Меню Затваряне

Мехнди – изкуството за рисуване с къна

Мехнди

Мехнди

Смята се, че Мехнди е възникнало преди 5000 години – по време на египетската цивилизация.  Рисунките се базират на прости геометрични форми – кръгове, триъгълници, квадрати – както и по-сложни флорални мотиви. Изкуството Мехнди има традиции в Индия, северна Африка, арабския свят – и използваните орнаменти в различните региони имат характерни особености:

– Арабските рисунки Мехнди са характерни с големи флорални мотиви, украсяващи дланите и стъпалата на жените. Често се използват клечки за зъби, или кохл апликатор, като основен инструмент за рисуване.

– Мехнди орнаментите от Индия и Пакистан се отличават с изображения на птици и тропически растения, характерни за региона. Характерни са тънки, фини линии, покриващи не само дланите и стъпалата – а също и прасците, ръцете до лактите, раменете и гърба.

– Африканските мотиви са геометрични, ъгловати, изрисувани с по-дебели линии. Тези декорации са отражение на религиозни вярвания и са лесно видими от разстояние.

Днес рисунките Мехнди са популярни по целия свят, като вече не са ограничени до традициите на една определена област – а съчетават модерност с минало, повлияни от меланж от културни, религиозни, артистични символи – ограничени единствено от фантазията на рисуващия ги. Най-често използваните днес инструменти за рисуване са целофанен конус, четки за зъби, малки бутилки с остър връх, спринцовки, шаблони и други.

Цветът на Мехнди

Когато се нанася върху кожата, цветът на къната е тъмнозелен до тъмнокафяв. След като къната се свали, рисунката е светла – най-често оранжева до светлокафява. След 24 часа цветът ще потъмнее; за истински тъмен цвят има някои важни условия, които трябва да се спазят – за тях ще стане дума по-надолу.

Важно предупреждение: никога не използвайте „черна къна“! Тя може да е опасна за вашето здраве.

Трайност на рисунката

Мехнди трае 1-3 седмици – като постепенно избледнява. Трайността се определя и от следните фактори:

  • колко често измивате областта на рисунката
  • какъв сапун използвате
  • вашият тип кожа
  • местоположението на Мехнди по тялото
  • съставките, които се добавят към пастата

Къната оцветява външния слой на епидермиса – и цветът избледнява с ежедневното излющване на горния слой клетки. Измиването на рисунката с агресивен сапун ускорява процеса чрез ексфолиране на кожата. Затова след рисуване на Мехнди е най-добре да не миете кожата си в следващите 12 часа, както и да не използвате антибактериални сапуни. Къна, нанесена върху дланите на ръцете, обикновено е с по-тъмен начален цвят, но и избледнява много по-бързо – именно поради по-честата ексфолиация на дланите.  Добавянето на етерични масла също влияе на рисунката – маслата, които съдържат терпени, могат да увеличат интензитета на първоначалния цвят – но пък с тях къната не оцветява в дълбочина и рисунката може да избледнее след една – вместо обичайните 2 седмици.

За качеството на къната

Първото и най-важно условие е да разполагаме с качествена къна – фино пресована, без клони и едри частици, с висок интензитет на оцветяване. Едва 10% от къната, която се произвежда, е подходяща за Мехнди. Количеството на „Lawsone” танинa (червено-оранжевият оцветител, произвеждан естeствено в листата на растението къна) е между 1-3%. Когато се събира реколтата, внимателно се отсяват листата с най-високо съдържание на този танин, като се почистват от трева, клони и други останки – това е трудоемък, ръчен труд и качествената къна е доста по-ценна на пазара. Тези чисти листа се смилат и пресяват по няколко пъти, докато се получи възможно най-фин прах – като отново се премахват всякакви по-едри или груби частици – понякога съставляващи до 80% от теглото на събраната реколта.

Именно тази най-фино пресована къна е най-подходяща както за Мехнди, така и за оцветяване на косата. Тя се смесва лесно, нанася се и се измива от косата лесно именно поради фината си консистенция. Цветът на косата, получен с такава къна, е изключително траен. Къната, продавана като първо качество – подходяща за рисунки по кожата, няма никакви допълнителни съставки – изкуствени бои, метални соли, каквито и да било химикали, които могат да навредят на вашето здраве.

Какво се случва с другите 90% от реколтата? Те имат съдържание на танина под 1.5%, и се продават в търговската мрежа във вид на бои за коса. Тъй като интензитетът на цвета е слаб, към тях най-често се добавят други растения и химикали – метални соли, изкуствени бои, парафенилен диамин – и крайният резултат е далеч от естествена, чиста къна. Използвани в бои за коса, те най-често не оцветяват косата перманентно – цветът избледнява след няколко седмици. Това обаче е най-малкият проблем – те могат да нанесат непоправими щети на косата, както и сериозни алергични реакции. Тъй като изискванията за етикетиране в страните производителки на къна са по-различни от изискванията в ЕС и САЩ, не винаги на етикета са изброени всички съставки.

Вижте още: Как да нарисуваме Мехнди

3 Comments

  1. Pingback:За новата ни био сертифицирана къна - Блогът на HennaFox

  2. Pingback:Как да нарисуваме Мехнди - Блогът на HennaFox

  3. Pingback:За новата ни къна - Блогът на HennaFox

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.