Меню Затваряне

Как да нарисуваме Мехнди

Мехнди

Към I част – Мехнди – изкуството за рисуване с къна

Паста от къна

Ако решите да приготвите паста от къна сами, има някои тънкости, които е добре да знаете. Освен качествена къна, други съставки, най-често използвани при направата на паста за Мехнди, са:

 • Лимонов сок – къната освобождава цвета си при ниско Ph, така че с добавянето на леко киселинна добавка в сместа ще катализирате процеса.
 • Етерично масло – най-често използвани са масла с високо съдържание на танини, като масло от евкалипт и масло от чаено дърво. Все пак бъдете внимателни с етеричните масла – понякога могат да раздразнят кожата. Използват се за по-тъмен цвят на рисунката – но пък намаляват нейната трайност.

Използват се още:

 • Чай/кафе – придават приятна миризма на къната и спомагат за по-тъмен цвят на рисунката
 • Захар, захарен сироп – захарта увеличава свойството на пастата да поема влага и така не позволява на къната да изсъхне твърде бързо върху кожата. Захарта също се използва с цел увеличаване на лепкавостта на сместа – важно при някои техники за нанасяне.
 • Вино/винен оцет – има свойства, сходни на лимоновия сок
 • Студен чай – има свойства, сходни на смес от чай, захар и лимон

Рецепти

Има най-различни рецепти за направата на паста от къна. Ето две за начало:

Рецепта 1

Необходими продукти:

 • 2 пълни супени лъжици естествена къна на прах
 • Сок от два лимона – отцеден от всякакви останки от плод
 • Сварено кафе или чай
 1. Добавете постепенно лимоновия сок към къната, като разбърквате добре – до получаването на консистенцията на картофено пюре. Покрийте и оставете да престои една нощ (12 часа).
 2. На следващата сутрин добавете малко чай или кафе и разбърайте добре, за да отстраните евентуални бучици – консистенцията трябва да се получи една идея по-мека от паста за зъби. Покрийте и оставете да престои до вечерта (още 12 часа).
 3. След определеното време изпробвайте консистенцията на пастата, като нарисувате нещо с помощта на клечка за зъби или целофанен конус върху хартия. Ако ви се стори твърде гъста – добавете малко кафе; ако е твърде рядка и се разтича – добавете малко къна на прах.

Крайната цел на рецептите е смес с консистенцията на паста за зъби, която позволява къната да излиза от върха на конус под формата на фина, непрекъсната линия. Ако използвате клечка за зъби като апликатор, текстурата може да е малко по-плътна. Пастата от къна може да се съхранява покрита в хладилник до 3 дни.

Рецепта 2

Необходими продукти:

 • 1 чаена лъжица къна на прах
 • 2 чаени лъжици сварен черен чай, охладен до стайна температура
 • 5 капки масло от евкалипт
 • 2 капки масло от карамфил
 1. В стъклена или порцеланова купа смесете къната на прах, чая и маслото от евкалипт. Разбъркайте едва след като са добавени всички съставки, и само в една посока (например по посока на часовниковата стрелка). Бъркайте бързо, за да елиминирате евентуални бучици – те ще затруднят нанасянето на пастата.
 2. Покрийте сместа и оставете да престои поне 5 часа преди употреба. За да тествате консистенцията, съберете пастата в лъжица и обърнете леко лъжицата. Пастата би трябвало да се изсипва като хомогенна смес.

Подготовка на кожата

Къната се нанася най-добре на чиста, обезкосмена кожа. Поне ден преди нанасянето не използвайте овлажнител или крем по кожата, върху която ще рисувате. Веднага преди да нанесете пастата, измийте кожата със сапун и подсушете с кърпа.

Мехнди
Как да нарисуваме Мехнди

Апликатори

За нанасянето на къна през вековете са използвани какви ли не подръчни материали. Ето някои примери:

 • пръсти
 • пера от птици; кости от риба
 • клечки за зъби и кибритени клечки
 • апликатор за кохл
 • целофанен конус или найлонова торбичка с малък отвор
 • спринцовки /без игла/
 • малък шприц за сладкиши
 • бутилка с метален връх
 • лейкопласт /използван като шаблон/
 • хартиени модели; шаблони от пластмаса

Нанасянето на къна

Най-често използван за нанасяне на къна е конусът – той представлява пълна с паста целофанена фунийка, на която се отрязва острият край.

Конусът се държи между палеца и показалеца, на разстояние половин-един сантиметър от острия му край. Допрете конуса до кожата – и рисувайте!

Докато работите по модела, периодично овлажнявайте вече засъхналите части от рисунката. Използвайте клечка за уши или спрей-бутилка, за да нанесете смес от лимон и захар – 3 чаени лъжички лимонов сок към 1 чаена лъжичка захар. Ако можете, овлажнявайте рисунката на всеки половин час в следващите 3 часа.

Трикове за начинаещи

 • Да очертаете предварително рисунката с молив за очи, а после само да повторите отгоре с къна
 • Да отпечатате на хартия рисунка-шаблон, да повторите само контурите с къна, да изчакате, докато къната е почти суха, да сложите шаблона върху кожата – като къната е отдолу, и да запечатате с лейкопласт. Отгоре увийте с тоалетна хартия, и накрая с прозрачно фолио. Оставете да престои през нощта – къната ще се поддържа влажна с топлината на кожата. На сутринта отпечатъкът ще е детайлен и наситен, а вие ще можете да попълните контурите с къна по ваше желание.

Ако направите грешка

Не е трудно да намажете с пастата на място, където не бихте искали! Има начин да се поправят такива грешки – имайте под ръка клечки за уши, потопени в спирт, с които да изтриете размазаното.

Накрая

След няколко часа нанесете малко масло върху кожата и остържете къната с тъпата страна на нож. Намажете областта на рисунката с масло за по-голяма трайност; избягвайте да миете мястото в следващите 12 часа.

Първия ден е вероятно рисунката да е светла – оранжева, но този цвят ще потъмнее в следващите 24 часа. Може да повторите на следващия ден за още по-наситен цвят.

Трикове за дълготрайна рисунка

 • Паста от къна, престояла смесена поне 12 часа, ще даде по-наситен цвят
 • След като сте нанесли къната, използвайте ниска степен на сешоар за коса, за да запечатате по-бързо рисунката
 • Освен периодично овлажняване на нанесената къна, добър съвет е да я оставите да престои възможно най-дълго – цяла нощ, като увиете мястото със салфетка, закрепите я с тиксо, а отгоре увиете с прозрачно фолио. Избягвайте да миете мястото 12-24 часа.

Полезни връзки

Видео Artist at Work: Kim Brennan

 

Видео Riffat, Step by Step: a Bride’s Hand

The Henna Page „How to“ Patterns, Volume I

The Henna Page „How to“ Patterns, Volume II

The Henna Page „How to“ Patterns, Volume III

The Henna Page, How to Apply Henna

В статията са използвани рецепти и техники от книгата Henna: From Head to Toe!, автор Norma Pasekoff Weinberg

13 Comments

 1. Стела Христова-Ананиева

  Здравейте! Благодаря за интересната статия!
  Исках да ви питам дали имате къна подходяща за Механди? Нещо не мога да се ориентирам в продуктите. А и съответно дали имате конуси , сприцове или други подобни приспособения.
  Благодаря и успех!

  • HennaFox

   Здравейте, къната, която предлагаме, е подходяща за Механди – http://hennafox.com/product/18/estestvena-kana-na-prah.html – тъй като е изключително фино смляна и няма да образува бучици. Конуси имахме преди време, но вече не предлагаме; вариант е да си направите такъв от целофан (те обичайно са си това – фунийка от целофан, залепена с тиксо), който да напълните с вашата смес.

 2. Petya

  чудесно е…. много ми хареса…тайствено, женствено, мистично.Винаги съм искала да отида на някоя традиционна ориенталска сватба, където рисуват жените по този начин.

 3. greta

  За момента това е най-добрата статия по въпроса която намерих, много изчерпателна информация. Благодаря!

 4. Pingback:Мехнди - изкуството за рисуване с къна - Блогът на HennaFox

 5. Елица

  Здравейте,
  от 3 години имам пермаментен грим и смятам да го заменя с мехенди. Коя къна е най-подходяща за постигане на кафяв цвят. От 3 години се къносвам със светлокафява къна, цвета ми харесва но за веждите искам по-студен нюанс. Ще бъде неестествено ако червенеят.

  • HennaFox

   Здравейте, по принцип кестенявата ни боя е доста по-студен цвят от светлокестенявата – може да опитате с нея. Тя няма да оцвети трайно кожата, а само косъмчетата, и резултатът не е толкова траен, колкото върху косата. Мехенди се прави само с чиста къна и резултатът е червен; за съжаление индигото (което дава кестенявия цвят) не боядисва кожата.. Временните татуировки с т.нар. черна и друга къна не препоръчвам; те съдържат в голяма концентрация парафилен диамин, и доста хора развиват алергия към боя за коса именно след такава татуировка с черна къна.
   Ако решите да опитате с боята, пак важи условието веждите да са покрити – къната оцветява, докато е влажна и не засъхнала. Може да намажете веждите и да покриете отгоре с тиксо, или през определен интервал да намокряте с вода с помощта на клечка за уши например.. Време на престой 40-60 минути.

 6. Галя

  Здравейте, исках да попитам дали мога да си приготвя сама черна къна, и ако да как? Зная, че това се прави като се смесва къна и индиго, но третата съставка не я помня. И исках да знам дали тази „черна паста“ ще хване за татуировки хана. Мерси, предварително!

  • HennaFox

   Здравейте, в т.нар. черна къна за татуировки има добавени оцветители, които са силен алерген. С къна и индиго няма да се получи черна паста за татуировки, индигото не се задържа добре върху кожата. Традиционно Мехнди се рисува само с къна. 🙂

  • HennaFox

   Вече не продаваме конуси за рисуване; ако не си намерите, може да си направите и напълните целофанен конус с паста от къна.

 7. Мария

  Здравейте,
  Искам да попитам знаете ли откъде да купя естествена къна за татуировки?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.