
   HennaFox

  • hennafox

   Здравейте, Яна,

   Според това, което съм чела (например http://www.ushealthy.com/Medicine/2883/Skin-Allergies–Easy-and-Effective-Home-Remedies.html ), билки като къна и касия облекчават симптомите на уртикария с охлаждащото си действие; може да се прилагат и след боядисване или веднага след появата на уртикария. Много хора нанасят паста от къна или касия върху засегнатото място.
   Черната боя съдържа къна, индиго и амла. Смятам, че не би трябвало да има проблем с индигото и амлата, но все пак боята трябва да се тества предварително върху кожата като се смеси съвсем малко количество, нанесе се, покрие с лепенка и се остави за поне 3 часа.
   Поздрави,
   HennaFox

 17. Веселина

  аз преди година получих същата алергия от къна, след това продължих да се боядисвам и нямах проблем до сега,пак започна сърбежа и зачервяването, а последния път беше много тежко, бях цялата подута в областта на лицето и се страхувам пак да не се получи същия ефект..

 18. Rossi

  Здравейте, за съжаление и аз спадам към групата с алергия към боя. Никога не съм имала никакви алергии към каквото и да било, нито кожата ми е чувствителна. Спомням си, че за бала ми си купи безамонячна боя на Л’ореал (почти черно), боядисах се и всичко беше наред (тогава бях на 19). От тогава си стоя с естествения цвят. Преди 3-4 години си купих същатата боя (малко по-светла) и се боядисах. Първо косата ми не се оцвети!Получих обрив по главата и силен сърбеж. От чешане стана по-страшно и се наложи да тичам до спешното за инжекция. От тогава пак не съм се боядисвала. Ето, че минаха години и реших да се боядисам с истинска професионална боя (не безамонячна) в скъп салон (тъмно кестеняво).Няколко часа след боядисването започна реакцията. беше сравнително по-слаба от това, което помня, започнах да пия зиртек. Сърбежа намаля, но сега имам обрив и по ушите. Страх ме е, че вдигам температура. Дори да си измия косата си мисля, че само ще раздразня още кожата от търкане. Това е ужасно. Означава, че никога няма да мога да се боядисвам. Не искам черна кана, защото според мен стои прекалено изкуствено (червеното пък не е моят цвят). Смятам, че онази втората боя на л’ореал е била фалшива, дори не ме оцвети и това е отключило алергията завинаги. Чувствам се ощетена и осакатена. Или никога не трябва да се боядисвам или да чакам да измислят ново поколение боя. Сега съм на 26 и не е фатално, а после….?!

  • HennaFox

   Здравейте,
   Най-вероятно става въпрос за алергия към P-phenylenediamine. Не е задължително боята да е била фалшива. Много често се получава точно така – при първата среща с алергена няма проблем, но организмът пази спомен и реакцията се отключва при втората такава. За съжаление този химикал се съдържа на много неподозирани места, теоретично е възможна и реакция при допир с тъмни дрехи.. Съдържа се в по-голяма концентрация в по-тъмните цветове. Черната къна не задължително е вариант, напротив – къната в естествения си вид няма цветове; за да се получат такива се добавят различни неща – понякога растения, но в повечето случаи химикали, измежду които е и P-phenylenediamine.
   Алтернатива са наистина растителните бои без този химикал в състава. Можете да разгледате тази статия за повече информация как да оцветите косата си с билки – къна и индиго. Предлагаме и готови билкови смеси, които са 100% растителни, в нашия онлайн магазин: http://hennafox.com/

 19. Лина

  Здравейте. Купих си боя за коса от магазин и се оказа, че е със изтекъл срок на годност. Няма касова бележка и не мога да направя рекламация, а трябва да се боядисам спешно. Дали някой знае какви ще са последствията за косата ми ако се боядисам? Боята за коса е марка young и мисля че е от доста силните. Ако на някой му се е случвало да ползва боя за коса с изтекъл срок или знае какви може да са последиците моля кажете ми. Понеже ми е много наложително боядисването, но все пак и не желая да си увредя косата.

 20. basslady

  Здравейте!Аз съм само на 20 години,но започнах да се боядисвам от по-рано,защото започнаха да ми излизат наистина много бели коси (това ми е по наследство).Отначало нямах проблеми,но един ден се боядисах и развих алергия,поду ми се цялото лице,клепачи,всичко..Плюс обрив.Както и да е,лекувах се,мина ми.Реших да опитам с къна,на която прочетох,че е естествена,няма нищо странично,никакви химии в нея.Отново получих същата алергична реакция.Не знам вече какво да опитвам,младо момиче съм още,не искам като стана на 30 да изглеждам като на 50.Можете ли да ми дадете съвет какво да опитам?Ако пробвам само с индиго дали ще се получи същата реакция?Благодаря предварително!Поздрави! 🙂

  • HennaFox

   Здравейте, каква точно е била тази къна? Добре е ако имате възможност да погледнете точния състав. Всичко, което не е Lawsonia Inermis (ботаническото име на растението къна), е добавка. Да не говорим, че често се случва да не са описани всички добавки на състава. Без състава няма как да знаете дали е реакция към растението, метални соли, или най-вероятно – парафенилен диамин.
   Само с индиго за съжаление няма да се получи нищо.

   • basslady

    Ами къната беше в една зелена кутия с индийка отпред,само такава намерих по магазините (100% е имала примеси),но мисля да опитам с вашата.Благодаря ви за отговора! 🙂

 21. Йоана

  Здравейте,на 19 съм и имам алергия и към боите за коса и към къната ! За сега не виждам друг вариант за боядисване..Чух,че има бои за коса,които са на напълно растителна основа без тези двете съставки..Но не знам нито марка..или някакво определено име на продукт..Ако можете да ми бъдете полезни,ще съм много благодарна !! ;))

  • HennaFox

   Здравейте, каква къна сте опитвали? Много от къните на пазара – особено тези, които обещават някакъв цвят – черна, кестенява, махагон и т.н. всъщност имат добавки, които са силно алергизиращи. Най-често причината за реакцията е именно в тези добавки, не в самото растение. За да сте сигурни, че става въпрос за 100% естествена къна, на състава трябва да пише единствено Lawsonia Inermis (ботаническото име на растението къна).
   Ние сме магазин, който предлага индийски билки и 100% растителни билкови бои, които са на основата на естествена къна и индиго. Много от нашите клиенти с алергия към боя за коса и къна с добавки ги използват без проблем, но все пак е необходимо да си направите предварителен тест за алергична реалция. Можете да разгледате продуктите ни тук: http://hennafox.com/
   Ето тук има повече информация за оцветяването с билки.

 22. Айше

  Здравейте, за съжаление и аз съм от тези, които са с алергии към бои за коси, алергични реакции получавам и от индийските къни, които се продават по магазините. Наскоро си поръчах растителна боя за коса от Марката“Логона“. Направих си тест, който излезе положителен……ако си поръчам от Вашите къни, има ли опасност отново да съм алергична и към тях….не искам да ходя с бяла коса…?

  • HennaFox

   Здравейте, обичайно хора с алергия към боя за коса ползват нашите растителни бои без проблем, в тях няма никаква химия, но макар и рядко, възможно е да имате чувствителност към индигото или някоя от другите билки в състава например. Може да опитате с боя или да смесите само къна и индиго, така в състава ще има само две растения и шансът за алергична реакция е по-малък.

 23. Pingback:Съвети за здрава коса - Блогът на HennaFox

 24. Nelly

  Здравейте!Тъй като имам алергия към боя за коса и тя се проявява много остро,искам да попитам – ако си изруся само краищата на косата,възможно ли е пак да ми се подуе лицето и ужасът да настане отново?Благодаря предварително!

  • HennaFox

   По-малко вероятно; но съм чела за реакция дори до допир на кожата с дрехи, боядисани с боя, съдържаща ПФД.. Така че не мога да кажа, че е 100% сигурно.

 25. Вили

  Здравейте, HennaFox! Страхотна статия за хора с алергия към боя за коса и къна, поздравления!
  При мен се прояви реакция във вид на остър сърбеж над ухото, който премина в последствие и по цялата окосмена част на главата след намазване за втори път с къна (с една индийка на опаковката), взех си Афродита, българска. След информацията от нета, видях, че и тя има ПФД и смятам да направя теста за алергичност, преди употреба, но предполагам, че ще е положителен, тъй като през последните години при мен се забелязва отключване на множество алергии, включително и към целогодишни полени (тревни растения). Боя за коса съм ползвала само ведъж преди много години, нямаше алерична реакция по главата, но два дена не можах да си кажа малкото име, явно амоняка подейства на гърлото ми. Освен това проявявам алерични реакции от спрейовидна форма на парфюми, дезодоранти, препарати за почистване – всичко, което има пръскало; никел; мравчена киселина; наскоро и от определен вид гланц за устни.
  Искам да ви питам, каква е вероятността да получа алергична реакция при ползване на вашите продукти при условие, че имам алергия към полени, а къната е на растителна основа и според вас кое е най удачно да ползвам от вашите продукти за цвят на косата (косата ми е кестенява, държа на махагонов цвят или около него)? Само онлайн ли стават поръчките при вас, нямате ли магазини (Пловдив)?
  Благодаря ви предварително, поздрави!

  • HennaFox

   Здравейте,

   Възможно е да имате алергия към някое от растенията, но не е никак задължително – и да има такава, няма да има общо като интензитет с реакция към химична боя.
   За махагон при кестенява основа може да опитате само с къна – и най-добре се получава с натрупване на няколко къносвания; или къна + малко индиго за неутрализиране на оранжевото – 1-2 с.л. ще са достатъчни.
   Списък с магазините ще намерите тук.

 26. Петя Георгиева

  Здравейте, наскоро получих алергична реакция от боя за коса, за щастие попаднах на Вашия сайт. Поръчах си първо светло пепелно русо на Радико. Още при първото нанасяне скалпът на главата ми се успокои, сърбежите спряха, пърхотът изчезна, косопадът силно намаля, от което съм много радостна. Само че имам проблем с цвета. При първото нанасяне на боята корените ми останаха непроменени, за това си поръчах светло кестеняво на Култиваторс, но боядисаната част се оцвети в оранжево, а корените отново останаха непроменени. След това си поръчах пепелно русо на Радико, боядисах два пъти в рамките на 24 часа, но корените ми отново са тъмни и все още имам оранжеви нюанси на боядисаната с химикали коса. Моля Ви за съвет как да изравня цвета на косата и как да премахна оранжевите нюанси. Обмислям варианта да пробвам с тъмно пепелно. Естественият цвят на косата ми е пепелно русо и бих искала резултатът да е около този цвят.

  • HennaFox

   Здравейте,
   Пепелните нюанси за съжаление нямат добро покритие на бели коси, тъй като в тях къната е в пренебрежимо малко количество – а именно тя е по-трайният оцветител.
   Най-лесният начин да премахнете рижавото е като направите индиго глос – 2 с.л. индиго смесвате с хладка вода, добавяте достатъчно количество балсам за коса и нанасяте веднага върху косата – време на престой 20-30 минути. Индигото ще тонира рижавите нюанси, но може да се наложи периодично да повтаряте, тъй като се отмива с времето.
   Тъй като имам естествено тъмно пепелно руса коса, най-добри резултати имам със светлите нюанси на Cultivator’s – светлорусото има по-слабо покритие на бели коси, но и почти няма нежелани оттенъци. За по-добро покритие използвам русото или тъмнорусото, като крайният цвят зависи и от времето на престой – предпочитам до около час; ако е по-дълго, и оттенъците са доста по-ярки.
   Странно, че светлокафявата боя не е оцветила в корените (които, до колкото разбирам, са светли?); напишете ми по-точно как използвахте боята (използвано количество, дължина на косата, как я смесихте, време на престой; какъв цвят е била боядисаната коса) – всичко това ще помогне да дам по-точна насока.

   • Петя Георгиева

    Здравейте, благодаря за бързия отговор. Боядисаната коса беше светло руса – 8.0 и 8.2. в съотношение 50/50. Вашата боя използвах по следния начин: разтворих половината количество /косата ми е с дължина до раменете/ в топла вода, нанесох веднага, престоях с нея 90 минути, като веднъж ползвах и сешоара за по-добро оцветяване и изплакнах само с топла вода.

    • HennaFox

     Според мен проблемът е в драстичната разлика между корените и дължините – затова изглежда, че светлокафявата боя е оцветила само дължините.
     Опитайте най-напред с индигото за тониране. При по-тъмните цветове индигото е в повече, затова и вероятността за риж оттенък е значително по-малка. Можете да добавите индиго и към останалата Светлокафява боя, но нека времето на престой е по-кратко, за да не се получи твърде тъмен цвят. След няколко пъти боядисване цветът ще е доста по-уеднаквен, а по-натам можете да преминете към по-светлите цветове – те няма да изсветлят косата, но ще избегнете допълнително потъмняване.
     Тъмно пепелно нямаме в момента, очакваме нова доставка в средата на юли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.