Меню Затваряне

За етеричните масла

В горещите летни дни иглолистните гори са напоени със свеж тръпчив мирис. Дърветата отделят летливи вещества. Познатото наименование на веществата е „етерични масла” и идва от Средновековието. Тогава алхимиците правели всякакви опити в търсене на философския камък и еликсира на живота. Един от методите, които използвали, бил дестилация: на вода, вино, (за да извлекат неговия „дух”). Опитвали и с лечебните растения. Получавали вещества, подобни на масло, които ухаели силно и бързо се изпарявали във въздуха (летливи). Затова били наречени „етерични масла”.

В етеричните масла няма глицерин. Състоят се от въглеводородни съединения и кислородните им производни – алкохоли, алдехиди, кетони. Ако се сложи капка етерично масло върху хартия, няма да остане мазно петно. След време маслото се изпарява, а помещението се изпълва с неговия аромат. Някога правели подобна проба, за да разберат дали етеричното масло е чисто или има примес. Етерично масло има в една или всички части на растението. То се натрупва в специални вместилища. Изпарявайки се през стените на тъканта, пуска своя аромат. При Устноцветните, например мента, в листата се забелязват правилни кръгчета, разделени от линии на осем сегмента. Тези сегменти са етеричномаслодайни жлези, където се изработва маслото. При Сложноцветните етеричномаслодайните жлези са разположени на пластове един над друг. А при трети са вътре в тъканите. В боровия лист, например, минават две маслодайни каналчета. Ако прегънем кора на мандарина или портокал и я натиснем с пръсти, изскачат пръски етерично масло. Кожата на плода пръска тези капчици, които са в тъканите на кората. Когато към пръските масло се насочи запалена клечка кибрит, се получава малък фойерверк – етеричните масла горят.

Извличане и съхранение на етеричните масла

Извличането на масло става по познатия на алхимиците начин – чрез дестилация с вода или на водна пара. При хидродестилация растенията се поставят в камера с вода, която се нагрява и етеричното масло се освобождава. Маслото е с най-високо качество, но този метод е трудоемък и скъп. При парна дестилация ниската температура и ниското налягане са много важни за извличане на висококачествено етерично масло. Растението се поставя в камера и се впръсква пара. След това се извежда от камерата и се оставя да се охлади. Студено пресоване е най-разпространеният метод за извличане на масла от цитрусови плодове. (Примерът с кората на портокал или мандарина). Кората се пресова и се извлича маслото, чрез филтриране на веществото от растението. Този метод не е много добър, независимо че се извлича висококачествено масло. При натиска с маслото излизат и микроскопични частици кора и восък, които малко развалят качеството му и то има срок на годност 1-2 г. Докато при другите методи на извличане и с правилно съхранение годността е няколко години. Има и друг начин на извличане, чрез разтворител или химикал. След това те се отстраняват; остава по-малко от един процент от тях. Например жасминовото масло се извлича чрез този процес и затова няма жасминово етерично масло, а жасминов аромат – абсолют.

Етеричните масла обикновено се продават в малки бутилки. Те трябва да са стъклени и тъмни, защото маслото ще ферментира от светлината и топлината. За дълго съхранение трябва да се държат на тъмно и студено. Тапата да не е гумена – маслото ще я разяде. Бутилката се пълни догоре, за да не може маслото да се окисли, ако влезе въздух. В египетските гробници са намерени етерични масла, чиито аромати и терапевтични свойства са непокътнати след хиляди години. Те са на тъмно, умерено студено и плътно затворени, без излагане на въздух и други елементи.

Лечебни свойства и противопоказания

Етеричните масла са познати и използвани в Изтока още преди 4000 г. заради лечебните им свойства, както и за ароматерапия и създаване на приятна атмосфера и настроение. Споменавани са няколко пъти и в Библията. Спомагат за унищожаването на вируси и бактерии; за масажиране на различни тялото и различни точки по него; за физическа отмора и душевно спокойствие. За създаване на успокояваща атмосфера в дома е хубаво разпръскване на масла във въздуха. Има невероятно влияние върху лимбичната система, която управлява емоциите, дългосрочната памет и поведението. Има връзка между аромати, спомени и емоции. Даден аромат или аромати предизвикват спомени и емоции. Всеки човек свързва различни мириси със спомени и емоции.

Основните етерични масла са лимоново, портокалово, евкалиптово, гераниево, хвойново, лавандулово, ментово, розмарин, лайково, борово, мащерково, бергамово.

Те се прилагат външно и вътрешно – при простуда, грип, кашлица, уморени крака, болки в гърба, напрежение. Отпускащо за тялото и здравословно за организма е да запалим ароматерапевтична лампа и да вземем топла, ухаеща на етерични масла вана. Маслата са чудесни за масаж, включително и за рефлексния – интензивно масажиране на точки от стъпалата, които отговарят на различни органи на тялото. Особено точките, при които усещаме болка при натиск. Тази болка свидетелства за нарушения в работата на даден орган. И с цялостен масаж и прилагане на място на етерично масло, можем да облекчим и премахнем болката.

Има универсални рецепти за смеси от етерични масла.

Настинки, грипове, кашлици: масло от евкалипт 4 капки, масло от лавандула 3 капки, масло от мента 1 капка, масло от розмарин 1 капка, масло от пъпките на карамфилово дърво 1 капка. Когато кашлиците са с различен произход, се опитват няколко комбинации и да се избере най-подходящата за случая. Тази смес може да се прилага и за масаж, вана и инхалация.

Главоболие с различен произход, масло от: лавандула 3 капки, масло от гераний 2 капки, масло от мента 2 капки, масло от пъпките на карамфилово дърво 2 капки, масло от евкалипт 1 капка. Най-резултатен е масажът на слепите очи, врата и раменете с разтвор на сместа и вдишването и от въздуха, чрез впръскване с ароматерапевтична лампа

При преумора са подходящи капки масло от: лавандула – 4, портокал – 3, гераний – 2, розмарин – 1. Най-ползотворен ефект дава общият масаж с разтвор на сместа, както и баня на тялото преди лягане.

Ревматични и артритни болки – капки масло от: хвойна – 4, евкалипт – 3, карамфил – 2, мащерка – 1. Най-добри резултати дава масажът на местата, където се проявяват болките, както и баня на цялото тяло.

Мускулни болки капки масло от: лавандула – 4, евкалипт – 3, розмарин – 2, хвойна – 1, мента – 1. Най-добри резултати дава масажът на болезнените мускули или къпането.

Масаж на лице: кожата на лицето изисква повече грижи, тъй като тя е изложена повече от другите части на тялото на атмосферните условия и въздуха, където има множество замърсители – микроби, токсини, силно слънце. 1-3 капки етерично масло в 1 ч. л. растително масло; за по-чувствителна кожа – растителното масло е 2 ч. Масаж на тялото: 6-10 капки етерично масло в 2-3 ч. л. растително масло Локален масаж: при скованост на ставите, мускулни, коремни болки – 10 капки етерично в 1 ч. л. растително масло се размесват и се прилага на болното място; ако е силен екстракт от чаено дърво – по-малко капки; Масаж на крака – 4 капки масло в топла вода и се стои 20 мин.

При обриви, кожни възпаления, ухапване от насекоми, изгаряне, порязване и навяхване се слагат 12 капки етерично масло в 100 мл гореща или студена вода (зависи какъв е проблемът). Сместа се разклаща. Парче марля се накисва в нея, изтисква се и се налага на нараненото място.

Ухапвания от насекоми, херпес или микози се лекуват с чисто етерично масло от лавандула или чаено дърво, без да се разрежда. 2-3 капки масло се нанасят с памучен тампон на мястото. Ако там то е напукано или сухо след 10 мин. се нанася крем.

За тези, които имат склонност кьм алергични реакции, етеричните масла са подходящи. Но трябва да тестват малко количество масло върху участък от чувствителна кожа – напр. вътрешната страна на ръката – преди да се нанесе маслото върху други места по тялото. Стъпалата на краката са една от най-безопасните и най-ефективни места за из-ползване на етерични масла. Понякога има свръхчувствителност към някоя съставка, която предизвиква алергични реакции. Затова е необходимо да се проведат контролни тестове, за да се разбере за евентуална алергия към дадено етерично масло.

Преди да се приемат етерични масла вътрешно, винаги се разреждат с маслоразтворима течност – мед, зехтин, кокосово, слънчогледово, сусамено, бадемово, от гроздови семки, пшеничен зародиш; оризово или козе мляко – 1-3 капки етерично и 1 ч. л. растително.

Да не се добавят неразредени етерични масла директно във водата за вана: със соли или като се пръскат капки масло във ваната: 10 капки етерично масло се смесват с 2-3 ч. л. растително масло.

Да не се използват масла, богати на ментол (като мента) за гърло или в областта на врата за деца под 6-годишна възраст. Да се държат етеричните масла на места, недостъпни за деца.

Бергамот, ангелика, лимон, портокал, грейпфрут, мандарина и други цитрусови масла могат да предизвикат обрив или пигментация, ако се прилагат на кожа, изложена на пряка слънчева светлина или солариум – след 3 до 4 дни да се приложи. Тези изброените, както и камфор, карамфил, евкалипт, джинджифил, черен пипер, хвойна мента, мащерка, когато се използват за вана, се слага само 2 капки от тях.

Да се внимава с пръсти, пипали етерично масло, да не се докосват очите или контактните лещи. Етерични масла с високо съдържание на фенол – риган, канела, мащерка, карамфил, лимонова трева, бергамот – може да повредят лещите и раздразнят очите.

При епилепсия и високо кръвно налягане е нужна консултация с лекар, преди да се използват етерични масла; да избягват масла от исоп, копър и вратига.

Етеричните масла по време на бременност

По време на бременност е добре да се избягват някои етерични масла, които разреждат кръвта или могат да предизвикат спазми и контракции. Екстрактът се разрежда и тогава е по-безопасен, но има нужда от консултация с лекар. Това са масла от: босилек, мента, мащерка, розмарин, лимонова трева, магданоз, копър, риган, хвойна, канела, карамфил, исоп, кедрово дърво; градински чай, жасмин, тамян; кипарис – след петия месец може да се използва; бадем, хрян, пелин, лаврово дърво, камфор, ангелика – токсични; индийско орехче, черен пипер, касия, ела, бреза – водят до кожни раздразнения.

Има и полезни по време на бременност масла: Бергамот – обезболяващо, антидепресивно, антисептично и освежаващо въздействие; помага, ако се появи цистит по време на бремеността; Лайка – има болкоуспокояващо, спазмалгично и противовъзпалително действие при главоболие, мускулни болки, болки в зъбите; лошо храносмилане; да се направи тест! Кипарис (след петия месец) – антисептично, спазмалгично, стягащо, при задържане на течности – диуретик; подходящо за подути глезени, разширени вени, хемороиди; Евкалипт – антисептично, антивирусно свойство, болкоуспокояващо, противовъзпалително – помага при респираторни заболявания; Здравец (след третия месец) – антидепресивно действие; антисептично, освежаващо; добре е да се пие при гадене. Облекчава болки в краката, подобрява циркулацията на кръвта; Грейпфрут – стягащо действие, помага на лифната и храносмилателната системи; Лавандула – антисептик, аналгетик, помага при задържане на течности и стимулира обновяването на клетките; Лимон – антибкатериално, антисептично, противогъбично и стягащо действие; тонизира и за масаж на разширени вени; полезно за инхалация при сутрешно гадене; тест! Мандарина – освежаващо, успокояващо; добро за масажиране на глезените; помага за предотвратяване на стрии; Пачули– противовъзпалително, антисептично, седатив, антидепресивно; Чаено дърво – противогъбично действие, антисептично, антивирусно действие, дезифенктиращо; но в много малки количества; Сандалово дърво – противовъзпалително, антисептично, седативно действие; антидепресант; полезно при цистит; Иланг-иланг – антисептично, седатив; понижава кръвното налягане; възстановява при натоварване и напрегнатост.

Автор: Надежда Златева

4 Comments

  1. Павел

    Здравейте и успешна 2014 година:)
    Искам да попитам нещо макар, че няма такава тема. Става дума за получаването на екстракти и по-точно екстракт от семена на грейпфрут. Интересува ме как се прави този екстракт.
    Ако може да ми помогнете ще съм ви много благодарен:)

  2. Еми

    Здравейте,дали етеричните масла от лимон и от портокал във вашия магазин са подходящи за вътрешен прием – например за ароматизиране на сладкиши, напитки?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.